Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Sirná patlanina - dieta podle Dr. Budwig
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415
Stránka 3122

Autor:  Xion [ sob pro 05, 2009 12:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jarda, myslite, ze je problem male mnozstvo (to znamena, nie celu dennu davku) sirnej patlanice zjest s ovocim? Napriklad s bananom, alebo jablckom... narusi to proces travenia ovocia? Myslim mnozstvo tak 20-30ml zmesy (3 pol. lyzice). Predsa, ked clovek je cely den ovocie...

Autor:  Jarda [ sob pro 05, 2009 2:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Jarda, myslite, ze je problem male mnozstvo (to znamena, nie celu dennu davku) sirnej patlanice zjest s ovocim? Napriklad s bananom, alebo jablckom... narusi to proces travenia ovocia? Myslim mnozstvo tak 20-30ml zmesy (3 pol. lyzice). Predsa, ked clovek je cely den ovocie...

Já to takto dělám a přímo to ve své práci doporučuje i Dr. Johanna Budwig, čili je to pravděpodobně správně a pokud vám to dělá dobře tak je to určitě správně.

Autor:  Xion [ ned pro 06, 2009 1:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jarda píše:
Já to takto dělám a přímo to ve své práci doporučuje i Dr. Johanna Budwig, čili je to pravděpodobně správně a pokud vám to dělá dobře tak je to určitě správně.

Dakujem, tak zacal som s experimentovanim - sirna patlanina + rajcina + vitamin C, teoreticky to vyzera, ze by mohlo ist o vhodnu kombinaciu.

Autor:  Xion [ pon pro 07, 2009 11:31 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Tak ma napadlo, ci je patlaninu nutne mixovat spolu so semienkami, alebo sa tam daju primiesat az potom neskor. Ked patlaninu uskladnim v ladnicke na 1 den, uz tak dobre nechuti, tak ma napadlo, ze by som si tie semienka namlel cerstve a potom ich do patlaniny zamiesal. Alebo sa to musi mixovat spolu s tym olejom?

Autor:  Jarda [ pon pro 07, 2009 4:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Tak ma napadlo, ci je patlaninu nutne mixovat spolu so semienkami, alebo sa tam daju primiesat az potom neskor. Ked patlaninu uskladnim v ladnicke na 1 den, uz tak dobre nechuti, tak ma napadlo, ze by som si tie semienka namlel cerstve a potom ich do patlaniny zamiesal. Alebo sa to musi mixovat spolu s tym olejom?

Já rozmixuji nasucho lněná semena, potom přidám tvaroh i lněný olej a rozmixuji. Do druhého dne to silně zhoustne, že se to dá prakticky krájet lžící a zůstane ostrá hrana jako když ukrojím tučný dort. Podstata tohoto kulinářského produktu je v chemické reakci mezi lněným olejem a sirnými proteiny tvarohu, či jiného mléčného výrobku. Semínka tam tedy nutně být nemusí, ale sám je tam dávám z důvodu právě toho nabobtnání. Suchá mi totiž moc nechutnají, ale nevidím v tom žádný problém, pokud vám to bude chutnat, tak je tam zamíchejte těsně před jídlem.

Autor:  Veronika [ pon pro 07, 2009 4:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina- TVAROH???

Dobry den,
ale pisete prece, ze uz 26 let nejite NIC z mleka atd.. a ted tu ctu, ze se do Sirne patlaniny dava TVAROH.
To teda nechapu...
Veronika

Autor:  Jarda [ pon pro 07, 2009 4:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina- TVAROH???

Veronika píše:
Dobry den,
ale pisete prece, ze uz 26 let nejite NIC z mleka atd.. a ted tu ctu, ze se do Sirne patlaniny dava TVAROH.
To teda nechapu...
Veronika

Pročtěte to ještě jednou a zjistíte, že zde již o mléčný produkt rozhodně nejde. Sirné proteiny tvarohu chemicky reagují s látkami z lněného oleje a výsledný produkt má zcela unikátní vlastnosti, které nijak mléčný produkt nepřipomínají. Velice také záleží na tom z jakého mléka byl použitý mléčný produkt vyroben. Snadno zjistíte, že zde haním běžně komerčně dodávané produkty z kravského mléka nadupané lahodnou chemií, ale třeba kozí mléko a výrobky z něho považuji za použitelné i když ani zde bych to nepřeháněl.

Autor:  Xion [ pát pro 11, 2009 12:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Tak trochu som poexperimentoval s obmenami, skusal som urobit patlaninu s bryndze, kozieho jogurtu a posledne aj s tvarohu. Prave ta mixaz s tvarohu zanechala vo mne otaznik.
Totiz, islo to pomerne pomaly, hrudky zmizli asi po 3 minutach mixovania na rucnom 300W mixeri, potom sa to konecne zacalo menit na pudingo-majonezovu zmes (robil som to bez semien, len tvaroh a olej), trebalo doliat trochu vody, no olej mizol len velmi pomaly. Este aj po 5 minutach som videl kde-tu kvapocku zlteho oleja, avsak prstence sa uz nerobili. Naproti tomu, v bryndzi mizol ten olej velmi rychlo a uz o chvilu nebol ziaden prstenec, ani kvapocky. No a v tom kozom jogurte to bolo najrychlejsie, uz po 2 minutach nebol vidiet olej vobec, pretoze ten kozi jogurt je pomerne dost tekuty, takze sa to mixovalo velmi dobre, ani vodu netrebalo pridavat. Ale nemalo to tu pudingovu konzistenciu, tak ma napadlo, ci to vobec zreagovalo. Mohlo sa stat, ze to nezreagovalo a ten olej pritom nebol vidiet? Keby to nereagovalo, asi by tam ostavali velke kvapocky oleja, nie? Tym, ze sa ten olej strati, to znamena, ze to zreagovalo? Preco ale potom s tvarohom to trvalo tak dlho? Bojim sa, aby som tu variantu s kozim jogurtom nemixoval kratko, ja som sa riadil len podla toho mastneho prstenca, a ten mizne v jogurte naozaj velmi rychlo.

Autor:  Jarda [ pát pro 11, 2009 9:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Tak trochu som poexperimentoval s obmenami, skusal som urobit patlaninu s bryndze, kozieho jogurtu a posledne aj s tvarohu. Prave ta mixaz s tvarohu zanechala vo mne otaznik.
Totiz, islo to pomerne pomaly, hrudky zmizli asi po 3 minutach mixovania na rucnom 300W mixeri, potom sa to konecne zacalo menit na pudingo-majonezovu zmes (robil som to bez semien, len tvaroh a olej), trebalo doliat trochu vody, no olej mizol len velmi pomaly. Este aj po 5 minutach som videl kde-tu kvapocku zlteho oleja, avsak prstence sa uz nerobili. Naproti tomu, v bryndzi mizol ten olej velmi rychlo a uz o chvilu nebol ziaden prstenec, ani kvapocky. No a v tom kozom jogurte to bolo najrychlejsie, uz po 2 minutach nebol vidiet olej vobec, pretoze ten kozi jogurt je pomerne dost tekuty, takze sa to mixovalo velmi dobre, ani vodu netrebalo pridavat. Ale nemalo to tu pudingovu konzistenciu, tak ma napadlo, ci to vobec zreagovalo. Mohlo sa stat, ze to nezreagovalo a ten olej pritom nebol vidiet? Keby to nereagovalo, asi by tam ostavali velke kvapocky oleja, nie? Tym, ze sa ten olej strati, to znamena, ze to zreagovalo? Preco ale potom s tvarohom to trvalo tak dlho? Bojim sa, aby som tu variantu s kozim jogurtom nemixoval kratko, ja som sa riadil len podla toho mastneho prstenca, a ten mizne v jogurte naozaj velmi rychlo.

To je v pořádku, se sirnými proteiny mléčných produktů se to spojí vždy, jde pouze o holou chemii. Rozdíl v době mixování, je dán především hustotou mléčného výrobku, samozřejmě kefír, či jogurt jsou řidší, než tvaroh a taky pomáhá částečné zpracování mléčné bílkoviny bakteriemi v kefíru, či jogurtu. To umožňuje, dle mého názoru, hladší a rychlejší promísení, také výsledný produkt není ani tak lepivý.

Autor:  Xion [ úte pro 15, 2009 12:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Rad by som sa opytal, ako zistim, kedy je cas skoncit kuru so sirnou patlaninou. Myslim to nejak tak, ze sirna patlanina vyrovnava pomer omega-3 a 6, ale ked to presvihnem, budu zase omega-3 v prebytku, nie? Samozrejme, ked nahliadnem do minulosti, zistim, ze pocas 25 rokov som nejedol takmer ziadne omega-3, takze ten pomer musi byt poriadne rozhadzany. Moju kuru som si teda naplanoval takto:
Dlzka jeden mesiac
prvych 15 dni pomer 1:2 , 100g mliecneho vyrobku a 50g oleja denne
dalsich 15 dni pomer 1:3, 100g mliecneho vyrobku a 33g oleja denne.
-1-2 polievkove lyzice lanovych semien denne
-pripadne len male mnozstvo nejakych inych semien (dynovych, sezamovych)
-pocas kury uz ziadne ine tuky

Je mozne sirnu patlaninu v nejakej mensej davke jest aj dlhodobo (napriklad pomer 1:4, a 25ml oleja denne)? Alebo je lepsie to mnozstvo oleja (co zodpoveda cca 2 a pol polievkovej lyzici) brat samostatne? Respektive, opytam sa takto: Ked sa berie olej naviazany v sirnej patlanine, je to vzdy lepsie, ako ked sa berie samostatne? Alebo ma samotny olej nejaky ucinok, co v sirnej patlanine straca? (ak nestraca ziaden z ucinkov, potom je vzdy lepsie brat ho v patlanine).

Alebo doporucujete z dlhodobeho hladiska na udrzovanie spravneho pomeru iba rozomlete lanove semienka kazdy den?

Tuto 1-mesacnu kuru so sirnou patlaninou by som si totiz rad este zopakoval v lete, ked bude svietit slniecko a mam obavy, aby som to zase s tymi omega-3 nepresvihol. \":-)\"

Autor:  Jarda [ úte pro 15, 2009 9:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Rad by som sa opytal, ako zistim, kedy je cas skoncit kuru so sirnou patlaninou. Myslim to nejak tak, ze sirna patlanina vyrovnava pomer omega-3 a 6, ale ked to presvihnem, budu zase omega-3 v prebytku, nie? Samozrejme, ked nahliadnem do minulosti, zistim, ze pocas 25 rokov som nejedol takmer ziadne omega-3, takze ten pomer musi byt poriadne rozhadzany. Moju kuru som si teda naplanoval takto:
Dlzka jeden mesiac
prvych 15 dni pomer 1:2 , 100g mliecneho vyrobku a 50g oleja denne
dalsich 15 dni pomer 1:3, 100g mliecneho vyrobku a 33g oleja denne.
-1-2 polievkove lyzice lanovych semien denne
-pripadne len male mnozstvo nejakych inych semien (dynovych, sezamovych)
-pocas kury uz ziadne ine tuky

Je mozne sirnu patlaninu v nejakej mensej davke jest aj dlhodobo (napriklad pomer 1:4, a 25ml oleja denne)? Alebo je lepsie to mnozstvo oleja (co zodpoveda cca 2 a pol polievkovej lyzici) brat samostatne? Respektive, opytam sa takto: Ked sa berie olej naviazany v sirnej patlanine, je to vzdy lepsie, ako ked sa berie samostatne? Alebo ma samotny olej nejaky ucinok, co v sirnej patlanine straca? (ak nestraca ziaden z ucinkov, potom je vzdy lepsie brat ho v patlanine).

Alebo doporucujete z dlhodobeho hladiska na udrzovanie spravneho pomeru iba rozomlete lanove semienka kazdy den?

Tuto 1-mesacnu kuru so sirnou patlaninou by som si totiz rad este zopakoval v lete, ked bude svietit slniecko a mam obavy, aby som to zase s tymi omega-3 nepresvihol. \":-)\"

No to se vám povede docela těžko, protože v sirné patlanině přijímáte zároveň i omega 6 mastné kyseliny a naprostá většina ořechů i semínek je obsahuje také, navíc i čistý lněný olej obsahuje pouze 54 % omega 3 mastných kyselin. Deficitem omega 3 mastné kyseliny trpí téměř každý a zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by jich měl přebytek. Je to podobné jako u hořčíku, kde deficit má 95-98 % populace. Já jím skoro denně cca 1/4-1/3 dávky, kterou zde popisuji a nezaznamenávám žádné potíže. Naši předci tímto olejem běžně mastili brambory s tvarohem, nebo na něm smažili vdolky. Samotný olej ovšem lze brát maximálně 1 lžíci denně a i tak to může poměrně prudce ředit krev, právě v sirné patlanině tuto nevhodnou vlastnost ztrácí. Rozemleté semínko, je na tom ještě hůře vzhledem k vysokému obsahu lignanů. Do léta je času dost a můžete tedy v klidu testovat, ale asi zjistíte, že nebezpečí vlastně žádné nehrozí.

Autor:  Xion [ stř pro 16, 2009 12:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jarda píše:
No to se vám povede docela těžko, protože v sirné patlanině přijímáte zároveň i omega 6 mastné kyseliny a naprostá většina ořechů i semínek je obsahuje také, navíc i čistý lněný olej obsahuje pouze 54 % omega 3 mastných kyselin. Deficitem omega 3 mastné kyseliny trpí téměř každý a zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by jich měl přebytek. Je to podobné jako u hořčíku, kde deficit má 95-98 % populace. Já jím skoro denně cca 1/4-1/3 dávky, kterou zde popisuji a nezaznamenávám žádné potíže. Naši předci tímto olejem běžně mastili brambory s tvarohem, nebo na něm smažili vdolky. Samotný olej ovšem lze brát maximálně 1 lžíci denně a i tak to může poměrně prudce ředit krev, právě v sirné patlanině tuto nevhodnou vlastnost ztrácí. Rozemleté semínko, je na tom ještě hůře vzhledem k vysokému obsahu lignanů. Do léta je času dost a můžete tedy v klidu testovat, ale asi zjistíte, že nebezpečí vlastně žádné nehrozí.

Dakujem velmi pekne. Takze som to pochopil tak, ze olej naviazany v sirnej patlanine ma vsetky ucinky oleja, ktory sa berie samostatne, len ziska to mnozstvo lepsich vlastnosti (neriedi krv, je rozpustny vo vode...).
To rozomlete lanove semienko som myslel tak, ze sa to berie k tej sirnej patlanine, co je doporucovane aj v samotnom postupe. Preto som sa pytal, ci to treba mixovat spolu s patlaninou, alebo to tam mozem nasypat tesne pred uzitim a rozmiesat. Pochopil som to tak, ze to semienko nijak nereaguje, a je teda jedno, ci sa berie oddelene.
Takze preventivna davka by sa dala stanovit napriklad na 1/3 liecebnej davky? (to vychadza denne 33g mliecneho vyrobku a 11g lanoveho oleja co je asi 1PL, a k tomu cca 1/2 polievkovej lyzice rozomletych semien).

Autor:  Jarda [ stř pro 16, 2009 9:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Dakujem velmi pekne. Takze som to pochopil tak, ze olej naviazany v sirnej patlanine ma vsetky ucinky oleja, ktory sa berie samostatne, len ziska to mnozstvo lepsich vlastnosti (neriedi krv, je rozpustny vo vode...).
To rozomlete lanove semienko som myslel tak, ze sa to berie k tej sirnej patlanine, co je doporucovane aj v samotnom postupe. Preto som sa pytal, ci to treba mixovat spolu s patlaninou, alebo to tam mozem nasypat tesne pred uzitim a rozmiesat. Pochopil som to tak, ze to semienko nijak nereaguje, a je teda jedno, ci sa berie oddelene.
Takze preventivna davka by sa dala stanovit napriklad na 1/3 liecebnej davky? (to vychadza denne 33g mliecneho vyrobku a 11g lanoveho oleja co je asi 1PL, a k tomu cca 1/2 polievkovej lyzice rozomletych semien).

Ano, olej pokud zreaguje se sirnými proteiny mléčného výrobku, je velice prospěšný a ztrácí své negativní vlastnosti, totéž se v podstatě týká lněného semínka, proto já to míchám ihned do celistvého produktu, což má i výhodu, že směs silně zhoustne a uvolní se tím slizovité látky z lněného semínka. Jde to tam samozřejmě sypat i těsně před použitím, ale já to tak nedělám. Ta 1/4-1/3 dávky, je myšleno celé dávky a jedná se tedy o cca 100 až 135 g denně, většinou to používám do ovocné snídaně, nebo kdykoliv v průběhu dne.

Autor:  Xion [ stř pro 16, 2009 12:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Jarda píše:
Ano, olej pokud zreaguje se sirnými proteiny mléčného výrobku, je velice prospěšný a ztrácí své negativní vlastnosti, totéž se v podstatě týká lněného semínka, proto já to míchám ihned do celistvého produktu, což má i výhodu, že směs silně zhoustne a uvolní se tím slizovité látky z lněného semínka. Jde to tam samozřejmě sypat i těsně před použitím, ale já to tak nedělám. Ta 1/4-1/3 dávky, je myšleno celé dávky a jedná se tedy o cca 100 až 135 g denně, většinou to používám do ovocné snídaně, nebo kdykoliv v průběhu dne.

Aha, tak potom pouzivam v podstate podobne davky ako Vy preventivne, z toho mi teda vychadza, ze tak, ako som si to naplanoval, nejde o nejak intenzivnu kuru a v podstate s nou mozem pokracovat aj dlhsie, ako 1 mesiac, a v priebehu roka si patlaninu v tomto mnozstve bez obav urobit, kedykolvek dostanem chut.
Co sa tyka tohto mesiaca, myslite, ze je v pohode ostat na pomere 1:2 (100g m.v. a 50g oleja) aj cely mesiac a veci to urychli, alebo je to skor zbytocne a plati tu, "pomaly dalej zajdes".

Autor:  Jarda [ stř pro 16, 2009 7:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sirna patlanina

Xion píše:
Aha, tak potom pouzivam v podstate podobne davky ako Vy preventivne, z toho mi teda vychadza, ze tak, ako som si to naplanoval, nejde o nejak intenzivnu kuru a v podstate s nou mozem pokracovat aj dlhsie, ako 1 mesiac, a v priebehu roka si patlaninu v tomto mnozstve bez obav urobit, kedykolvek dostanem chut.
Co sa tyka tohto mesiaca, myslite, ze je v pohode ostat na pomere 1:2 (100g m.v. a 50g oleja) aj cely mesiac a veci to urychli, alebo je to skor zbytocne a plati tu, "pomaly dalej zajdes".

To opravdu nejsou velké dávky, původní receptura se dokonce baví o aplikaci 250 g čistého oleje první den a poté se každý den jí to množství, co já mám na 3-4 dny. Podle mého názoru je to vaše dávkování možné, ale sám to vyzkoušené nemám a zdá se mi to asi zbytečné. Pokud neřešíte nějaký život ohrožující problém, tak mi připadá rozumnější stálá denní konzumace menších dávek. Tím se velice dobře dorovná poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, bez rizika rozhození krevního tlaku a hustoty krve.

Stránka 3122 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/