Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte dub 30, 2024 4:34 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 122  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob led 09, 2010 2:24 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 480
Bydliště: Nové Město na Moravě
Mám radost, koupil jsem tady od farmáře 4 kg kozího tvarohu (nepasterováno nehomogenizováno, prostě ze syrového kozího mléka). Takže mohu přestat používat kupované bio kozí jogurty, které jsou pasterované. Samozřejmě takovou várku tvarohu nespotřebuji hned, takže jsem půl kila nechal venku (dnes budu vyrábět) a zbytek do mrazáku, tak jestli nezapomenu, ještě pak později připíši, jak se zmrazení na tvarohu projevilo, už tady o tom byla řeč a zatím tady nikdo takovou zkušenost neměl.
Jaroslave prosím Vás, doposud do patlaniny používám hnědé lněné semínko, což považuji za správnou klasiku; teď jsem si všiml, že mám ještě poslední čtvrtkilo zlatého lnu; mohu použít?
Jaký je vlastně rozdíl mezi hnědým a zlatým lnem? Pokud vím, je tam jiný poměr kyselin a to zlaté lněné semínko je už nějak šlechtěné člověkem, proto do budoucna míním kupovat jen to semínko hnědé. Pokud je něco šlechtěné, raději se tomu vyhýbám, příroda je chytřejší než lidé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob led 09, 2010 2:29 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
[quote="Jindra":35uqvvo3]Mám radost, koupil jsem tady od farmáře 4 kg kozího tvarohu (nepasterováno nehomogenizováno, prostě ze syrového kozího mléka). Takže mohu přestat používat kupované bio kozí jogurty, které jsou pasterované. Samozřejmě takovou várku tvarohu nespotřebuji hned, takže jsem půl kila nechal venku (dnes budu vyrábět) a zbytek do mrazáku, tak jestli nezapomenu, ještě pak později připíši, jak se zmrazení na tvarohu projevilo, už tady o tom byla řeč a zatím tady nikdo takovou zkušenost neměl.
[b:35uqvvo3]Jaroslave[/b:35uqvvo3] prosím Vás, doposud do patlaniny používám hnědé lněné semínko, což považuji za správnou klasiku; teď jsem si všiml, že mám ještě poslední čtvrtkilo zlatého lnu; mohu použít?
Jaký je vlastně rozdíl mezi hnědým a zlatým lnem? Pokud vím, je tam jiný poměr kyselin a to zlaté lněné semínko je už nějak šlechtěné člověkem, proto do budoucna míním kupovat jen to semínko hnědé. Pokud je něco šlechtěné, raději se tomu vyhýbám, příroda je chytřejší než lidé.[/quote:35uqvvo3]
wow, ten kozi tvaroh ti zavidim. \</div

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob led 09, 2010 2:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Mám radost, koupil jsem tady od farmáře 4 kg kozího tvarohu (nepasterováno nehomogenizováno, prostě ze syrového kozího mléka). Takže mohu přestat používat kupované bio kozí jogurty, které jsou pasterované. Samozřejmě takovou várku tvarohu nespotřebuji hned, takže jsem půl kila nechal venku (dnes budu vyrábět) a zbytek do mrazáku, tak jestli nezapomenu, ještě pak později připíši, jak se zmrazení na tvarohu projevilo, už tady o tom byla řeč a zatím tady nikdo takovou zkušenost neměl.
Jaroslave prosím Vás, doposud do patlaniny používám hnědé lněné semínko, což považuji za správnou klasiku; teď jsem si všiml, že mám ještě poslední čtvrtkilo zlatého lnu; mohu použít?
Jaký je vlastně rozdíl mezi hnědým a zlatým lnem? Pokud vím, je tam jiný poměr kyselin a to zlaté lněné semínko je už nějak šlechtěné člověkem, proto do budoucna míním kupovat jen to semínko hnědé. Pokud je něco šlechtěné, raději se tomu vyhýbám, příroda je chytřejší než lidé.

Kozí produkty z nepasterizovaného mléka, jsou to nejlepší co se dá z mléčných produktů sehnat a pokud se týká toho lnu, tak tam zkušenosti nemám, sám ho nekupuji. Domnívám se, že žádný podstatný rozdíl, kromě ceny, tam asi nebude a kvůli tomu jsem ho také nikdy nekupoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Dr. Budwig - strava
PříspěvekNapsal: ned led 10, 2010 1:14 pm 
Offline

Registrován: pát pro 04, 2009 11:19 am
Příspěvky: 10
Dobry den, pane Jardo,

dekuji, ze jste me upozornil na existenci diety a doporuceni pani Dr. Budwig.
Dle informaci, co jsem cetla na internetu jsem cetla, ze Dr. Budwig doporucuje konzumaci nizkotucneho cottage syru s lnenym olejem atd..
Dale doporucuje vyrobit si vlastni "organicky" cottage syr.
Mela bych par dotazu :
1. Dr. Budwig ma na mysli cottage syr z kravskeho ci jineho mleka? / vim, ze Vy doporucujete mleko kozi/
2. Jak si muzu doma vyrobit cottage syr?
3. Dr. Budwig pise, ze je nejvhodnejsi cottage syr bez tuku. Je to dulezite? Kde se da koupit nejvhodnejsi cottage syr?
Dekuji,
Veronika


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dr. Budwig - strava
PříspěvekNapsal: ned led 10, 2010 1:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Veronika píše:
Dobry den, pane Jardo,

dekuji, ze jste me upozornil na existenci diety a doporuceni pani Dr. Budwig.
Dle informaci, co jsem cetla na internetu jsem cetla, ze Dr. Budwig doporucuje konzumaci nizkotucneho cottage syru s lnenym olejem atd..
Dale doporucuje vyrobit si vlastni "organicky" cottage syr.
Mela bych par dotazu :
1. Dr. Budwig ma na mysli cottage syr z kravskeho ci jineho mleka? / vim, ze Vy doporucujete mleko kozi/
2. Jak si muzu doma vyrobit cottage syr?
3. Dr. Budwig pise, ze je nejvhodnejsi cottage syr bez tuku. Je to dulezite? Kde se da koupit nejvhodnejsi cottage syr?
Dekuji,
Veronika

Tady vám nepomůžu, co má Dr. Budwig na mysli, netuším, jak se dá doma vyrobit cottage sýr, nemám tuchy a kde se dá koupit cottage sýr, nevím. Sám to takto nedělám, protože produkty z obchodní sítě prakticky nejím a zásadně používám domácí kozí, či kravský kefír z nepasterizovaného mléka, případně v nouzi kozí, či kravský tvaroh. Jakýkoliv sýr bude obsahovat syřidla a o jejich zdravotní nezávadnosti tedy rozhodně diskutovat nemá význam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned led 10, 2010 6:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 480
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jaroslave prosím Vás už týden jsem na sirné patlanině a samozřejmě na ní pojedu dál a dál (obzvlášť když jsem konečně sehnal kozí nepaster tvaroh, je to mňamko). Za prvé, zatím mám kůži pořád velmi suchou, takže zatím asi žádné zlepšení krevního řečiště, toto ale míním řešit tím, že sepíši, co vše vedle patlaniny denně jím a možná dělám nějakou chybu, na to se Vás brzo musím poptat. Ale, za druhé, již dnes se chci zeptat na stolici. Mám ji poslední dny o poznání tužší, musím při stolici dost tlačit (stolice je tuhá) a to já nerad, to určitě není dobré kvůli hemoroidům... a vůbec, defekace by měla, myslím, probíhat spontánněji, bez většího tlačení. A tak se ptám, mám během kůry sirnou patlaninou výrazně více pít? Váže nějak patlanina při svém působení v těle tekutiny? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned led 10, 2010 9:06 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Jaroslave prosím Vás už týden jsem na sirné patlanině a samozřejmě na ní pojedu dál a dál (obzvlášť když jsem konečně sehnal kozí nepaster tvaroh, je to mňamko). Za prvé, zatím mám kůži pořád velmi suchou, takže zatím asi žádné zlepšení krevního řečiště, toto ale míním řešit tím, že sepíši, co vše vedle patlaniny denně jím a možná dělám nějakou chybu, na to se Vás brzo musím poptat. Ale, za druhé, již dnes se chci zeptat na stolici. Mám ji poslední dny o poznání tužší, musím při stolici dost tlačit (stolice je tuhá) a to já nerad, to určitě není dobré kvůli hemoroidům... a vůbec, defekace by měla, myslím, probíhat spontánněji, bez většího tlačení. A tak se ptám, mám během kůry sirnou patlaninou výrazně více pít? Váže nějak patlanina při svém působení v těle tekutiny? Děkuji.

Sirná patlanice by vám nijak zahušťovat stolici neměla, spíše naopak, ale je to asi dost individuální. Netuším, zda do ní něco nepřidáváte, ale pokud ne a ani jste jinak neupravil stravovací a pitný režim, tak vyzkoušejte domácí kefír, optimálně kozí, či kravský, tak do 1 litru denně. Větší příjem tekutin na to má také zásadní vliv. Tekutiny sirná patlanice určitě nijak neváže, naopak by olej měl defekaci zlepšovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned led 10, 2010 9:15 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jindra píše:
Jaroslave prosím Vás už týden jsem na sirné patlanině a samozřejmě na ní pojedu dál a dál (obzvlášť když jsem konečně sehnal kozí nepaster tvaroh, je to mňamko). Za prvé, zatím mám kůži pořád velmi suchou, takže zatím asi žádné zlepšení krevního řečiště, toto ale míním řešit tím, že sepíši, co vše vedle patlaniny denně jím a možná dělám nějakou chybu, na to se Vás brzo musím poptat. Ale, za druhé, již dnes se chci zeptat na stolici. Mám ji poslední dny o poznání tužší, musím při stolici dost tlačit (stolice je tuhá) a to já nerad, to určitě není dobré kvůli hemoroidům... a vůbec, defekace by měla, myslím, probíhat spontánněji, bez většího tlačení. A tak se ptám, mám během kůry sirnou patlaninou výrazně více pít? Váže nějak patlanina při svém působení v těle tekutiny? Děkuji.

S tou pokozkou je to individualne, ale zatial sa kazdemu, kto v mojom okoli s patlaninou zacal, skor ci neskor zlepsila, a to tak, ze si to aj dotycny vsimol. Jedina chyba je jest velke mnozstvo nezdravych tukov. Uisti sa, ze to dobre pomixujes, a nejedz ziadne ine nezdrave tuky,a co najviac ovocia. S tymi zdravymi to tiez velmi neprehanaj, staci zopar semienok ci orechov, alebo kusok kokosoveho orecha, ci 1 avokado. Tu patlaninu mozes kludne zjest s ovocim, napriklad s bananom je to super. Zaroven ide o velmi vyzivne jedlo, take 2 banany a patlanina zo 100g tvarohu, 40g oleja a 25 gramov semienok mi dokaze pridat neuveritelnu energiu aj na 4 hodiny.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 3:38 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 480
Bydliště: Nové Město na Moravě
Xion píše:
S tou pokozkou je to individualne, ale zatial sa kazdemu, kto v mojom okoli s patlaninou zacal, skor ci neskor zlepsila, a to tak, ze si to aj dotycny vsimol. Jedina chyba je jest velke mnozstvo nezdravych tukov. Uisti sa, ze to dobre pomixujes, a nejedz ziadne ine nezdrave tuky,a co najviac ovocia. S tymi zdravymi to tiez velmi neprehanaj, staci zopar semienok ci orechov, alebo kusok kokosoveho orecha, ci 1 avokado. Tu patlaninu mozes kludne zjest s ovocim, napriklad s bananom je to super. Zaroven ide o velmi vyzivne jedlo, take 2 banany a patlanina zo 100g tvarohu, 40g oleja a 25 gramov semienok mi dokaze pridat neuveritelnu energiu aj na 4 hodiny.
Díky, Xion. No, nezdravé tuky doufám žádné nejím.
Semínka a ořechy jsou krapet problém, těch jím mírně víc než bych měl, ale když jsou tak dobré, jenže okyselují, vím.
Ano, patlanina s banánem, mňááám!
Jarda píše:
Sirná patlanice by vám nijak zahušťovat stolici neměla, spíše naopak, ale je to asi dost individuální. Netuším, zda do ní něco nepřidáváte, ale pokud ne a ani jste jinak neupravil stravovací a pitný režim, tak vyzkoušejte domácí kefír, optimálně kozí, či kravský, tak do 1 litru denně. Větší příjem tekutin na to má také zásadní vliv. Tekutiny sirná patlanice určitě nijak neváže, naopak by olej měl defekaci zlepšovat.

Můj typický denní stravovací režim vychází z Jardova "Příklad denního jídelníčku"; k obědu dávám ovocný salát a k večeři zeleninový. Jelikož teď ale jedu dlouhodobě na sirné patlanině, uvedu současný stav, protože možná dělám nějaké chyby, když náhle mám tuhou stolici a suchá kůže se zatím (po týdnu) nelepší. Možná se mi tam v jídle někde něco s něčím pere.
Ráno jak vstanu, dám půllitr čisté vody společně s 40 mg zinku a 400 mg hořčíku. Odchod do práce, tam opět půllitr čisté vody a dále popíjím čistou vodu nebo doma připravenou šťávu (cca 65 % mrkev, 15 % jabko, 10 % celer, 10 % červená řepa), což popíjím cca do 11 hodin (zatím tedy jsme na 2,5 litru vypitých tekutin), následují vitaminy z lékárny: 4000 mg C (ten pomalý s šípkem), 400 mg E, 5 tablet Pangamin. Potom obvykle podlehnu chutím a dám dvě lžičky sezamového semínka (koušu až na kašičku) nebo 10 mandlí nebo malinkou hrst dýňového semínka. Pak v jednu hodinu ovocný oběd (v Jardově "Příklad denního jídelníčku" jde o snídani), kde ovocný základ tvoří jablko, banán, dýně (jestli ta dýně nevadí... je to zelenina...); tento salát společně s cca 0,25 kg sirné patlaniny, do toho ještě přisypu menší hrst slunečnicového semínka a menší hrst dýňového semínka, občas taky pár rozinek (nesířených; když nezapomenu, tak slunečnicové semínko a rozinky předem namáčím), ono je to tak dobré mňamko. Pak od oběda do dalšího jídla popíjím čistou vodu a dá to minimálně litr. Další jídlo bývá krátce po 16. hodině dpoledne a je shodné s obědem, ale už nepřidávám žádná semínka, protože denní dávku z nich již tělo dostalo před obědem (při tom mlsání, jak jsem již uvedl). Pak mne trápívají chutě, tak dám porůznu kešu oříšky, mandle, fíky, rozinky - tj. cokoli, co je pro vitariána přijatelné. Tady je určitě více nebo méně problém v tom, že kešu oříšků zdlábnu třeba třicet, mandlí třeba dvacet, pětadvacet. Pak zase po jídle dám dávku 4000 mg C (ten pomalý s šípkem) a 5 tablet Pangamin (Ečko ne, to beru jen ráno; mimochodem až E doberu, dám mu měsíc pauzu, abych nepředávkoval, to už jste mne upozorňoval Jardo a děkuji Vám za to). Odpoledne pozapomínávám na tekutiny, vím to, musím na to víc myslet; odpoledne tedy vypiji nejvýše litr tekutin. Večer půlhodinku před spaním dávám půllitr čisté vody společně s 8 tabletami hořčíku (400 mg hořčíku).
No, snad jsem na nic nezapomněl... třeba včera jsem měl navečer nepříjemný pocit počínajícího hladu, tak jsem dal jablko s asi deseti kešu ořechy.
Když si lisuju šťávu do práce, sním u toho půl až jednu mrkev (kvůli vláknině).
Během pár dní, jen co ho koupím, chci ještě začít brát Lepicol.
Sirná patlanina by měla být OK, dělám ji celkem dle Jardova návodu (750 g kozího nepaster tvarohu, 300 ml toho perfektního lněného oleje z Agro-el, 12 lžic čerstvě mletého lněného semínka, voda). Nemám mixér, takže 7-8 minut max. otáčkami šlehám, mastný kruh nakonec není, takže reakce proběhla OK, myslím, že patlanina je vyrobena správně. Tuto dávku mám na 2-3 dny. Patlaninovou kůru míním jet tak tři týdny (ale jelikož mi patlanina chutná, tak po 3 týdnech nejspíš jen snížím denní dávku a pojedu to nepřetržitě, je to mňamko). Málem bych zapomněl: do patlaniny si dávám těsně před konzumací jeden dva stroužky česneku (občas místo česneku křen), taky dobrota.
Prosím Vás, pere se tam v této skladbě potravin spolu něco, že by se to nějak navzájem vyrušovalo nebo třeba kvasilo? Subjektivní pocity mám při této stravě naprosto normální, chutná mi to, vyhovuje mi to. Jardo děkuji Vám předem za názor, jste laskav!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 3:55 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jindra, ja mam dobre skusenosti minimalizovat tuky pocas kury na sirnej patlanine. Uvedom si, kolko tukov prijmes z tej patlaniny. \":-)\" 100g tvarohu, 50g oleja, 20g lanovych semienok. Za cely den uz nepotrebujes ani gram tuku, a aj tak ich uz mas viac nez treba. Ja by som teda vylucil vsetky semienka, co davas do toho obedneho ovocneho salatu, a takisto tie, co pojedas pred obedom. Ako sam pises, chute vecer spravia svoje, takze sa riad podla chuti a vecer zjedz proste nejake semienka/oriesky, ale nie moc. Tie kesu by som aj vylucil uplne, kesu oriesky sa mi nejak nepozdavaju, cital som na ne vela negativneho. Radsej ostan pri sezame, mandliach a supni aj jeden paraorech na selen, obcas urob obmenu so slnecnicov alebo dynovymi, ci mandle nahrad vlasskymi orechami. V tomto ja nemam velky problem, pretoze stale som varak a vecer davam varene jedlo, takze sa dokazem pocas dna udrzat, ist na ovoci so sirnou patlaninou, a vsetky zavislacke chute su utisene, pretoze vedia, ze vecer dostanu svoje. Nedostanu vsak tuky. Nehovorim ti, aby si varil, to rozhodne nie \":-)\", ale skus proste ten zeleninovy salat vecer zjest s nejakymi tymi orechovinami, a inde pocas dna ich uz nedavaj. Alebo zjedz na vecer jedno avokado. Nezabudaj, ze pocas kury chces vyrovnat pomer omega-3 : omega-6, takze dalsie tuky sa mi proste vhodne nezdaju a iba znizuju ucinok kury. Samozrejme, z dlhodobeho hladiska treba aj omega-6, no ako sam pises, ked postupne znizis mnozstvo sirnej patlaniny, automaticky sa zdvihne pomer omega-6 kvoli tym zvysnym orechovinam vecer a pomer urcite neklesne pod 1:1, podla mna ani pod 1:2.
Pomimo toho ten plan uplne super, akurat doobeda by som obcas supol aj nejake jablcko, alebo ovocie, nech to nieje take jednotvarne, ja mam rad na stravovani hlavne volnost, nemam rad presne plany (nieco podobne, ako Ti pisala RadkaS na vitarianovi, ked si sa jej pytal na denny jedalnicek \":-)\") Napriklad, ta patlanina je dobra aj v zeleninovom salate, takze mozes kludne urobit taku vec, ze pocas dna len ovocie, a vecer si das zeleninovy salat so sirnou patlaninou a nedas donho ziadne orechoviny... cize pocas dna prijmes len jediny tuk, sirnu patlaninu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 5:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Můj typický denní stravovací režim vychází z Jardova "Příklad denního jídelníčku"; k obědu dávám ovocný salát a k večeři zeleninový. Jelikož teď ale jedu dlouhodobě na sirné patlanině, uvedu současný stav, protože možná dělám nějaké chyby, když náhle mám tuhou stolici a suchá kůže se zatím (po týdnu) nelepší. Možná se mi tam v jídle někde něco s něčím pere.
Ráno jak vstanu, dám půllitr čisté vody společně s 40 mg zinku a 400 mg hořčíku. Odchod do práce, tam opět půllitr čisté vody a dále popíjím čistou vodu nebo doma připravenou šťávu (cca 65 % mrkev, 15 % jabko, 10 % celer, 10 % červená řepa), což popíjím cca do 11 hodin (zatím tedy jsme na 2,5 litru vypitých tekutin), následují vitaminy z lékárny: 4000 mg C (ten pomalý s šípkem), 400 mg E, 5 tablet Pangamin. Potom obvykle podlehnu chutím a dám dvě lžičky sezamového semínka (koušu až na kašičku) nebo 10 mandlí nebo malinkou hrst dýňového semínka. Pak v jednu hodinu ovocný oběd (v Jardově "Příklad denního jídelníčku" jde o snídani), kde ovocný základ tvoří jablko, banán, dýně (jestli ta dýně nevadí... je to zelenina...); tento salát společně s cca 0,25 kg sirné patlaniny, do toho ještě přisypu menší hrst slunečnicového semínka a menší hrst dýňového semínka, občas taky pár rozinek (nesířených; když nezapomenu, tak slunečnicové semínko a rozinky předem namáčím), ono je to tak dobré mňamko. Pak od oběda do dalšího jídla popíjím čistou vodu a dá to minimálně litr. Další jídlo bývá krátce po 16. hodině dpoledne a je shodné s obědem, ale už nepřidávám žádná semínka, protože denní dávku z nich již tělo dostalo před obědem (při tom mlsání, jak jsem již uvedl). Pak mne trápívají chutě, tak dám porůznu kešu oříšky, mandle, fíky, rozinky - tj. cokoli, co je pro vitariána přijatelné. Tady je určitě více nebo méně problém v tom, že kešu oříšků zdlábnu třeba třicet, mandlí třeba dvacet, pětadvacet. Pak zase po jídle dám dávku 4000 mg C (ten pomalý s šípkem) a 5 tablet Pangamin (Ečko ne, to beru jen ráno; mimochodem až E doberu, dám mu měsíc pauzu, abych nepředávkoval, to už jste mne upozorňoval Jardo a děkuji Vám za to). Odpoledne pozapomínávám na tekutiny, vím to, musím na to víc myslet; odpoledne tedy vypiji nejvýše litr tekutin. Večer půlhodinku před spaním dávám půllitr čisté vody společně s 8 tabletami hořčíku (400 mg hořčíku).
No, snad jsem na nic nezapomněl... třeba včera jsem měl navečer nepříjemný pocit počínajícího hladu, tak jsem dal jablko s asi deseti kešu ořechy.
Když si lisuju šťávu do práce, sním u toho půl až jednu mrkev (kvůli vláknině).
Během pár dní, jen co ho koupím, chci ještě začít brát Lepicol.
Sirná patlanina by měla být OK, dělám ji celkem dle Jardova návodu (750 g kozího nepaster tvarohu, 300 ml toho perfektního lněného oleje z Agro-el, 12 lžic čerstvě mletého lněného semínka, voda). Nemám mixér, takže 7-8 minut max. otáčkami šlehám, mastný kruh nakonec není, takže reakce proběhla OK, myslím, že patlanina je vyrobena správně. Tuto dávku mám na 2-3 dny. Patlaninovou kůru míním jet tak tři týdny (ale jelikož mi patlanina chutná, tak po 3 týdnech nejspíš jen snížím denní dávku a pojedu to nepřetržitě, je to mňamko). Málem bych zapomněl: do patlaniny si dávám těsně před konzumací jeden dva stroužky česneku (občas místo česneku křen), taky dobrota.
Prosím Vás, pere se tam v této skladbě potravin spolu něco, že by se to nějak navzájem vyrušovalo nebo třeba kvasilo? Subjektivní pocity mám při této stravě naprosto normální, chutná mi to, vyhovuje mi to. Jardo děkuji Vám předem za názor, jste laskav!

Podle mého názoru je to celkem ok, mimo relativně velkého množství ořechů a semen. Zkuste do sebe dostat víc jablek a vypít denně zhruba 0,5-1 litr domácího kefíru, to by podle mě mělo stačit na úpravu stolice. Pokud by ve vás něco nefungovalo a kvasilo, tak by jste dost pšoukal a tyto potíže asi nemáte, tak je vše ok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 5:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Jindra, ja mam dobre skusenosti minimalizovat tuky pocas kury na sirnej patlanine. Uvedom si, kolko tukov prijmes z tej patlaniny. \":-)\" 100g tvarohu, 50g oleja, 20g lanovych semienok. Za cely den uz nepotrebujes ani gram tuku, a aj tak ich uz mas viac nez treba. Ja by som teda vylucil vsetky semienka, co davas do toho obedneho ovocneho salatu, a takisto tie, co pojedas pred obedom. Ako sam pises, chute vecer spravia svoje, takze sa riad podla chuti a vecer zjedz proste nejake semienka/oriesky, ale nie moc. Tie kesu by som aj vylucil uplne, kesu oriesky sa mi nejak nepozdavaju, cital som na ne vela negativneho. Radsej ostan pri sezame, mandliach a supni aj jeden paraorech na selen, obcas urob obmenu so slnecnicov alebo dynovymi, ci mandle nahrad vlasskymi orechami. V tomto ja nemam velky problem, pretoze stale som varak a vecer davam varene jedlo, takze sa dokazem pocas dna udrzat, ist na ovoci so sirnou patlaninou, a vsetky zavislacke chute su utisene, pretoze vedia, ze vecer dostanu svoje. Nedostanu vsak tuky. Nehovorim ti, aby si varil, to rozhodne nie \":-)\", ale skus proste ten zeleninovy salat vecer zjest s nejakymi tymi orechovinami, a inde pocas dna ich uz nedavaj. Alebo zjedz na vecer jedno avokado. Nezabudaj, ze pocas kury chces vyrovnat pomer omega-3 : omega-6, takze dalsie tuky sa mi proste vhodne nezdaju a iba znizuju ucinok kury. Samozrejme, z dlhodobeho hladiska treba aj omega-6, no ako sam pises, ked postupne znizis mnozstvo sirnej patlaniny, automaticky sa zdvihne pomer omega-6 kvoli tym zvysnym orechovinam vecer a pomer urcite neklesne pod 1:1, podla mna ani pod 1:2.
Pomimo toho ten plan uplne super, akurat doobeda by som obcas supol aj nejake jablcko, alebo ovocie, nech to nieje take jednotvarne, ja mam rad na stravovani hlavne volnost, nemam rad presne plany (nieco podobne, ako Ti pisala RadkaS na vitarianovi, ked si sa jej pytal na denny jedalnicek \":-)\") Napriklad, ta patlanina je dobra aj v zeleninovom salate, takze mozes kludne urobit taku vec, ze pocas dna len ovocie, a vecer si das zeleninovy salat so sirnou patlaninou a nedas donho ziadne orechoviny... cize pocas dna prijmes len jediny tuk, sirnu patlaninu.

Prakticky se vším se dá souhlasit, ale ty kešu ořechy zase tak špatné nejsou, mají mimořádně příznivý vliv na stav zubů, hlavně dásní a vyléčí i zubní váčky, pokud se jich každý den pár kousků důkladně a dlouho žvýká. Samozřejmě musí být nepražené a pokud možno celé, obě půlky spojené, ale jíst jich hodně určitě zdravé není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 8:11 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Prakticky se vším se dá souhlasit, ale ty kešu ořechy zase tak špatné nejsou, mají mimořádně příznivý vliv na stav zubů, hlavně dásní a vyléčí i zubní váčky, pokud se jich každý den pár kousků důkladně a dlouho žvýká. Samozřejmě musí být nepražené a pokud možno celé, obě půlky spojené, ale jíst jich hodně určitě zdravé není.

No prave u kesu sa mi najcastejsie stali ulety, lebo sa jedia moc lahko, a su velmi chutne. Takze som ich pojedol vzdy vela. Napriklad s dynovymi semienkami alebo slnecnicou sa mi take nieco nestava, ani s vlasskymi orechami. Preto som ich radsej vylucil uplne.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon led 11, 2010 9:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28277
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
No prave u kesu sa mi najcastejsie stali ulety, lebo sa jedia moc lahko, a su velmi chutne. Takze som ich pojedol vzdy vela. Napriklad s dynovymi semienkami alebo slnecnicou sa mi take nieco nestava, ani s vlasskymi orechami. Preto som ich radsej vylucil uplne.

Tak je klidně jezte, ale trénujte sebeovládání, na zuby se to určitě vyplatí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: úte led 12, 2010 12:03 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř pro 09, 2009 5:11 pm
Příspěvky: 50
Bydliště: Zlín
chtel bych se zeptat jak dlouho, priblizne, trva, nez cerstve mleko zkysne a stane se z nej tvaroh. budu asi mit moznost koupit cerstve kozi mleko a chtel bych si z nej sam vyrobit kozi tvaroh. pristi tyden by me mel take dorazit lneny olej z agro-el a pak se chci pustit do vyroby sirne patlaniny. na cas potrebny na vytvoreni tvarohu se ptam, abych mel vse spravne nacasovane \":)\"
a jeste bych se chtel zeptat, zda by pripadne mohlo byt pouzito kozi "žervé". dekuji.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 53 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz