Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř srp 22, 2018 5:45 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1742 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 117  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2009 10:49 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1517
Bydliště: Ba
Jarda, tak ma napadlo, ze sirna patlanina este nema vlastnu temu, nieje ani spomenuta v clanku, a informacie su roztrusene po vseliakych temach. Pritom ide o pomerne dolezitu vec na zrovnanie deficitu omega3 mastnych kyselin, takze by si zasluzila vlastnu temu.
Mohli by ste teda strucne popisat, ako ju doporucujete vyrabat, v akych pomeroch, a ako skladovat. Ked niekto novy prijde, aby nemusel vzdy prehladavat cele forum.

Ja si ju momentalne vyrabam takto: 250g bryndze, 40g lnenych semienok, strucik cesnaku (popripade na zmenu chuti, aby to nebolo stale rovnake, pridam naparene hokaido, a zmixujem to spolu, alebo mladu cibulku, ci oregano, chcem este vyskusat mlety zazvor, sladku papriku... ono s koreniami sa treba dost pohrat, kym sa trafi spravna kombinacia)
Casom, ked zozeniem kvalitny lneny olej, samozreme pridam aj 2 lyzice lneneho oleja.
Toto mam na cca 2 dni, ale zalezi, ake jedlo mam, vacsinou s tym nahradim syr, smotanu co sa dava do jedal, napriklad do spenatu sa zvykne davat mlieko alebo smotana, tak v takomto pripade vzdy nahradzujem sirnou patlanicou... chuti to dobre, hodi sa to tam a zaroven najdem vhodne pouzitie pre sirnu patlanicu, nemusim ju jest nejak oddelene, cize nemam pocit ze musim jest nejaky doplnok vyzivy.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2009 11:18 am 
Offline

Registrován: stř črc 08, 2009 8:50 pm
Příspěvky: 148
Xion:
tu bryndzu Ti docela závidím. Já ji sháním u nás obtížně. Už jsem začal obvolávat kozí farmy kvůli kozímu tvarohu, ale ty potvůrky teď na podzim přestávají dojit :?
Tak si říkám, jak jsou ty kravičky hodný, že maj mlíko i v zimě....
Na druhou stranu ten lněný olej bys měl objednat co nejdřív, ten je tam nejdůležitější. Já budu dělat patlaninci vylepšenou o NIVU, tak napíšu, jak to dopadlo. :D

_________________
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2009 5:40 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1517
Bydliště: Ba
Ano, ten olej zhanam, no nechcem kupovat skazeny a zatial neviem najst niekoho, kto by to vyrabal cerstve, a hned zamrazil. Je jasne, ze bez oleja nedojde k tak dobremu premiesaniu na molekulovej urovni a patlanina je tak podstatne menej ucinna. No nastastie sa crta jeden kontakt, ktory by mohol vyrabat cerstvy lneny olej, ak to bude pravda, tak sem uvediem kontakt, aby aj ludia zo Slovenska mohli taky olej kupovat.
Co sa tyka vylepseni, tak v poslednej dobe nad tym dost rozmyslam. Mne ta chut lanu velmi nechuti, takze preto rozmyslam, cim to prekryt. Akurat neviem, ci tym experimentom nezrusim nejaky ucinok, bohvie co s cim tam reaguje. No myslim, ze naparena zelenina ked sa spolu s tym mixuje, nemoze to vadit. Zatial number one je naparena tekvica hokaido, vznikne z toho taka nazltla omackovita zmes s prichutou hokaido, absolutne super. Takisto som tam skusil rozmixovat jarnu cibulku, ved aj ta obsahuje siru, a na chuti to iba pridalo... teda vsak to je aj jasne, ked sa pouziva bryndza, ved tradicna vyroba natierky z bryndze obsahuje cibulku a cervenu papriku.
Takisto, aby to nezivilo kandidu, pridavam tam strucik cesnaku, a oregano. Ono, asi to trochu kandidu zivit bude, predsa aj bryndza obsahuje mliecne cukry, ale myslim, ze ked tam je cesnak, cibula a oregano, kvasinky sa aj tak nebudu moct nejak velmi rozbujniet, navyse je v tom 20 druhov probiotickych bakterii, co ich tiez drzi na uzde.
Jedina nevyhoda, co som pri bryndzi este nevykumal, je davkovanie. Bryndza obsahuje az 20% tuku, cize 2x viac ako tvaroh, zjest 200g tvarohu za den nieje az taka palka, ako 200 gramov bryndze. Takze toto je trosku nevyhoda, ze tym padom tam viac preraza ta lanova prichut, a takisto nevyhoda je sol. Prave preto nieje vhodne zjest viac ako 100g bryndze denne, lebo obsahuje 2g soli, co je tak akurat na cely den. Kdezto, tvaroh toto negativum nema. No celkovo si myslim, ze kedze bryndza je surova, ovcie mlieko je niekolkonasobne zdravsie ako kravske, a obsahuje 20 druhov probiotickych bakterii, bryndza sa mi zda lepsia alternativa ako tvaroh. Urcite, ked pani Budwig pisala ten recept, kravsky tvaroh vyzeral trochu inak ako dnes, a asi myslela nepasterizovany, taky tvaroh urcite nieje zas tak skodlivy, ale ten dnesny tvaroh, z nadopovanych nestastnych krav, navyse pasterizovany, to je cisty humus.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2009 9:02 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Jarda, tak ma napadlo, ze sirna patlanina este nema vlastnu temu, nieje ani spomenuta v clanku, a informacie su roztrusene po vseliakych temach. Pritom ide o pomerne dolezitu vec na zrovnanie deficitu omega3 mastnych kyselin, takze by si zasluzila vlastnu temu.
Mohli by ste teda strucne popisat, ako ju doporucujete vyrabat, v akych pomeroch, a ako skladovat. Ked niekto novy prijde, aby nemusel vzdy prehladavat cele forum.

