Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned srp 19, 2018 3:01 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: čtv kvě 09, 2013 8:22 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 72
Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: čtv kvě 09, 2013 9:43 pm 
Offline

Registrován: stř bře 07, 2012 9:59 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Olomouc
Co jsem tady četl tak tady považujou soju za jednu z nejhorších potravin, ale nenašel jsem proč.Já ji teda moc nemusím, ale třeba to miso
nebo tofu jí v Japonsku ve velkým a jsou na tom zdravotně celkem dobře.Dokonce jsem viděl nějakej rozhovor s Japoncem co se dožil nějakyho
vysokyho věku a říkal že miso polivka byla jeho nejoblíbenější jídlo a každý den ji snídal.Tak jak to s tou sojou je? (vím že miso nemusí být vždy ze soji,
ale třeba z rýže nebo pšenice)

_________________
Suffering should be creative, should give birth to something good and lovely


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: čtv kvě 09, 2013 9:44 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 448
Klidně přihoď nějaké zajímavé recepty nebo vlastní zkušenosti/použití... Našel jsem jen obecně toto http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECIVYCH-POTRAVINACH/61-MISO


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: čtv kvě 09, 2013 10:33 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 72
Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 7:47 am 
Offline

Registrován: stř bře 07, 2012 9:59 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Olomouc
lucie5 píše:
Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

To je na tom asi to nejdůležitější. Myslím, že se sojou je to asi jako s pšenicí, ta je asi už tak přešlechtěná a upravovaná kdoví čím, že je až škodlivá. A hlavně ty uměle vytvořený sojový masa, to musí být pěkný svinstvo.
Já nemám žádný recept, jak jsem psala, dávám to místo solí a glutamátu a bujonu atd. Dávám to třeba do sushi, ale úplně nejvíc do polívek a dochucuju tím v kuchyni vše. Ale nesmí to do horkého, tam se ničí potřebné enzymy, takže vždy do vychládlejšího jídla např. ty polévky.

Jak to dáváš do sushi?Místo sojovky na námáčení?U sushi se přece ani ta rýže skoro nesolí, když ta sojovka má 20% soli.

_________________
Suffering should be creative, should give birth to something good and lovely


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 12:44 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1160
Bydliště: Praha
lucie5 píše:
Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu :)

Lucie, zabyvali jste se taky nattem (Natto)? To je nejlepsi na redeni krve a spoustu dalsich problemu a neni to nebezpecny jako Warfarin. Proto to taky inkvizice u nas zakazala prodavat pod zaminkou, ze to tu nebylo uz nevim pred kterym rokem a tim uz neni sance to prodavat. Ale lze to delat doma, je to hnusny, smrdi to, takze dalsi protvrzeni ze to je velmi zdrave (jidlo se deli na zdrave a dobre :) ) Je to taky fermentovana soja. Nekde mam navody jak to delat, ale na mne je to slozity :( .

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 4:24 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 72
stejski píše:
Jak to dáváš do sushi?Místo sojovky na námáčení?U sushi se přece ani ta rýže skoro nesolí, když ta sojovka má 20% soli.

Tak já nedělám klasický sushi ze syrové ryby, jsem přesvědčená, že na tom je hodnotná ta řasa. Takže konzumujeme pouze thajskou rýži, nedovedu si představit, že bych ještě jedla tu obyčejnou a do sushi balím co mě napadne, třeba plátek tvrdýho sýra, okurku, avokado, někdy i šunku (vím, je to hrozný :-) ) a misem to pomažu než to zabalím a nebo pak trošičku na každý nakrájený kousek. Máš pravdu, ta omáčka je taky šíleně slaná a tu už taky nepoužívám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 4:33 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 72
pv33 píše:
Lucie, zabyvali jste se taky nattem (Natto)? To je nejlepsi na redeni krve a spoustu dalsich problemu a neni to nebezpecny jako Warfarin. Proto to taky inkvizice u nas zakazala prodavat pod zaminkou, ze to tu nebylo uz nevim pred kterym rokem a tim uz neni sance to prodavat. Ale lze to delat doma, je to hnusny, smrdi to, takze dalsi protvrzeni ze to je velmi zdrave (jidlo se deli na zdrave a dobre ) Je to taky fermentovana soja. Nekde mam navody jak to delat, ale na mne je to slozity.

Ahoj Pavle, věřím tomu, že spoustu dobrých věcí se prostě nesmí prodávat, protože by zkrachovaly všechny průmysly (mlékárenský, farmaceutický, masný atd.). Nejsem díky bohu z těch lidí, co jim něco musí chutnat, aby to pozřeli. Když jsem přesvědčená, že to má význam, absolutně neřeším chutě. S tou mamkou, nevím jestli by ještě něco chtěla řešit, snaží se sama zdravě a docela nevěří na uzdravení duše. O stravě asi docela čte, ale asi by nevyzkoušela můj tip, je přesvědčená, že hodně ví a dělá co může a že to dělá správně. Ale já bych si ten recept vzala pro sebe. Takové věci je dobré vědět a používat je. Protože nevím k čemu by mi byla farmaceutika, když bych byla nemocná a navíc ti nemocní, co na to věří, na to ani nemají. Takže vše z přírody je nejlepší a hlavně nejlevnější. Ale uniká mi souvislost s rakovinou a ředěním krve... :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 6:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25300
Bydliště: Poděbrady
lucie5 píše:
Ahoj všem,
nikde tu nevidím téma pro miso, a to mi připadá, že je velká škoda. Jsou to živé enzymy, které pomáhají rozložit potravu (zjednodušeně). Miso jím každý den, tak 2x, klidně i 3x denně. Lžíci rozmíchám ve vlažné vodě. Je to vynikající! Dá se do toho přidat cokoliv! Povinně to musí i syn. Teď jsme koupili světlé, příště vezmu černé. Mamka prodělala rakovinu, ozařování, chemo a miso ji posílal brácha z Ameriky, asi to tu ještě nebylo nebo nevím. Říkala, že je přesvědčená, že nebýt tady takových věcí jako je miso a japonský houby atd., že by ji to zlikvidovalo. Nám to chutná a používáme to místo, dá se říct, našeho glutamátu :)

Tak miso, tempeh a nato určitě lze doporučit, jde o kvalitní potraviny a dobrý zdroj živin, bakterií a vitamínů, hlavně K2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: pát kvě 10, 2013 6:25 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25300
Bydliště: Poděbrady
stejski píše:
Co jsem tady četl tak tady považujou soju za jednu z nejhorších potravin, ale nenašel jsem proč.Já ji teda moc nemusím, ale třeba to miso
nebo tofu jí v Japonsku ve velkým a jsou na tom zdravotně celkem dobře.Dokonce jsem viděl nějakej rozhovor s Japoncem co se dožil nějakyho
vysokyho věku a říkal že miso polivka byla jeho nejoblíbenější jídlo a každý den ji snídal.Tak jak to s tou sojou je? (vím že miso nemusí být vždy ze soji,
ale třeba z rýže nebo pšenice)

Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: sob kvě 11, 2013 11:53 am 
Offline

Registrován: stř bře 07, 2012 9:59 pm
Příspěvky: 131
Bydliště: Olomouc
Jarda píše:
Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.

Dovolím si oponovat, tofu není přece fermentované a jí ho celý Japonsko.
A co sojovej izolát, protein, ten je ok nebo taky peklo?

_________________
Suffering should be creative, should give birth to something good and lovely


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: sob kvě 11, 2013 6:34 pm 
Offline

Registrován: pát dub 05, 2013 2:06 pm
Příspěvky: 72
Jarda píše:
Soja, tak jak se jí zde, je sajrajt nejhrubšího formátu a rozhodně se tak nejí v zemích jejího původu, tam se jí prakticky vždy ve fermentované podobě a to je jiná kapitola.

Myslíte si, Jardo, že z konzumace sojových čerstvý bobů může vzniknout rakovina? Mamka se tím pár let docela živila, a to i sojovým masem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: sob čer 08, 2013 9:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25300
Bydliště: Poděbrady
stejski píše:
Dovolím si oponovat, tofu není přece fermentované a jí ho celý Japonsko.
A co sojovej izolát, protein, ten je ok nebo taky peklo?

Chcete tvrdit, že tam vzniká tofu stejně jako tady a ze stejných surovin? Oponentura je dobrá věc, ale na správném místě a to zde bohužel není.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso
PříspěvekNapsal: sob čer 08, 2013 9:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25300
Bydliště: Poděbrady
lucie5 píše:
Myslíte si, Jardo, že z konzumace sojových čerstvý bobů může vzniknout rakovina? Mamka se tím pár let docela živila, a to i sojovým masem.

Tak přímo vzniknout, toť otázka, ale určitě tím může být mutace dost podpořena.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Miso, Natto, Tempeh
PříspěvekNapsal: pát črc 19, 2013 10:02 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob kvě 21, 2011 4:15 pm
Příspěvky: 25
Sója je, pokud vím, silný strumigen. Platí to i pro fermentované sójové výrobky, nebo je můžu jíst i s hypofunkční štítnou žlázou?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz