Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 5:06 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř říj 18, 2017 9:08 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Ahojte.
Viem, že sa odporúča variť si ovsenú kašu už večer, ak ju chceme jesť ráno. Odporúča sa nechať ju "odstáť" v izbovej teplote cez noc. (Ja som v tom ale pokročil na oveľa vyšší level, no nie o tom je tento topic...)
Mám otázku ... Keď sa napríklad dovarí akákoľvek strukovinová (lušteninová) či obilná kaša mimo ovsenej - KAŠA, nie polievka - tak čo sa môže stať ak ju necháme 12 hodín v izbovej teplote ? 12 hodín, 24 hodín, 36 hodín, 48 hodín...
Mne to pripadá tak, že kaša bude akurát lepšie stráviteľná... A kebyže ju necháme v izbovej teplote chladnúť bez pokrievky (hustá kaša), po vychladnutí hrniec zakryjeme plátnom či utierkou, tak kaša do určtitej miery vyschne (najviac na povrchu), ale fermentácia v nej bude prebiehať... To oschnutie znemožní plesni úradovať na kaši... hoci by tá kaša takto v izbovej teplote bola aj možno týždeň, dva ? ... Potom by sa taká kaša pred jedením zmiešala s trochou vody, s tukom (lebo by sme ju varili bez neho - aby sa náhodou nepokazil počas toho "zrenia" - hlavne ak sa jedná o maslo či masť), ohriala sa... Koreniny a soľ by v kaši boli prítomné už pri varení (pred ostatím)... Akurát pri ohreve by sme pridali tuk (spolu s vodou), aby to nebolo ako koláč - ale ako kaša...
Čo vy na to ? ... Pod "kôrku" kaše (obschnutý vrch) sa vzduch do hlbších vrstiev nedostane... Nemôže sa tam teda tvoriť pleseň...
Skúšal to niekto z vás - robieva to niekto z vás ? (je mi na 99% jasné akú odpoveď dostanem, ale...)

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv říj 19, 2017 6:25 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 349
Proč nejíš oves celý? Je velmi chutný .... a na talíři tvarově i barevně zajímavý .... My jsem ho sežrali snad víc než naši koně ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát říj 20, 2017 6:48 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Ctihodnymuz : Jem ho cely - OVOS NAHY. Akurat pred fermentaciou ho rozmixujem. A preco ? Aby bol stravitelnejsi.

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob říj 21, 2017 3:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Viem, že sa odporúča variť si ovsenú kašu už večer, ak ju chceme jesť ráno. Odporúča sa nechať ju "odstáť" v izbovej teplote cez noc. (Ja som v tom ale pokročil na oveľa vyšší level, no nie o tom je tento topic...)
Mám otázku ... Keď sa napríklad dovarí akákoľvek strukovinová (lušteninová) či obilná kaša mimo ovsenej - KAŠA, nie polievka - tak čo sa môže stať ak ju necháme 12 hodín v izbovej teplote ? 12 hodín, 24 hodín, 36 hodín, 48 hodín...
Mne to pripadá tak, že kaša bude akurát lepšie stráviteľná... A kebyže ju necháme v izbovej teplote chladnúť bez pokrievky (hustá kaša), po vychladnutí hrniec zakryjeme plátnom či utierkou, tak kaša do určtitej miery vyschne (najviac na povrchu), ale fermentácia v nej bude prebiehať... To oschnutie znemožní plesni úradovať na kaši... hoci by tá kaša takto v izbovej teplote bola aj možno týždeň, dva ? ... Potom by sa taká kaša pred jedením zmiešala s trochou vody, s tukom (lebo by sme ju varili bez neho - aby sa náhodou nepokazil počas toho "zrenia" - hlavne ak sa jedná o maslo či masť), ohriala sa... Koreniny a soľ by v kaši boli prítomné už pri varení (pred ostatím)... Akurát pri ohreve by sme pridali tuk (spolu s vodou), aby to nebolo ako koláč - ale ako kaša...
Čo vy na to ? ... Pod "kôrku" kaše (obschnutý vrch) sa vzduch do hlbších vrstiev nedostane... Nemôže sa tam teda tvoriť pleseň...
Skúšal to niekto z vás - robieva to niekto z vás ? (je mi na 99% jasné akú odpoveď dostanem, ale...)

Netuším co by to udělalo po delší době, ale těch 12 hodin nevím jako problém, tam je minimální pravděpodobnost nějaké kontaminace, tak rychle přeci jenom šmejdi nemakají, alespoň ne v místních podmínkách. Něco jiného by bylo totéž v letních vedrech, nebo někde v tropech, tam by již problém s kontaminací byl mnohem reálnější.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz