Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Med
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=387
Stránka 56

Autor:  zu_za_na [ pon črc 30, 2018 1:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Jarda píše:
To by mělo být v pohodě, akorát je dobré dělat přestávky.

Dobře, mám to teď brát ten měsíc a pak nějakou pauzu?

Autor:  Jarda [ pon črc 30, 2018 2:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

zu_za_na píše:
Dobře, mám to teď brát ten měsíc a pak nějakou pauzu?

Běžně se bere 14 dní a pak týden až 14 dní pauza, ale ten měsíc se také dá.

Autor:  Jednorazovy_Nick [ úte črc 30, 2019 2:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Ahojte.

Ako je to s medom ? Je lepšie konzumovať nalačno 50g medu s 25-50g masla (podľa ročného obdobia napríklad...) raz týždenne, alebo radšej si dať raz za 6 týždňov taký týždeň, keď jem tých 50g medu s maslom každý deň (nalačno) ?
Mám kvalitný med, chcem to využiť...
Ďakujem za názor...

Autor:  Jarda [ úte črc 30, 2019 5:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Jednorazovy_Nick píše:
Ahojte.

Ako je to s medom ? Je lepšie konzumovať nalačno 50g medu s 25-50g masla (podľa ročného obdobia napríklad...) raz týždenne, alebo radšej si dať raz za 6 týždňov taký týždeň, keď jem tých 50g medu s maslom každý deň (nalačno) ?
Mám kvalitný med, chcem to využiť...
Ďakujem za názor...

Pokud je cílem to aby vám nelétal krevní cukr tak je potřeba se držet do 30 g v jedné dávce. Tedy raději častěji a menší dávky.

Autor:  Xion [ stř črc 31, 2019 1:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Vie niekto, Alopat, ci sa da nejak zistit, ci bol med pasterizovany, alebo nie?
A este, ako casto byva med od vcerala (to znamena ze nie noname z obchodu, ale trebars s trhu, alebo slovensky med v obchode od nejakeho vcelara) pasterizovany... je to skor vynimka alebo sa k tomu uchyluje vacsina vcelarov?

Plus, tu ste sa bavili o mede v uplne inej teme, koreni a dochucovadla. Preco to nepresuniete sem? A mas tam tiez otazku Alopat o pravosti medu.

Jednorazovy_Nick píše:
Ahojte.

Ako je to s medom ? Je lepšie konzumovať nalačno 50g medu s 25-50g masla (podľa ročného obdobia napríklad...) raz týždenne, alebo radšej si dať raz za 6 týždňov taký týždeň, keď jem tých 50g medu s maslom každý deň (nalačno) ?
Mám kvalitný med, chcem to využiť...
Ďakujem za názor...

Ja sa drzim toho, ze med iba nalacno, popripade s nejakou medicinou v nom rozpustenom (skorica/cierna rasca), max 1 polievkovu lyzicu naraz. Cize to mnozstvo 50g medu by som daval na 3x, najlepsie nalacno.
A co sa tyka oleja, niesom si isty, ci je to dobra kombinacia, hoci jasne ze tuk brzdi narast krvneho cukru, to je vseobecne zname. Ale tato kombinacia jednoduche cukry plus tuk sa prilis nedoporucuje. Okrem toho, lepsie ked uz tak, dat cisty tuk, ale urcite menej, podla mna k 15g medu staci tak 2-3g tuku... cisteho. Cize z masla ghi, alebo kokosovy olej, alebo olivovy olej, ci slnecnicovy s vysokym obsahom kyseliny olejovej.

Autor:  Alopat [ stř črc 31, 2019 3:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

pro Xion: Med nevyžaduje pasterizaci, je aseptický. To, co jsem viděl v obchodě není med, ale řídký kapalný invert. Krystalizace je přirozená vlastnost medu a na zkus mám nejraději hrubozrnné krystaly. Květový med na jaře prodávám konzumentům hned po 25l konvích za velkoobchodní cenu a pro takovou rodinu, která na slazení a pečení spotřebuje větší množství je to neskutečně výhodné. Obvzláště, když si během roku našetří zavařovací skleničky. Vzácnější smíšený si právě skleničkuji sám a levně ho dávat Pražákům nebudu, je totiž vyhledávaný pro svoji excelentní jihočeskou chuť. Med musí jít do skleniček ještě během vytáčení, aby se později nemusel ohřívat. Druhý tmavší med s vyšším obsahem fruktózy a medovice vydrží při pokojové teplotě asi dva až tři týdny tekutý, při teplotách kolem 30°C v Itálii možná i měsíců.

Autor:  Xion [ ned led 19, 2020 6:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Roryna píše:
Chci se zeptat co rikate na med manuka je to to same a nebo je to uplne o necem jinem med? Dekuji za odpoved

Tak a je to potvrdene. Laboratoria potvrdili, ze niektore nase medy su zdravsie, nez manuka. Jednemu sa dokonca divilo aj laboratorium, odkial to maju, ze to presahuje hodnoty manuky.

https://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/19 ... d-na-svete

O Jedlovej medovici je to zname uz dlho, ze dosahuje hodnoty manukoveho medu. Samozrejme, za 3x nizsiu cenu. Jedlova medovica stoji okolo 14 eur/ kg.

Plati to ale len o medoch, kde musia vcely zbierat med z roznych cennych byliniek, najma v horskych oblastiach. Teda nesmu byt v okoli nasadene velke luky na vynos, ako repka, slnecnica, atd... takeho medu teda nebude vela, kedze sa tam neuzivi vela vcelstiev na pomerne rozlahlu oblast. Myslim si, ze sa to skor tyka takych vcelarov, co to robia ako hobby, nie pre vynos a biznis. A taky ho asi budu pouzivat len pre znamych. Teda asi taketo medy nepojdu produkovat prilis masovo. Ale jedlova medovica sa da zohnat celkom lahko... cize za mna, manuku urcite nekupovat. Navyse je to dovoz z noveho zelandu. Treba podporit domaci trh, a nezatazovat zivotne prostredie prevozom.

Autor:  Jarda [ ned led 19, 2020 6:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Xion píše:
Tak a je to potvrdene. Laboratoria potvrdili, ze niektore nase medy su zdravsie, nez manuka. Jednemu sa dokonca divilo aj laboratorium, odkial to maju, ze to presahuje hodnoty manuky.

https://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/19 ... d-na-svete

O Jedlovej medovici je to zname uz dlho, ze dosahuje hodnoty manukoveho medu. Samozrejme, za 3x nizsiu cenu. Jedlova medovica stoji okolo 14 eur/ kg.

Plati to ale len o medoch, kde musia vcely zbierat med z roznych cennych byliniek, najma v horskych oblastiach. Teda nesmu byt v okoli nasadene velke luky na vynos, ako repka, slnecnica, atd... takeho medu teda nebude vela, kedze sa tam neuzivi vela vcelstiev na pomerne rozlahlu oblast. Myslim si, ze sa to skor tyka takych vcelarov, co to robia ako hobby, nie pre vynos a biznis. A taky ho asi budu pouzivat len pre znamych. Teda asi taketo medy nepojdu produkovat prilis masovo. Ale jedlova medovica sa da zohnat celkom lahko... cize za mna, manuku urcite nekupovat. Navyse je to dovoz z noveho zelandu. Treba podporit domaci trh, a nezatazovat zivotne prostredie prevozom.

Zajímavá informace která potvrzuje většinu toho co mě o lesním medu říkal můj otec který včelařil celkem ve velkém, 80 včelstev. Hlavně bylo výhodné že měl částečně mobilní včelstva na vozech cca polovinu a zajíždělo se tedy k lesu když medoval. Šlo o nádherný med který se opravdu nedal produkovat ve velkém, ale měl své nesporné léčivé účinky, nádhernou barvu, chuť i vůni.

Autor:  Alopat [ ned led 19, 2020 7:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Manukový med není vhodný na pravidelnou konzumaci, ale spolu s černým kmínem k potlačení breberek a podpůrné léčbě raka. To svinstvo (dihydroxyaceton a methylglyoxal toxické živým organismům) je součástí manukového medu, ale jak vidno dokáže vznikat i v lidském těle - z fruktózy díky zastavení protonové pumpy → inhibicí triosefosfát izomerázy a z glukózy skrze zvýšený kortizol → inzulinovou rezistenci (po vyčerpání nadledvinek je účinek inzulínu snížen tukovými enzymy regulujícími ukládání vnitřního / podkožního tuku a degradujícími inzulín).

A fat-regulating enzyme could hold the key to obesity, diabetes, cancer, other diseases
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170918090753.htm
https://www.telegraph.co.uk/news/science/12094376/Detox-enzyme-which-stops-sugar-being-stored-as-fat-identified-by-scientists.html
Type 2 diabetes reversed by losing fat from pancreas
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151201141231.htm
Targeting insulin-degrading enzyme to treat type 2 diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698235/

Autor:  miroj [ sob led 25, 2020 8:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Precital som si toto vlakno a zaraza ma, ze ludia, ktori sa zaoberaju zdravim dokazu podcenovat taku kvalitnu potravinu akou je med.
Samozrejme, pokial sa nejedna o vyrobky z obchodnych retazcov. Med sa moze a mal by sa konzumovat denne.
I.P. Neumyvakin vo svojej knihe "Zijte dlouho, zijte aktivne" pise:
"Jedine dokonale stravitelne potraviny su materske mlieko a vceli med".
Autor je rusky akademik, ktory sa od r. 1959 30 rokov zaoberal kozmickou medicinou - navrhovanim metod a prostriedkov pre liecbu kozmonautov pri rozne dlhych letoch do vesmiru a aj ich jedalnickom.

Autor:  Jarda [ sob led 25, 2020 8:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

miroj píše:
Precital som si toto vlakno a zaraza ma, ze ludia, ktori sa zaoberaju zdravim dokazu podcenovat taku kvalitnu potravinu akou je med.
Samozrejme, pokial sa nejedna o vyrobky z obchodnych retazcov. Med sa moze a mal by sa konzumovat denne.
I.P. Neumyvakin vo svojej knihe "Zijte dlouho, zijte aktivne" pise:
"Jedine dokonale stravitelne potraviny su materske mlieko a vceli med".
Autor je rusky akademik, ktory sa od r. 1959 30 rokov zaoberal kozmickou medicinou - navrhovanim metod a prostriedkov pre liecbu kozmonautov pri rozne dlhych letoch do vesmiru a aj ich jedalnickom.

Tak není med jako med, je dobré se orientovat v rozdílech a nevytvářet si zbytečně případné komplikace. Pochopitelně kvalitní med zde nikdo nehaní i když i u něj existují určitá omezení která je vhodné brát v potaz.

Autor:  miroj [ sob led 25, 2020 11:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Vcelarim od roku 1986 a viem o com hovorim. Je pravda, ze medy ktore pochadzaju z polnohospodarskych rastlin mozu obsahovat stopy chemikalii. Za to ani poctivy vcelar bohuzial nemoze a nijako to neovplyvni. Mal som zatial medy na rozbore 2x a vsetko bolo OK. Ale ani ja neviem co je podla oficialnych noriem OK.
Doporucujem, aby si kazdy spotrebitel medu vytipoval spolahliveho vcelara, ktoremu veri. Dobre je aj kupovat medy, ktore su druhove. Myslim tym medy ako:
kvetovy - to mozu byt medy aj polnohospodarskych plodin, teda je tam sanca, ze obsahuju aj rezidua pesticidov
repkovy, pohankovy, horcicovy, slnecnicovy - to iste bohuzial
lipovy , agatovy, medovicovy , mozno v urcitych oblastiach aj ine - to su tie prave, ktore by nemali obsahovat chemikalie

Autor:  Jarda [ ned led 26, 2020 7:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

miroj píše:
Vcelarim od roku 1986 a viem o com hovorim. Je pravda, ze medy ktore pochadzaju z polnohospodarskych rastlin mozu obsahovat stopy chemikalii. Za to ani poctivy vcelar bohuzial nemoze a nijako to neovplyvni. Mal som zatial medy na rozbore 2x a vsetko bolo OK. Ale ani ja neviem co je podla oficialnych noriem OK.
Doporucujem, aby si kazdy spotrebitel medu vytipoval spolahliveho vcelara, ktoremu veri. Dobre je aj kupovat medy, ktore su druhove. Myslim tym medy ako:
kvetovy - to mozu byt medy aj polnohospodarskych plodin, teda je tam sanca, ze obsahuju aj rezidua pesticidov
repkovy, pohankovy, horcicovy, slnecnicovy - to iste bohuzial
lipovy , agatovy, medovicovy , mozno v urcitych oblastiach aj ine - to su tie prave, ktore by nemali obsahovat chemikalie

Tak jistě, ovšem běžný spotřebitel takto neuvažuje a opravdu těžko je schopen se v problematice orientovat. Dokonce vím o dovozu medu z Ukrajiny který svítil, myslím tím pochopitelně radiaci a celá dodávka musela projít odbornou likvidací, což stálo neporovnatelně více než ten med.

Autor:  miroj [ pát srp 07, 2020 7:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Este nieco o mede:
https://www.topky.sk/cl/10/1880251/Ako- ... ajnu-zbran

Autor:  neti [ čtv úno 11, 2021 9:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

mohy píše:
Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují. Problém nastává při konzumaci medu člověkem, který nemá potřebné enzymy, aby strávil med (rozložil ochrané kyseliny) a proto pro neutralizaci včelích kyselin musí použít minerály v těle. Med v žaludku absorbuje vlhkost zdejší flory a zabíjí ve velkém počtu bakterie, se kterými jsme v symbióze. Několik lžic medu způsobuje nevolnost u většiny lidí. Ohledně vápníku, problém je v tom, že med potřebuje kyselé prostředí pro trávení a tudíž tělo musí vzít vápník ze zubů a kostí, aby neutralizovalo vytvořené kyseliny. Pokud je med pozřen v kombinaci s jídlém, které má delší dobu trávení než med, dojde ke kvašení a vzniku alkoholu, čpavku a kyseliny uhličité. Med je optimální strava pro včely. V lidské dietě nemá co dělat.

Neskutočný zhluk bullshitov... Podobné nezmysly šíria psychicky narušení fanatici typu Greta Thunberg, ktorí v snahe zachrániť svet (aby v podstate zachránili seba), tvrdia, že túto agendu robia pre záchranu včiel, ktoré zneužíva včelár. A pritom je med empiricky overený liečebný prostriedok - rádovo tisícročie je, myslím, dostatočný čas na zistenie, či je med človeku prospešný.

Škoda, že ma v poslednej dobe trochu zahlieňuje, inak by som ho konzumoval pravideľne aj naďalej.

Stránka 56 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/