Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sladidla
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=4895
Stránka 13

Autor:  Yzzyyyy [ ned bře 27, 2016 2:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Sladidla

Dobry den,

chcela by som vediet, ktore z tychto sladidiel je pre ludsky organizmus najprospesnejsi podla vas, ktory menej a preco.
Med
Melasa
Agave
Stevia
Trstinovy cukor
Cukor z kokosovych kvetov
Datlovy sirup
Ryzovy sirup
Xylitol - brezovy cukor
Dakujem za odpoved.

Autor:  Willis [ ned bře 27, 2016 4:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Yzzyyyy píše:
Dobry den,

chcela by som vediet, ktore z tychto sladidiel je pre ludsky organizmus najprospesnejsi podla vas, ktory menej a preco.
Med
Melasa
Agave
Stevia
Trstinovy cukor
Cukor z kokosovych kvetov
Datlovy sirup
Ryzovy sirup
Xylitol - brezovy cukor
Dakujem za odpoved.

Jedině xylitol a stevie. Ostatní jsou jen škodlivé cukry.

Autor:  Gamina [ ned bře 27, 2016 5:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

[quote="Yzzyyyy":329jlap9]Dobry den,

chcela by som vediet, ktore z tychto sladidiel je pre ludsky organizmus najprospesnejsi podla vas, ktory menej a preco.
Med
Melasa
Agave
Stevia
Trstinovy cukor
Cukor z kokosovych kvetov
Datlovy sirup
Ryzovy sirup
Xylitol - brezovy cukor
Dakujem za odpoved.[/quote:329jlap9]
Med, protože jde o komplexní věc plnou hodnotných látek (enzymy, minerály, látky s antimikrobiálními vlastnostmi). Musí ale být kvalitní, z čisté přírody, a zahřátím nad cca 42 stupňů se jeho vlastnosti znehodnocují. Také není možné ho jíst nějaká velká množství - maximálně pár lžic denně, jinak bude i pro zdravého člověka stejně škodlivý jako ostatní sladidla.

Kromě toho jsem s úspěchem používala rýžový sirup - je výborný v tom, že neobsahuje fruktózu, která zatěžuje

Autor:  Yzzyyyy [ ned bře 27, 2016 7:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Vdaka za odpoved.
Viete poradit, aky druh medu je zdraviu najprinosnejsi? Pripadne - kde / od koho konkretne ho na Slovensku v Cesku kupovat? Mate skusenosti s kupovanim?

Autor:  Gamina [ ned bře 27, 2016 8:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Moc velkou zkušenost nemám. Někteří výrobci med ohřívají, aby byl tekutý - tohle se týká většiny květových medů. Lesní/medovicový krystalizuje o hodně pomaleji, stejně jako akátový a ostropestřcový, a proto je spíš není nutné ohřívat. Takže je nutné buď kupovat od někoho důvěryhodného, koho se přímo zeptáte, jestli byl med zahřátý, nebo koupit raději akátový nebo lesní.

Nedávno jsem hledala dobrého včelaře, který by včely nepřikrmoval cukrem, a je to dost problém - v ČR se to bere jako normální, alespoň na zimu potom, co se včelám vezme poslední med. U bio medu to povolené myslím není, a firma Kolomý vyráběla i bio med (který už je všude vyprodaný), tak jsem od nich zkusila normální med a je prima. Např. http://lekarna.cz/med-lipovy-950g-328691/ - mají i vlastní web, ale s dost vysokým poštovným, takže se malá objednávka nevyplatí. U některých medů tam ale mají uvedené konkrétní účinky.


Teď jsem tak trochu omylem natrefila na tyto medy, které vypadají velmi sympaticky a asi je vyzkouším, až mi dojdou aktuální: http://www.eclovicek.cz/med-medovina/ Poštovné do ČR je v pohodě a posílají i na Slovensko.

Ještě doplním, že bych v žádném případě nekupovala med v supermarketu, i kdyby byl v bio kvalitě. Jedná se většinou o směs medů z EU a zemí mimo EU, a míchání medů z různých lokalit prý může med poškodit. Projevuje se to tím, že pak nekrystalizuje, ačkoliv by měl - to je pro prodejce ale výhoda. (Navíc mi přijde potrhlé míchat medy z míst vzdálených od sebe tisíce kilometrů.)

Autor:  Jarda [ ned dub 17, 2016 4:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Yzzyyyy píše:
Dobry den,

chcela by som vediet, ktore z tychto sladidiel je pre ludsky organizmus najprospesnejsi podla vas, ktory menej a preco.
Med
Melasa
Agave
Stevia
Trstinovy cukor
Cukor z kokosovych kvetov
Datlovy sirup
Ryzovy sirup
Xylitol - brezovy cukor
Dakujem za odpoved.

Osobně zastávám názor, že neexistuje tělu prospěšné sladidlo, existují pouze málo škodlivá a také vidím rozumné se jakýmkoliv koncentrovaným sladidlům vyhýbat. Dokud neexistovala byl svět výrazně zdravější, sladké v jakékoliv podobě znamená vždy problém. Pokud si člověk dá občas trochu medu, nebo jiných sladidel asi se nic dít nebude, ale pravidelný denní přísun i malých dávek problémy již určitě vyvolávat může.

Autor:  Ates [ stř srp 17, 2016 5:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Jarda píše:
sladké v jakékoliv podobě znamená vždy problém.

Souhlasím, vše, co je sladké, je potřeba omezit na minimum.

Autor:  MartinM [ čtv říj 13, 2016 3:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Zajímavé články s docela erudovanym rozborem:
http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/

A o agave samostatně :
http://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave-vyzivy/

Zatim se mi jevi dobre sladove cukry jako rýžový. Jde o slozite cukry.

Autor:  Jarda [ ned lis 13, 2016 1:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

MartinM píše:
Zajímavé články s docela erudovanym rozborem:
http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/

A o agave samostatně :
http://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave-vyzivy/

Zatim se mi jevi dobre sladove cukry jako rýžový. Jde o slozite cukry.

No nevím, jakýkoliv cukr je vždy problém, ideální je pro tělo velice pomalé uvolňování sacharidů aby se nehoupala hladina krevního cukru a to lze velice obtížně docílit čistým cukrem.

Autor:  krasnagadgetka [ pon úno 06, 2017 4:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Jarda píše:
Yzzyyyy píše:
Dobry den,

chcela by som vediet, ktore z tychto sladidiel je pre ludsky organizmus najprospesnejsi podla vas, ktory menej a preco.
Med
Melasa
Agave
Stevia
Trstinovy cukor
Cukor z kokosovych kvetov
Datlovy sirup
Ryzovy sirup
Xylitol - brezovy cukor
Dakujem za odpoved.

Osobně zastávám názor, že neexistuje tělu prospěšné sladidlo, existují pouze málo škodlivá a také vidím rozumné se jakýmkoliv koncentrovaným sladidlům vyhýbat. Dokud neexistovala byl svět výrazně zdravější, sladké v jakékoliv podobě znamená vždy problém. Pokud si člověk dá občas trochu medu, nebo jiných sladidel asi se nic dít nebude, ale pravidelný denní přísun i malých dávek problémy již určitě vyvolávat může.

Já tomu vůbec nerozumím pane Jardo. Někde jste tu psal, že melasa je zásaditá, bohatá na draslík atd. a tady jí nedoporučujete. Jak to tedy je? Moc děkuji.

Autor:  ctihodnymuz [ pon úno 06, 2017 5:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

gadget, jarda přece nezakazuje přímo melasu .... jen píše (a zcela správně), že sladké (tedy jakákoliv sladidla) představuje skoro vždy menší či leckdy velký problém. Přestaňte prostě jíst sladké, sladit, přislazovat, atd. Dejte si občas čtvereček čokolády nebo lžičku medu. Proč ne ... Ale vyvářet a jíst celé porce sladkého a slazeného jídla, dělat to dokonce pravidelně (proč byste se jinak o to zajímala)? Jaký to má smysl?

Autor:  Alopat [ pon úno 06, 2017 7:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

On ten problém nebude ve sladkém, ale že si zákusek, kolu a oslazenou kávu dávají lidé po jídle, kde už přijali dostatečné množství sacharidů.

Autor:  ctihodnymuz [ pon úno 06, 2017 10:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Před jídlem a po jídle se nejí. Kdo tohle porušuje, následky nechť si přičte sám. Je nesprávné si po jídle dávat moučník, zákusek, kávu, pít cokoliv nefysiologického .... A oběd o více chodech jest také zvěrstvo, neb většinou ku sobě ty potraviny i jejich zpracování jaksi vůbec neladí.

Autor:  Alopat [ úte úno 07, 2017 8:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

Zase ale když to člověk přežene s mastným nebo mu něco nesedne, tak hořká káva a žaludeční likér poslouží jako vyprošťovák.

Autor:  Jarda [ sob bře 18, 2017 4:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sladidla

krasnagadgetka píše:
Já tomu vůbec nerozumím pane Jardo. Někde jste tu psal, že melasa je zásaditá, bohatá na draslík atd. a tady jí nedoporučujete. Jak to tedy je? Moc děkuji.

Netuším v čem si protiřečím, přeci jsem nenapsal že tam nic z uvedených látek není, nebo že je naopak kyselinotvorná, ale jasně píšu,"Osobně zastávám názor, že neexistuje tělu prospěšné sladidlo, existují pouze málo škodlivá a také vidím rozumné se jakýmkoliv koncentrovaným sladidlům vyhýbat. Dokud neexistovala byl svět výrazně zdravější, sladké v jakékoliv podobě znamená vždy problém. Pokud si člověk dá občas trochu medu, nebo jiných sladidel asi se nic dít nebude, ale pravidelný denní přísun i malých dávek problémy již určitě vyvolávat může." Prostě nejde o to zda sladké jednou za čas bude problém, ale o to že pravidelně skoro nic nakonec bude vždy moc a bez ohledu na to zda je to sladidlo zdravé, nebo ne. Každá intoxikace se sčítá a nakonec jde o velký problém.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/