Ja si ju momentalne vyrabam takto: 250g bryndze, 40g lnenych semienok, strucik cesnaku (popripade na zmenu chuti, aby to nebolo stale rovnake, pridam naparene hokaido, a zmixujem to spolu, alebo mladu cibulku, ci oregano, chcem este vyskusat mlety zazvor, sladku papriku... ono s koreniami sa treba dost pohrat, kym sa trafi spravna kombinacia)
Casom, ked zozeniem kvalitny lneny olej, samozreme pridam aj 2 lyzice lneneho oleja.
Toto mam na cca 2 dni, ale zalezi, ake jedlo mam, vacsinou s tym nahradim syr, smotanu co sa dava do jedal, napriklad do spenatu sa zvykne davat mlieko alebo smotana, tak v takomto pripade vzdy nahradzujem sirnou patlanicou... chuti to dobre, hodi sa to tam a zaroven najdem vhodne pouzitie pre sirnu patlanicu, nemusim ju jest nejak oddelene, cize nemam pocit ze musim jest nejaky doplnok vyzivy.

Využití Omega 3 mastných kyselin v lidském organismu, má úplně zásadní význam na stav krevního řečiště a tím pádem i na naše zdraví. Tyto kyseliny jsou naprosto nejlépe zastoupeny v oleji z lněného semínka, kde se vyskytují zhruba v objemu 54 % celkového objemu lněného oleje. Samotný ten olej nemá příliš veliký význam, ani konopný, ani lněný. Využitelnost Omega 3 mastných kyselin, pokud se používá samotný olej, je celkem problematická, protože můžou vyvolat vysoké naředění krevního řečiště a tím pádem i značné zdravotní problémy. Z tohoto pohledu je daleko nejlepší použít je smíchané s nějakou látkou, která má vysoký obsah síry, na níž se chemicky navážou a v zásadě se tím prospěšnost celé směsi razantním způsobem zvýší, přičemž se dá užívat i v relativně velkých dávkách, bez vážných zdravotních rizik. Navázání do potraviny se sírou, v dokonalé mixáži, umožní docílit stavu, který umožňuje vstup látek ze lněného oleje do nejdrobnějších kapilár a tak vlastně zlepšuje krevní řečiště.Tvaroh používejte kozí, ten je bez problémů.
Já sám používám po delším zkoušení směs, která je z 25 dkg tvarohu 7-10 dkg lněného oleje a 3-5 polévkových lžic lněného semínka. Toto semínko nasypu suché do mixéru, perfektně rozmixuji, na to přidám olej a tvaroh. Přidám menší množství osmotické vody a delší dobu promixuji. To je vše, pak hotovou směs přendám do misky a uskladním v chladničce. Není nezbytně nutné žádným zvláštním způsobem tuto směs ošetřovat a tato dávka vydrží na 2 až 3 dny pro jednu osobu. Dochutit se dá libovolným způsobem, někdo může použít česnek, někdo pálivou papriku, na sladko lze použít med, případně pro fajnšmekry šampaňské víno a další ingredience.
Celý postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Důležitá je perfektní emulgace lněného oleje do potravin obsahujících ve větším objemu síru, která s olejem chemicky reaguje, výrazně snižuje jeho negativní vlastnosti, zvyšuje ty pozitivní a umožňuje jeho dokonalé využití v drobných cévách. Můžete si vyrobit jednu z následujících směsí s tím, že kozí tvaroh, nebo brynzu lze použít do té první směsi místo běžného tvarohu, ale jinak je postup potřeba dodržet.
1) Dle následujícího receptu, jak jej postavila Dr. Johanna Budwig, si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte syrové jídlo a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu. Na dochucení můžete použít 4 polévkové lžíce cca 60 ml medu, nebo česnek, ostrou papriku, případně trochu šampaňského vína.
2) Pro alergiky na mléko, je možné dát místo běžného tvarohu, dobrý tvaroh z kozího mléka, který dle mého názoru žádnou alergickou reakci nevyvolá, ale pokud se toho bojíte, tak vyzkoušejte místo tvarohu, udělat pastu z paraořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů a cibulové zeleniny, nejlépe pórku. Do toho zamíchat ten lněný olej a jemně rozemleté lněné semínko. Je to plné proteinů i síry, které obsahují tyto ořechy opravdu hodně a pórek také. Je otázka, jak moc to bude projímavé, ale to budete muset vyzkoušet.
3) Pro toho, kdo nemůžete mléko, ani ořechy, je varianta ze semen a luštěnin. Semena síru nemají v adekvátním množství, ale mají proteiny a tuk, luštěniny mají proteiny a síru, ale zase chybí tuk. tak jsem nad tím popřemýšlel a můžete vyzkoušet následující postup. Udělejte pastu z naklíčené čočky, nebo hrášku a slunečnicového semínka, přidejte cibulovou zeleninu, česnek, červenou cibuli, pórek a vše důkladně promixujte, do tohoto základu přidejte olej a rozemleté lněné semínko, jako u receptu s tvarohem, v tomto případě bez medu, znovu promixujte na pudinkovitou konzistenci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2009 1:33 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1517
Bydliště: Ba
Vdaka za vycerpavajucu odpoved Jarda. S tym porkom to je dobry napad, doteraz som si tam na dochutenie mixoval kusok jarnej cibulky, vyskusam aj porik.
Este ma napadlo, ci je podla Vas potrebne dodrzat davkovanie pri bryndzi rovnake ako u tvarohu. Ja davam asi 2/3 bryndze, teda namiesto 450g tvarohu dam 300g bryndze, z toho dovodu, ze obsahuje cez 20% tuku a 2-3% soli, no a o mnozstve bielkovin ani nehovorim, tymi je bryndza priam nabita. Tuto zmes mam na 3 dni, cize celkovo to vychadza 100g bryndze na den (co su 2-3g soli, co je myslim v unosnych medziach).
Keby to bol problem, tak asi to zacnem davat na striedacku s tvarohom, popripade skusim ako to chuti spolu, teda bryndza zmixovana s tvarohom.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned říj 25, 2009 10:05 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Vdaka za vycerpavajucu odpoved Jarda. S tym porkom to je dobry napad, doteraz som si tam na dochutenie mixoval kusok jarnej cibulky, vyskusam aj porik.
Este ma napadlo, ci je podla Vas potrebne dodrzat davkovanie pri bryndzi rovnake ako u tvarohu. Ja davam asi 2/3 bryndze, teda namiesto 450g tvarohu dam 300g bryndze, z toho dovodu, ze obsahuje cez 20% tuku a 2-3% soli, no a o mnozstve bielkovin ani nehovorim, tymi je bryndza priam nabita. Tuto zmes mam na 3 dni, cize celkovo to vychadza 100g bryndze na den (co su 2-3g soli, co je myslim v unosnych medziach).
Keby to bol problem, tak asi to zacnem davat na striedacku s tvarohom, popripade skusim ako to chuti spolu, teda bryndza zmixovana s tvarohom.

Já bych v tom zase takový problém nehledal, podle Dr. Budwig se může uvedená směs připravovat prakticky od poměru 1:1, až do poměru 1:4, čili je zde relativně velké rozpětí ve kterém se můžete pohybovat a to i v případě, že použijete brynzu nemůže znamenat nejmenší problém. Je tedy, podle mého názoru, možné použít dávku relativně o mnoho menší a v podstatě si vyladit poměr takzvaně na míru. Je to vždy o tom, jak velké množství omega 3 mastné kyseliny chcete přijmout a startovací poměr doporučuje Dr. Budwig 1:1. Já osobně používám zhruba doporučený finální poměr 1:3, nebo občas 1:2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon říj 26, 2009 11:45 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 472
Bydliště: Nové Město na Moravě
Xion píše:
Ano, ten olej zhanam, no nechcem kupovat skazeny a zatial neviem najst niekoho, kto by to vyrabal cerstve
No počkej, Xion, to už tu přece v některém vlákně padlo, lze objednat zde, vyrobí na zakázku čerstvou várku a hned Ti pošlou, to je dle mne OK. Jiný zdroj ani nehledám, taky teď lněný olej objednám u nich, jen jsem se k tomu ještě nedostal, ale už to potřebuji vyřídit, protože chci patlanici vyzkoušet, ať už nemažu ruce indulonou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2009 12:03 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 572
Jindra píše:
No počkej, Xion, to už tu přece v některém vlákně padlo, lze objednat zde, vyrobí na zakázku čerstvou várku a hned Ti pošlou, to je dle mne OK. Jiný zdroj ani nehledám, taky teď lněný olej objednám u nich, jen jsem se k tomu ještě nedostal, ale už to potřebuji vyřídit, protože chci patlanici vyzkoušet, ať už nemažu ruce indulonou.

Vďaka za typ. Ešte sa ich opýtaj, či vracajú do oleja po zlisované lignany. Na stránke o tom nič nepíšu. Ak nie, tak potom ostanem pri talianskom. Je drahší ale špeciálne balený bez prístupu vzduchu a svetla.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2009 9:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Vďaka za typ. Ešte sa ich opýtaj, či vracajú do oleja po zlisované lignany. Na stránke o tom nič nepíšu. Ak nie, tak potom ostanem pri talianskom. Je drahší ale špeciálne balený bez prístupu vzduchu a svetla.

Vracení lignanů do lněného oleje po vylisování, považuji za naprosto zbytečný luxus, pokud si z něho budete dělat sirnou patlanici. Sirná patlanice, pokud ji uděláte tak, jak jsem zde popsal, obsahuje navíc mimo olej, který je bez lignanů i lněné semínko, které má lignanů habaděj. Dá se říct, že obsahuje 800 krát víc lignanů, než jakákoliv jiná potravina se kterou se člověk vůbec může dostat do styku a potom nevidím žádný důvod vyhazovat peníze za drahý olej, do kterého někdo uměle lignany vrací. Lignany takto přijmete v naprosto přirozené podobě, absolutně čerstvé, bez jakékoliv úpravy, nebo zásahu člověka, což považuji vždy za naprosto zbytečné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř říj 28, 2009 11:18 pm 
Offline

Registrován: stř črc 08, 2009 8:50 pm
Příspěvky: 148
Tak jsem se vrhnul na patlaninu s Nivou. Měl jsem v lednici řecký jogurt, který bylo už potřeba spotřebovat, tak jsem ho použil s olejem (lněným) a nadrobenou nivou. Přidal jsem nakrájenou cibuli a hotovo. (lněné semínko ne, pro tenhle způsob mi "neštymovalo")
Bylo to docela řídké-předevčírem- a použil jsem to jako tatarku ke smaženýmu sýru. :oops: ..ale bylo to dobrý :wink:
Za dva dny v lednici to docela ztuhlo a dnes jsem jogurtovo-nivovou patlanici použil ke zdravé večeři: listy salátu, nalámaný květák, naklíčená čočka, rajčata a dost jsem si pochutnal :D

_________________
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2009 9:02 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 472
Bydliště: Nové Město na Moravě
milda píše:
Tak jsem se vrhnul na patlaninu s Nivou. Měl jsem v lednici řecký jogurt, který bylo už potřeba spotřebovat, tak jsem ho použil s olejem (lněným) a nadrobenou nivou. Přidal jsem nakrájenou cibuli a hotovo. (lněné semínko ne, pro tenhle způsob mi "neštymovalo")
Jaroslave je to takhle v pohodě? Pokud jo, byl bych rád... ikdyž Niva je myslím plísňový sýr, takže nevím, nakolik zdravý. Nevím, jestli by mi Niva chutnala, no to už je druhá věc. Lněné semínko já rád, takže to bych tam ještě přidal také. Momentálně zcela seriózně zvažuji objednat bryndzu přímo od Slovenského výrobce, vzal bych 5 až 10 kilo, doma zamrazil a mám to na celou zimu (společně s objednávkou 5 litrů lněného oleje, taky hned zamrazím). Chtěl bych se totiž vyhnout tvarohu kravskému kvůli hlenění. Tahle slovenská bryndza od osvědčeného dodatavele je 100% ovčí, niz kravského.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2009 11:07 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
milda píše:
Tak jsem se vrhnul na patlaninu s Nivou. Měl jsem v lednici řecký jogurt, který bylo už potřeba spotřebovat, tak jsem ho použil s olejem (lněným) a nadrobenou nivou. Přidal jsem nakrájenou cibuli a hotovo. (lněné semínko ne, pro tenhle způsob mi "neštymovalo")
Bylo to docela řídké-předevčírem- a použil jsem to jako tatarku ke smaženýmu sýru. :oops: ..ale bylo to dobrý :wink:
Za dva dny v lednici to docela ztuhlo a dnes jsem jogurtovo-nivovou patlanici použil ke zdravé večeři: listy salátu, nalámaný květák, naklíčená čočka, rajčata a dost jsem si pochutnal :D

Ta aplikace různých potravin z mléka, není zas takový problém, to záleží na chutích jednotlivce, ale je potřeba si uvědomit, že lněné semínko obsahuje velké množství lignanů. Ty jsou bakteriemi v tlustém střevě přeměněny na živočišné lignany enterodiol a enterolakton, jenž jsou absorbovány v tenkém střevě a do trávicí soustavy se vrací ve formě glukuronoidů. V trávicí soustavě působí jako bezkonkurenční antioxidanty a lignany mají také antivirové, protiplísňové, baktericidní a protirakovinné vlastnosti, proto byste je měl v každém případě do patlanice přidávat. Bez nich to zase tak dobře nefunguje a právě ty lignany tvoří tu nesmírnou účinnost při aplikaci lněného semínka. Současně se i násobí jejich účinky s účinky Omega 3 mastných kyselin, navázaných na síru z proteinů tvarohu, jogurtu, nebo jiných mléčných produktů a proto to má v té směsi tak špičkové vlastnosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2009 11:29 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25311
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Jaroslave je to takhle v pohodě? Pokud jo, byl bych rád... ikdyž Niva je myslím plísňový sýr, takže nevím, nakolik zdravý. Nevím, jestli by mi Niva chutnala, no to už je druhá věc. Lněné semínko já rád, takže to bych tam ještě přidal také. Momentálně zcela seriózně zvažuji objednat bryndzu přímo od Slovenského výrobce, vzal bych 5 až 10 kilo, doma zamrazil a mám to na celou zimu (společně s objednávkou 5 litrů lněného oleje, taky hned zamrazím). Chtěl bych se totiž vyhnout tvarohu kravskému kvůli hlenění. Tahle slovenská bryndza od osvědčeného dodatavele je 100% ovčí, niz kravského.

Niva je tvarohovitý sýr, tak si myslím, že s tím nemůže být zásadní problém, osobně to sice vyzkoušené nemám, ale domnívám se, že to je v pořádku. Pokud se týká uskladnění té brynzy v mrazáku, nejsem si jistý jak to bude fungovat, to by bylo asi vhodné konzultovat s dodavatelem, pokud s tím má vůbec nějaké zkušenosti. Brynza je rozhodně mnohem lepší, než kravský tvaroh, ale zase je poměrně hodně slaná, což do značné míry zatěžuje ledviny. Osobně se domnívám, že daleko nejvhodnější je tvaroh z kozího mléka, který se dá celkem bez problémů koupit od místních výrobců, ten málo zahleňuje a není přítomná sůl. Nicméně pokud máte toho Slovenského dodavatele prověřeného a má adekvátní kapacitu, tak dejte na něj kontakt, ostatní to jistě ocení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2009 2:56 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1517
Bydliště: Ba
Jarda píše:
Niva je tvarohovitý sýr, tak si myslím, že s tím nemůže být zásadní problém, osobně to sice vyzkoušené nemám, ale domnívám se, že to je v pořádku. Pokud se týká uskladnění té brynzy v mrazáku, nejsem si jistý jak to bude fungovat, to by bylo asi vhodné konzultovat s dodavatelem, pokud s tím má vůbec nějaké zkušenosti. Brynza je rozhodně mnohem lepší, než kravský tvaroh, ale zase je poměrně hodně slaná, což do značné míry zatěžuje ledviny. Osobně se domnívám, že daleko nejvhodnější je tvaroh z kozího mléka, který se dá celkem bez problémů koupit od místních výrobců, ten málo zahleňuje a není přítomná sůl. Nicméně pokud máte toho Slovenského dodavatele prověřeného a má adekvátní kapacitu, tak dejte na něj kontakt, ostatní to jistě ocení.

No, kedze odkaz ma odo mna, tak ho mozem hodit aj ja.
http://maps.google.com/maps/place?oe=ut ... 2230549938
O tom, ze bryndza sa da zamrazit, mi hovorili vo viacerych predajnach, pravdepodobne maju tuto informaciu priamo od p. Manicu (to je majitel bryndziarne, robi aj rozvoz). Chut sa urcite bude zhorsovat, ale tie bakterialne kultury si myslim, ze by aj mohli prezit. Ja osobne ju nemrazim, takze to nepotrebujem vediet, ale vedel by som to zistit od pana profesora Ebringera.
Ta sol v bryndzi je bohuzial to zle, to je pravda. Mozno idealne by bolo dat mix bryndze a kozieho tvarohu, takto by tam boli aj probiotika a soli by tam bolo vyrazne menej. No neviem, ci by sa dva druhy mliecnych vyrobkov travili dobre, hoci ta bryndza mi tak trochu pripada ako ovci tvaroh.
S tymi lignanmi je to potesujuca sprava. Tym padom pri kandidoze sa tato patlanica z bryndze moze celkom dobre hodit. Samotna bryndza by asi krmila kandidu, ale ked sa zmiesa s tymi lignanmi, kandidu v crevach to bude zaroven likvidovat, plus navyse sa tam dostane ta hromada probiotik. Ale je to len taka moja spekulacia, mozne bude krmit kandidu aj s tymi lignanmi.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv říj 29, 2009 3:02 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 472
Bydliště: Nové Město na Moravě
Xion píše:
No, kedze odkaz ma odo mna, tak ho mozem hodit aj ja.
Jé výborně, díky Xion za vyčerpávající odpověď :) Já už sháním mrazák, abych mohl bryndzu a pětilitr lněného oleje "naskladnit".

Xion píše:
Ta sol v bryndzi je bohuzial to zle, to je pravda
Při odběru mnou plánovaných pěti až deseti kilogramů by možná výrobce během výroby tuto dávku zpracoval odděleně a nesolil, takže bych měl sýr bez této přísady. To bych si předem zkusil poptat, šak sme lidi. V takovém "nemalém" množství by snad mohl výrobce vyjít svtříc.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1742 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 117  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz