Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Med
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=387
Stránka 46

Autor:  pecador [ čtv říj 15, 2015 2:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Ates píše:
Med je velmi ve skutečnosti nezdravý, je to v podstatě převážně jen cukr. Zvláště candida albicans se díky medu dokáže velmi přemnožit v organismu. Jen málo potravin dokáže tak silně zaplísnit organismus, jako med. To stopové zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, které je v něm obsaženo, zdaleka nevyváží jeho škodlivost. To, že by med měl být údajně zdravý, je škodlivý mýtus. To je stejné, jako bychom tvrdili, že cukr je zdravý.

Pravdu máte v tom, že cukrů je v něm dost, zejména jednoduchých (glukoza a fruktoza). Na straně druhé jsou v něm ale stovky látek dalších, které pokud nejsou vyloženě léčivé, tak jsou prospěšné, což není mýtus ale fakta. Že je cukr zdravý, to nikdo netvrdí, stejně tak jako nikdo netvrdí, že by blokoval množení candidy a plísní. Bohužel ale patří mezi tři základní výživové složky (proteiny, uhlohydráty a tuky) s čímž nic nenaděláte, protože je obsažen téměř ve všem. Dát si občas lžičku medu nebo něco s medem, lze jednoznačně doporučit, stejně tak jako dát si občas něco s česnekem, zázvorem, kapsaicinem... které naopak rozvoj nežádoucích mikroorganizmů v těle blokují.

Autor:  martina72 [ čtv říj 15, 2015 7:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Ates píše:
Med je velmi ve skutečnosti nezdravý, je to v podstatě převážně jen cukr. Zvláště candida albicans se díky medu dokáže velmi přemnožit v organismu. Jen málo potravin dokáže tak silně zaplísnit organismus, jako med. To stopové zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, které je v něm obsaženo, zdaleka nevyváží jeho škodlivost. To, že by med měl být údajně zdravý, je škodlivý mýtus. To je stejné, jako bychom tvrdili, že cukr je zdravý.

S touto proklamací (nejde o názor, protože není podložena žádným seriosním zkoumáním a znalostí věci) nelze souhlasit. Nic to nepotvrzuje. A ještě, rozlišujte cukr obsažený v řepě (proboha, proč bych si nemohl dávat řepu denně) a cukr, jaký se prodává v krámě. To asi dokážete.Tak dopřejte tu samou schopnost rozlišovat medu. Povídáme si zde o medu z medometu, od včel. Ne o "medu" z Tesca.

Autor:  Jarda [ sob lis 07, 2015 2:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Roryna píše:
Chci se zeptat co rikate na med manuka je to to same a nebo je to uplne o necem jinem med? Dekuji za odpoved

Tak má spoustu pozitivních vlastností, ale cena nic moc, to se musí člověk rozhodnout.

Autor:  Jarda [ sob lis 07, 2015 2:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

pecador píše:
Pravdu máte v tom, že cukrů je v něm dost, zejména jednoduchých (glukoza a fruktoza). Na straně druhé jsou v něm ale stovky látek dalších, které pokud nejsou vyloženě léčivé, tak jsou prospěšné, což není mýtus ale fakta. Že je cukr zdravý, to nikdo netvrdí, stejně tak jako nikdo netvrdí, že by blokoval množení candidy a plísní. Bohužel ale patří mezi tři základní výživové složky (proteiny, uhlohydráty a tuky) s čímž nic nenaděláte, protože je obsažen téměř ve všem. Dát si občas lžičku medu nebo něco s medem, lze jednoznačně doporučit, stejně tak jako dát si občas něco s česnekem, zázvorem, kapsaicinem... které naopak rozvoj nežádoucích mikroorganizmů v těle blokují.

Zajímavá chuťově i nutričně je kombinace med s máslem jako od babičky, pochopitelně bez chleba a přidat tam zázvor, jde o to že máslo sníží výrazně glykemický index a zázvor tlumí záněty, tedy docela zdravý mls.

Autor:  Tolar [ pát bře 04, 2016 9:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Jardo co se tyka glykemiky co pisete o medu s maslem,tyka se to i ve spojitosti mrkv.stavava plus kokosovej olej?Snizi se glikem.index?

Autor:  martina72 [ sob bře 05, 2016 11:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

S glykémií si moc nehrajte. Nechápu, proč pořád lidé zkoumají, zda nějaká věc se "ještě může" nebo to je "už přesmoc". To je gamblerství a obžersví. Kdo si musí hlídat glykémii, nechž si ji hlídá a neblbne. Ony se ty výkyvy a jejich důsledky sčítají, víme? Den po dni, týden k týdnu, měsíce a roky a najednou je pozdě, ztrácíte zrak, postupně oslepnete, černá vám jedna nebo obě nohy, nakonec vám je uříznou. Proto, že jste si dneska (roky dopředu) hráli s myšlenkou, zda nějaký "mlsek" je ještě košer a jak často. Diabetes I.typu to má dobré, pomocí rychlých insulinů si vykompenzuje v podstatě cokoliv (i když to také není úplně správně), v potravinách není nijak omezen. II. typ je spíše o životosprávě a právě tam se prohřešky prostě nedoporučují. Je tolik chutných a fajnových poživatin, že proč, proboha, toužit po potravinách s vysokým glykemickým indexem? Jde o rozmar a nerozum.

Autor:  Gamina [ sob bře 05, 2016 1:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Tolar píše:
Jardo co se tyka glykemiky co pisete o medu s maslem,tyka se to i ve spojitosti mrkv.stavava plus kokosovej olej?Snizi se glikem.index?

Co jsem četla z posledních výzkumů v této oblasti, tak glykemický index je nesmírně individuální záležitost. Například nějaké paní vyletěla hladina glukózy prudce nahoru z rajčat. Někomu zase vyskočí glokóza v krvi rychleji z chleba, než z konzumace čisté glukózy. Takže bych to asi brala podle reakcí vlastního těla.

V rámci GAPS diety (na které jsem, s jinými věcmi moc nemám zkušenost) se pro lidi, kteří potřebují zamezit rychlému vstřebávání cukru do krve, doporučuje namísto čerstvých šťáv pít rozmixované koktejly - čerstvá šťáva + vejce + zakysaná smetana (co nejtučnější - já používám zakysanou šlehačku). Předpokládám, že kokosový olej by mohl mít obdobný efekt. Kdybych to na sobě zkoušela, začala bych s hodně malými porcemi - např. 50ml.

Autor:  Tolar [ sob bře 05, 2016 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

martina72 píše:
S glykémií si moc nehrajte. Nechápu, proč pořád lidé zkoumají, zda nějaká věc se "ještě může" nebo to je "už přesmoc". To je gamblerství a obžersví. Kdo si musí hlídat glykémii, nechž si ji hlídá a neblbne. Ony se ty výkyvy a jejich důsledky sčítají, víme? Den po dni, týden k týdnu, měsíce a roky a najednou je pozdě, ztrácíte zrak, postupně oslepnete, černá vám jedna nebo obě nohy, nakonec vám je uříznou. Proto, že jste si dneska (roky dopředu) hráli s myšlenkou, zda nějaký "mlsek" je ještě košer a jak často. Diabetes I.typu to má dobré, pomocí rychlých insulinů si vykompenzuje v podstatě cokoliv (i když to také není úplně správně), v potravinách není nijak omezen. II. typ je spíše o životosprávě a právě tam se prohřešky prostě nedoporučují. Je tolik chutných a fajnových poživatin, že proč, proboha, toužit po potravinách s vysokým glykemickým indexem? Jde o rozmar a nerozum.

Trochu to prevracite,kdyz se na to zamerite-)
Jak vidite tak tu neni otazka na to co je malo nebo presmoc..
Jarda poukazal na zajimavou kombinaci medu a masla jako vyhodne pocinani.Jde o zajimave kombinovani potravin.Takze hned nemusite blouznit s cernyma nohama a urizlima rukama-)Neni tam ani nic o touzeni po potravinach s vysokym glykemickym indexem.Jestli mlsek,no nevim-)Jde proste o chemicke mysleni a pohled..Spise bych toto co jste napsala smeroval pro lidi ktery neco prehanej a milujou treba psenici nez lzicku medu...

Autor:  Jarda [ ned bře 13, 2016 2:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Tolar píše:
Jardo co se tyka glykemiky co pisete o medu s maslem,tyka se to i ve spojitosti mrkv.stavava plus kokosovej olej?Snizi se glikem.index?

Tak jistě, jakákoliv potravina s vyšším obsahem sacharidů se dá brzdit bílkovinou, nebo tukem, případně obojím. Trochu problém je ten kokosák, ten naopak zrychluje štítnou, tedy nemusí to až tak fungovat jako třeba oliváč, ale i tak asi index ve výsledku bude nižší..

Autor:  JednorazovyNICK [ čtv čer 21, 2018 5:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Jarda píše:
Zajímavá chuťově i nutričně je kombinace med s máslem jako od babičky, pochopitelně bez chleba a přidat tam zázvor, jde o to že máslo sníží výrazně glykemický index a zázvor tlumí záněty, tedy docela zdravý mls.

Pan Jarda, mam otazku....
V akom pomere (gramaz) ma byt med a maslo ? 1:1 ?
Dajme tomu 40g suroveho kvalitneho medu vymiesaneho so 40g suroveho kvalitneho v izbovej teplote roztopeneho masla...s trochou (mokka lyzicka) cejlonskej skorice...
Jedol by som to nalacno.
Avsak zaujima ma, ci uz rovnych 60 minut na to mozem zacat jest jedlo (zivocisne). Chcem sa totiz zmestit do IF 22/2. Mozno by bodlo ten med rozmiesany s maslom a skoricou rozpustit v 300ml 40stupnovej vody, a vypit... Je mozne, ze v takom pripade bude med s maslom straveny rychlejsie nez keby som ich zjedol bez rozpustenia v teplej (40stupnov) vode ?
Som totiz znova na IF 23/1, ale zda sa mi, ze tam pre kratke casove okno zbytocne "skrtim" prijem napriklad medu, melonu (v sezone), marhul, cernic, ribezli, brusnic, a cohokolvek zdraveho kyslo/sladkej ci sladkej chuti, za coho zjedenim sa da znova najest (uz zivocisnej potravy) za hodinku bez toho, aby sa to spolu "bilo"...

Dakujem velmi pekne za odpoved... \":-)\"

Autor:  Jarda [ čtv čer 21, 2018 7:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

JednorazovyNICK píše:
Pan Jarda, mam otazku....
V akom pomere (gramaz) ma byt med a maslo ? 1:1 ?
Dajme tomu 40g suroveho kvalitneho medu vymiesaneho so 40g suroveho kvalitneho v izbovej teplote roztopeneho masla...s trochou (mokka lyzicka) cejlonskej skorice...
Jedol by som to nalacno.
Avsak zaujima ma, ci uz rovnych 60 minut na to mozem zacat jest jedlo (zivocisne). Chcem sa totiz zmestit do IF 22/2. Mozno by bodlo ten med rozmiesany s maslom a skoricou rozpustit v 300ml 40stupnovej vody, a vypit... Je mozne, ze v takom pripade bude med s maslom straveny rychlejsie nez keby som ich zjedol bez rozpustenia v teplej (40stupnov) vode ?
Som totiz znova na IF 23/1, ale zda sa mi, ze tam pre kratke casove okno zbytocne "skrtim" prijem napriklad medu, melonu (v sezone), marhul, cernic, ribezli, brusnic, a cohokolvek zdraveho kyslo/sladkej ci sladkej chuti, za coho zjedenim sa da znova najest (uz zivocisnej potravy) za hodinku bez toho, aby sa to spolu "bilo"...

Dakujem velmi pekne za odpoved... \":-)\"

Na to nedovedu odpovědět, to jsem nikdy nezkoušel.

Autor:  zu_za_na [ pon črc 30, 2018 8:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Mám dotaz ohledně propolisové tinktury. Mám domácí z 86% lihu, propolis od včel ze zahrady. Je normální že to neskutečně hodně barví, pomalu to nejde umýt z nádobí (z hrnku), z kovových lžiček to musím oškrábat a z kůže prstů taky mechanický odstranit? Omlouvám se, jestli je to hloupý dotaz, ale když to dám do vody (máme hodně tvrdou) tak je z toho mléčná voda se žlutými kousíčky... Jde mi o to, že to nejde odnikud smýt a já to dávám do těla... Nebo se o to postará HCl a žlučové kyseliny a můžu to tedy zvesela pít dál?

Autor:  Jarda [ pon črc 30, 2018 11:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

zu_za_na píše:
Mám dotaz ohledně propolisové tinktury. Mám domácí z 86% lihu, propolis od včel ze zahrady. Je normální že to neskutečně hodně barví, pomalu to nejde umýt z nádobí (z hrnku), z kovových lžiček to musím oškrábat a z kůže prstů taky mechanický odstranit? Omlouvám se, jestli je to hloupý dotaz, ale když to dám do vody (máme hodně tvrdou) tak je z toho mléčná voda se žlutými kousíčky... Jde mi o to, že to nejde odnikud smýt a já to dávám do těla... Nebo se o to postará HCl a žlučové kyseliny a můžu to tedy zvesela pít dál?

Tak záleží na koncentraci, ale vyšší koncentrace to dělají, každopádně na pokožce vydrží i mnoho hodin.

Autor:  zu_za_na [ pon črc 30, 2018 12:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

Jarda píše:
Tak záleží na koncentraci, ale vyšší koncentrace to dělají, každopádně na pokožce vydrží i mnoho hodin.

Tak dala jsem 100g do 0,5 l lihu. Jestli mi to němuž ublížit (piju 3xdenne 1/2 čajové lžičky) tak špinavé nádobí mi fakt nevadí.

Autor:  Jarda [ pon črc 30, 2018 12:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Med

zu_za_na píše:
Tak dala jsem 100g do 0,5 l lihu. Jestli mi to němuž ublížit (piju 3xdenne 1/2 čajové lžičky) tak špinavé nádobí mi fakt nevadí.

To by mělo být v pohodě, akorát je dobré dělat přestávky.

Stránka 46 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/