Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sušení ovoce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=424
Stránka 67

Autor:  Tomass [ ned srp 25, 2013 4:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Dobrý den, můj dotaz nesouvisí se sušením ovoce.
Chci se zeptat na kupované rozinky. Někde jsem se tu dočetl, že rozinky je potřeba pečlivě omýt.
Předpokládám, že kvůli síření. Ve zdravé výživě mají rozinky nesířené, ale i v Lidlu (alespoň to píšou na pytliku). Já je nemeju. A co vy, mejete?

Autor:  Jarda [ ned zář 01, 2013 3:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Tomass píše:
Dobrý den, můj dotaz nesouvisí se sušením ovoce.
Chci se zeptat na kupované rozinky. Někde jsem se tu dočetl, že rozinky je potřeba pečlivě omýt.
Předpokládám, že kvůli síření. Ve zdravé výživě mají rozinky nesířené, ale i v Lidlu (alespoň to píšou na pytliku). Já je nemeju. A co vy, mejete?

To není pouze otázka síření, mnohdy jsou tyto plody i stříkané nějakým olejem, čili ideální je na chvilku je spařit na cedníku v horké vodě, tím se vše odplaví.

Autor:  Berry [ pát říj 25, 2013 12:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Pane Jardo, prosím Vás, chtěla bych vyzkoušet sušené krekry ze semínek a zelniny, ale nevím si rady s následujícím. Když namočím např. lněné nebo jiné semínko a dám ho tam celé, tak bude asi problém s využitelností, protože se nepodaří ho tak dobře potom rozkousat. A když ho po namočení rozmixuji, nezačne to rychleji žluknout než se stihne usušit? Sušičku ještě nemám, zvažuji koupi.

A ještě jeden dotaz - co děláte např. s těma zmraženýma švestkama? Na co je používáte?
Někde jsem četla, že se dají skladovat v mrazáku jen cca 2 měsíce?? Děkuji Vám a přeji hezký den

Autor:  Stejsi [ pát lis 01, 2013 12:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, také přemýšlím o koupi sušičky na ovoce značky Bielmeier, zajímalo by mě, zda se dá v této sušičce sušit například i raw těsto například z rozmixovaného ovoce nebo oříšků? Jde mi o to, zda jde do této sušičky dát nějaký papír na pečení a těsto je poté možno rozlít. Děkuji.

Autor:  Churles [ pát lis 01, 2013 2:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Mám více dotazů:
1. To už nikdo nesušíte ovoce klasickou cestou? Na slunci za oknem? Je na tom něco špatně? Blbá teplota, blbé zkušenosti?? Nebo je to jen zdlouhavé a nikomu se do toho nechce?

2. Chci sušit ovoce na vestavěné krbové vložce. Mám tam revizní otvor jakoby do komína (do prostoru, kde ústí komínová roura), a tam mám prostor tak na tři plechy (rozuměj klasické buchtové). teplotu jsem schopen kontrolovat i regulovat. Co vy na to? Na co si dát pozor?

Autor:  Jarda [ ned lis 17, 2013 9:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Berry píše:
Pane Jardo, prosím Vás, chtěla bych vyzkoušet sušené krekry ze semínek a zelniny, ale nevím si rady s následujícím. Když namočím např. lněné nebo jiné semínko a dám ho tam celé, tak bude asi problém s využitelností, protože se nepodaří ho tak dobře potom rozkousat. A když ho po namočení rozmixuji, nezačne to rychleji žluknout než se stihne usušit? Sušičku ještě nemám, zvažuji koupi.

A ještě jeden dotaz - co děláte např. s těma zmraženýma švestkama? Na co je používáte?
Někde jsem četla, že se dají skladovat v mrazáku jen cca 2 měsíce?? Děkuji Vám a přeji hezký den

Ono jde o to jak a z čeho, třeba to lněné semínko opravdu je docela problém, ale třeba pohanka tak velký problém nepředstavuje. Dost záleží na skladbě omega kyselin v semínku a dle toho pak může, nebo nemusí být problém se žluknutím. Švestky si ještě lehce zmrzlé můžete nakrájet do salátu a jsou docela chutné. Skladovat by se dlouhodobě nemělo asi nic, ale to víte, zase tolik přesně nebude asi čas dodržovat skoro nikdo.

Autor:  Jarda [ ned lis 17, 2013 9:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Stejsi píše:
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, také přemýšlím o koupi sušičky na ovoce značky Bielmeier, zajímalo by mě, zda se dá v této sušičce sušit například i raw těsto například z rozmixovaného ovoce nebo oříšků? Jde mi o to, zda jde do této sušičky dát nějaký papír na pečení a těsto je poté možno rozlít. Děkuji.

Tak určitě se takto postupovat dá i když na uvedený postup jsou asi vhodnější síta, než ten papír. Já v ní suším poměrně dost, ale sušit kaši z ovoce, nebo zeleniny k tomu jsem se zatím nedostal a praktické zkušenosti tedy nemám.

Autor:  Jarda [ ned lis 17, 2013 9:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Churles píše:
Mám více dotazů:
1. To už nikdo nesušíte ovoce klasickou cestou? Na slunci za oknem? Je na tom něco špatně? Blbá teplota, blbé zkušenosti?? Nebo je to jen zdlouhavé a nikomu se do toho nechce?

2. Chci sušit ovoce na vestavěné krbové vložce. Mám tam revizní otvor jakoby do komína (do prostoru, kde ústí komínová roura), a tam mám prostor tak na tři plechy (rozuměj klasické buchtové). teplotu jsem schopen kontrolovat i regulovat. Co vy na to? Na co si dát pozor?

1)Nejvíce vadí ta dlouhá doba a klimatické podmínky v naší republice. Mnohdy vám vše stihne zplesnivět dříve než se odpaří podstatná část vody.
2)Jedině na vysokou teplotu, jinak tam asi problém není.

Autor:  pv33 [ stř bře 05, 2014 10:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Jedna znama zvazuje susicku z http://www.excaliburdehydrator.com/dehydrators/9-tray . Doporucovali je v nejake knize o syrove strave. Susicky jsou tam velice drahe, tak se pta, jestli s nimi nekdo nemate nejakou zkusenost nebo o nich neco nevite.
Dik, Pavel

Autor:  beati_paoli [ stř bře 05, 2014 11:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

pv33 píše:
Jedna znama zvazuje susicku z http://www.excaliburdehydrator.com/dehydrators/9-tray . Doporucovali je v nejake knize o syrove strave. Susicky jsou tam velice drahe, tak se pta, jestli s nimi nekdo nemate nejakou zkusenost nebo o nich neco nevite.
Dik, Pavel

Vim ze jsou i dobre zkusenosti s touto http://www.bionaire.cz/ezidri/ a neni tak draha jako excalibur, ja o ni uvazuji, ale zatim jsme se tomu moc nevenoval - info mam zprostredkovane. Zkuste i forum na http://www.vitarian.cz, tam je taky celkem dost o susickach a spoustu uzivatelu ma zkusenosti.

Autor:  pv33 [ stř bře 05, 2014 12:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

beati_paoli píše:
....Vim ze jsou i dobre zkusenosti s touto http://www.bionaire.cz/ezidri/ a neni tak draha jako excalibur, ja o ni uvazuji, ale zatim jsme se tomu moc nevenoval - info mam zprostredkovane. Zkuste i forum na http://www.vitarian.cz, tam je taky celkem dost o susickach a spoustu uzivatelu ma zkusenosti.

Dik, podivam se

Autor:  JendaC [ čtv bře 20, 2014 9:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

pv33 píše:
Jedna znama zvazuje susicku z http://www.excaliburdehydrator.com/dehydrators/9-tray . Doporucovali je v nejake knize o syrove strave. Susicky jsou tam velice drahe, tak se pta, jestli s nimi nekdo nemate nejakou zkusenost nebo o nich neco nevite.
Dik, Pavel

Ahoj Pavle,
měl jsem doma na zkoušku ten excalibur, ale sušička hrozně drnčela (měl jsem 2 kusy). Pokud známá nemá na to vhodné prostory (i odhlučněné) tak nedoporučuji. Nakonec jsem pořídil tuto http://www.bionaire.cz/ezidri/ultra.htm , ve srovnání s excaliburem je tišší, ale ta neuvěřitelně rozšířitelná kapacita (až 30 vrstev)! Excalibur není možné rozšiřovat. Osobně jsem si lihovou fixou udělal vlastní stupnici teploty podle svého teploměru, abych měl co nejpřesnější teplotu. S ezidri jsem spokojen.

Autor:  niklak [ stř úno 04, 2015 9:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

Zdravím Jardo,
chtěl bych se vrátit k té sušičce, kterou jsi zmiňoval Bielmeier-bhg-601 a která následně byla rozcupována.
Na nějaké stránce jsem se dočetl, že sušička netopí na určitou teplotu, ale těmi stupni přidává k okolní teplotě 20/40/60 °C (250/500/700 W). Je možné to odzkoušet? Případně alespoň první stupeň? V tom případě by asi stačilo mít sušičku v místnosti, kde je kolem 20 °C a je vyhráno a není třeba časovač.
Pak bych se chtěl ještě zeptat, jak dlouho tu sušičku máš. Nemám dobrý pocit z toho, že ji opakovaně zapínám a vypínám. Připadne mi to jako u žárovky, která má životnost omezenou buď na množství odsvícených hodin, nebo množství zapnutí/vypnutí.
No a do třetice jsem na nějakém obrázku viděl, že plata sušičky nemají děravé dno. Neznamená to, že se zespodu zapaří, nevysuší dokonale?
Moc děkuju za odpověď.
David

Autor:  Jarda [ sob bře 28, 2015 11:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušení ovoce

niklak píše:
Zdravím Jardo,
chtěl bych se vrátit k té sušičce, kterou jsi zmiňoval Bielmeier-bhg-601 a která následně byla rozcupována.
Na nějaké stránce jsem se dočetl, že sušička netopí na určitou teplotu, ale těmi stupni přidává k okolní teplotě 20/40/60 °C (250/500/700 W). Je možné to odzkoušet? Případně alespoň první stupeň? V tom případě by asi stačilo mít sušičku v místnosti, kde je kolem 20 °C a je vyhráno a není třeba časovač.
Pak bych se chtěl ještě zeptat, jak dlouho tu sušičku máš. Nemám dobrý pocit z toho, že ji opakovaně zapínám a vypínám. Připadne mi to jako u žárovky, která má životnost omezenou buď na množství odsvícených hodin, nebo množství zapnutí/vypnutí.
No a do třetice jsem na nějakém obrázku viděl, že plata sušičky nemají děravé dno. Neznamená to, že se zespodu zapaří, nevysuší dokonale?
Moc děkuju za odpověď.
David

Tak rozcupována, toť otázka, já ji mám mnoho let, slouží stále dobře a mimo tu vyšší spotřebu funguje dokonale. Opakované zapínání zde nemůže představovat žádný problém a neděravá plata jsou spíše výhodou protože pach potravin z jednoho plata se nepřenáší do druhého, což je zase nevýhodou ostatních sušiček. Tam dát dospodu houby, tak je houbové všechno. S tou teplotou je to diskutabilní, zpočátku se vše natápí a připočtená teplota je tedy ilusorní, to by fungovalo až od určitého momentu.

Autor:  Makuška54 [ sob črc 28, 2018 9:28 am ]
Předmět příspěvku:  je vhodná sušička Yden CI IR D5

Pokukuju po kvalitní sušičce na ovoce. Která by neničila podstatné živiny. Dost mě zaujala tzv. infra sušička Yden. Mohl byste mi ji doporučit? Pracuje opravdu tak kvalitně, jak inzerují? Díky moc

Stránka 67 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/