Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob dub 20, 2024 4:49 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jáhly
PříspěvekNapsal: sob srp 22, 2009 10:51 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 15, 2009 3:16 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Středočeský kraj
mohu se zeptat,zda jite jahly? Jak je pripravujete? Zdravim Jana


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: jahly
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2009 10:13 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Jana píše:
mohu se zeptat,zda jite jahly? Jak je pripravujete? Zdravim Jana

Jím je naprosto výjimečně a upravuji je tak, že je přes noc namočím do teplé vody, tím se sice nezměkčí, ale ztratí hořkou chuť. Poté vodu ráno sliji, několikrát znovu properu a dám s malým množstvím vody, nebo čerstvé šťávy do mixéru a rozmixuji na kašičku. Tu přidávám zpravidla do ovocného salátu, nebo se dá prostě dochutit na sladko namočenými fíky, nebo datlemi a sníst.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: jahly
PříspěvekNapsal: úte led 19, 2010 10:23 am 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
Tento recept som už pár krát použil, no bol som z toho trochu v rozpakoch, kedže je to obilovina v kobinácii s ovocím a to provokuje rozne kvasné procesy. Ale chutovo to bolo ok. Zaujíma ma či by sa rovnaký postup nedal aplikovat pri amarante alebo quinoe. Moholo by sa to ev. zniest s tým ovocím?
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: jahly
PříspěvekNapsal: úte led 19, 2010 4:22 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Mat píše:
Tento recept som už pár krát použil, no bol som z toho trochu v rozpakoch, kedže je to obilovina v kobinácii s ovocím a to provokuje rozne kvasné procesy. Ale chutovo to bolo ok. Zaujíma ma či by sa rovnaký postup nedal aplikovat pri amarante alebo quinoe. Moholo by sa to ev. zniest s tým ovocím?
Ďakujem

Tak ovocie je najlepsie jest samotne, to je fakt, ale mozno tym, ze su namocene a niesu uvarene, zase nejak velmi to kvasit nebude. Treba to vyskusat. Ale i tak mi to pripada vhodnejsie zjest so zeleninou, tam uz urcite nic kvasit nebude.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: jahly
PříspěvekNapsal: úte led 19, 2010 5:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Mat píše:
Tento recept som už pár krát použil, no bol som z toho trochu v rozpakoch, kedže je to obilovina v kobinácii s ovocím a to provokuje rozne kvasné procesy. Ale chutovo to bolo ok. Zaujíma ma či by sa rovnaký postup nedal aplikovat pri amarante alebo quinoe. Moholo by sa to ev. zniest s tým ovocím?
Ďakujem

Je to tak jak píše Xion a já také píšu, že to dělám výjimečně, nicméně pokud vám to vyhovuje, tak to můžete vyzkoušet i s těmi dalšími plodinami a jako dobrý postup proti kvašení je sníst to posypané skořicí, což nadýmání ve většině případů prakticky eliminuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: úte led 19, 2010 8:40 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
Zaexperimentujem a uvidím čo to dá.
Tú škoricu som neskúšal a vykúšam.
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned led 31, 2010 1:33 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Ja by som k tomu len doplnil, že som mal možnosť vyskúšať 4 druhy pšena ( jáhly ), z toho dva konvenčné, dva bio ( som verný bio ). Z konvenčných boli jedny "žluklé" - hneď som ich zavrhol. Iné boli veľké a chutné ( mám tiež namysli konvečnené - čiže nie bio ). Z bio som mal na výber dve značky. Jednu slovenskú značku ( krajina pôvodu jáhiel si už nepamätám, nemám balík poruke, už je v koši ), a druhá boli TESCO ORGANIC JÁHLY. Tie pod značkou TESCO boli horské...fuj...ani zaliate 3 krát nepomohlo vždy. Druhé bio ( Biomila - ale fakt nerobím reklamu, ak treba, zmažte názvy, pán administrátor ) netreba vôbec spariť... teda sa tak neodplavia minerály a vitamíny. Stačí povariť 10 minút ( šetrné varenie ), nechať 5 minút "dôjsť" pod pokrievkou už vypnuté, a potom zmiešať napríklad s oreiškovou pastou a jesť.
Čo ma udivuje je aj to, že všetky 4 značky mali inú chuť, a inak sa správali pri varení ( čo sa týka pomeru vody a zrna ). Niektoré nasali vodu za 6 minút, iné za 15.... Ostal som pri BIO pšene ( jáhly ) slovenskej značky ( som zo Slovenska ), Tesco Organic má tie najhoršie jáhly, aké som kedy jedol. I keď nie sú "žluklé" ako konvenčný typ jednej značky, ktorý som ani nekupova - odradila ma belavá farba...
Marek.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned led 31, 2010 6:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Ja by som k tomu len doplnil, že som mal možnosť vyskúšať 4 druhy pšena ( jáhly ), z toho dva konvenčné, dva bio ( som verný bio ). Z konvenčných boli jedny "žluklé" - hneď som ich zavrhol. Iné boli veľké a chutné ( mám tiež namysli konvečnené - čiže nie bio ). Z bio som mal na výber dve značky. Jednu slovenskú značku ( krajina pôvodu jáhiel si už nepamätám, nemám balík poruke, už je v koši ), a druhá boli TESCO ORGANIC JÁHLY. Tie pod značkou TESCO boli horské...fuj...ani zaliate 3 krát nepomohlo vždy. Druhé bio ( Biomila - ale fakt nerobím reklamu, ak treba, zmažte názvy, pán administrátor ) netreba vôbec spariť... teda sa tak neodplavia minerály a vitamíny. Stačí povariť 10 minút ( šetrné varenie ), nechať 5 minút "dôjsť" pod pokrievkou už vypnuté, a potom zmiešať napríklad s oreiškovou pastou a jesť.
Čo ma udivuje je aj to, že všetky 4 značky mali inú chuť, a inak sa správali pri varení ( čo sa týka pomeru vody a zrna ). Niektoré nasali vodu za 6 minút, iné za 15.... Ostal som pri BIO pšene ( jáhly ) slovenskej značky ( som zo Slovenska ), Tesco Organic má tie najhoršie jáhly, aké som kedy jedol. I keď nie sú "žluklé" ako konvenčný typ jednej značky, ktorý som ani nekupova - odradila ma belavá farba...
Marek.

Je to včetně chuti velice závislé na odrůdě a stupni zralosti při sklizni, což se bohužel velice liší a svědčí to o značné technologické nekázni při sklizni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned led 31, 2010 7:55 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
NOWOCAYN píše:
Ja by som k tomu len doplnil, že som mal možnosť vyskúšať 4 druhy pšena ( jáhly ), z toho dva konvenčné, dva bio ( som verný bio ). Z konvenčných boli jedny "žluklé" - hneď som ich zavrhol. Iné boli veľké a chutné ( mám tiež namysli konvečnené - čiže nie bio ). Z bio som mal na výber dve značky. Jednu slovenskú značku ( krajina pôvodu jáhiel si už nepamätám, nemám balík poruke, už je v koši ), a druhá boli TESCO ORGANIC JÁHLY. Tie pod značkou TESCO boli horské...fuj...ani zaliate 3 krát nepomohlo vždy. Druhé bio ( Biomila - ale fakt nerobím reklamu, ak treba, zmažte názvy, pán administrátor ) netreba vôbec spariť... teda sa tak neodplavia minerály a vitamíny. Stačí povariť 10 minút ( šetrné varenie ), nechať 5 minút "dôjsť" pod pokrievkou už vypnuté, a potom zmiešať napríklad s oreiškovou pastou a jesť.
Čo ma udivuje je aj to, že všetky 4 značky mali inú chuť, a inak sa správali pri varení ( čo sa týka pomeru vody a zrna ). Niektoré nasali vodu za 6 minút, iné za 15.... Ostal som pri BIO pšene ( jáhly ) slovenskej značky ( som zo Slovenska ), Tesco Organic má tie najhoršie jáhly, aké som kedy jedol. I keď nie sú "žluklé" ako konvenčný typ jednej značky, ktorý som ani nekupova - odradila ma belavá farba...
Marek.

Pravda.
Nie sú jáhly ako jáhly. Mne osobne sa stalo presne toto pri kúpe.
Treba na to dávat pozor, aby človek nekupoval odpad.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned led 31, 2010 8:57 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
Ja by som k tomu len doplnil, že som mal možnosť vyskúšať 4 druhy pšena ( jáhly ), z toho dva konvenčné, dva bio ( som verný bio ). Z konvenčných boli jedny "žluklé" - hneď som ich zavrhol. Iné boli veľké a chutné ( mám tiež namysli konvečnené - čiže nie bio ). Z bio som mal na výber dve značky. Jednu slovenskú značku ( krajina pôvodu jáhiel si už nepamätám, nemám balík poruke, už je v koši ), a druhá boli TESCO ORGANIC JÁHLY. Tie pod značkou TESCO boli horské...fuj...ani zaliate 3 krát nepomohlo vždy. Druhé bio ( Biomila - ale fakt nerobím reklamu, ak treba, zmažte názvy, pán administrátor ) netreba vôbec spariť... teda sa tak neodplavia minerály a vitamíny. Stačí povariť 10 minút ( šetrné varenie ), nechať 5 minút "dôjsť" pod pokrievkou už vypnuté, a potom zmiešať napríklad s oreiškovou pastou a jesť.
Čo ma udivuje je aj to, že všetky 4 značky mali inú chuť, a inak sa správali pri varení ( čo sa týka pomeru vody a zrna ). Niektoré nasali vodu za 6 minút, iné za 15.... Ostal som pri BIO pšene ( jáhly ) slovenskej značky ( som zo Slovenska ), Tesco Organic má tie najhoršie jáhly, aké som kedy jedol. I keď nie sú "žluklé" ako konvenčný typ jednej značky, ktorý som ani nekupova - odradila ma belavá farba...
Marek.

Dobre si to odhadol. Nechcem, aby to vyznelo patrioticky, ale skutočne najlepšie pšeno je u nás pestované slovenské a české. Len tie málo kedy dostať, lebo idú poväčšine na vývoz. Ja ich kupujem v Rakúsku \":roll:\" Tie, čo balí Tesco organics sú čínske a veľmi, veľmi nedobré a nekvalitné. Takže, najlepšie je ostať pri domácom výbere a nešpekulovať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: ned led 02, 2011 11:38 pm 
Offline

Registrován: ned led 02, 2011 11:26 pm
Příspěvky: 1
Dobrý den pane Jardo,
chci se zeptat - varim si asi mesic kazde rano 80g lehce povarenych jahel s na lehce orestovane nakrajene pulce cibule, nesolim. Kdyz si to dam, do obeda nemam hlad. Vidite to jako vhodnou snidani, muze v tom byt nejaky problem? Predem, dekuji za odpoved, Martin.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: pon led 03, 2011 9:33 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
martias píše:
Dobrý den pane Jardo,
chci se zeptat - varim si asi mesic kazde rano 80g lehce povarenych jahel s na lehce orestovane nakrajene pulce cibule, nesolim. Kdyz si to dam, do obeda nemam hlad. Vidite to jako vhodnou snidani, muze v tom byt nejaky problem? Predem, dekuji za odpoved, Martin.

Jáhly jsou silně jang a tedy prohřívají a staví, čili teoreticky mohou způsobovat zácpu, jinak jde o velice výživnou potravinu a nevidím v ní žádný problém i když asi je vhodné potraviny střídat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: stř črc 30, 2014 6:01 pm 
Offline

Registrován: stř črc 23, 2014 5:05 pm
Příspěvky: 45
Dobrý den,

rád bych znal Vaše zkušenosti ohledně upravy jáhel.
Dle DS (dělené stravy) by to měly být S (sacharidy) - škroby, a ty by se neměly kombinovat se S - cukry.
Jarda zde píše: "Poté vodu ráno sliji, několikrát znovu properu a dám s malým množstvím vody, nebo čerstvé šťávy do mixéru a rozmixuji na kašičku. Tu přidávám zpravidla do ovocného salátu, nebo se dá prostě dochutit na sladko namočenými fíky, nebo datlemi a sníst."

Zajímalo by me tedy, jestli je to vhodná kombinace, s ovocem (i když čtu, že J. si tak připravuje jáhly zřídka) a jak tedy jáhly a obecně obilniny (ovesné, pohankové, kroupové atd. kaše) sladit,[/b] aby to vyhovovalo konceptu DS?? Med, datle, rozinky, fíky, to vše je vlastně cukr, takže kombinace škrob - cukr by měla kvasit, ne?
Na druhou stranu, připadá mi trochu nelogické, aby se škroby vůbec nesladily. Ovesná kaše nebo krupice se odedávna (pokud vím) sladila medem či ovocem, ovšem je pravda, že se tam asi často přidávala i skořice a někdy i máslo. Pokud je tam tedy ta skořice, dá se říci, že kvasení se do jisté míry neutralizuje??

Dále, dosud jsem se nesetkal s hořkými jáhly, takže je vlastně někdy vůbec nespařuji a jen propláchnu. Může to něčemu vadit? Kromě chuťových vlastností?

Pane Jardo, mohu se zeptat, proč jáhlům moc neholdujete? Je to přeci snad jediná obilnina, která působí zásadotvorně (ovšem dle TCM jsem vyčetl, že jáhly jsou yinové a odvádí teplo: zvlhčují plíce, vyživují ledviny a doplňují Yin, odvádí sucho a horkost plic, zlepšují dýchání a průchodnost dýchacího ústrojí, napomáhají peristaltice, snižují Yang, léčí žaludek, otekliny, nespavost apod.).

Viz: http://spk.39.net/shipin/liangshi/milei/e05a7.html

Pane Jardo, dodržujete snídani uvedenou ve vzorovém jídelníčku také v zimě, tj. ovoce + ořechy + semínka, skořice apod.?? Zajímalo by mne, co tvoří stěžejní část Vašeho jídelníčku.

Velice děkuji všem zúčastněným!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: čtv črc 31, 2014 11:34 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 734
[quote="Th.":itzc4fve]Dobrý den,

rád bych znal Vaše zkušenosti ohledně upravy jáhel.
Dle DS (dělené stravy) by to měly být S (sacharidy) - škroby, a ty by se neměly kombinovat se S - cukry.
Jarda zde píše: "Poté vodu ráno sliji, několikrát znovu properu a dám s malým množstvím vody, nebo čerstvé šťávy do mixéru a rozmixuji na kašičku. Tu přidávám zpravidla[b:itzc4fve] do ovocného salátu[/b:itzc4fve], nebo se dá prostě dochutit na sladko namočenými fíky, nebo datlemi a sníst."

Zajímalo by me tedy, jestli je to vhodná kombinace, s ovocem (i když čtu, že J. si tak připravuje jáhly zřídka) a [b:itzc4fve]jak tedy jáhly a obecně obilniny (ovesné, pohankové, kroupové atd. kaše) sladit,[/b:itzc4fve][/b] aby to vyhovovalo konceptu DS?? Med, datle, rozinky, fíky, to vše je vlastně cukr, takže kombinace škrob - cukr by měla kvasit, ne?
Na druhou stranu, připadá mi trochu nelogické, aby se škroby vůbec nesladily. Ovesná kaše nebo krupice se odedávna (pokud vím) sladila medem či ovocem, ovšem je pravda, že se tam asi často přidávala i skořice a někdy i máslo. Pokud je tam tedy ta skořice, dá se říci, že kvasení se do jisté míry neutralizuje??

Dále, dosud jsem se nesetkal s hořkými jáhly, takže je vlastně někdy vůbec nespařuji a jen propláchnu. [b:itzc4fve]Může to něčemu vadit?[/b:itzc4fve] Kromě chuťových vlastností?

Pane Jardo, mohu se zeptat, proč jáhlům moc neholdujete? Je to přeci snad jediná obilnina, která působí zásadotvorně (ovšem dle TCM jsem vyčetl, že jáhly jsou [b:itzc4fve]yinové [/b:itzc4fve] a odvádí teplo: zvlhčují plíce, vyživují ledviny a doplňují Yin, odvádí sucho a horkost plic, zlepšují dýchání a průchodnost dýchacího ústrojí, napomáhají peristaltice, snižují Yang, léčí žaludek, otekliny, nespavost apod.).

Viz: [url:itzc4fve]http://spk.39.net/shipin/liangshi/milei/e05a7.html[/url:itzc4fve]

Pane Jardo, dodržujete snídani uvedenou ve vzorovém jídelníčku také v zimě, tj. ovoce + ořechy + semínka, skořice apod.?? Zajímalo by mne, co tvoří stěžejní část Vašeho jídelníčku.

Velice děkuji všem zúčastněným![/quote:itzc4fve]
Kašli na jáhly, jedz mäso, vajíčka, kozí syr, maslo, masť, slaninu, k tomu stredne nízkosacharidovej zeleniny, a máličko ovocia... A problém vyriešený. Mimochodom, také zvieratá, ktoré konzumujú 1-2 druhy potravy (kôň, atď, predátori čo jedia len mäso....)..myslíš, že riešia Jin a Jang ? ŤAŽKO.... \</div

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jáhly
PříspěvekNapsal: pát srp 01, 2014 4:25 pm 
Offline

Registrován: stř črc 23, 2014 5:05 pm
Příspěvky: 45
[quote="NOWOCAYN_2":1jtq3ff5]Kašli na jáhly, jedz mäso, vajíčka, kozí syr, maslo, masť, slaninu, k tomu stredne nízkosacharidovej zeleniny, a máličko ovocia... A problém vyriešený. Mimochodom, také zvieratá, ktoré konzumujú 1-2 druhy potravy (kôň, atď, predátori čo jedia len mäso....)..myslíš, že riešia Jin a Jang ? ŤAŽKO.... \</div

Naposledy upravil Anonymous dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 1
gA==


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 44 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz