Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sladidla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=4895
Stránka 33

Autor:  Jarda [ čtv bře 01, 2018 1:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

Lukopren píše:
Teorie o snížení škodlivosti curku pomocí karamelizace pochází jen z jednoho zdroje, do pátera Ferdy. Nikdo jiní nic takového nikdy neřekl, že by karamel byl alkalický, jen ten páter Ferda. Proto této teorii nevěřím.

Páter Ferda nebyl sice ani chemik, ani učenec, ani doktor, ale měl dar který má málo lidí. Prostě viděl do lidí jako do skleněné flašky a byl schopen vizionářsky určit mnohé naprosto nepochopitelné věci a stavy, tedy zase tak bych ho nepodceňoval. Netvrdím že se nemohl mýlit, ale v průběhu let se celkem jasně ukazuje že se zrovna moc nemýlil.

Autor:  Pontiac07 [ pát lis 23, 2018 9:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Zdravím vespolek \":-)\"

pane Jardo, rád bych se s dovolením optal na MELASU.
Všude se na ní dočteme jen a jen chválu, na netu můžeme najít mnoho článků kde je dokonce melasa zmiňována jako jeden z nejlepších prostředků na hubnutí (protože prý nějakým způsobem zamezuje vstřebávání tuků), je vychvalována jako elixír minerálů a pod. pouze Vy se o ni zde zmiňujete jako o "méně škodlivém" sladidle \":-)\"

A jelikož právě Váš názor je pro mě osobně dost důležitý, trochu mě to polilo studenou vodou \":-)\"
Je tedy melasa podle Vás jen "mírně škodlivé sladidlo" a k dlouhodobějšímu užívání by jste ji nedoporučil?

Autor:  Jarda [ sob lis 24, 2018 10:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Pontiac07 píše:
Zdravím vespolek \":-)\"

pane Jardo, rád bych se s dovolením optal na MELASU.
Všude se na ní dočteme jen a jen chválu, na netu můžeme najít mnoho článků kde je dokonce melasa zmiňována jako jeden z nejlepších prostředků na hubnutí (protože prý nějakým způsobem zamezuje vstřebávání tuků), je vychvalována jako elixír minerálů a pod. pouze Vy se o ni zde zmiňujete jako o "méně škodlivém" sladidle \":-)\"

A jelikož právě Váš názor je pro mě osobně dost důležitý, trochu mě to polilo studenou vodou \":-)\"
Je tedy melasa podle Vás jen "mírně škodlivé sladidlo" a k dlouhodobějšímu užívání by jste ji nedoporučil?

Tak jakékoliv extrahované sladidlo je vždy problematické, tedy v malých dávkách bych v melase zase nějaký podstatný problém nehledal, ale některým lidem může dělat problém jakékoliv extrahované sladidlo a dokonce i ta přírodní, třeba prachanda-prášek z hrušek.

Autor:  Goldman [ stř úno 13, 2019 9:05 am ]
Předmět příspěvku:  cukroholizmus

Je pravda, že pokud je člověk cukroholik, tak žádná sladidla nevnímá jako sladká ale hořká? Skutečný závislák na cukru, který cukr konzumuje ve větších dávkách si nemůže sladidlem nic osladit. Aby jsme získali pocit, že sladidlo je sladké, museli bychom prý před tím na několik dní cukr úplně vynechat.

Autor:  Jarda [ stř úno 13, 2019 10:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: cukroholizmus

Goldman píše:
Je pravda, že pokud je člověk cukroholik, tak žádná sladidla nevnímá jako sladká ale hořká? Skutečný závislák na cukru, který cukr konzumuje ve větších dávkách si nemůže sladidlem nic osladit. Aby jsme získali pocit, že sladidlo je sladké, museli bychom prý před tím na několik dní cukr úplně vynechat.

Nedovedu odpovědět sám jsem se s takovým člověkem nikdy nesetkal, ale ten stav bude spíše dán nějakou kvasinkovou zátěží tedy spíše reakcí na dodání sacharidů než vlastním vnímáním samotné chuti.

Autor:  Goldman [ pon bře 18, 2019 9:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: cukroholizmus

Jarda píše:
Nedovedu odpovědět sám jsem se s takovým člověkem nikdy nesetkal, ale ten stav bude spíše dán nějakou kvasinkovou zátěží tedy spíše reakcí na dodání sacharidů než vlastním vnímáním samotné chuti.

Já spíše myslím, že sladidla působí na jiné chuťové buňky na jazyku, než cukr, tím se pak stává, že někdo je vůbec nevnímá jako sladké. Vědecké výzkumy například potrvdily, že každé sladidlo má tzv. zpožděný efekt, tedy sladkost cítíme až za několik vteřin od jeho pozření. Zkoušel jsem si to kdysi stopnout a trvalo zhruba 4 vteřiny, než jsem pocítíl sladkou chuť od chvíle, kdy jsem si dal sladidlo na jazyk.

Autor:  Alopat [ úte bře 19, 2019 12:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Vnímáním sladké chuti jsem se nezabýval, ale třeba slanost vnímáme na jazyku zvlášť receptory pro sodík a chloridy. Teprve po vynechání kuchyňské soli člověk začne cítit slanou chuť masa a vajec, tedy potravin s vysokým obsahem sodíku.

Autor:  Jarda [ úte bře 19, 2019 6:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: cukroholizmus

Goldman píše:
Já spíše myslím, že sladidla působí na jiné chuťové buňky na jazyku, než cukr, tím se pak stává, že někdo je vůbec nevnímá jako sladké. Vědecké výzkumy například potrvdily, že každé sladidlo má tzv. zpožděný efekt, tedy sladkost cítíme až za několik vteřin od jeho pozření. Zkoušel jsem si to kdysi stopnout a trvalo zhruba 4 vteřiny, než jsem pocítíl sladkou chuť od chvíle, kdy jsem si dal sladidlo na jazyk.

Nevím, já nesladím mnoho let nic a ničím tedy k tomuto se mohu těžko vyjádřit. Můj názor je že sladké chutě představují prakticky vždy problém a zdravé sladidlo vlastně neexistuje, jsou pouze více nebo méně problematická.

Stránka 33 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/