Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 7:07 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Železo-goji
PříspěvekNapsal: pát srp 20, 2010 5:56 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Plody GOJI:
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.

Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť).

http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html

PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo-goji
PříspěvekNapsal: pát srp 20, 2010 8:38 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Plody GOJI:
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, 21 stopových prvkov (napr.: zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor...), sú najbohatším zdrojom karoténoidov. Čo sa týka betakaroténu sú výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Tiež treba spomenúť protizápalový činiteľ betasysterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia, posilňujú imunitný systém a stimulujú hypofýzu k vylučovaniu regeneračného rastového hormónu.

Tiež sa používajú do ovocných koktejlov. Najčastejšie sa však používajú sušené plôdiky na prípravu čaju a tie je možné zjesť aj po vylúhovaní. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať 10 - 30 gramov denne (malá hrsť).

http://www.kvetyazahrada.sk/rastlina-ne ... azrak.html

PS: Pangamin (kdo nemá candidozu může)-obsahuje taky železo...

Na tyto plody bych si dával dost pozor, často se to sem dostane zaplísněné a pak jakákoliv i velice zdravá strava, začne být životu nebezpečná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: pon srp 23, 2010 7:05 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
http://www.biorenesance.cz/biorenesance ... Z-PLOD-50g

Sambucas nigra

Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září.
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.

Užitečné části:

Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry.

Účinné látky:

Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej.

Minerální látky a stopové prvky:
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)

Vitamíny:
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C

-----------
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...

Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: úte srp 24, 2010 7:31 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
http://www.biorenesance.cz/biorenesance/eshop/46-1-DOPLNKY-STRAVY/422-2-VITAMINY-MINERALY/5/59-BEZ-PLOD-50g

Sambucas nigra

Patří do čeledi zimolezovitých. Je to keř či strom dosahující výšky 7 – 10m, s široce rozloženými větvemi. Mladá kůra je bradavičnatá, zelenavě šedá, starší pak popelavá a rozpukaná. Listy jsou lichozpeřené a stojí vstřícně, skládají se z 3-7 vejčitých, zašpičatělých lístků, z nichž konečný je největší. Kvete v červnu a červenci. Květy jsou žlutavě bílé, voní příjemně. Plodem jsou černofialové bobule „bezinky“, které dozrávají v září.
Používá se při potížích horních cest dýchacích, při infekcích a při nachlazení. Má protizánětlivý účinek, působí proti katarům. Podporuje pocení a má diuretické účinky. Podporuje tvrorbu žluči a je vhodný při jaterních chorobách.

Užitečné části:

Užívá se obvykle květů, bobulí, méně listů a mladé kůry.

Účinné látky:

Květy obsahují sambunigrin (glykosid kyanovodíku), kyselinu valerianovou, etherický olej, sliz, třísloviny. Plody hlavně kyselinu jablečnou, kyselinu vinnou, cukr, stopy těkavého oleje a modré barvivo. V semenech je mastný olej.

Minerální látky a stopové prvky:
vápník (Ca), měď (Cu), železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), selen (Se)

Vitamíny:
A, B (B1, B2, B6, B12 ), Kyselina pantothenová, C

-----------
Předem namočené sušené plody lze možná i po celý rok(?) přidávat do čerstvých šťáv...nebo jinak využívat...

Kdo si sám nasuší hodně ušetří...jinak ani kupované sušené není až tak drahé...viz odkaz nahoře.

Černý bez je určitě zdravý, ale je to droga a tak se sní také musí zacházet. V žádném případě není možné jíst tyto plody jako potravinu, což se bohužel mnoho lidí pokouší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: úte srp 24, 2010 10:31 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Jarda píše:
Černý bez je určitě zdravý, ale je to droga a tak se sní také musí zacházet. V žádném případě není možné jíst tyto plody jako potravinu, což se bohužel mnoho lidí pokouší.

Děkuju za upozornění...je snadné sklouznout do extrémů:"Když je to zdravé tak si dám nášup...a čím častěji tím lépe...."

Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně?

Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: úte srp 24, 2010 11:30 am 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Děkuju za upozornění...je snadné sklouznout do extrémů:"Když je to zdravé tak si dám nášup...a čím častěji tím lépe...."

Kolik toho plodu bezu by jste viděl TÝDNĚ jako přijatelné- třeba 1č.lž. 3x týdně?

Uvažuju ji předem namočit a dávat do čerstvých šťáv...
Takto používám také rozinky namočené v suchém červeném víně ve sklenici v lednici. Mám ale dojem že když to není slivovice, tak moc dlouho v tom víně rozinky ani v lednici nevydrží(víno oxiduje a správně se má konzumovat do 3dnů nejpozději...já to tam mám už skoro 14dní...asi budu muset nakládat taky jen malinko....a spíše do vody...

V tom vám neporadím, ale určitě není problém dostat radu od nějakého bylináře, já sice toho vím docela dost, ale všechno zdaleka ne a byliny nejsou zrovna oblast, kde bych se svými znalostmi exceloval. Černý bez jsem sám nikdy nepoužíval, ta informace je pouze založena na tom, co mě při čtení nějaké knihy uvízlo v paměti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: pon lis 08, 2010 2:24 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Důležitý odkaz na vlákno a dokument o železe ke stáhnutí zpracovaný SLÁVKEM KŘEPELKOU na podnět pana Jardy:
...Železo - základní fakta
Kdy je zdraví skutečně železné a kdy je rezavé.
"...Informace v podstatě pro mne šokující a nebýt Jardy Zajíčka, který si nedal pokoj až jsem do toho zašťoural(píše Slávek), žil bych nadále ve tmách, takže děkuji...."

Tady je příloha "Železné Zdraví" a jak je to vlastně s nedostatkem železa v dietě a tělu, s chudokrevností a jinými nemocemi.
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 5491#75491

------------
[b:2j3zecqs]Železo v sousvislosti s parazity:[/b:2j3zecqs]
např u Bertrámu se píše:
"...[i:2j3zecqs][u:2j3zecqs]paraziti devastují červené
krvinky a mnoho nemocných
pak trpí chudokrevností....[/u:2j3zecqs][/i:2j3zecqs]


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: pát led 15, 2016 7:19 am 
Offline

Registrován: pon úno 02, 2015 8:24 pm
Příspěvky: 35
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i domácí kefír likviduje železo. Děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: ned led 24, 2016 2:24 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
Lenka B píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli i domácí kefír likviduje železo. Děkuji za odpověď.

Tak přímo určitě ne, železo likvidují hlavně fytáty, tedy spíše vysoká konzumace ořechů a semen i když ono dost záleží na jeho příjmu, protože nehemové se hůře přisvojuje a hemové lépe, ale nejlépe se přisvojuje v kombinaci obou variant. Dále je důležité, zda jde o muže, či ženu a u ženy zase, zda je, nebo není po přechodu. Ve své podstatě škodí jak jeho nedostatek, tak i jeho přebytek, což člověk bez laboratorních kontrol neuhlídá a moderní medicínu to nezajímá. Sledovat železo a jeho stav v těle je levné a vyřeší to jako prevence mnoho civilizačních onemocnění které by pak nebylo potřeba léčit a to přeci je komerční sebevražda, do toho medicína nikdy nepůjde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: pát kvě 20, 2016 7:25 pm 
Offline

Registrován: pon úno 02, 2015 8:24 pm
Příspěvky: 35
Chci se zeptat prosím, mám velice nízký feritin. Snažím se ho zvýšit denním doplňováním vitamínu A dušenými krůtími játry - cca 4 dkg. Měla bych omezit nebo vyloučit nějaké potraviny, např. kefír, kopřivy, pampelišky,... Nebo to stačí takhle a nic víc pro to udělat nemůžu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: pát kvě 20, 2016 8:48 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Železo z potravy se občas skoro nedostane do těla kvůli nevhodné skladbě bakterií ve střevě. Takže kefír bych nevynechávala, ten může pomoci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: ned kvě 29, 2016 8:26 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
[quote="Lenka B":2ropxo9v]Chci se zeptat prosím, mám velice nízký feritin. Snažím se ho zvýšit denním doplňováním vitamínu A dušenými krůtími játry - cca 4 dkg. Měla bych omezit nebo vyloučit nějaké potraviny, např. kefír, kopřivy, pampelišky,... Nebo to stačí takhle a nic víc pro to udělat nemůžu ?[/quote:2ropxo9v]
Z uvedeného nemusíte vynechávat nic, ale vyhledejte si na netu blokátory železa, jako příklad uvedu hlavně fytáty a dále kafe, oregano, zelný čaj a mnoho dalších. Jinak přisvojování železa probíhá lépe pokud se jí současně zdroje rostlinné i živočišné, tak se dá zvednout velice rychle. Každopádně různá

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: sob čer 25, 2016 4:47 pm 
Offline

Registrován: pon úno 02, 2015 8:24 pm
Příspěvky: 35
Prosím Vás, nemůžu další blokátory železa najít. Poradíte mně ? A jak je to s fytáty, když jsou i v zelenině ? V jakém časovém odstupu ji můžu jíst, třeba po dušených játrech s čočkou nebo fazolemi ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: ned čer 26, 2016 8:55 pm 
Online
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28245
Bydliště: Poděbrady
[quote="Lenka B":3j6i5x52]Prosím Vás, nemůžu další blokátory železa najít. Poradíte mně ? A jak je to s fytáty, když jsou i v zelenině ? V jakém časovém odstupu ji můžu jíst, třeba po dušených játrech s čočkou nebo fazolemi ?[/quote:3j6i5x52]
Nějak nechápu ty dotazy. Zásadní blokátory jsem vám vypsal, fytáty bylo pochopitelně myšleno zásadní zdroje, tedy semena a ořechy a dotaz na čočku a fazole to již nechápu vůbec, protože pokud do vyhledavače zadáte "luštěniny fytáty" tak zjistíte, že jde o zásadní zdroj, na rozdíl od zeleniny které se bojíte. Luštěniny se pochopitelně dají jako skoro každé zdroje fytátů zbavit to si trochu prostudujte. Podívejte se na tyto stránky http://www.prvky.com/zelezo-potraviny.html a osobně bych si dal zapečený pórek s vejcem a k tomu ta

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Železo
PříspěvekNapsal: čtv črc 07, 2016 10:14 am 
Offline

Registrován: pon úno 02, 2015 8:24 pm
Příspěvky: 35
Omlouvám se, že se znovu ptám, ale potřebuji feritin co nejdřív zvýšit. Mělo by pomáhat tohle jídlo? 12 h máčená a pak uvařená fazole adzuky + dušená

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jarda a 30 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz