Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte bře 19, 2024 5:59 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 81 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 9:27 am 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 319
Po dlouhém pátrání jsem zjistil, že neexistuje způsob, jak si zdravě osladit jídlo. Stevie není sladká ale hořká, nic s tím neosladíte. Xylitol je údajně chemicky zpracován, takže patří mezi umělá sladidla a zřejmě není zdravý. Erythritol nemá sladkou chuť (je úplně bez chuti) nelze s ním sladit a navíc taky není úplně přírodní, jak se nás snaží přesvědčit výrobci. Fruktóza a glukóza samozřejmě škodí taky. Med, ten je v mnoha ohledech škodlivější, než obyčejný cukr (hlavně pro zuby). Jako jediné řešení vidím přestat úplně sladit. Nebo objevil někdo z vás nějakou možnost?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 11:27 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
Příjde mě vaše uvaha jako o konci světa.
Podle ajurvedy je vhodné sladit přirodním cukrem.
Nic se nemá přehánět ,ale pokud si občas osladím čaj tak se mě vůbec nic nestane.Nebo nějaky vhodný pokrm.
Medem sladit není vhodné jelikož při zahřátí je škodlivější.

Na každé potravině se dá najít nějaky nešvar jde tu spíš o to s čím ji používame,jak ji strávíme,kdy a jak často a v jakém množství


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 11:50 am 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 319
HARMON3K píše:
Příjde mě vaše uvaha jako o konci světa.
Podle ajurvedy je vhodné sladit přirodním cukrem.
Nic se nemá přehánět ,ale pokud si občas osladím čaj tak se mě vůbec nic nestane.Nebo nějaky vhodný pokrm.
Medem sladit není vhodné jelikož při zahřátí je škodlivější.

Na každé potravině se dá najít nějaky nešvar jde tu spíš o to s čím ji používame,jak ji strávíme,kdy a jak často a v jakém množství

Řeším problém nás, co nesmíme vůbec žádný cukr kvůli candidě nebo cukrovce. To se těžko vysvětluje někomu, kdo nikdy žádným z těchto dvou problémů netrpěl. Ale souhlasím s vámi v tom, že pokud je člověk zdravý (jako vy), tak je pro něj nejlepší sladit obyčejným cukrem (v rozumném množství samozřejmě).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 11:54 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
Ates píše:
Řeším problém nás, co nesmíme vůbec žádný cukr kvůli candidě nebo cukrovce. To se těžko vysvětluje někomu, kdo nikdy žádným z těchto dvou problémů netrpěl. Ale souhlasím s vámi v tom, že pokud je člověk zdravý (jako vy), tak je pro něj nejlepší sladit obyčejným cukrem (v rozumném množství samozřejmě).

Já pod pojmem obyčejny cukr vnimám normalni bilý cukr...já psal o nerafinovaném přirodním
Chápu pokud bych měl silnou candidu nebo cukrovku nesladil bych vůbec v tom nevidím problém.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 7:19 pm 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Ates píše:
Řeším problém nás, co nesmíme vůbec žádný cukr kvůli candidě nebo cukrovce. To se těžko vysvětluje někomu, kdo nikdy žádným z těchto dvou problémů netrpěl. Ale souhlasím s vámi v tom, že pokud je člověk zdravý (jako vy), tak je pro něj nejlepší sladit obyčejným cukrem (v rozumném množství samozřejmě).

xylitol, stévie pro candidu v pohodě.
zatím úplně na každém umělém sladidlu, které existuje, někdo našel nějaký problém... nelámal bych si s tím hlavu.
pokud bereš léčbu jako přechodnou záležitost, potom je jasné, že xylitolem nebudeš sladit celý zbytek života.
a mimochodem, reálně se ho dá denně pozřít tak 20 g, pak už následuje průjem...

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 8:02 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
HARMON3K píše:
Příjde mě vaše uvaha jako o konci světa.
Medem sladit není vhodné jelikož při zahřátí je škodlivější.

Mohl bych porosit o odkazy na tvrzeni, ze zahraty med je skodlivejsi.
Jenom predpokladam, ze se jedna o zahrati, kdy uz se nici enzymy a zustavaji pouze cukry.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 8:26 pm 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
inzenyr píše:
Mohl bych porosit o odkazy na tvrzeni, ze zahraty med je skodlivejsi.
Jenom predpokladam, ze se jedna o zahrati, kdy uz se nici enzymy a zustavaji pouze cukry.

Inzenyr

odkazy z knih o ajurvedě tu nejdou dát


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 8:50 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
[quote="HARMON3K":nnilsvz9]odkazy z knih o ajurvedě tu nejdou dát[/quote:nnilsvz9]
Co treba tady:

Osladíme medem. Med nesmí přijít do vody teplejší než 40 stupňů. V horké vodě se med stává těžko stravitelný. Ájurvédské prameny hovoří přímo o jedovatosti.

To ale plati o kazde potravine, ve ktere znicime teplotou vyssi jak 42°C, enzymy.



Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 8:57 pm 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
což 99% lidi co si sladí horky čaj má nad 40...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 9:07 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
HARMON3K píše:
což 99% lidi co si sladí horky čaj má nad 40...

Predpokladam, ze lidi co zde jsou, patri do toho jednoho procenta. \":-)\"

Jinak k zmereni teploty staci pouzit malicek.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 9:26 pm 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 121
inzenyr píše:
Predpokladam, ze lidi co zde jsou, patri do toho jednoho procenta. \":-)\"

Jinak k zmereni teploty staci pouzit malicek.

Inzenyr

pak je spis problém ten med tam vubec rozpustit \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv pro 27, 2012 10:46 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
Ates píše:
Stevie není sladká ale hořká...

ja mam skusenost s horkou chutou u mletych listkov stevie, vyskusala som aJ biely prasok, no momentalne som ostala u tekutej stevie, podla mna horka nie je, co mi vadi, je vsak ta "oddelena" sladkost, proste sa nepoji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát pro 28, 2012 11:56 am 
Offline

Registrován: stř srp 04, 2010 12:31 am
Příspěvky: 153
HARMON3K píše:
Příjde mě vaše uvaha jako o konci světa.
Podle ajurvedy je vhodné sladit přirodním cukrem.
Nic se nemá přehánět ,ale pokud si občas osladím čaj tak se mě vůbec nic nestane.Nebo nějaky vhodný pokrm.
Medem sladit není vhodné jelikož při zahřátí je škodlivější.

Na každé potravině se dá najít nějaky nešvar jde tu spíš o to s čím ji používame,jak ji strávíme,kdy a jak často a v jakém množství

O té vyšší škodlivosti medu si s Vámi dovolím polemizovat. Medu byla věnována mimořádně vysoká četnost seriozních výzkumů a k něčemu takovému se nedospělo. Samozřejmě se stoupající teplotou a dobou exposice roste počet látek které se zničí, nicméně dost jich tam ještě zůstává. A to i při dlouhodobém vaření (např. medoviny), nebo dokonce i při pečení (např. perníku), kde teploty jsou ještě mnohem vyšší. Samozřejmě to nelze porovnávat s čerstvým medem, ať již medovicovým nebo květovým, obsahující zfermentovaný nektar, pylová zrna bylin atd... Pokud bych ale měl dát na váhu tepelně exponovaný med s řepným nebo třtinovým cukrem, tak rozhodně bych dal přednost medu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát pro 28, 2012 12:38 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 319
Bohužel, med je jen hodně přeceňovaný. Ve skutečnosti jsou to jen cukry (převážně glukóza a fruktóza). Množství minerálů nebo enzymů je v medu naprosto zanedbatelné. Med ovšem obsahuje i kyseliny, které spolu s cukry agresívně naleptávají zubní sklovinu. Co se zubů týče, je lepší sladit obyčejným bílým řepným cukrem, než medem. I v případě plísňových onemocnění jako třeba candida, bude med škodit víc, než bílý cukr. Glukóza totiž způsobí hyperglykémii a přiživí candidu v krvi, frukóza se zase dostane až do střev a přiživí candidu přímo tam. Bez ohledu na pofidérní studie, které si nechali vypracovat včelaři, med rozhodně není zdravý.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát pro 28, 2012 1:34 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Ates píše:
Bohužel, med je jen hodně přeceňovaný. Ve skutečnosti jsou to jen cukry (převážně glukóza a fruktóza). Množství minerálů nebo enzymů je v medu naprosto zanedbatelné. Med ovšem obsahuje i kyseliny, které spolu s cukry agresívně naleptávají zubní sklovinu. Co se zubů týče, je lepší sladit obyčejným bílým řepným cukrem, než medem. I v případě plísňových onemocnění jako třeba candida, bude med škodit víc, než bílý cukr. Glukóza totiž způsobí hyperglykémii a přiživí candidu v krvi, frukóza se zase dostane až do střev a přiživí candidu přímo tam. Bez ohledu na pofidérní studie, které si nechali vypracovat včelaři, med rozhodně není zdravý.

Pokud nakupujete ten med z EU v obchodnich domech, pak mate naprostou pravdu.
Musite si toho vcelare vybrat, presne v duchu toho, co tu pise Jarda, od Lojzy.

Pokud ochutnate spravny med, tak je vsechno jine, nez ze by byl vyrazne sladky.
Po spravnem medu vam nesmi zustat kyselo v puse, jako po cukru, jinak jsou ty vcely dokrmovane cukrem.
Nejkvalitnejsi lesni med je spis nahorkly nez sladky.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 81 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz