Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Železo
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=433
Stránka 37

Autor:  muflon [ pát srp 20, 2010 5:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Železo-goji

Plody GOJI:
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.

Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť).

http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html

PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo...

Autor:  Jarda [ pát srp 20, 2010 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo-goji

muflon píše:
Plody GOJI:
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.

Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť).

http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html

PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo...

Na tyto plody bych si dával dost pozor, často se to sem dostane zaplísněné a pak jakákoliv i velice zdravá strava, začne být životu nebezpečná.

Autor:  muflon [ pon srp 23, 2010 7:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... Z-PLOD-50g

Sambucas nigra

Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září.
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.

Užitečné části:

Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry.

Účinné látky:

Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej.

Minerální látky a stopové prvky:
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)

Vitamíny:
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C

-----------
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...

Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře.

Autor:  Jarda [ úte srp 24, 2010 7:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

muflon píše:
http://www.biorenesance.cz/biorenesance/eshop/46-1-DOPLNKY-STRAVY/422-2-VITAMINY-MINERALY/5/59-BEZ-PLOD-50g

Sambucas nigra

Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září.
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.

Užitečné části:

Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry.

Účinné látky:

Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej.

Minerální látky a stopové prvky:
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)

Vitamíny:
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C

-----------
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...

Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře.

Černý bez je určitě zdravý, ale je to droga a tak se sní také musí zacházet. V žádném případě není možné jíst tyto plody jako potravinu, což se bohužel mnoho lidí pokouší.

Autor:  muflon [ úte srp 24, 2010 10:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Jarda píše:
Černý bez je určitě zdravý, ale je to droga a tak se sní také musí zacházet. V žádném případě není možné jíst tyto plody jako potravinu, což se bohužel mnoho lidí pokouší.

Děkuju za upozornění...je snadné sklouznout do extrémů:"Když je to zdravé tak si dám nášup...a čím častěji tím lépe...."

Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně?

Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...

Autor:  Jarda [ úte srp 24, 2010 11:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

muflon píše:
Děkuju za upozornění...je snadné sklouznout do extrémů:"Když je to zdravé tak si dám nášup...a čím častěji tím lépe...."

Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně?

Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...

V tom vám neporadím, ale určitě není problém dostat radu od nějakého bylináře, já sice toho vím docela dost, ale všechno zdaleka ne a byliny nejsou zrovna oblast, kde bych se svými znalostmi exceloval. Černý bez jsem sám nikdy nepoužíval, ta informace je pouze založena na tom, co mě při čtení nějaké knihy uvízlo v paměti.

Autor:  muflon [ pon lis 08, 2010 2:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Důležitý odkaz na vlákno a dokument o železe ke stáhnutí zpracovaný SLÁVKEM KŘEPELKOU na podnět pana Jardy:
...Železo - základní fakta
Kdy je zdraví skutečně železné a kdy je rezavé.
"...Informace v podstatě pro mne šokující a nebýt Jardy Zajíčka, který si nedal pokoj až jsem do toho zašťoural(píše Slávek), žil bych nadále ve tmách, takže děkuji...."

Tady je příloha "Železné Zdraví" a jak je to vlastně s nedostatkem železa v dietě a tělu, s chudokrevností a jinými nemocemi.
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 5491#75491

------------
[b:2j3zecqs]Železo v sousvislosti s parazity:[/b:2j3zecqs]
např u Bertrámu se píše:
"...[i:2j3zecqs][u:2j3zecqs]paraziti devastují červené
krvinky a mnoho nemocných
pak trpí chudokrevností....[/u:2j3zecqs][/i:2j3zecqs]

Autor:  Lenka B [ pát led 15, 2016 7:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i domácí kefír likviduje železo. Děkuji za odpověď.

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 2:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Lenka B píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i domácí kefír likviduje železo. Děkuji za odpověď.

Tak přímo určitě ne, železo likvidují hlavně fytáty, tedy spíše vysoká konzumace ořechů a semen i když ono dost záleží na jeho příjmu, protože nehemové se hůře přisvojuje a hemové lépe, ale nejlépe se přisvojuje v kombinaci obou variant. Dále je důležité, zda jde o muže, či ženu a u ženy zase, zda je, nebo není po přechodu. Ve své podstatě škodí jak jeho nedostatek, tak i jeho přebytek, což člověk bez laboratorních kontrol neuhlídá a moderní medicínu to nezajímá. Sledovat železo a jeho stav v těle je levné a vyřeší to jako prevence mnoho civilizačních onemocnění které by pak nebylo potřeba léčit a to přeci je komerční sebevražda, do toho medicína nikdy nepůjde.

Autor:  Lenka B [ pát kvě 20, 2016 7:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Chci se zeptat prosím, mám velice nízký feritin. Snažím se ho zvýšit denním doplňováním vitamínu A dušenými krůtími játry - cca 4 dkg. Měla bych omezit nebo vyloučit nějaké potraviny, např. kefír, kopřivy, pampelišky,... Nebo to stačí takhle a nic víc pro to udělat nemůžu ?

Autor:  Gamina [ pát kvě 20, 2016 8:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Železo z potravy se občas skoro nedostane do těla kvůli nevhodné skladbě bakterií ve střevě. Takže kefír bych nevynechávala, ten může pomoci.

Autor:  Jarda [ ned kvě 29, 2016 8:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

[quote="Lenka B":2ropxo9v]Chci se zeptat prosím, mám velice nízký feritin. Snažím se ho zvýšit denním doplňováním vitamínu A dušenými krůtími játry - cca 4 dkg. Měla bych omezit nebo vyloučit nějaké potraviny, např. kefír, kopřivy, pampelišky,... Nebo to stačí takhle a nic víc pro to udělat nemůžu ?[/quote:2ropxo9v]
Z uvedeného nemusíte vynechávat nic, ale vyhledejte si na netu blokátory železa, jako příklad uvedu hlavně fytáty a dále kafe, oregano, zelný čaj a mnoho dalších. Jinak přisvojování železa probíhá lépe pokud se jí současně zdroje rostlinné i živočišné, tak se dá zvednout velice rychle. Každopádně různá

Autor:  Lenka B [ sob čer 25, 2016 4:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Prosím Vás, nemůžu další blokátory železa najít. Poradíte mně ? A jak je to s fytáty, když jsou i v zelenině ? V jakém časovém odstupu ji můžu jíst, třeba po dušených játrech s čočkou nebo fazolemi ?

Autor:  Jarda [ ned čer 26, 2016 8:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

[quote="Lenka B":3j6i5x52]Prosím Vás, nemůžu další blokátory železa najít. Poradíte mně ? A jak je to s fytáty, když jsou i v zelenině ? V jakém časovém odstupu ji můžu jíst, třeba po dušených játrech s čočkou nebo fazolemi ?[/quote:3j6i5x52]
Nějak nechápu ty dotazy. Zásadní blokátory jsem vám vypsal, fytáty bylo pochopitelně myšleno zásadní zdroje, tedy semena a ořechy a dotaz na čočku a fazole to již nechápu vůbec, protože pokud do vyhledavače zadáte "luštěniny fytáty" tak zjistíte, že jde o zásadní zdroj, na rozdíl od zeleniny které se bojíte. Luštěniny se pochopitelně dají jako skoro každé zdroje fytátů zbavit to si trochu prostudujte. Podívejte se na tyto stránky http://www.prvky.com/zelezo-potraviny.html a osobně bych si dal zapečený pórek s vejcem a k tomu ta

Autor:  Lenka B [ čtv črc 07, 2016 10:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Železo

Omlouvám se, že se znovu ptám, ale potřebuji feritin co nejdřív zvýšit. Mělo by pomáhat tohle jídlo? 12 h máčená a pak uvařená fazole adzuky + dušená

Stránka 37 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/