Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2019 12:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: stř srp 07, 2013 5:10 pm 
Offline

Registrován: čtv led 26, 2012 12:58 pm
Příspěvky: 47
Bydliště: Polička
Máte někdo ověřený zdroj těchto pochutin miso, natto, tempeh. A co tamari, shoyu ty si stojí jak s prospěchem pro zdraví? Samozřejmě mám zájem pouze o produkty nepasterované a bez éček (živé).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: ned zář 01, 2013 12:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26781
Bydliště: Poděbrady
Zuzka K. píše:
Sója je, pokud vím, silný strumigen. Platí to i pro fermentované sójové výrobky, nebo je můžu jíst i s hypofunkční štítnou žlázou?

Na to nedovedu s jistotou odpovědět, ale osobně bych se jí raději vyhýbal v jakékoliv formě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Natto od Sunfoodu opět k dispozici
PříspěvekNapsal: stř zář 11, 2013 8:21 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv pro 16, 2010 12:01 am
Příspěvky: 11
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Tak se mi dnes zase po delší odmlce podařilo sehnat natto od Sunfoodu z Dobrušky (Zdravka na Lidické, Brno), říkali mi tam, že snad rok nebylo. Teď tam mají první šarži ještě s jednoduchými etiketami bez značky Sunfoodu, ale v typických kelímcích jako dřív. Sójovým pavučinám zdar ;e)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv led 25, 2018 9:03 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát kvě 17, 2013 11:00 am
Příspěvky: 22
Na MISO pastě co kupuju je uvedeno, že se má 3 minuty povařit, jaký by k tomu měl být důvod?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Natto od Sunfoodu opět k dispozici
PříspěvekNapsal: pát led 26, 2018 4:18 pm 
Offline

Registrován: ned říj 22, 2017 10:13 am
Příspěvky: 136
brozkeff píše:
Tak se mi dnes zase po delší odmlce podařilo sehnat natto od Sunfoodu z Dobrušky (Zdravka na Lidické, Brno), říkali mi tam, že snad rok nebylo. Teď tam mají první šarži ještě s jednoduchými etiketami bez značky Sunfoodu, ale v typických kelímcích jako dřív. Sójovým pavučinám zdar ;e)

Natto je nejlepší zdroj vzácného vitamínu K2. Co se týče Brna, tak se dá sehnat nejen na Lidické, ale i na Orlí ve zdravé výřivě, co se jmenuje Brána ke zdraví, jejich stránky jsou: http://branakezdravi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: sob led 27, 2018 1:42 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 528
Milenium píše:
Na MISO pastě co kupuju je uvedeno, že se má 3 minuty povařit, jaký by k tomu měl být důvod?

Ak nie je v skle, ale v plastovom obale, tak je to miso bez enzymov a probiotik.... Vtedy ho mozes varit aj 2 hodiny... Ono je totiz aj tak pasterizovane. Len to v skle nie je.

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: stř led 31, 2018 12:17 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát kvě 17, 2013 11:00 am
Příspěvky: 22
Díky za odpověď. Jde o nepasterizované miso rýžové ve skle od SUNFOOD.
Teď jsem koupil ječmenné od stejného výrobce a na něm o vaření nic není. Zkusím napsat dotaz přímo výrobci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: sob úno 03, 2018 1:13 pm 
Offline

Registrován: úte zář 26, 2017 7:22 am
Příspěvky: 11
miso, natto, tempeh přírodní se dá sehnat v sunfoodu.

tempeh uzený a smažený nevím, zda zahrnovat do seznamu, na chuť je výborný, ale otázkou jak moc je "živý"

sojovka (Shoyu a Tamari) je mi záhadou, na jedné je psáno na tepelnou úpravu na druhé za studena...

Miso se taky často liší, obvykle jsme jej používali do polévky bez tepelné úpravy, nyní nám nějak přestalo (taky když člověk snídá přes rok misopolévku každý den, tak se to fakt nedá..)

Pokud jde o soju, tak tempeh se dá vyrábět i doma, a to snad i např. z cizrny a věřím, že i z dalších luštěnin...bohužel nikdo (z ofiko výrobců) to snad nedělá... snad někdy začnu..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: pon úno 12, 2018 2:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát kvě 17, 2013 11:00 am
Příspěvky: 22
Dorazila odpověď od SUNFOODu ohledně MISA:

"Dobrý den, na etiketě by už vaření nemělo být uváděno.

Vaření se doporučuje pouze, když je výrobek pro člověka moc silný a nedělá mu dobře."


Nebudu to komentovat, nechť si každý udělá svůj názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: pon úno 12, 2018 8:33 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 528
Pan Jarda asi cerpa zasluzenu dovolenku :D

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: ned úno 18, 2018 11:35 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26781
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Pan Jarda asi cerpa zasluzenu dovolenku :D

To ani ne, měl jsem zde řemeslníky a dodělával něco na baráku tedy bylo málo času.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2019 5:51 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 25, 2012 8:10 am
Příspěvky: 16
Som clenom tohoto fora uz nejaku dobu. Vacsinou som pasivny a rad si precitam skusenosti a nazory ostatnych clenov.
Pretoze miso je moja srdcova zalezitost, nemozem inac, ale musim zareagovat.

@outdoor
Citace:
Miso se taky často liší, obvykle jsme jej používali do polévky bez tepelné úpravy, nyní nám nějak přestalo (taky když člověk snídá přes rok misopolévku každý den, tak se to fakt nedá..)

Ranajkujem miso polievku uz asi 5 rokov a na svojom zvyku nemienim nic menit. Ked som na par dni odcestovany, tak sa na nu tesim.

@jednorazovyNICK
Citace:
Ak nie je v skle, ale v plastovom obale, tak je to miso bez enzymov a probiotik.... Vtedy ho mozes varit aj 2 hodiny... Ono je totiz aj tak pasterizovane. Len to v skle nie je.

Pasterizacia prebieha pri teplotach 60 – 75 °C. Takze varenie "aj dve hodiny" je hlupost.

Pre orientaciu doporucujem precitat si aj nejaku literaturu a nie len hluposti co kdekdo vypoti na internete. Napr. Michio Kushi - Makrobioticka cesta. Su tam aj recepty na miso polievku. Autor tiez doporucuje miso povarit 3 minuty. Ja osobne vsak miso nevarim, ale necham ho rozpustit vo vlaznej vode a pridavam az do hotovej polievky. Polievku mozete modifikovat roznym sposobom. Osobne preferujem huby shitake, riasy wakame, pseno (jedina obilnina ktora sposobuje v organizme zasaditu reakciu), ale niekedy si dam aj spaldove krupy.

Miso ma perfektne cistiace ucinky. Viaze na seba radioaktivne latky a tazke kovy. Takze je idealnym ocistnym prostriedkom po absolvovani chemoterapie. Verte mi. Viem o com hovorim.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2019 7:03 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26781
Bydliště: Poděbrady
miroj píše:
Som clenom tohoto fora uz nejaku dobu. Vacsinou som pasivny a rad si precitam skusenosti a nazory ostatnych clenov.
Pretoze miso je moja srdcova zalezitost, nemozem inac, ale musim zareagovat.

@outdoor
Citace:
Miso se taky často liší, obvykle jsme jej používali do polévky bez tepelné úpravy, nyní nám nějak přestalo (taky když člověk snídá přes rok misopolévku každý den, tak se to fakt nedá..)

Ranajkujem miso polievku uz asi 5 rokov a na svojom zvyku nemienim nic menit. Ked som na par dni odcestovany, tak sa na nu tesim.

@jednorazovyNICK
Citace:
Ak nie je v skle, ale v plastovom obale, tak je to miso bez enzymov a probiotik.... Vtedy ho mozes varit aj 2 hodiny... Ono je totiz aj tak pasterizovane. Len to v skle nie je.

Pasterizacia prebieha pri teplotach 60 – 75 °C. Takze varenie "aj dve hodiny" je hlupost.

Pre orientaciu doporucujem precitat si aj nejaku literaturu a nie len hluposti co kdekdo vypoti na internete. Napr. Michio Kushi - Makrobioticka cesta. Su tam aj recepty na miso polievku. Autor tiez doporucuje miso povarit 3 minuty. Ja osobne vsak miso nevarim, ale necham ho rozpustit vo vlaznej vode a pridavam az do hotovej polievky. Polievku mozete modifikovat roznym sposobom. Osobne preferujem huby shitake, riasy wakame, pseno (jedina obilnina ktora sposobuje v organizme zasaditu reakciu), ale niekedy si dam aj spaldove krupy.

Miso ma perfektne cistiace ucinky. Viaze na seba radioaktivne latky a tazke kovy. Takze je idealnym ocistnym prostriedkom po absolvovani chemoterapie. Verte mi. Viem o com hovorim.

Ohledně té chemoterapie to je zajímavá informace, můžete ji nějak rozvést a případně dát i zdroj surovin, respektive doporučitelný vyzkoušený tip na konkrétní produkt který používáte a trochu šířeji popsat i přípravu, může se to dost lidem hodit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2019 9:30 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 25, 2012 8:10 am
Příspěvky: 16
@jarda
Citace:
Ohledně té chemoterapie to je zajímavá informace, můžete ji nějak rozvést a případně dát i zdroj surovin, respektive doporučitelný vyzkoušený tip na konkrétní produkt který používáte a trochu šířeji popsat i přípravu, může se to dost lidem hodit.

Dobre. Skusim o tom nieco napisat.
Ucinky misa popisuje Herman Aihara v knihe Zaklady makrobiotiky. Popisuje neuveritelne liecive ucinky misa z nemocnice v Nagasaki po explozii atomovej bomby v roku 1945. Nemoc z oziarenia nam snad v sucasnosti akutne nehrozi.
Aktualnesia je liecba rakoviny. Nie kazda chemoterapia pre kazdy druh rakoviny je rovnaka a nepouziva rovnake druhy tzv. chemoterapeuticke schemy. Osobne mam skusenosti s Hodgkinovym lymfomom, ktory je celkom dobre liecitelny vdaka chemoterapii. Samozrejme, ze aj uspesna liecba si vyziada svoju dan a organizmus dostane skutocne zabrat. Takze ked uz to clovek absolvoval a mal to stastie ze to prezil, je vhodne organizmu pomoct zbavit sa (aspon z casti) svinstva, ktore sa do neho dostalo behom liecby. Makrobioticka strava je urcite jednou z ciest a miso, aspon podla mna a mojich skusenosti jeden zo zakladov ciest k uspechu. Pri chemoterapii pouzivanej pri liecbe HL je okem ineho v hojnom mnozstve pouzivana platina, ktora tiez patri medzi tazke kovy. Miso je prave to, co moze rezidua tazkych kovov z organizmu dostat.

Existuje vela druhov. U nas sa bezne daju zohnat tri druhy:
- mugi: soja, jacmen, voda,sol
- hatcho: soja, voda, sol
- kome: soja, ryza, voda, sol

Ja osobne pouzivam miso mugi. Kdesi som cital, ze je urcene pre kazdodenne uzivanie, ale teraz neviem kde. Okrem toho mi chuti najviac. Skusil som aj ine. Dcera mi doniesla miso priamo z Japonska. Vyzeralo inac ako mugi, chutilo inac, neviem co to bolo zac, lebo na sacku boli len japonske znaky. Pouzival som ho niekolko tyzdnov a nemal som ziadne problemy.
Miso mozete uzivat ako dochucovadlo do omacok, salatov a vsetkeho co vas napadne. Ja ho pouzivam do teraz uz tradicnych rannych polievok.

Moj recept:
Neviem skutocne mnozstva, vsetko robim "primerene".
- 2 dcl vody
- morska sol
- riasy wakame (mozu byt aj ine)
- huby shitake ( ak nemate cerstve, treba ich vecer dopredu namocit )
- pseno ( cesky jahly)
- mozete pridat ryzove slizky a mam rad aj nadrobno nakrajanu cerstvu cibulu
- v troche teplej vody rozpustim 1/2 PL misa
Varim asi 15 minut. Po vypnuti pridam rozpustene miso.

A teraz - varit? alebo nevarit?
Ja hovorim nevarit, ale makrobioticke autority tvrdia varit 3 minuty. Podla mna ciel varenia je lepsie rozpustenie misa. Ked skusite moj postup zistite, ze sa nerozpusti uplne dokonale a ked sa vam dostane nerozpustene do ust, jeho chut je velmi intenzivna a niekomu to moze vadit. Mne nie.
Dalsia vec je, alebo moze byt, ze neprevarene miso vas moze trebars po hodine prehnat. A to tak, ze ked ste napriklad v elektricke tak to moze byt skutocne problem. Kazdy z nas je iny a ucinky mozu byt rozne. Treba vyskusat.

Zelam vsetko dobre. Miso polievkou vo svojej zivotosprave urcite nic nepokazite ani vtedy, ked ste nepresli chemoterapiou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2019 10:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26781
Bydliště: Poděbrady
miroj píše:
Dobre. Skusim o tom nieco napisat.
Ucinky misa popisuje Herman Aihara v knihe Zaklady makrobiotiky. Popisuje neuveritelne liecive ucinky misa z nemocnice v Nagasaki po explozii atomovej bomby v roku 1945. Nemoc z oziarenia nam snad v sucasnosti akutne nehrozi.
Aktualnesia je liecba rakoviny. Nie kazda chemoterapia pre kazdy druh rakoviny je rovnaka a nepouziva rovnake druhy tzv. chemoterapeuticke schemy. Osobne mam skusenosti s Hodgkinovym lymfomom, ktory je celkom dobre liecitelny vdaka chemoterapii. Samozrejme, ze aj uspesna liecba si vyziada svoju dan a organizmus dostane skutocne zabrat. Takze ked uz to clovek absolvoval a mal to stastie ze to prezil, je vhodne organizmu pomoct zbavit sa (aspon z casti) svinstva, ktore sa do neho dostalo behom liecby. Makrobioticka strava je urcite jednou z ciest a miso, aspon podla mna a mojich skusenosti jeden zo zakladov ciest k uspechu. Pri chemoterapii pouzivanej pri liecbe HL je okem ineho v hojnom mnozstve pouzivana platina, ktora tiez patri medzi tazke kovy. Miso je prave to, co moze rezidua tazkych kovov z organizmu dostat.

Existuje vela druhov. U nas sa bezne daju zohnat tri druhy:
- mugi: soja, jacmen, voda,sol
- hatcho: soja, voda, sol
- kome: soja, ryza, voda, sol

Ja osobne pouzivam miso mugi. Kdesi som cital, ze je urcene pre kazdodenne uzivanie, ale teraz neviem kde. Okrem toho mi chuti najviac. Skusil som aj ine. Dcera mi doniesla miso priamo z Japonska. Vyzeralo inac ako mugi, chutilo inac, neviem co to bolo zac, lebo na sacku boli len japonske znaky. Pouzival som ho niekolko tyzdnov a nemal som ziadne problemy.
Miso mozete uzivat ako dochucovadlo do omacok, salatov a vsetkeho co vas napadne. Ja ho pouzivam do teraz uz tradicnych rannych polievok.

Moj recept:
Neviem skutocne mnozstva, vsetko robim "primerene".
- 2 dcl vody
- morska sol
- riasy wakame (mozu byt aj ine)
- huby shitake ( ak nemate cerstve, treba ich vecer dopredu namocit )
- pseno ( cesky jahly)
- mozete pridat ryzove slizky a mam rad aj nadrobno nakrajanu cerstvu cibulu
- v troche teplej vody rozpustim 1/2 PL misa
Varim asi 15 minut. Po vypnuti pridam rozpustene miso.

A teraz - varit? alebo nevarit?
Ja hovorim nevarit, ale makrobioticke autority tvrdia varit 3 minuty. Podla mna ciel varenia je lepsie rozpustenie misa. Ked skusite moj postup zistite, ze sa nerozpusti uplne dokonale a ked sa vam dostane nerozpustene do ust, jeho chut je velmi intenzivna a niekomu to moze vadit. Mne nie.
Dalsia vec je, alebo moze byt, ze neprevarene miso vas moze trebars po hodine prehnat. A to tak, ze ked ste napriklad v elektricke tak to moze byt skutocne problem. Kazdy z nas je iny a ucinky mozu byt rozne. Treba vyskusat.

Zelam vsetko dobre. Miso polievkou vo svojej zivotosprave urcite nic nepokazite ani vtedy, ked ste nepresli chemoterapiou.

Tak myslím super shrnuto dle toho se dá řídit celkem v pohodě tak uvidíme zda někdo napíše že mu to pomohlo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz