Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Banany
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=361
Stránka 34

Autor:  Veverka [ pát bře 12, 2010 10:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Zdravím, s banány mám dobrou zkušennost.
Kór u dětí, které jedly jako malé v běžném stravování, mívaly zažívací poroblémy průjmového tipu.
Kombinace banánů a mrkve jim zažívání v tomto směru srovnala.
Jináč těžko říct, co je jak zdravé a nezdravé, pokud si to sami nevypěstujeme. \":(\"
Já mám banánovník doma 3 roky. Je to dycky na dvoře monstrum jak baldachýn. Letos by měl začít rodit, tak jsem zvědavá, co nám dá. \":D\" \":D\" \":D\"

Autor:  Mat [ stř bře 24, 2010 9:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Ako mám uskladnit banány tak, aby mi na povrchu celé zčernaly a vnútri boli biele?
Pokúšal som sa to nechat v relatívnom teple na kuchynskej linke, no boli síce čierna na povrchu no bohužial aj vnútri(flaky).
Urobil som zrejme niekde chybu. Pýtam sa preto, že ja osobne mám najradšej banány čo najzrelšie sú vraj vtedy aj najzdravšie, mimo toho že sú najchutnejšie.
Ďakujem

Autor:  Jarda [ stř bře 24, 2010 7:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Mat píše:
Ako mám uskladnit banány tak, aby mi na povrchu celé zčernaly a vnútri boli biele?
Pokúšal som sa to nechat v relatívnom teple na kuchynskej linke, no boli síce čierna na povrchu no bohužial aj vnútri(flaky).
Urobil som zrejme niekde chybu. Pýtam sa preto, že ja osobne mám najradšej banány čo najzrelšie sú vraj vtedy aj najzdravšie, mimo toho že sú najchutnejšie.
Ďakujem

Zcela černé banány již moc zdravé nejsou, pokud je správně zralý, má na povrchu hodně černých drobných flíčků, ale uvnitř musí být zcela beze změn. Docílí se to v běžné pokojové teplotě, nic jiného stejně nefunguje.

Autor:  Mat [ stř bře 24, 2010 9:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Jarda píše:
Zcela černé banány již moc zdravé nejsou, pokud je správně zralý, má na povrchu hodně černých drobných flíčků, ale uvnitř musí být zcela beze změn. Docílí se to v běžné pokojové teplotě, nic jiného stejně nefunguje.

Skutočne?
Doteraz som bol presvedčený že ano.
Tak ich nechám dozriet iba do toho štádia s bodkami.
Ďakujem za objasnenie

Autor:  NOWOCAYN [ stř bře 24, 2010 10:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Podľa mňa sa líši takto "doma" dozretý banán od správne dozretého na strome asi tak, ako sa líši dieťa ktoré sa narodí v piatom mesiaci a 4 strávi v inkubátore, od dieťaťa, ktoré sa narodilo v deviatom mesiaci... sorry za taký "drsný" príklad, nič iné mi nenapadlo.

Autor:  Xion [ čtv bře 25, 2010 12:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Ja sa musim priznat, ze odkedy som vylucil banany, je mi lepsie. Nikdy mi po nich nebolo prilis fajn, naopak, vzdy som sa citil horsie, a tak ich ponechavam ako dezert na dochutenie sladkych maskrt, ale casy, kedy som ako jeden chod zjedol 4-5 bananov u mna uz urcite pominuli.
Inak, dost casto sa mi stalo, ze supka bola uplne cierna, ale pod nou boli krasne biele banany, bez zmien, a fakt chutili vytecne. Podarilo sa mi to pri izbovej teplote, ale asi dost zavisi na kvalite bananu, tie menej kvalitne skor zhniju.

Autor:  Veverka [ čtv bře 25, 2010 7:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

To je fakt. Asi záleží na dodavateli a v jakém stádiu zrání je trhají a převáží. Také mi někdy chutnají banány báječně a jindy nic moc. \":(\"

Autor:  Beladona [ úte kvě 18, 2010 2:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Mně je občas po nezralých banánech strašně zle, skoro jako bych měla žlučníkový záchvat. Co kdybych je nechala dozrát na balkóně na sluníčku?

Autor:  Jarda [ úte kvě 18, 2010 4:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Beladona píše:
Mně je občas po nezralých banánech strašně zle, skoro jako bych měla žlučníkový záchvat. Co kdybych je nechala dozrát na balkóně na sluníčku?

Na sluníčku to asi nebude nejlepší nápad, ale nikdy jsem to nezkoušel, pokud je necháte volně na kuchyňské lince v běžné teplotě, tak bez problémů dozrají i do vysoké cukernatosti.

Autor:  miram [ pon čer 23, 2014 8:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

\":mrgreen:\" Banány nevymřou díky genovému inženýrství \":mrgreen:\"

Na "případu banán" je to obzvlášť pikantní. Jeho malá odolnost vůči parazitům totiž vznikla jako nepříznivý důsledek přešlechtění prováděného klasickými metodami. Přitom i klasické šlechtění, které se provádí už po tisíce let, není vlastně nic jiného než genové manipulace. Navzdory tomu stále trvá mohutná kampaň západoevropských "ochránců životního prostředí" proti geneticky modifikovaným potravinám. O její absurdnosti nejlépe svědčí skutečnost, že v našem jídelníčku prakticky není nic, co by neprošlo umělými genovými změnami ...........

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex ... rstvi.html

Autor:  Jarda [ ned črc 06, 2014 10:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

miram píše:
:mrgreen: Banány nevymřou díky genovému inženýrství \":mrgreen:\"

Na "případu banán" je to obzvlášť pikantní. Jeho malá odolnost vůči parazitům totiž vznikla jako nepříznivý důsledek přešlechtění prováděného klasickými metodami. Přitom i klasické šlechtění, které se provádí už po tisíce let, není vlastně nic jiného než genové manipulace. Navzdory tomu stále trvá mohutná kampaň západoevropských "ochránců životního prostředí" proti geneticky modifikovaným potravinám. O její absurdnosti nejlépe svědčí skutečnost, že v našem jídelníčku prakticky není nic, co by neprošlo umělými genovými změnami ...........

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex ... rstvi.html

Tato informace je dosti zavádějící, pokud šlechtím plodinu stovky let a je nějaká naděje, že se tělo člověka stíhá přizpůsobit, asi to nebude tak velký problém, jako moderní metody, kdy se třeba plodina již v další generaci vůbec nemnoží, má odstraněny některé přirozené obranyschopné vlastnosti a na organizmus je schopna působit třeba tak, že vyvolává například až sterilizaci žen. Klasickým příkladem těžkých omylů vědců je třeba moderní pšenice, ta stojí za takovým množstvím zdravotních potíží, že by se jí člověk měl obloukem vyhýbat a přesto je nám doporučována jako základní potravina.

Autor:  Patrik1989 [ úte črc 03, 2018 7:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Doporučuje te banány jíst ? dělám si ho třeba s na mletýma semínkama ,nebo raději bez banánu ?furt lepší banán než rohlík ne ?

Autor:  Xion [ stř črc 04, 2018 9:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Patrik1989 píše:
Doporučuje te banány jíst ? dělám si ho třeba s na mletýma semínkama ,nebo raději bez banánu ?furt lepší banán než rohlík ne ?

Rozhodne lepsie nez rohlik, da sa fungovat aj bez nich. Jedz ich, ked ti chutia, ale nie na silu. Urcite nerob ako ta veganska fitness stranka 30bananas/day, to pre nase pasmo nieje dobre, kedze je to dovoz a exotika. Problem bananov je ten, ze ich zbieraju zelene, dozrievaju 2 plynoch, su prehnane preslachtene a casto nekvalitne. Tie v beznych obchodoch.
Videl som vsak aj dobre banany (niektore BIO banany, takisto ak na to mas, podpor fair-trade banany). Ja osobne na nich mam taky nazor, ze dobra chutovka (aj priamo, aj v receptoch), dobre na creva, dobre sa na nich mnozia probiotika (zjest s kuskom bryndze, alebo probiotickou tabletkou), takze v rozumnej miere ich pouzivam. Videl som dobre banany napriklad v predajni Yeme... su BIO, fair trade, naozaj kvalita, a dovazane su viacmenej uz dozrete. Teda nepouzivaju umele dozrievanie 2 dvoch plynoch, nezbieraju sa nezrele zelene, su z fair-trade hospodarstva (teda nevykoristuje sa lacna pracovna sila v afrike), a su BIO, bez postrekov. Cena je vsak vyssia. No videl som ich v akcii za 2eura/kilo. Za tuto cenu sa rozhodne oplatia. Od beznych, ktore stoja 1,60/kilo, su ovela lepsie.
Netreba zabudat aj na deti, pre ne je to pochutka, vacsina ich miluje. Rozhodne lepsie, ako cpat ich rohlikmi, fastfoodmi atd. Casto, ked sa do nich da horkotazko natlacit ovocie a zelenina, banany vacsinou idu. Takze zachrana. Taka zdrava miera je, jeden banan denne, spriemerovatn a tyzden, cize kludne 1 den aj 4 banany naraz, a dalsi 3 a potom nic. Ja ich mam rad, a nemyslim si, ze by 7 bananov za tyzden skodilo. Nesnazim sa ich jest vsak vo vacsej miere, lebo treba aj tuzemske ovocie, hlavne to, a takisto, nechcem nimi vytlacit este zdravsie druhy ovocia, ako je ananas, grapefruit ci granatove jablko, ktore su tiez exoticke, takze uz by tam neostavalo miesto na tuzemske ovocie. V zime ich vsak konzumujem vo vacsej miere, kedze tuzemske ovocie chyba, v lete pomenej.

Autor:  Jarda [ stř črc 04, 2018 5:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Patrik1989 píše:
Doporučuje te banány jíst ? dělám si ho třeba s na mletýma semínkama ,nebo raději bez banánu ?furt lepší banán než rohlík ne ?

Jak píše člen Xion mají své výhody i nedostatky a v období kdy se dá konzumovat místní čerstvé ovoce bych je asi nejedl, to mě připadá nesmyslné jíst něco co zde neroste.

Autor:  Alopat [ stř črc 04, 2018 11:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Banany

Lehce nazelenalé banány a podtržené ovoce s mírnou kyselinkou ...

Pro: https://cs.medlicker.com/1137-banany-a-zdravi#nezrale-banany-mohou-zvysovat-citlivost-bunek-na-inzulin
Proti: http://leva-net.webnode.cz/products/desatero-mudr-lukese-z-boskovic/

Stojí extra přísun rezistentní škrobu a Vitamínu C z nich za riziko vyplývající z přítomnosti tříslovin, kyseliny šťavelové a ostatních organických kyselin rozpustných ve vodě, které se zráním enzymaticky odbourávají stejně rychle jako se škrob přeměňuje na jednoduché cukry?

http://bezpecnostpotravin.cz/stavelany-v-kakau-a-cokolade.aspx
http://e-chembook.eu/teorie-acidobazickych-reakci#index
http://www.agronavigator.cz/service.asp?act=print&val=27094
http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=935
Výrobce odšťavovačů: https://www.zdravinadlani.cz/zeleninove-stavy/10-33-kyselina-stavelova
http://www.nasevyziva.cz/sekce-vlaknina/clanek-rezistentni-skrob-nerozpustna-vlaknina-333.html

Stránka 34 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/