Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415
Stránka 5122

Autor:  Jindra [ pon pro 21, 2009 4:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Tak mám "parádní" průjem. Zhruba v intervalu po dvou hodinách se opakovaně probouzím a ženu na toaletu s průjmem, valí toho ze mne celkem dost. Taky pocit na zvracení, ale ten je zcela zvládnutelný, zvracet nejspíš nebudu. Průjem je ale značný a tak bych měl asi hodně pít, aby nehrozila dehydratace?
Pokračuji v půstu bez uriny a bez MMS, jsem naprosto oslabený a malátný. Mám celkem solidní tlak v ledvinách. Moči je jen málo a vypadá "zdravě", tedy je bezbarvá a bez zápachu (což mne překvapuje, protože poslední hodiny skoro nepiju, abych se taky vyspal).
Jaroslave měl bych něco dělat jinak...? Jak postupovat dál?

Autor:  Jarda [ pon pro 21, 2009 7:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jindra píše:
Tak mám "parádní" průjem. Zhruba v intervalu po dvou hodinách se opakovaně probouzím a ženu na toaletu s průjmem, valí toho ze mne celkem dost. Taky pocit na zvracení, ale ten je zcela zvládnutelný, zvracet nejspíš nebudu. Průjem je ale značný a tak bych měl asi hodně pít, aby nehrozila dehydratace?
Pokračuji v půstu bez uriny a bez MMS, jsem naprosto oslabený a malátný. Mám celkem solidní tlak v ledvinách. Moči je jen málo a vypadá "zdravě", tedy je bezbarvá a bez zápachu (což mne překvapuje, protože poslední hodiny skoro nepiju, abych se taky vyspal).
Jaroslave měl bych něco dělat jinak...? Jak postupovat dál?

To je po tom MMS, prostě jste toho v sobě zlikvidoval naráz moc, nyní již nebrat MMS, hodně pít, optimálně ledvinový čaj a pokud by průjem pokračoval, tak to zarazit živočišným uhlím, které do sebe absorbuje toxiny vzniklé rozpadem zabitých breberek. Dle mého názoru, pokud vám bude lépe, tak již můžete jíst lehké syrové saláty a brát pro zlepšení energie organizmu vitamín C, doplňte také ve slušné dávce hořčík, který vás celkově dostane do pohody.

Autor:  Xion [ ned pro 27, 2009 12:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Ohladne sirnej patlaniny, co som spominal v teme "kandidoza", prilievat kokosovy olej. Cital som to v clanku o Budwigovej diete, ze sa doporucuje dolievat aj olej z inych semien, kvoli omega-6. Ze vraj takisto reaguju (su to tiez nenasytene mastne kyseliny ako omega-3). Skutocne si myslite Jarda, ze ked sa uziva iba sirna patlanina z lneneho oleja, ktory ma pomer 4:1, neda sa ten pomer pokazit predavkovanim omega-3? Oni tam doporucovali casom zacat do sirnej patlaniny prilievat aj iny olej (napr. sezamovy), aby sa tam nachadzali aj omega-6. Tak ma napadlo, naco vlastne konzumovat orechy a semena, nieje lepsie brat vyvazeny pomer omega-3 : omega-6 v patlanine a uz nejest ziadne ine tuky? Ved telo si tuky vyraba zo sacharidov, a ak ma dost omega-3 a omega-6 vo vhodnom pomere, nemal by byt ziaden problem. A tie sa predsa daju doplnit vyhradne sirnou patlaninou, nie? Fungovalo by to tak?
Je mi jasne, ze orechy a semena sa konzumuju skor kvoli mineralom, ako horcik, vapnik atd... ale taki fruitariani ich nejedia vobec. Mna teraz teda nezaujimaju mineraly, ale cisto otazka tukov, ci by sa teda dalo jest ovocie, zelenina, a sirna patlanina, ktorou by sa najprv zrovnal pomer omega-3 a omega-6 a nasledne by sa v nej udrzoval v pomere 1:3 (teda by to bola zmes olejov, asi lanovy, a sezamovy, popripade konopny ma dobry pomer).

Autor:  Jarda [ ned pro 27, 2009 1:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Ohladne sirnej patlaniny, co som spominal v teme "kandidoza", prilievat kokosovy olej. Cital som to v clanku o Budwigovej diete, ze sa doporucuje dolievat aj olej z inych semien, kvoli omega-6. Ze vraj takisto reaguju (su to tiez nenasytene mastne kyseliny ako omega-3). Skutocne si myslite Jarda, ze ked sa uziva iba sirna patlanina z lneneho oleja, ktory ma pomer 4:1, neda sa ten pomer pokazit predavkovanim omega-3? Oni tam doporucovali casom zacat do sirnej patlaniny prilievat aj iny olej (napr. sezamovy), aby sa tam nachadzali aj omega-6. Tak ma napadlo, naco vlastne konzumovat orechy a semena, nieje lepsie brat vyvazeny pomer omega-3 : omega-6 v patlanine a uz nejest ziadne ine tuky? Ved telo si tuky vyraba zo sacharidov, a ak ma dost omega-3 a omega-6 vo vhodnom pomere, nemal by byt ziaden problem. A tie sa predsa daju doplnit vyhradne sirnou patlaninou, nie? Fungovalo by to tak?
Je mi jasne, ze orechy a semena sa konzumuju skor kvoli mineralom, ako horcik, vapnik atd... ale taki fruitariani ich nejedia vobec. Mna teraz teda nezaujimaju mineraly, ale cisto otazka tukov, ci by sa teda dalo jest ovocie, zelenina, a sirna patlanina, ktorou by sa najprv zrovnal pomer omega-3 a omega-6 a nasledne by sa v nej udrzoval v pomere 1:3 (teda by to bola zmes olejov, asi lanovy, a sezamovy, popripade konopny ma dobry pomer).

Původní práce Dr. Budwigové doporučuje tučný tvaroh a samozřejmě tuk v něm obsažený, má právě omega 6 mastné kyseliny. Vyvážený poměr asi nikdy nedocílíte, protože tělo si stále balancuje nějaké vlastní hodnoty a to vůbec nemusí odpovídat vaší představě o vyváženém poměru, vždy bude rovnat nějaký deficit, či přebytek. Při použití tučného tvarohu, či domácího kefíru vyrobeného z neodtučněného čerstvě nadojeného mléka, bude pravděpodobně vše ok. Jiný čistý olej já prakticky nepoužívám a zdá se mi vhodnější aplikovat celá semena, než čistý sezamový olej. V průběhu dne, hlavně k snídani používám různá semínka, seznam, slunečnice a další, především formou ořechového mléka, čili to neřeším, protože určitě přijímám i dostatek omega 6 mastných kyselin. Při vynechání jakýchkoliv semen a použití nízkotučného tvarohu, nebo kefíru z obchodu, již může být těch omega 3 mastných kyselin asi hodně, ale to by vám začal celkem rychle klesat tlak, což by člověk měl snadno zjistit. Jinak na vyvážený poměr, omega 3 a 6 mastných kyselin, je vhodný řepkový panenský olej a nemusíte nic složitě míchat ani vymýšlet. Ovšem, zda to bude fungovat stejně jako sirná patlanice o tom pochybuji, protože to nebude chemicky vázáno na sirné proteiny. To je důležité z pohledu dopravení omega 3 mastných kyselin až do nejemnějších vlásečnic, což se vám jinak nepovede a účinky budou diskutabilní. Čistě teoreticky by to tak, jak píšete, asi aplikovat šlo, ale netuším, jak se na to bude tvářit vaše pH moče. Osobně se domnívám, že bude moc vysoké a alkalóza také není zdravý stav organizmu, vyvolává sice jiné nemoci, než acidóza, ale stejně onemocníte. Stěžejní pro zdravý život je správné pH, vše ostatní je druhořadé. Balancování pH pomocí semen a ořechů mi připadá velice vhodné z mnoha různých pohledů, hlavně tak získáte minerály vitamíny i enzymy současně s omega 6 mastnými kyselinami a já osobně bych je nevynechával.

Autor:  dz.el [ pon pro 28, 2009 9:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

A co tenhle olej je přímo z potravinářského závodu.
.
www.pikant-ostrava.cz/katalog-produktu/lneny-olej.php

Autor:  Xion [ pon pro 28, 2009 11:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

dz.el píše:
A co tenhle olej je přímo z potravinářského závodu.
.
http://www.pikant-ostrava.cz/katalog-pr ... y-olej.php

Tak podla toho, co pisu, by mal byt v poriadku. Zalezi len na tom, nakolko to skutocne dodrzia.

Autor:  Jarda [ úte pro 29, 2009 9:34 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

dz.el píše:
A co tenhle olej je přímo z potravinářského závodu.
.
http://www.pikant-ostrava.cz/katalog-pr ... y-olej.php

Jak píše Xion, pokud to všechno opravdu dodržují, tak je to v pořádku, ale nikde jsem tam nenašel cenové relace. Pokud to prodejce takto tají, tak má zpravidla dobrý důvod a většinou je to vysoká cena. Já jej kupuji od této firmy http://www.agro-el.cz/ a odebírám vždy to největší balení 5 litrů v kanistru, kde 1 litr naprosto čerstvého oleje vyjde na 105,-Kč, což vám asi tento dodavatel v takto malém balení nezajistí.

Autor:  Veromirka [ ned led 03, 2010 9:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Přečetla jsem si tu hodně chvály o brynze a vím, že je zdravá. Pokud se však týká vhodnosti použití do směsi se lněným olejem, myslím, že to nebude nejvhodnější kombinace z důvodu velkého obsahu tuku v brynze. Tzv. zimní brynza obsahuje 46 % sušiny, 50 % tuku v sušině, předpokládám tedy, že brynza obsahuje víc než 20 % tuku. Podle Johanny Budwig by se měl při přípravě lněné směsi užívat nízkotučný tvaroh. Domnívám se, že je to proto, protože je třeba omezit příjem jiných (zvlášť těch nasycených) tuků, které pak omezují léčivé účinky těch nenasycených tuků, které jsou právě léčivé ve lněném oleji. Všude na zahraničních webových stránkách se uvádí, že se má použít nízkotučný tvaroh, ne tvaroh s minimálně 10 % tuku, jak je rozšířeno v různých návodech v České republice. Sama jsem směs s brynzou také používala a moc mi chutnala, pak jsem si ale uvědomila, že to bude asi špatně. Ráda bych nahradila tvaroh něčím jiným z důvodu nevhodnosti k mé krevní skupině a Crohnově chorobě. Občas si směs udělám s kvalitním živým jogurtem, je ale hodně řídká a olej se s jorgurtem dobře nespojuje, občas udělám také směs 1/2 tofu natural, kousek cibule, špetka soli, půl lžičky bio hořčice a 3 lžíce lněného oleje. Tato pomazánka je velmi chutná. Nevím ale, jestli tofu obsahuje ty správné látky, aby směs byla účinná. Chtěla bych ještě reagovat na jeden příspěvek, že je vhodné přidávat do směsi i jiné oleje z důvodu obsahu omega 6 kyselin. To však moc smysl nedává, protože lněný olej je nejvíce bohatý na omega 3 kyseliny, má méně omega 6 kyselin, proto se používá jako nejvhodnější podle dr. Budwig. Vhodný je i perilový olej, která má ještě víc omega 3 kyselin než lněný, je však o dost dražší a není tak rozšířený.

Autor:  Jarda [ ned led 03, 2010 11:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Veromirka píše:
Přečetla jsem si tu hodně chvály o brynze a vím, že je zdravá. Pokud se však týká vhodnosti použití do směsi se lněným olejem, myslím, že to nebude nejvhodnější kombinace z důvodu velkého obsahu tuku v brynze. Tzv. zimní brynza obsahuje 46 % sušiny, 50 % tuku v sušině, předpokládám tedy, že brynza obsahuje víc než 20 % tuku. Podle Johanny Budwig by se měl při přípravě lněné směsi užívat nízkotučný tvaroh. Domnívám se, že je to proto, protože je třeba omezit příjem jiných (zvlášť těch nasycených) tuků, které pak omezují léčivé účinky těch nenasycených tuků, které jsou právě léčivé ve lněném oleji. Všude na zahraničních webových stránkách se uvádí, že se má použít nízkotučný tvaroh, ne tvaroh s minimálně 10 % tuku, jak je rozšířeno v různých návodech v České republice. Sama jsem směs s brynzou také používala a moc mi chutnala, pak jsem si ale uvědomila, že to bude asi špatně. Ráda bych nahradila tvaroh něčím jiným z důvodu nevhodnosti k mé krevní skupině a Crohnově chorobě. Občas si směs udělám s kvalitním živým jogurtem, je ale hodně řídká a olej se s jorgurtem dobře nespojuje, občas udělám také směs 1/2 tofu natural, kousek cibule, špetka soli, půl lžičky bio hořčice a 3 lžíce lněného oleje. Tato pomazánka je velmi chutná. Nevím ale, jestli tofu obsahuje ty správné látky, aby směs byla účinná. Chtěla bych ještě reagovat na jeden příspěvek, že je vhodné přidávat do směsi i jiné oleje z důvodu obsahu omega 6 kyselin. To však moc smysl nedává, protože lněný olej je nejvíce bohatý na omega 3 kyseliny, má méně omega 6 kyselin, proto se používá jako nejvhodnější podle dr. Budwig. Vhodný je i perilový olej, která má ještě víc omega 3 kyselin než lněný, je však o dost dražší a není tak rozšířený.

Já se domnívám, že to zase takový problém nepředstavuje. Celková denní spotřeba tuků je lidí relativně vysoká a skoro nikdo to neřeší, čili logicky pokud většina lidí nepřijme ve stravě ani kapku lněného oleje po celý život a přesto žijí, tak obráceně to bude fungovat podobně. Přidávat tam nějaký jiný olej se mi vhodné, ani logické nezdá, ale pokud je ten tuk součástí mléčného výrobku, který použijete, tak bych to neřešil. Já používám většinou doma vyrobený kozí kefír, kolik má tuku ani netuším a výsledný produkt je výborný. Sója je škodlivá ve všech podobách a rozhodně bych ji nedoporučoval k pravidelné konzumaci. Na krevní skupiny zapomeňte, to nefunguje a u Crohnovy choroby je rozhodně nejvhodnější pravý doma vyrobený kozí kefír, tak se podívejte po nějakém zdroji čerstvého, kozího, nepasterizovaného, mléka a kefírové houbě a máte po problému.

Autor:  Xion [ pon led 04, 2010 2:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Veromirka píše:
Přečetla jsem si tu hodně chvály o brynze a vím, že je zdravá. Pokud se však týká vhodnosti použití do směsi se lněným olejem, myslím, že to nebude nejvhodnější kombinace z důvodu velkého obsahu tuku v brynze. Tzv. zimní brynza obsahuje 46 % sušiny, 50 % tuku v sušině, předpokládám tedy, že brynza obsahuje víc než 20 % tuku. Podle Johanny Budwig by se měl při přípravě lněné směsi užívat nízkotučný tvaroh. Domnívám se, že je to proto, protože je třeba omezit příjem jiných (zvlášť těch nasycených) tuků, které pak omezují léčivé účinky těch nenasycených tuků, které jsou právě léčivé ve lněném oleji. Všude na zahraničních webových stránkách se uvádí, že se má použít nízkotučný tvaroh, ne tvaroh s minimálně 10 % tuku, jak je rozšířeno v různých návodech v České republice. Sama jsem směs s brynzou také používala a moc mi chutnala, pak jsem si ale uvědomila, že to bude asi špatně. Ráda bych nahradila tvaroh něčím jiným z důvodu nevhodnosti k mé krevní skupině a Crohnově chorobě. Občas si směs udělám s kvalitním živým jogurtem, je ale hodně řídká a olej se s jorgurtem dobře nespojuje, občas udělám také směs 1/2 tofu natural, kousek cibule, špetka soli, půl lžičky bio hořčice a 3 lžíce lněného oleje. Tato pomazánka je velmi chutná. Nevím ale, jestli tofu obsahuje ty správné látky, aby směs byla účinná. Chtěla bych ještě reagovat na jeden příspěvek, že je vhodné přidávat do směsi i jiné oleje z důvodu obsahu omega 6 kyselin. To však moc smysl nedává, protože lněný olej je nejvíce bohatý na omega 3 kyseliny, má méně omega 6 kyselin, proto se používá jako nejvhodnější podle dr. Budwig. Vhodný je i perilový olej, která má ještě víc omega 3 kyselin než lněný, je však o dost dražší a není tak rozšířený.

Ahoj, vitam Ta na fore. Ten postup s bryndzou napadol mna. Uz som ho prestal pouzivat, nie preto, ze bryndza je tucna, ale z inych dovodov. Ako spominal aj Jarda, tuk nieje problem, teda ani 20% tuku v bryndzi. Vacsina populacie ho je, a bude ho jest aj nadalej. Samozrejme najefektivnejsie by bolo dodavat len omega-3, omega-6 a sacharidy, ale to by znamenalo jest patlaninu, ovocie a zeleninu a trochu orieskov, a to sme uz na urovni vitarianov a veganov. A tymi sa vacsina ludi nestane. Uz aj k tej zaplave nezdravych tukov pridavat patlaninu je podla mna obrovsky zvrat co sa tyka zdravia, s dlhodobeho hladiska, takze pokial sa sirna patlanina uziva preventivne, zase tak tragicky by som to ani ja nevidel. Bryndza mi vsak prijde menej vhodna preto, ze je drahsia, v zime ta prava ovcia tazko dostupna a hlavne, nejak nemam dobry pocit z toho robit si ju do zasoby na par dni, kvoli lignanom z lanoveho semienka, ktore podla mna moze redukovat tie prospesne bakterie. Taky tvaroh alebo jogurt sa da kludne narobit do zasoby. Inak, ked sme u toho jogurtu, ja mam pocit, ze sa to spaja velmi dobre. Uz po par sekundach olej ani nevidno. Tvaroh musim mixovat aj 5 minut. V jednom centre Cinskej tradicnej mediciny to dokonca priamo doporucuju do kozieho nepasterizovaneho nizkotucneho jogurtu, ktory tam rovno k oleju predavaju. Keby s tym nemali dobre skusenosti, asi by ostali pri tvarohu.
Soju nedoporucujem ani ja, a ked mas Crohna, tak uz vobec nie.
Inak, zameraj sa, tak ako radi pani Budwigova, na ovocie. Velmi vhodne mi prijde k patlanine jest ananas alebo papaju, pomaha to stiepit bielkoviny z mliecneho vyrobku a semienok, cim sa dost ulahci travenie.
Co sa tyka vhodnosti pridavat nejaky iny na omega-6 bohatsi olej, to som riesil ja, pretoze som to videl na jednej stranke. Lenze, to plati iba v pripade dlhodobeho uzivania patlaniny a nicoho ineho, kedy hrozi zase ze as prepiskne stav omega-3, ale to by mohlo nastat naozaj iba pri dlhodobom uzivani patlaniny z nizkotucneho jogurtu a uz ziadnych inych tukov v diete. Mna to napadlo, ze ci sa aj omega-6 neviazu na sirne aminokyseliny, tym padom by sa stali aj oni lepsie vyuzitelne, avsak je pravda, co napisal Jarda, ze oriesky obsahuju aj vela inych latok, a tak ich asi vacsina ludi ostane jest, cim nemusia riesit pripadny problem s predavkovanim omega-3.
Co sa tyka nizkotucne/plnotucne mliecne vyrobky do patlaniny, chcelo by to asi pozriet original nemecke prace p. Budwig. Vsade v zahranici pouzivaju sice nizkotucny, ale ked je v original praci plnotucny tvaroh, ja osobne by som radsej ostal pri plnotucnom. P. Budwig asi vedela, preco ho pouzivala, a sama bola velka odbornicka, preto by som radsej doveroval jej, ako tym "odbornikom" po svete.

Autor:  Xion [ čtv led 07, 2010 12:01 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Ako je na tom sirna patlanina po nutricnej stranke? Kolko energie z toho telo dokaze ziskat. Prida to telu rovnako energie, ako keby sa ten tvaroh, olej a semienka zjedli oddelene?

Autor:  Jarda [ čtv led 07, 2010 2:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Ako je na tom sirna patlanina po nutricnej stranke? Kolko energie z toho telo dokaze ziskat. Prida to telu rovnako energie, ako keby sa ten tvaroh, olej a semienka zjedli oddelene?

Tak, toto objektivně zjištěné nemám, ale domnívám se, že využitelnost bude ještě lepší než u jednotlivých složek. Manželka jí pouze trochu patlaniny se syrovou zeleninou a funguje na to celý den.

Autor:  Xion [ čtv led 07, 2010 11:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jarda píše:
Tak, toto objektivně zjištěné nemám, ale domnívám se, že využitelnost bude ještě lepší než u jednotlivých složek. Manželka jí pouze trochu patlaniny se syrovou zeleninou a funguje na to celý den.

Presne toto si myslim aj ja, ja to jedavam s 1-2 bananmi, a fungujem na tom 4 hodiny ovela lepsie, ako po hociakom varenom jedle.

Autor:  Jana [ pát led 08, 2010 3:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Dobrý den,
procházím tu nabídku toho zemědělského družstva Agro-El - jaký olej je pro mě nejvhodnější?
Lněný, dýňový, bodlákový nebo slunečnicový?
Sirná patlanina je tedy tučný tvaroh + kolik lněného oleje a kolik se jí má denně sníst?
Vím, že jste tady o tom už psal, ale procházím ty zprávy a nemohu nikde přijít na konkrétní recept.
Děkuji za trpělivost \":-)\"
Jana

Autor:  Jarda [ pát led 08, 2010 7:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jana píše:
Dobrý den,
procházím tu nabídku toho zemědělského družstva Agro-El - jaký olej je pro mě nejvhodnější?
Lněný, dýňový, bodlákový nebo slunečnicový?
Sirná patlanina je tedy tučný tvaroh + kolik lněného oleje a kolik se jí má denně sníst?
Vím, že jste tady o tom už psal, ale procházím ty zprávy a nemohu nikde přijít na konkrétní recept.
Děkuji za trpělivost \":-)\"
Jana

Lněný a případně trochu dýňového, jinak mají za výbornou cenu dýňová semínka a sám je kupuji po kilech. Musíte to trochu projít, celé to znovu popisovat nebudu, ale já pro zjednodušení aplikuji jedno balení tvarohu 250 g a 100g oleje, cca 1 dcl a 4 lžíce lněného semínka. Tvaroh často nahrazuji kozím domácím kefírem a je to výborné. Sníst toho můžete, co snesete, já jím tak třetinu této dávky, někdy i dvakrát denně, ale většinou pouze do snídaně.

Stránka 5122 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/