Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 11:34 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: pát dub 02, 2010 12:27 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Sybilla píše:
Natrafila som na takýto zaujímavý med, ktorý nevyrábajú iba samotné včely. Nemali ste s tým niekto už skúsenosť?

http://www.medar.sk/medar/1-jed-ova-medovica

Ochutnal som ho u kamosa, a musim potvrdit, ze to bol najlepsi med, aky som chutnal. Bol vsak o 50% drahsi nez lesny med, ktory je uz beztak drahsi nez ostatne. Tiez hovoril, ze to predava nejaky typek pri ceste, a podari sa mu ho zohnat uplne nepravidelne.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: úte kvě 18, 2010 10:40 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda, ake su zasady uzivania trstinovej melasy? Je to podobne ako u medu, teda ze sa travi najlepsie sama? Alebo, naopak, melasu je mozne pridavat k inym jedlam?
Ja si obcas dam teda na noc lyzicu medu, ako doporucujete, na lepsi spanok, a kedze casto pocas dna si na melasu nespomeniem, napadlo ma, ze si dam na noc pol lyzice medu a pol lyzice melasy.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: stř kvě 19, 2010 6:41 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Jarda, ake su zasady uzivania trstinovej melasy? Je to podobne ako u medu, teda ze sa travi najlepsie sama? Alebo, naopak, melasu je mozne pridavat k inym jedlam?
Ja si obcas dam teda na noc lyzicu medu, ako doporucujete, na lepsi spanok, a kedze casto pocas dna si na melasu nespomeniem, napadlo ma, ze si dam na noc pol lyzice medu a pol lyzice melasy.

Já ji používám pouze jako odkyselovač a to velice zřídka, čili ji jednu lžičku vypiji většinou ve vodním roztoku mezi jídly. Jinak ji nepoužívám, ale dle mého názoru ji není vhodné s ničím míchat, protože pak začnete kvasit a kyseliny se pak spíše zvyšují, to budete muset vyzkoušet, jak se to u vás bude chovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: stř kvě 26, 2010 9:02 am 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Natrafil som na inom fóre na pár zaujímavých informáciach o mede. Osobne som sa nad medom takto nikdy nezamyslel.
Kód:
BlackFlag píše:
Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují. Problém nastává při konzumaci medu člověkem, který nemá potřebné enzymy, aby strávil med (rozložil ochrané kyseliny) a proto pro neutralizaci včelích kyselin musí použít minerály v těle. Med v žaludku absorbuje vlhkost zdejší flory a zabíjí ve velkém počtu bakterie, se kterými jsme v symbióze. Několik lžic medu způsobuje nevolnost u většiny lidí. Ohledně vápníku, problém je v tom, že med potřebuje kyselé prostředí pro trávení a tudíž tělo musí vzít vápník ze zubů a kostí, aby neutralizovalo vytvořené kyseliny. Pokud je med pozřen v kombinaci s jídlém, které má delší dobu trávení než med, dojde ke kvašení a vzniku alkoholu, čpavku a kyseliny uhličité.

Med je optimální strava pro včely. V lidské dietě nemá co dělat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Honey#Health_hazards
http://vegansociety.com/uploadedFiles/U ... /Honey.pdf

Každopádně kdo chce kam pomožme mu tam, píšu to jsem z důvodu jakým se med získává od včel je srovnatelný se způsobem získávaní masa pro fastfood industry a myslím si, že by se neměl podporovat. Stačí použít google.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: stř kvě 26, 2010 9:50 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Natrafil som na inom fóre na pár zaujímavých informáciach o mede. Osobne som sa nad medom takto nikdy nezamyslel.
Kód:
BlackFlag píše:
Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují. Problém nastává při konzumaci medu člověkem, který nemá potřebné enzymy, aby strávil med (rozložil ochrané kyseliny) a proto pro neutralizaci včelích kyselin musí použít minerály v těle. Med v žaludku absorbuje vlhkost zdejší flory a zabíjí ve velkém počtu bakterie, se kterými jsme v symbióze. Několik lžic medu způsobuje nevolnost u většiny lidí. Ohledně vápníku, problém je v tom, že med potřebuje kyselé prostředí pro trávení a tudíž tělo musí vzít vápník ze zubů a kostí, aby neutralizovalo vytvořené kyseliny. Pokud je med pozřen v kombinaci s jídlém, které má delší dobu trávení než med, dojde ke kvašení a vzniku alkoholu, čpavku a kyseliny uhličité.

Med je optimální strava pro včely. V lidské dietě nemá co dělat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Honey#Health_hazards
http://vegansociety.com/uploadedFiles/U ... /Honey.pdf

Každopádně kdo chce kam pomožme mu tam, píšu to jsem z důvodu jakým se med získává od včel je srovnatelný se způsobem získávaní masa pro fastfood industry a myslím si, že by se neměl podporovat. Stačí použít google.

Většinu těch informací lze považovat za pravdivé a ani já nedoporučuji konzumovat med s jídlem, ale píšu zde, že nejlepší je večer, těsně před spaním a nic k němu nejíst. Toto považuji za nejmenší zlo, vše ostatní a jakékoliv jiné kombinace jsou vždy zdrojem potíží.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: pát zář 03, 2010 1:15 pm 
Offline

Registrován: pát zář 03, 2010 12:04 pm
Příspěvky: 2
Dámy a pánové, toto fórum pokládám za velmi dobré, nicméně jeho důvěryhodnost v tomto tématu je nulová. Protože jsem včelař, vidím do této problematiky a pokusím se ty nesmysly co zde píšete napravit. Tak tedy:

1. Med není žádná kombinace pylu a kyselin! Med nevzniká v žaludku včel! (upřímně tento nesmysl mě nadzvedl asi nejvíc) Med samozřejmě obsahuje jak minerální látky, tak i vitaminy. Zbytek toho nesmyslného příspěvku nehodlám ani číst ani komentovat.

2. Med se štěpí již v ústech, to znamená, že jde o okamžitou energii, která jde přímo do krve. Kdo si dává lžičku medu po probuzení na lačný žaludek (po vyčištění zubů), tak tím prospívá především sobě – nastartuje se tím celé tělo, především játra.

3. Lidský žaludek je kyselejší než med, proto med nemůže zvyšovat kyselost žaludku. Pro názornost – žaludek má při trávení pH 1 až 2. Kyselost medu se pohybuje mezi 3,2 a 4,5 pH.

4. Med je lék, který se dá použít prakticky na veškeré nemoci. Dokonce ani diabetikům neškodí. Nedoporučuje se však pro novorozence a děti do 18 měsíců věku. Med je velmi vhodný i na zevní použití např. na popáleniny.

5. Používání antibiotik je v České republice zákonem přísně zakázané a upřímně – neznám včelaře, který by měl k takovým lékům přístup. Pokud se dělá preventivní opatření tak vždy jen po vytočení medu. Med se vytáčí od května do srpna. Samotné preventivní opatření (nejde o léčení, jde jen o prevenci, kdy se do úlu dávají Gabonové pásky) pak probíhá až po této době. Je potřeba postihnout všechny včely, které přežívají zimu a proto opatření posunuto až na podzimní období, tedy po vytočení medu. Netuším jak je tomu na Slovensku, ale v minulosti se to tam nemocemi jen hemžilo, takže podvody u sousedů by mě nepřekvapily. Osobně bych med ze Slovenska nejedl.

6. Není důležité, z jaké oblasti med pochází. Každý by však měl kupovat med o včelaře ve svém okolí, protože takový med obsahuje pyl z rostlin, které rostou v okolí konzumenta. Tímto do sebe konzument dostává podprahové dávky pylu, což je vhodné především pro alergiky a astmatiky, protože se tím snižují alergické reakce. V minulosti se dělaly rozbory medu z různých oblastí. I ze znečištěné oblasti (Ostrava) je med kvalitní a neobsahuje zdraví škodlivé látky – ty včely totiž vyselektují. Dělaly se dokonce rozbory medu z Černobylské oblasti výbuchu jaderné elektrárny a dokonce ani takovýto med není zdraví škodlivý.

7. Jen pro zajímavost. Med je strategická potravina. Americká armáda své vojáky (především letce) vybavuje KDéčkama, kde med nesmí chybět. I v Československu se držely strategické zásoby medu.

Zajímavé jsou i další včelí produkty – propolis, pyl, mateří kašička, včelí jed (na klouby). Mimo to je docela zajímavá včelami ozářená voda. Mám vyzkoušené, že tekutiny uložené na úl nebo do úlu se nekazí ani v horkém létě. Loni jsem takto zapomněl červené víno dva měsíce v úle a i přes tuto dobu a teplotu bylo po vychlazení špičkové.

Pokud vás toto téma zaujalo, tak na internetu je poměrně hodně dostupných informací o včelích produktech. Mě třeba zaujaly tyto stránky: http://uspesnyvcelar.webnode.cz/clanky/med/

zdraví honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: pát zář 03, 2010 8:54 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
honzap píše:
Dámy a pánové, toto fórum pokládám za velmi dobré, nicméně jeho důvěryhodnost v tomto tématu je nulová. Protože jsem včelař, vidím do této problematiky a pokusím se ty nesmysly co zde píšete napravit. Tak tedy:

1. Med není žádná kombinace pylu a kyselin! Med nevzniká v žaludku včel! (upřímně tento nesmysl mě nadzvedl asi nejvíc) Med samozřejmě obsahuje jak minerální látky, tak i vitaminy. Zbytek toho nesmyslného příspěvku nehodlám ani číst ani komentovat.

2. Med se štěpí již v ústech, to znamená, že jde o okamžitou energii, která jde přímo do krve. Kdo si dává lžičku medu po probuzení na lačný žaludek (po vyčištění zubů), tak tím prospívá především sobě – nastartuje se tím celé tělo, především játra.

3. Lidský žaludek je kyselejší než med, proto med nemůže zvyšovat kyselost žaludku. Pro názornost – žaludek má při trávení pH 1 až 2. Kyselost medu se pohybuje mezi 3,2 a 4,5 pH.

4. Med je lék, který se dá použít prakticky na veškeré nemoci. Dokonce ani diabetikům neškodí. Nedoporučuje se však pro novorozence a děti do 18 měsíců věku. Med je velmi vhodný i na zevní použití např. na popáleniny.

5. Používání antibiotik je v České republice zákonem přísně zakázané a upřímně – neznám včelaře, který by měl k takovým lékům přístup. Pokud se dělá preventivní opatření tak vždy jen po vytočení medu. Med se vytáčí od května do srpna. Samotné preventivní opatření (nejde o léčení, jde jen o prevenci, kdy se do úlu dávají Gabonové pásky) pak probíhá až po této době. Je potřeba postihnout všechny včely, které přežívají zimu a proto opatření posunuto až na podzimní období, tedy po vytočení medu. Netuším jak je tomu na Slovensku, ale v minulosti se to tam nemocemi jen hemžilo, takže podvody u sousedů by mě nepřekvapily. Osobně bych med ze Slovenska nejedl.

6. Není důležité, z jaké oblasti med pochází. Každý by však měl kupovat med o včelaře ve svém okolí, protože takový med obsahuje pyl z rostlin, které rostou v okolí konzumenta. Tímto do sebe konzument dostává podprahové dávky pylu, což je vhodné především pro alergiky a astmatiky, protože se tím snižují alergické reakce. V minulosti se dělaly rozbory medu z různých oblastí. I ze znečištěné oblasti (Ostrava) je med kvalitní a neobsahuje zdraví škodlivé látky – ty včely totiž vyselektují. Dělaly se dokonce rozbory medu z Černobylské oblasti výbuchu jaderné elektrárny a dokonce ani takovýto med není zdraví škodlivý.

7. Jen pro zajímavost. Med je strategická potravina. Americká armáda své vojáky (především letce) vybavuje KDéčkama, kde med nesmí chybět. I v Československu se držely strategické zásoby medu.

Zajímavé jsou i další včelí produkty – propolis, pyl, mateří kašička, včelí jed (na klouby). Mimo to je docela zajímavá včelami ozářená voda. Mám vyzkoušené, že tekutiny uložené na úl nebo do úlu se nekazí ani v horkém létě. Loni jsem takto zapomněl červené víno dva měsíce v úle a i přes tuto dobu a teplotu bylo po vychlazení špičkové.

Pokud vás toto téma zaujalo, tak na internetu je poměrně hodně dostupných informací o včelích produktech. Mě třeba zaujaly tyto stránky: http://uspesnyvcelar.webnode.cz/clanky/med/

zdraví honza

Nerad vám do toho nadšení pro med šťourám, ale sám si protiřečíte například v bodě 1, kde popíráte přítomnost pylu v medu a bodě 6, kde naopak jeho přítomnost v medu vychvalujete. Celá naše rodina také včelařila, ale já se tím nyní již nezabývám, nemám na to čas i když vybavení, včetně elektřinou poháněného medometu, stále vlastním. Nebudu vám ten příspěvek zbytečně napadat, ale jako je část pravdy v tom příspěvku předchozím, je pouze část pravdy i v tom vašem. Hlavní problém medu je jeho kyselinotvornost a nejde zde o snižování pH v žaludku, jak si to vysvětlujete vy, to nepředstavuje problém, ale med, stejně jako každý jiný cukr, je kyselina a silně sráží hodnotu pH v těle. Klidně si udělejte jednoduchou zkoušku tak, že si změříte v kteroukoli denní dobu pH moče, pak se najíte medu a za dalších 30 minut provedete další měření. Ještě větší problém nastane po tradiční kombinaci chleba s medem, což si můžete opět snadno zkontrolovat, případně se dá vyzkoušet jakákoliv jiná kombinace medu s čímkoliv jiným. Netvrdím, že je med jednoznačně nezdravý, ale také ani zdaleka není jednoznačně zdravý, což se ostatně nedá prohlásit o žádné potravině na této planetě. Jinak další včelí produkty zdravé určitě jsou a dokonce jsou, dle mého názoru, ke konzumaci mnohem vhodnější, než právě med. Také ovčelená voda má své nesporné výhody a dobrý vliv na zdraví.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: ned zář 05, 2010 12:49 pm 
Offline

Registrován: pát zář 03, 2010 12:04 pm
Příspěvky: 2
Jarda píše:
Nerad vám do toho nadšení pro med šťourám, ale sám si protiřečíte například v bodě 1, kde popíráte přítomnost pylu v medu a bodě 6, kde naopak jeho přítomnost v medu vychvalujete.

Jardo, já narozdíl od vás vím, jakým způsobem med vzniká, jak je med v úle uložen a jakým způsobem se od včel získává. A proto si dovolím tvrdit, že body č. 1, a č. 6 nejsou v rozporu. Vím o čem jsem psal. Pokud bychom šli do detailu, tak by to byla debata na několik stránek a to se mi úpřimně nechce vypisovat. Proto vás raději odkážu na odbornou literaturu. A mimochodem, když už jsme u tohoto tématu, tak jste jistě zaznamenal, že se v prodejní síti prodává i samotný pyl. Varuji Vás před tímto pylem! Většinou je to "rouskovaný" pyl, který není biologicky hodnotný, protože se odebírá ještě před tím, než jej včela přinese do úlu.

Zbytek Vašeho příspěvku Vám nebudu vyvracet. S těmi negativními důsledky je to relativní a diskutabilní. Díky včelařině jsem mám možnost vidět svět úplně z jiného úhlu. Zvláštní je i samotná komunita včelařů - většinou jsou to starší lidé, kteří se dožívají nadprůměrného věku. Marně přemýšlím jaká jiná skupina lidí v naší zemi má věkově takovouto strukturu. Mám kamaráda, který med jí celý. Jeho roční spotřeba činí 45 kilogramů. Tento kamarád má dnes 83 let a se stejně starou manželkou každý týden nachodí kolem 30 kilometrů. V zimě lyžuje a 20 kilometrové denní tůry pro něj jsou běžnou denní rutinou. A jeho hlavní lék na tři? Zkuste hádat \":-)\" zdraví honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: ned zář 05, 2010 3:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[quote="honzap":24p3v7vt]... se v prodejní síti prodává i samotný pyl. Varuji Vás před tímto pylem! Většinou je to "rouskovaný" pyl, který není biologicky hodnotný, protože se odebírá ještě před tím, než jej včela přinese do úlu.

...Zvláštní je i samotná komunita včelařů - většinou jsou to starší lidé, kteří se dožívají nadprůměrného věku. Marně přemýšlím jaká jiná skupina lidí v naší zemi má věkově takovouto strukturu. Mám kamaráda, který med jí celý. Jeho roční spotřeba činí 45 kilogramů. Tento kamarád má dnes 83 let a se stejně starou manželkou každý týden nachodí kolem 30 kilometrů. V zimě lyžuje a 20 kilometrové denní tůry pro něj jsou běžnou denní rutinou. A jeho hlavní lék na tři? Zkuste hádat \":-)\" zdraví honza[/quote:24p3v7vt]
Dobrý den, zrovna sem se bavil nedávno se starším včelařem, stěžoval si že je málo mladých včelařů...a náklady na to začít jsou vysoké, a líčil i další obtíže(ukradli mu včelstvo,rozkopali úl...drahé vstupní náklady atd)....možná jsme se bavili dokonce spolu pokud jste z Nové Role...
...takže bych chápal Vaše rozhořčení...líčil mi(ten včelař), že byl na přednášce ve škole, a to jak vzniká med nevěděla ani paní učitelka--a to ho dost rozhořčilo...(co říkala za nesmysly...).
Tolik k věkovému složení včelařů...a já znám dost lidí okolo 80ti let co nejí med....ale samozřejmě v medu pro ZDRAVÉHO člověka jsou samé dobré věci. Pro chronicky nemocné(kterých stále přibývá), je ale med v některých případech riziko-aby jste pochopil o čem je řeč, mám jako hodně lidí(kteří ale o tom neví...) tzv.kandidózu-tu může dostat každý, a stačí si o této zákeřné nemoci přečíst jen pár příspěvků- třeba tady:


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 569
1289689170


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: ned zář 05, 2010 4:01 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Problem honza je v tom, ze medu sa neda doverovat, pokial si ho clovek sam nevyraba. Aspon tu na Slovensku je vcelarstvo plne podvodov. Asi to tak vzdy bolo, ale myslim si, ze dnes to este narasta kvoli nerozumnej ekonomickej situacii. Mam 2 kamaratov vcelarov. Jeden z nich mi vyrozpraval o podvodoch, najma z BIO medom. Chvilu som kupoval med od neho, ale upustil som od medu prakticky uplne. Vypozoroval som, z reakcii vlastneho tela, ze proste tu vec odmieta, s porovnanim s ovocim a zeleninou ovela horsie pocity. Kedze ovocie a zelenina je zdrava sama o sebe, konzumovat med ako potravinu kvoli zdraviu akosi straca vyznam. Urcite sa vsak da pouzit na rozne liecebne postupy, takisto je to dobra rezerva na zimu, avsak i tak sa mi vidi, ze radsej si dam dovozovy pomaranc, nez sa budem cpat medom. Po pomaranci mi je lahko, po mede nie.
Rano lyzicka nalacno mi tiez zatial neprospela, i to som skusal. Zato taky liter vody, spravi zazraky. Tak opat, med alebo voda? U mna vyhrava voda. Miesat med s absolutne hocicim, ako Jarda pise, este zhorsi jeho ucinky, to mam odskusane tiez. Takze, cisto teoreticky, jedina vhodna konzumacia ostava na prazdny zaludok. To si mam dat akoze 200g medu na obed? Ked si predstavim, ze to mam vymenit napriklad za 3/4 kila ovocneho salatu, tak nehrozi. Cize, snad posledne teoreticke uzivanie medu ostava ako lyzica pred spanim (za predpokladu, ze sa vecer clovek nenabacha ako prasa a stihne mu vytravit), takto to doporucuje i Jarda. Toto som skusal, celkom to ide, hoci som nepostrehol ziaden rozdiel v kvalite spanku. Takisto, med sa doporucuje zjest so skoricou, tato kombinacia je ze vraj zdraviu prospesnejsia nez med samotny. No i tak, ked uz si vecer chcem nieco dat, u mna vyhrava melasa rozpustena vo vode. Ked som spojil vsetky tieto faktory, postupne som med celkom vylucil zo stravy, kedysi som ho este teoreticky uvazoval, keby som prechladol, ze si ho dam do zazvoroveho caju, bohudik, so znalostou teorie odkyselenia, vitaminu C a MMS, uz taka situacia nenastala, a verim, ze ani nenastane, takze tymto u mna odpadlo cisto teoreticke pouzitie medu pri chorobe. Dokonca, aj ked si sladim nejaky nezdravy pamlsok, nakoniec pouzivam stavu z Agave, pretoze je neutralna... med zanechava charakteristicku chut, ktora meni podstatu pamlsku. Pre mna osobne med skoncil, nedoverujem vcelarom a sam si ho vyrabat nemienim, to si radsej za 1/1000 namahy robievam kefir, o ktoreho prospesnych ucinkoch nepochybujem. Takze snad jedine, ked urobim medovu tortu, ale tu sa o zdravi urcite hovorit neda. \":-)\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Med
PříspěvekNapsal: ned zář 05, 2010 10:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
honzap píše:
Jardo, já narozdíl od vás vím, jakým způsobem med vzniká, jak je med v úle uložen a jakým způsobem se od včel získává. A proto si dovolím tvrdit, že body č. 1, a č. 6 nejsou v rozporu. Vím o čem jsem psal. Pokud bychom šli do detailu, tak by to byla debata na několik stránek a to se mi úpřimně nechce vypisovat. Proto vás raději odkážu na odbornou literaturu. A mimochodem, když už jsme u tohoto tématu, tak jste jistě zaznamenal, že se v prodejní síti prodává i samotný pyl. Varuji Vás před tímto pylem! Většinou je to "rouskovaný" pyl, který není biologicky hodnotný, protože se odebírá ještě před tím, než jej včela přinese do úlu.

Zbytek Vašeho příspěvku Vám nebudu vyvracet. S těmi negativními důsledky je to relativní a diskutabilní. Díky včelařině jsem mám možnost vidět svět úplně z jiného úhlu. Zvláštní je i samotná komunita včelařů - většinou jsou to starší lidé, kteří se dožívají nadprůměrného věku. Marně přemýšlím jaká jiná skupina lidí v naší zemi má věkově takovouto strukturu. Mám kamaráda, který med jí celý. Jeho roční spotřeba činí 45 kilogramů. Tento kamarád má dnes 83 let a se stejně starou manželkou každý týden nachodí kolem 30 kilometrů. V zimě lyžuje a 20 kilometrové denní tůry pro něj jsou běžnou denní rutinou. A jeho hlavní lék na tři? Zkuste hádat \":-)\" zdraví honza

Vzhledem k rozsahu mých znalostí nemohu být ve všem kovaným odborníkem, to již nechám jiným a vždy zde jde o moje názory, které nikdy nestavím jako nezvratné pravdy, jsem samozřejmě omylný jako každý a nijak mě to netrápí, protože to považuji za normální. Komunita včelařů nemusí být zdravá jenom z konzumace medu, já zase znám pár lidí, kteří také včelařili a jejich věk odchodu z tohoto světa nijak světoborný nebyl. Je ovšem pravdou, že většinou to nejsou nerváci, protože to včely vycítí a dají o sobě vědět. K včelám jsem zásadně chodil s otcem pouze v trenýrkách, bez trička, jakékoliv kukly, rukavic, či jiného vybavení a žihadlo jsem obdržel pouze, pokud jsem včelu omylem nějak zmačkl. Jinak si mě nikdy nevšimla, což se o mých nervózních kamarádech říci nedalo, ti odcházeli většinou dobře přeočkovaní. Právě tuto vlastnost považuji já osobně za důvod dlouhověkosti a med mě na to prostě nesedí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Včelí víčka
PříspěvekNapsal: pát lis 12, 2010 8:15 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Včelí víčka

Jedná se o víčka medových komůrek z pláství s medem, která obsahuji nejvíce dezinfekčních látek v naší přírodě, protože med si včely musejí intenzivně chránit před zkázou mikroby, plísněmi a kvašením.

Víčka jsou tvořena voskem s příměsí medu a po delším žvýkání je možno je i polknout, ale lepší bude je vyplivnout, protože vosk není stravitelný. Cumláním a žvýkáním se z vosku uvolňují účinné antibakteriální látky vhodné proti zánětům dásní, zánětům v krku, jícnu a žaludku včetně helicobactera prevíta.

Doporučené dávkování je 1 lžička denně, při vyšším dávkování ředí stolici, což je využitelné při zácpě.

http://www.vceli-produkty.eu/katalog/me ... vicka-200g


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Včelí víčka
PříspěvekNapsal: pát lis 12, 2010 10:37 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Včelí víčka

Jedná se o víčka medových komůrek z pláství s medem, která obsahuji nejvíce dezinfekčních látek v naší přírodě, protože med si včely musejí intenzivně chránit před zkázou mikroby, plísněmi a kvašením.

Víčka jsou tvořena voskem s příměsí medu a po delším žvýkání je možno je i polknout, ale lepší bude je vyplivnout, protože vosk není stravitelný. Cumláním a žvýkáním se z vosku uvolňují účinné antibakteriální látky vhodné proti zánětům dásní, zánětům v krku, jícnu a žaludku včetně helicobactera prevíta.

Doporučené dávkování je 1 lžička denně, při vyšším dávkování ředí stolici, což je využitelné při zácpě.

http://www.vceli-produkty.eu/katalog/me ... vicka-200g

Včelí víčka jsou opravdu velice účinná a pokud se k nim dostanete, tak je určitě vhodné si minimálně jednu až dvě sklenice za sezónu zajistit a spotřebovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Včelí víčka
PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2010 2:13 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jarda píše:
Včelí víčka jsou opravdu velice účinná a pokud se k nim dostanete, tak je určitě vhodné si minimálně jednu až dvě sklenice za sezónu zajistit a spotřebovat.

Já med konzumuji nalačno rozpuštěný v teplém (max 40 stupnovem) čaji data masala - což je směs koření například skořice, zázvoru, hřebíčku, pepře, kardamonu ale také třeba chilli apod. Vzhledem k tomu, že většina z těchto koření jsou silné fungicidy, domnívám se, že může jít o vhodnou kombinaci při obavě, že cukr v medu bude krmit kvasinky. Navíc nápoj skvěle zahřívá a výborně chutná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Včelí víčka
PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2010 10:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Já med konzumuji nalačno rozpuštěný v teplém (max 40 stupnovem) čaji data masala - což je směs koření například skořice, zázvoru, hřebíčku, pepře, kardamonu ale také třeba chilli apod. Vzhledem k tomu, že většina z těchto koření jsou silné fungicidy, domnívám se, že může jít o vhodnou kombinaci při obavě, že cukr v medu bude krmit kvasinky. Navíc nápoj skvěle zahřívá a výborně chutná.

Podobné vlastnosti má čaj z jedené lžičky kurkumy, jedné lžičky strouhaného zázvoru a citrónu dle chuti, ten med tam můžete dávat také. Je jako fungicid výborný a navíc srovnává žaludeční kyselinu do normálu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz