Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř srp 22, 2018 5:44 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: úte kvě 23, 2017 11:24 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
5 dni v tyzdni nemam v potrave nic sladke... 2 dni v tyzdni mam v kefire rozmixovanych 450g dozretych bananov, s kakaom, ale to len pocas 4 hodinoveho okna na jedlo...len vtedy si tie banany mozem dovolit.
5 dni v tydni mam 1hod okno na jedlo...
A to ako predjedlo 3,3dcl domaceho kefiru s kakaom alebo karobovym praskom, o 40 minut na to velke JEDLO.
Kedze o 40 minut po vypiti maleho mnozstva kefiru uz jem ine jedlo, nechcem si kefir sladit niecim kalorickym, lebo to len predlzi travenie...
Zaujala ma prerto stevia, nech si tie dni osladim, predsalen samltny kefir sladky nie je, a zmiesany s kakaom (bez pridavku niecoho sladkeho) uz vobec nie...
Mohlo by byt pre organizmus nevhodne 5x tyzdenne nakvapkat do kefiru s kakaom tolko kvapiek sladidla stevia, ze by to zodpovedalo napr. 15gramom cukru (nech citim sladku chut) ? Alebo mi to nemoze nijak uskodit?
Totiz pocas tych 5 dni v tydni si "kefirove predjedlo" vobec nevychutnavam... A chcem to zmenit.

Chcem sa vystrihat odpovedi typu "Proc blbnes..."..."Neres to, proc se bojis medu nebo cukru, jsou tu s nama staleti..." Alebo inak - Ctihodnymuz, ak by si mal byt jediny kto by na tuto moju otazku zareagoval, tak....radsej nereaguj. Preco ? Asi tri zo styroch tvojich odpovedi su totalne neprakticke... Lebo odpovedas casto formou recnickych otazok, ktore navyse ani niekedy nesuvisia s temou, alebo pises schyzofrenicke prispevky typu "Nebavi me jist, nikdy necitim hlad, nepotrebuji jist....ale dam si kdykoliv par piv, snim polku chleba s kefirem z Lidlu"...
Takze si moju otazku radsej nevsimaj ;-)

Dakujem za odpoved/nazor ostatnych clenov fora...
:-)

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2017 4:49 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 649
Umělá sladidla mi chutnají, nedám dopustit na chuť aspartamu v coca/pepsi cole light (vlastně ta s invertním cukrem či glukózo-fruktózovým sirupem mi už ani nejede) a sacharinu v nejmenovaném nealkoholickém pivu (mňamka). Dalších téměř 10 let jsem si sladil kávu a čaj Cologranem (cyklamát sodný + sacharin), který je chuťově neutrální stejně jako cukr krystal. Nyní, vědom si jejich zdravotních rizik - z vlastní zkušenosti vím, že se to s jejich škodlivostí ode zdi ke zdi jak přehání, tak naprosto ignoruje - jistá negativa, nesoustředěnost u aspartamu jsem byl schopen na sobě zřetelně rozpoznat až po nasazení pitného režimu a důkladné očistě čerstvými šťávami, je již 5 let nepoužívám. Za vše může reklama ze začátku 90. let, která vedla tažení proti cukru a dokonce i medu, přitom se v případě tohoto včelího produktu jedná o nezdravější sladidlo na zemi.

Pokud se ti jedná o prodloužení života, tak si započti sacharidy v podobě medu jako významný zdroj polyfenolů a flavonoidů, pokud o nízkokalorické sladidlo, tak rostlina stévia (popř. extrakt z celé rostliny) má zajímavé vlastnosti, jak se zjistilo na zvířatech snižuje v krvi hladinu glukózy, triglyceridů a triiodothyroninu T3, ve vysokých dávkách pak způsobuje hypotenzi (abnormálně nízký krevní tlak), diurézu (zvýšená tvorba moči ledvinami) a natriurézu (vylučování nadměrně velké množství sodíku v moči), má antimikrobiální a protiplísňové účinky a může být užitečná jako potencionální zdroj antioxidantů. Neutrálně (skóre škodlivosti 0) působí alkoholový cukr erythritol, vyrábí se s ním i některé čokolády.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/07/sugar-substitutes.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/01/10/fda-approves-two-new-stevia-based-sweeteners.aspx
http://www.healthfoodhoneybee.com/ns/DisplayMonograph.asp?storeID=CA937BCE5A89456FA6D6E6CEC418816D&DocID=bottomline-quercetin
https://en.wikipedia.org/wiki/Quercetin

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2017 5:23 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 321
Stevie je údajně dost problematická z toho hlediska, že tělu svou sladkou chutí oznámí příchod cukrů, tělo se na to nachystá a nakonec žádné cukry nedostane. Já ji nepoužívám, ale uvažovala jsem o kombinaci 1/2 množství medu, než je v receptu + zbytek dosladit stévií, to by mělo ten problém trochu vykompenzovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2017 9:40 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 750
Bydliště: KOŠICE
Tak sladké budem mať teda len 2x týždenne....
Alebo niečo vymyslím.
Stéviu nechcem, vraj chutí odporne...
Ďakujem za vyjadrenia.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: stř kvě 24, 2017 11:22 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 649
Erythritol je trošičku nahořklý, takže se ti bude do kefíru hodit, v malých množstvích se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, fermentovaných potravinách a houbičkami napadených kompotech. Tedy pokud se ti povede sehnat důvěryhodně certifikovaný bio evropský z glyfosátem nepostříkaného obilí.

https://www.decodedscience.org/erythritol-made-manufacture-low-calorie-sugar-substitute/42248
https://draxe.com/erythritol/
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TLJFZJsAz1gJ:https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out175_en.pdf+&cd=9&hl=cs&ct=clnk&gl=cz

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: pon kvě 29, 2017 1:12 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 649
Gamina píše:
Stevie je údajně dost problematická z toho hlediska, že tělu svou sladkou chutí oznámí příchod cukrů, tělo se na to nachystá a nakonec žádné cukry nedostane. Já ji nepoužívám, ale uvažovala jsem o kombinaci 1/2 množství medu, než je v receptu + zbytek dosladit stévií, to by mělo ten problém trochu vykompenzovat.

Steviosidy zvyšují jak vylučování inzulínu slinivkou (působí přímo na pankreatických beta buňkách), tak jeho účinnost - citlivost buněk na něj. Mimo to existují rostliny, které brání střevním enzymům v přeměně sacharidů na jednoduché cukry a snižují tak hladinu inzulínu a glukózy v krvi anebo i takové co regenerují nefunkční slinivku!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690946
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278783
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15729617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
https://www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050218160028.htm

_________________
http://www.novarepublika.cz
http://www.aeronet.cz
http://www.parlamentnilisty.cz
http://www.protiproud.cz
http://www.svobodny-vysilac.cz
Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Naposledy upravil Alopat dne stř úno 28, 2018 12:17 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sladidla
PříspěvekNapsal: sob čer 10, 2017 11:47 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
5 dni v tyzdni nemam v potrave nic sladke... 2 dni v tyzdni mam v kefire rozmixovanych 450g dozretych bananov, s kakaom, ale to len pocas 4 hodinoveho okna na jedlo...len vtedy si tie banany mozem dovolit.
5 dni v tydni mam 1hod okno na jedlo...
A to ako predjedlo 3,3dcl domaceho kefiru s kakaom alebo karobovym praskom, o 40 minut na to velke JEDLO.
Kedze o 40 minut po vypiti maleho mnozstva kefiru uz jem ine jedlo, nechcem si kefir sladit niecim kalorickym, lebo to len predlzi travenie...
Zaujala ma prerto stevia, nech si tie dni osladim, predsalen samltny kefir sladky nie je, a zmiesany s kakaom (bez pridavku niecoho sladkeho) uz vobec nie...
Mohlo by byt pre organizmus nevhodne 5x tyzdenne nakvapkat do kefiru s kakaom tolko kvapiek sladidla stevia, ze by to zodpovedalo napr. 15gramom cukru (nech citim sladku chut) ? Alebo mi to nemoze nijak uskodit?
Totiz pocas tych 5 dni v tydni si "kefirove predjedlo" vobec nevychutnavam... A chcem to zmenit.

Chcem sa vystrihat odpovedi typu "Proc blbnes..."..."Neres to, proc se bojis medu nebo cukru, jsou tu s nama staleti..." Alebo inak - Ctihodnymuz, ak by si mal byt jediny kto by na tuto moju otazku zareagoval, tak....radsej nereaguj. Preco ? Asi tri zo styroch tvojich odpovedi su totalne neprakticke... Lebo odpovedas casto formou recnickych otazok, ktore navyse ani niekedy nesuvisia s temou, alebo pises schyzofrenicke prispevky typu "Nebavi me jist, nikdy necitim hlad, nepotrebuji jist....ale dam si kdykoliv par piv, snim polku chleba s kefirem z Lidlu"...
Takze si moju otazku radsej nevsimaj ;-)

Dakujem za odpoved/nazor ostatnych clenov fora...
:-)

Ono je otázkou zda nevymýšlíte stále nějaké blbosti protože vám prostě ty sacharidy chybí a tělo si o ně říká. Stévie není sacharid, jde v podstatě o oblbovák s chutí cukru a tělo na ni nereaguje zrovna ideálně. Sice má spoustu pozitivních vlastností nicméně také svá negativa a navíc v tom kefíru asi vyhubí dost podstatnou část laktobacilů, je silně antibakteriální.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: pon úno 26, 2018 7:21 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 509
Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

_________________
EKADAŠI je v skutočnosti 11. deň PRED Novom a 11. deň PRED Splnom.

Viď napr. : http://www.universal-yoga-center.org/fasting.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: pon úno 26, 2018 9:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

Podle mě tam podstatný rozdíl není, pouze se to tváří zdravěji a pokud jde o to co obsahují, tak oba samozřejmě sacharózu, kterou tělo musí za pomoci dalších látek rozštěpit na glukózu a fruktózu, což vyžaduje dosti podstatné množství vitamínů B a některé minerály a tělo se tím zbytečně vyčerpává.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: úte úno 27, 2018 4:54 pm 
Offline

Registrován: úte úno 27, 2018 4:34 pm
Příspěvky: 108
JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Je značný rozdiel medzi bielym repným a hnedým trstinovým cukrom ? ...
Viem, že ako jeden tak druhý obsahujú len sacharózu (ak sa nemýlim), avšak ten hnedý trstinový aj nejaké tie minerály (viem, že minimum), NO JE PRIRODZENEJŠÍ, jeho energetika by mala byť lepšia pre telo, a nie je chemicky vybielený, chemicky rafinovaný ako biely repný cukor....
Pýtam sa, lebo si robievam karamel z hnedého trstinového cukru (500g za cca 1,2€). Príde mi to proste ZDRAVŠIA varianta, než robiť ho z bieleho repného cukru... Je to fakt tak, alebo rozdiel je totálne zanedbateľný ? ...
Ďakujem za názor(y).

Rozdíl mezi řepným a hnědým třtinovým cukrem je téměř zanedbatelný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: úte úno 27, 2018 8:21 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 509
Lukopren píše:
Rozdíl mezi řepným a hnědým třtinovým cukrem je téměř zanedbatelný.

No dobre, pri mesačnej spotrebe 600g cukru mi to vrásky na čele (finančne) nerobí.... :D
Navyše ani vrásky na čele z pohľadu zdravotného, pretože si z cukru robím karamel, a ten bude minimálne 2x menej škodlivý než cukor. A narovinu - čo je to 10g cukru (tých 20g karamelu) denne pre 77kg muža ? ... To mávajú bežne 5 ročné deti 3x denne (jasné, je to hrozné) a dožijú sa 80tky... :D

_________________
EKADAŠI je v skutočnosti 11. deň PRED Novom a 11. deň PRED Splnom.

Viď napr. : http://www.universal-yoga-center.org/fasting.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: stř úno 28, 2018 10:27 am 
Offline

Registrován: úte úno 27, 2018 4:34 pm
Příspěvky: 108
JednorazovyNICK píše:
No dobre, pri mesačnej spotrebe 600g cukru mi to vrásky na čele (finančne) nerobí.... :D
Navyše ani vrásky na čele z pohľadu zdravotného, pretože si z cukru robím karamel, a ten bude minimálne 2x menej škodlivý než cukor. A narovinu - čo je to 10g cukru (tých 20g karamelu) denne pre 77kg muža ? ... To mávajú bežne 5 ročné deti 3x denne (jasné, je to hrozné) a dožijú sa 80tky... :D

Jestli je karamel méně škodlivý než cukr, to bych s jistotou netvrdil. V každém případě však souhlasím, že 20 gramů cukru denně není pro organismus 77 kilového muže žádné nebezpečné množství. Jsou lidé, kteří mají denní spotřebu cukru až desetkrát větší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2018 11:55 am 
Offline

Registrován: ned lis 23, 2014 10:06 pm
Příspěvky: 39
Lukopren píše:
Jestli je karamel méně škodlivý než cukr, to bych s jistotou netvrdil. V každém případě však souhlasím, že 20 gramů cukru denně není pro organismus 77 kilového muže žádné nebezpečné množství. Jsou lidé, kteří mají denní spotřebu cukru až desetkrát větší.

Podľa pátera Ferdu, cukor upravený na karamel sa stáva zásaditým, neuberá z organizmu minerály a zabraňuje prekysleniu žalúdka a je vhodný aj pre malé deti.
Ale nevieme či sa STTP inšpiroval páterom Ferdom.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2018 12:14 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 509
Tamariška píše:
Podľa pátera Ferdu, cukor upravený na karamel sa stáva zásaditým, neuberá z organizmu minerály a zabraňuje prekysleniu žalúdka a je vhodný aj pre malé deti.
Ale nevieme či sa STTP inšpiroval páterom Ferdom.

Ano, inspiroval som sa nim. Vedel som o tom uz pred 6 rokmi (no praktizoval len par tyzdnov)... Ci je to vsak na 100% pravda, to neviem. Avsak - v robeni karamelu pokracujem, v podstate natrvalo. :-)

_________________
EKADAŠI je v skutočnosti 11. deň PRED Novom a 11. deň PRED Splnom.

Viď napr. : http://www.universal-yoga-center.org/fasting.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Biely repný VS. Hnedý trstinový
PříspěvekNapsal: čtv bře 01, 2018 12:25 pm 
Offline

Registrován: úte úno 27, 2018 4:34 pm
Příspěvky: 108
JednorazovyNICK píše:
Ano, inspiroval som sa nim. Vedel som o tom uz pred 6 rokmi (no praktizoval len par tyzdnov)... Ci je to vsak na 100% pravda, to neviem. Avsak - v robeni karamelu pokracujem, v podstate natrvalo. :-)

Teorie o snížení škodlivosti curku pomocí karamelizace pochází jen z jednoho zdroje, do pátera Ferdy. Nikdo jiní nic takového nikdy neřekl, že by karamel byl alkalický, jen ten páter Ferda. Proto této teorii nevěřím.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz