Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Kofein https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=459 |
Stránka 2 z 4 |
Autor: | Xeelee [ úte črc 10, 2012 1:30 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Vševěd píše: No pan Jarda tady jinde obhajuje guaranu, což je káva v bledě modrém... pročež všeho s mírou, jak praví klasik Guaranu sem si taky pořídil, ale ještě sem ji nevyzkoušel. Jak tu hodně lidí psalo, tak je nesmysl ji užívat pravidelně, ale spíš nárazově jednou za čas, když to je potřeba. Myslím, že s tímhle by Jarda souhlasil. |
Autor: | Jarda [ pát črc 13, 2012 8:29 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Janka píše: A jaký je Váš názor na čaj Maté? V něm je také kofein, ale i přesto je považován za zdravou potravinu (např. i jako doplněk v boji s kvasinkami a pro obsah vitamínů). Co se týče těch vitamínů, myslíte si, že se do čaje uvolní? Tak asi víte, že nejsem zastánce ani kofeinu ani převařené vody, nicméně sem tam můžete klidně užívat prakticky jakýkoliv čaj, nebo potravinu. Problém přichází s pravidelnou konzumací na kterou již tělo nějak nepříznivě reaguje. |
Autor: | Jarda [ pát črc 13, 2012 8:30 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Xeelee píše: Guaranu sem si taky pořídil, ale ještě sem ji nevyzkoušel. Jak tu hodně lidí psalo, tak je nesmysl ji užívat pravidelně, ale spíš nárazově jednou za čas, když to je potřeba. Myslím, že s tímhle by Jarda souhlasil. Ano, s tím bych souhlasil a také to zde tak doporučuji. |
Autor: | visitor [ ned úno 14, 2016 3:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Dovolím si znovu otevřít diskuzi. Já jsem naopak zastánce pití kávy - samozřejmě je to ale o druhu přípravy kávy a jejim množství. Tak je to ale i s jinými léky nebo suplementy, kdy do určité míry dokáží mít pozitivní vliv na zdraví, ale ve vysokém dávkování škodí. Káva totiž neobsahuje jen kofein, ale je silný antioxidant (ne-li nejsilnější), má příznivý vliv na mozkovou a srdeční činnost (při správném množství a přípravě kávy!). Jeden ze zdravějších příprav kávy je espresso (né to české presso do 3dcl hrnku!), ale cca 25ml emulze, které se extrahuje po dobu cca 25sec při 80-90°C a při tlaku 9 bar. Takto dostanete z kávy relativně nízké množství kofeinu (záleží i na odrůdě - robusta má více kofeinu, arabica méně) a hlavně se do kávy neextrahují další třísloviny a škodlivé látky, které by zbytečně zatěžovaly trávicí systém a ledviny. |
Autor: | martina72 [ ned úno 14, 2016 7:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Jak by milovník a doporučovatel kávy vysvětlil velmi silnou reakci na každou vypitou kávu (jakoukoliv - třeba i špičkovou a po italsku dělanou)? Zvracení, nevolnost, chvilková slabost .... |
Autor: | visitor [ pon úno 15, 2016 1:35 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
neznám detaily a ani se necítím oprávněn na ně jakkoliv reagovat. Nícméně dobrá káva (zrnková), se většinou v supermarketu koupit nedá a pořád existuje ještě mnoho kaváren, které "pravé" espresso připravit neumí. Je to taky hlavně o vstupní surovině a způsobu pražení (mokré nebo suché pražení). Každopádně někteří diskutující na fóru zabývající se kávou sami přiznali, že po přechodu z "turka" na espresso jim žaludeční problémy ustaly. |
Autor: | Jarda [ ned bře 13, 2016 1:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
visitor píše: Dovolím si znovu otevřít diskuzi. Já jsem naopak zastánce pití kávy - samozřejmě je to ale o druhu přípravy kávy a jejim množství. Tak je to ale i s jinými léky nebo suplementy, kdy do určité míry dokáží mít pozitivní vliv na zdraví, ale ve vysokém dávkování škodí. Káva totiž neobsahuje jen kofein, ale je silný antioxidant (ne-li nejsilnější), má příznivý vliv na mozkovou a srdeční činnost (při správném množství a přípravě kávy!). Jeden ze zdravějších příprav kávy je espresso (né to české presso do 3dcl hrnku!), ale cca 25ml emulze, které se extrahuje po dobu cca 25sec při 80-90°C a při tlaku 9 bar. Takto dostanete z kávy relativně nízké množství kofeinu (záleží i na odrůdě - robusta má více kofeinu, arabica méně) a hlavně se do kávy neextrahují další třísloviny a škodlivé látky, které by zbytečně zatěžovaly trávicí systém a ledviny. Tak jistě, vždy je důležitým faktorem kvalita a způsob přípravy, nicméně i způsob konzumace vycházející z historických zkušeností, tedy po jídle a většinou s tukem a cukrem, to docela nastartuje, ale nepřetočí organizmus. |
Autor: | bodhisutfa [ stř bře 17, 2021 8:12 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
K tématu "kofein": teď sem ho úplně vysadil a 1) sem teda dost unavený 2) jakoby se mi lepe dýchalo, což nechápu ??? 3) zlepšil se spanek a to o dost. Takže myslím, že vyčerpání nadledvin přes kofein je docela reál. |
Autor: | Jarda [ stř bře 17, 2021 10:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
bodhisutfa píše: K tématu "kofein": teď sem ho úplně vysadil a 1) sem teda dost unavený 2) jakoby se mi lepe dýchalo, což nechápu ??? 3) zlepšil se spanek a to o dost. Takže myslím, že vyčerpání nadledvin přes kofein je docela reál. Tak jistě, pokud je člověk vyčerpaný kafe funguje jako bič na schvácenou herku. |
Autor: | Alopat [ čtv bře 18, 2021 9:16 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Vskutku, zelená (chlorgenic acid) a pražená (hydroxyhydroquinone) káva se chová v našem organismu odlišně a střídáním látek, které v organismu vytvářejí je možné zacílit malé i velké patogeny. Problémem bude spíše dosažení léčebné koncentrace než pouhá jejich přítomnost v nápoji a taktéž obsah návykového kofeinu. Zbývá tedy zakoupit měřící proužky a vydat se třeba i bílým a zeleným čajem vstříc prevenci vážných onemocnění. Coffee reveals itself as an unlikely elixir https://www.sciencenews.org/article/coffee-reveals-itself-unlikely-elixir Improvement of hypertension and vascular dysfunction by hydroxyhydroquinone-free coffee in a genetic model of hypertension https://www.researchgate.net/publication/7199539_Improvement_of_hypertension_and_vascular_dysfunction_by_hydroxyhydroquinone-free_coffee_in_a_genetic_model_of_hypertension Generation of Hydrogen Peroxide from Hydroxyhydroquinone and Its Inhibition by Superoxide Dismutase. https://www.researchgate.net/publication/273374423_Generation_of_Hydrogen_Peroxide_from_Hydroxyhydroquinone_and_Its_Inhibition_by_Superoxide_Dismutase Coffee with a high content of chlorogenic acids and low content of hydroxyhydroquinone improves postprandial endothelial dysfunction in patients with borderline and stage 1 hypertension https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1611-7?error=cookies_not_supported&code=e6f296b5-7305-4e40-ae49-8ba42c54d151 Establishing biomarkers of oxidative stress: the measurement of hydrogen peroxide in human urine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15134507/ |
Autor: | Jarda [ sob bře 27, 2021 11:36 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Alopat píše: Vskutku, zelená (chlorgenic acid) a pražená (hydroxyhydroquinone) káva se chová v našem organismu odlišně a střídáním látek, které v organismu vytvářejí je možné zacílit malé i velké patogeny. Problémem bude spíše dosažení léčebné koncentrace než pouhá jejich přítomnost v nápoji a taktéž obsah návykového kofeinu. Zbývá tedy zakoupit měřící proužky a vydat se třeba i zeleným čajem vstříc prevenci vážných onemocnění. Coffee reveals itself as an unlikely elixir https://www.sciencenews.org/article/coffee-reveals-itself-unlikely-elixir Improvement of hypertension and vascular dysfunction by hydroxyhydroquinone-free coffee in a genetic model of hypertension https://www.researchgate.net/publication/7199539_Improvement_of_hypertension_and_vascular_dysfunction_by_hydroxyhydroquinone-free_coffee_in_a_genetic_model_of_hypertension Generation of Hydrogen Peroxide from Hydroxyhydroquinone and Its Inhibition by Superoxide Dismutase. https://www.researchgate.net/publication/273374423_Generation_of_Hydrogen_Peroxide_from_Hydroxyhydroquinone_and_Its_Inhibition_by_Superoxide_Dismutase Coffee with a high content of chlorogenic acids and low content of hydroxyhydroquinone improves postprandial endothelial dysfunction in patients with borderline and stage 1 hypertension https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1611-7?error=cookies_not_supported&code=e6f296b5-7305-4e40-ae49-8ba42c54d151 Establishing biomarkers of oxidative stress: the measurement of hydrogen peroxide in human urine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15134507/ Zajímavé odkazy které ukazují že hodně záleží jakou formou se kafe používá a že ne vždy nutně musí mít pouze negativní účinky. Nakonec jeho původní způsob aplikace těsně po jídle velice efektivně snižoval vstřebávání železa a tím oddaloval zdravotní problémy které právě vysoké železo způsobuje. |
Autor: | Xion [ stř bře 31, 2021 1:09 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Alopat píše: Vskutku, zelená (chlorgenic acid) a pražená (hydroxyhydroquinone) káva se chová v našem organismu odlišně a střídáním látek, které v organismu vytvářejí je možné zacílit malé i velké patogeny. Problémem bude spíše dosažení léčebné koncentrace než pouhá jejich přítomnost v nápoji a taktéž obsah návykového kofeinu. Zbývá tedy zakoupit měřící proužky a vydat se třeba i bílým a zeleným čajem vstříc prevenci vážných onemocnění. Coffee reveals itself as an unlikely elixir https://www.sciencenews.org/article/coffee-reveals-itself-unlikely-elixir Improvement of hypertension and vascular dysfunction by hydroxyhydroquinone-free coffee in a genetic model of hypertension https://www.researchgate.net/publication/7199539_Improvement_of_hypertension_and_vascular_dysfunction_by_hydroxyhydroquinone-free_coffee_in_a_genetic_model_of_hypertension Generation of Hydrogen Peroxide from Hydroxyhydroquinone and Its Inhibition by Superoxide Dismutase. https://www.researchgate.net/publication/273374423_Generation_of_Hydrogen_Peroxide_from_Hydroxyhydroquinone_and_Its_Inhibition_by_Superoxide_Dismutase Coffee with a high content of chlorogenic acids and low content of hydroxyhydroquinone improves postprandial endothelial dysfunction in patients with borderline and stage 1 hypertension https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1611-7?error=cookies_not_supported&code=e6f296b5-7305-4e40-ae49-8ba42c54d151 Establishing biomarkers of oxidative stress: the measurement of hydrogen peroxide in human urine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15134507/ Ako je na tom cierny caj, podla Teba, 3 salky denne? Je to uz skodliva davka kofeinu? A co uzitie kofeinu tymto sposobom, teda cez cierny caj a nalacno. |
Autor: | Alopat [ pát dub 02, 2021 9:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Xion píše: Alopat píše: Vskutku, zelená (chlorgenic acid) a pražená (hydroxyhydroquinone) káva se chová v našem organismu odlišně a střídáním látek, které v organismu vytvářejí je možné zacílit malé i velké patogeny. Problémem bude spíše dosažení léčebné koncentrace než pouhá jejich přítomnost v nápoji a taktéž obsah návykového kofeinu. Zbývá tedy zakoupit měřící proužky a vydat se třeba i bílým a zeleným čajem vstříc prevenci vážných onemocnění. Coffee reveals itself as an unlikely elixir https://www.sciencenews.org/article/coffee-reveals-itself-unlikely-elixir Improvement of hypertension and vascular dysfunction by hydroxyhydroquinone-free coffee in a genetic model of hypertension https://www.researchgate.net/publication/7199539_Improvement_of_hypertension_and_vascular_dysfunction_by_hydroxyhydroquinone-free_coffee_in_a_genetic_model_of_hypertension Generation of Hydrogen Peroxide from Hydroxyhydroquinone and Its Inhibition by Superoxide Dismutase. https://www.researchgate.net/publication/273374423_Generation_of_Hydrogen_Peroxide_from_Hydroxyhydroquinone_and_Its_Inhibition_by_Superoxide_Dismutase Coffee with a high content of chlorogenic acids and low content of hydroxyhydroquinone improves postprandial endothelial dysfunction in patients with borderline and stage 1 hypertension https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1611-7?error=cookies_not_supported&code=e6f296b5-7305-4e40-ae49-8ba42c54d151 Establishing biomarkers of oxidative stress: the measurement of hydrogen peroxide in human urine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15134507/ Ako je na tom cierny caj, podla Teba, 3 salky denne? Je to uz skodliva davka kofeinu? A co uzitie kofeinu tymto sposobom, teda cez cierny caj a nalacno. Pan Jarda říká, kvůli vázání pro-oxidačně působícího a breberky krmícího železa, pít po jídle kávu s mlékem navazujícím oxaláty a čaj je v tom bránění vstřebávání železa tak úspěšný, že už 1,5 l denně může prohloubit a s dalšími stravovacími návyky i způsobit anémii, tak zkuste můj oblíbený Earl Grey s mlékem. Kofeinem jsem se nezabýval, spíše tvorbou oxidu dusnatého a generováním peroxidu vodíku, na jejichž přítomnost ve slinách a moči existují měřící proužky. Generation of hydrogen peroxide by “Antioxidant” beverages and the effect of milk addition. Is cocoa the best beverage? https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715769900300611 Iron deficiency anemia due to excessive green tea drinking https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093162/ Bioavailability of soluble oxalate from tea and the effect of consuming milk with the tea https://www.nature.com/articles/1601572?error=cookies_not_supported&code=40bf77b5-dacf-4bf3-a182-c409b885a8cb |
Autor: | neti [ pát dub 02, 2021 9:51 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Alopat píše: zkuste můj oblíbený Earl Grey s mlékem Pripomenul ste mi vtipnú skúsenosť v Indii, kam som prišiel preočkovaný na žltačku A, B a následne zistil, že sú na tom podobne ako my v Európe (teda aspoň tam, kde som býval, aj keď o 5 km ďalej smrdela rieka ako stoka). A hlavne ten ich turbo pikantný ekrazit zabije všetko živé v okruhu jedného metra. Anyway... Vo firme mali pikolíka z Nepálu (alebo pohraničná oblasť), ktorý sa staral o občerstvenie - mi pripomenulo, že vo veľkej firme som si kávu robil sám. Proste je človek zmagorený tými báchorkami, ktoré do ľudí tlačia. Pikolík sa ma pýta tým ich funny prízvukom, či nechcem niečo na pitie (water, black tea, kofea)? Odpovedám, že čaj (približne vtedy som začal piť zelený sypaný). Doniesol mi šálku a odišiel, ochutnal som a... mlieko. Hmm, hovorím si, zrejme jazyková bariéra, asi počul, že chcem kávu. Toto sa opakovalo ešte 2 krát, až mi to nedalo a pikolíkovi som namietol, že síce jeho káva s mliekom chutí vynikajúco, ale chcel som čaj. Pikolík nechápal, potom sa na mňa usmial a vysvetlil mi, že je v Indii pijú čierny čaj s mliekom (ako v UK). Malé faux pas. |
Autor: | Lekorka [ ned dub 04, 2021 10:13 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Kofein |
Xion píše: Ako je na tom cierny caj, podla Teba, 3 salky denne? Je to uz skodliva davka kofeinu? A co uzitie kofeinu tymto sposobom, teda cez cierny caj a nalacno. Černý čaj má jednu obrovskou nevýhodu, strašně barví zubní sklovinu. Nic na světě tak nenabarví zuby, jako černý čaj. |
Stránka 2 z 4 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |