Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sladidla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=4895
Stránka 23

Autor:  SemTamTuPrídem [ úte kvě 23, 2017 11:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Ahojte.
5 dni v tyzdni nemam v potrave nic sladke... 2 dni v tyzdni mam v kefire rozmixovanych 450g dozretych bananov, s kakaom, ale to len pocas 4 hodinoveho okna na jedlo...len vtedy si tie banany mozem dovolit.
5 dni v tydni mam 1hod okno na jedlo...
A to ako predjedlo 3,3dcl domaceho kefiru s kakaom alebo karobovym praskom, o 40 minut na to velke JEDLO.
Kedze o 40 minut po vypiti maleho mnozstva kefiru uz jem ine jedlo, nechcem si kefir sladit niecim kalorickym, lebo to len predlzi travenie...
Zaujala ma prerto stevia, nech si tie dni osladim, predsalen samltny kefir sladky nie je, a zmiesany s kakaom (bez pridavku niecoho sladkeho) uz vobec nie...
Mohlo by byt pre organizmus nevhodne 5x tyzdenne nakvapkat do kefiru s kakaom tolko kvapiek sladidla stevia, ze by to zodpovedalo napr. 15gramom cukru (nech citim sladku chut) ? Alebo mi to nemoze nijak uskodit?
Totiz pocas tych 5 dni v tydni si "kefirove predjedlo" vobec nevychutnavam... A chcem to zmenit.

Chcem sa vystrihat odpovedi typu "Proc blbnes..."..."Neres to, proc se bojis medu nebo cukru, jsou tu s nama staleti..." Alebo inak - Ctihodnymuz, ak by si mal byt jediny kto by na tuto moju otazku zareagoval, tak....radsej nereaguj. Preco ? Asi tri zo styroch tvojich odpovedi su totalne neprakticke... Lebo odpovedas casto formou recnickych otazok, ktore navyse ani niekedy nesuvisia s temou, alebo pises schyzofrenicke prispevky typu "Nebavi me jist, nikdy necitim hlad, nepotrebuji jist....ale dam si kdykoliv par piv, snim polku chleba s kefirem z Lidlu"...
Takze si moju otazku radsej nevsimaj \

Autor:  Alopat [ stř kvě 24, 2017 4:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Umělá sladidla mi chutnají, nedám dopustit na chuť aspartamu v coca/pepsi cole light (vlastně ta s invertním cukrem či glukózo-fruktózovým sirupem mi už ani nejede) a sacharinu v nejmenovaném nealkoholickém pivu (mňamka). Dalších téměř 10 let jsem si sladil kávu a čaj Cologranem (cyklamát sodný + sacharin), který je chuťově neutrální stejně jako cukr krystal. Nyní, vědom si jejich zdravotních rizik - z vlastní zkušenosti vím, že se to s jejich škodlivostí ode zdi ke zdi jak přehání, tak naprosto ignoruje - jistá negativa, nesoustředěnost u aspartamu jsem byl schopen na sobě zřetelně rozpoznat až po nasazení pitného režimu a důkladné očistě čerstvými šťávami, je již 5 let nepoužívám. Za vše může reklama ze začátku 90. let, která vedla tažení proti cukru a dokonce i medu, přitom se v případě tohoto včelího produktu jedná o nezdravější sladidlo na zemi.

Pokud se ti jedná o prodloužení života, tak si započti sacharidy v podobě medu jako významný zdroj polyfenolů a flavonoidů, pokud o nízkokalorické sladidlo, tak rostlina stévia (popř. extrakt z celé rostliny) má zajímavé vlastnosti, jak se zjistilo na zvířatech snižuje v krvi hladinu glukózy, triglyceridů a triiodothyroninu T3, ve vysokých dávkách pak způsobuje hypotenzi (abnormálně nízký krevní tlak), diurézu (zvýšená tvorba moči ledvinami) a natriurézu (vylučování nadměrně velké množství sodíku v moči), má antimikrobiální a protiplísňové účinky a může být užitečná jako potencionální zdroj antioxidantů. Neutrálně (skóre škodlivosti 0) působí alkoholový cukr erythritol, vyrábí se s ním i některé čokolády.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/07/sugar-substitutes.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/10/fda-approves-two-new-stevia-based-sweeteners.aspx
http://www.healthfoodhoneybee.com/ns/DisplayMonograph.asp?storeID=CA937BCE5A89456FA6D6E6CEC418816D&DocID=bottomline-quercetin
https://en.wikipedia.org/wiki/Quercetin

Autor:  Gamina [ stř kvě 24, 2017 5:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Stevie je údajně dost problematická z toho hlediska, že tělu svou sladkou chutí oznámí příchod cukrů, tělo se na to nachystá a nakonec žádné cukry nedostane. Já ji nepoužívám, ale uvažovala jsem o kombinaci 1/2 množství medu, než je v receptu + zbytek dosladit stévií, to by mělo ten problém trochu vykompenzovat.

Autor:  SemTamTuPrídem [ stř kvě 24, 2017 9:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Tak sladké budem mať teda len 2x týždenne....
Alebo niečo vymyslím.
Stéviu nechcem, vraj chutí odporne...
Ďakujem za vyjadrenia.

Autor:  Alopat [ stř kvě 24, 2017 11:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Erythritol je trošičku nahořklý, takže se ti bude do kefíru hodit, v malých množstvích se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, fermentovaných potravinách a houbičkami napadených kompotech. Tedy pokud se ti povede sehnat důvěryhodně certifikovaný bio evropský z glyfosátem nepostříkaného obilí.

https://www.decodedscience.org/erythritol-made-manufacture-low-calorie-sugar-substitute/42248
https://draxe.com/erythritol/
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TLJFZJsAz1gJ:https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out175_en.pdf+&cd=9&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

Autor:  Alopat [ pon kvě 29, 2017 1:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Gamina píše:
Stevie je údajně dost problematická z toho hlediska, že tělu svou sladkou chutí oznámí příchod cukrů, tělo se na to nachystá a nakonec žádné cukry nedostane. Já ji nepoužívám, ale uvažovala jsem o kombinaci 1/2 množství medu, než je v receptu + zbytek dosladit stévií, to by mělo ten problém trochu vykompenzovat.

Steviosidy zvyšují jak vylučování inzulínu slinivkou (působí přímo na pankreatických beta buňkách), tak jeho účinnost - citlivost buněk na něj. Mimo to existují rostliny, které brání střevním enzymům v přeměně sacharidů na jednoduché cukry a snižují tak hladinu inzulínu a glukózy v krvi anebo i takové co regenerují nefunkční slinivku!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690946
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278783
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15729617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
https://www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050218160028.htm

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 11:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

[quote="SemTamTuPrídem":3bpahb9b]Ahojte.
5 dni v tyzdni nemam v potrave nic sladke... 2 dni v tyzdni mam v kefire rozmixovanych 450g dozretych bananov, s kakaom, ale to len pocas 4 hodinoveho okna na jedlo...len vtedy si tie banany mozem dovolit.
5 dni v tydni mam 1hod okno na jedlo...
A to ako predjedlo 3,3dcl domaceho kefiru s kakaom alebo karobovym praskom, o 40 minut na to velke JEDLO.
Kedze o 40 minut po vypiti maleho mnozstva kefiru uz jem ine jedlo, nechcem si kefir sladit niecim kalorickym, lebo to len predlzi travenie...
Zaujala ma prerto stevia, nech si tie dni osladim, predsalen samltny kefir sladky nie je, a zmiesany s kakaom (bez pridavku niecoho sladkeho) uz vobec nie...
Mohlo by byt pre organizmus nevhodne 5x tyzdenne nakvapkat do kefiru s kakaom tolko kvapiek sladidla stevia, ze by to zodpovedalo napr. 15gramom cukru (nech citim sladku chut) ? Alebo mi to nemoze nijak uskodit?
Totiz pocas tych 5 dni v tydni si "kefirove predjedlo" vobec nevychutnavam... A chcem to zmenit.

Chcem sa vystrihat odpovedi typu "Proc blbnes..."..."Neres to, proc se bojis medu nebo cukru, jsou tu s nama staleti..." Alebo inak - Ctihodnymuz, ak by si mal byt jediny kto by na tuto moju otazku zareagoval, tak....radsej nereaguj. Preco ? Asi tri zo styroch tvojich odpovedi su totalne neprakticke... Lebo odpovedas casto formou recnickych otazok, ktore navyse ani niekedy nesuvisia s temou, alebo pises schyzofrenicke prispevky typu "Nebavi me jist, nikdy necitim hlad, nepotrebuji jist....ale dam si kdykoliv par piv, snim polku chleba s kefirem z Lidlu"...
Takze si moju otazku radsej nevsimaj \

Autor:  JednorazovyNICK [ pon úno 26, 2018 7:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Biely repný VS. Hnedý trstinový

Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

Autor:  Jarda [ pon úno 26, 2018 9:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

Podle mě tam podstatný rozdíl není, pouze se to tváří zdravěji a pokud jde o to co obsahují, tak oba samozřejmě sacharózu, kterou tělo musí za pomoci dalších látek rozštěpit na glukózu a fruktózu, což vyžaduje dosti podstatné množství vitamínů B a některé minerály a tělo se tím zbytečně vyčerpává.

Autor:  Lukopren [ úte úno 27, 2018 4:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

Rozdíl mezi řepným a hnědým třtinovým cukrem je téměř zanedbatelný.

Autor:  JednorazovyNICK [ úte úno 27, 2018 8:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

Lukopren píše:
Rozdíl mezi řepným a hnědým třtinovým cukrem je téměř zanedbatelný.

No dobre, pri mesačnej spotrebe 600g cukru mi to vrásky na čele (finančne) nerobí.... \":D\"
Navyše ani vrásky na čele z pohľadu zdravotného, pretože si z cukru robím karamel, a ten bude minimálne 2x menej škodlivý než cukor. A narovinu - čo je to 10g cukru (tých 20g karamelu) denne pre 77kg muža ? ... To mávajú bežne 5 ročné deti 3x denne (jasné, je to hrozné) a dožijú sa 80tky... \":D\"

Autor:  Lukopren [ stř úno 28, 2018 10:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

JednorazovyNICK píše:
No dobre, pri mesačnej spotrebe 600g cukru mi to vrásky na čele (finančne) nerobí.... \":D\"
Navyše ani vrásky na čele z pohľadu zdravotného, pretože si z cukru robím karamel, a ten bude minimálne 2x menej škodlivý než cukor. A narovinu - čo je to 10g cukru (tých 20g karamelu) denne pre 77kg muža ? ... To mávajú bežne 5 ročné deti 3x denne (jasné, je to hrozné) a dožijú sa 80tky... \":D\"

Jestli je karamel méně škodlivý než cukr, to bych s jistotou netvrdil. V každém případě však souhlasím, že 20 gramů cukru denně není pro organismus 77 kilového muže žádné nebezpečné množství. Jsou lidé, kteří mají denní spotřebu cukru až desetkrát větší.

Autor:  Tamariška [ čtv bře 01, 2018 11:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

Lukopren píše:
Jestli je karamel méně škodlivý než cukr, to bych s jistotou netvrdil. V každém případě však souhlasím, že 20 gramů cukru denně není pro organismus 77 kilového muže žádné nebezpečné množství. Jsou lidé, kteří mají denní spotřebu cukru až desetkrát větší.

Podľa pátera Ferdu, cukor upravený na karamel sa stáva zásaditým, neuberá z organizmu minerály a zabraňuje prekysleniu žalúdka a je vhodný aj pre malé deti.
Ale nevieme či sa STTP inšpiroval páterom Ferdom.

Autor:  JednorazovyNICK [ čtv bře 01, 2018 12:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

Tamariška píše:
Podľa pátera Ferdu, cukor upravený na karamel sa stáva zásaditým, neuberá z organizmu minerály a zabraňuje prekysleniu žalúdka a je vhodný aj pre malé deti.
Ale nevieme či sa STTP inšpiroval páterom Ferdom.

Ano, inspiroval som sa nim. Vedel som o tom uz pred 6 rokmi (no praktizoval len par tyzdnov)... Ci je to vsak na 100% pravda, to neviem. Avsak - v robeni karamelu pokracujem, v podstate natrvalo. \":-)\"

Autor:  Lukopren [ čtv bře 01, 2018 12:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový

JednorazovyNICK píše:
Ano, inspiroval som sa nim. Vedel som o tom uz pred 6 rokmi (no praktizoval len par tyzdnov)... Ci je to vsak na 100% pravda, to neviem. Avsak - v robeni karamelu pokracujem, v podstate natrvalo. \":-)\"

Teorie o snížení škodlivosti curku pomocí karamelizace pochází jen z jednoho zdroje, do pátera Ferdy. Nikdo jiní nic takového nikdy neřekl, že by karamel byl alkalický, jen ten páter Ferda. Proto této teorii nevěřím.

Stránka 23 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/