Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Vývary https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=3487 |
Stránka 12 z 12 |
Autor: | Jarda [ sob srp 14, 2021 7:06 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Alopat píše: Zajímavé, že se z toho ještě něco dostane. Tak krátkým tepelným opracováním na grilu se vlivem teploty degradují bílkoviny masa, ale na kosti a šlachy by tam neměl být zásadní vliv, tedy že by přitom došlo k plnému uvolnění živin z tvrdých tkání silně pochybuji. |
Autor: | Jarda [ sob srp 14, 2021 7:12 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
neti píše: Ďakujem obom za odpoveď. A premýšľam, koľko zdraviu prospešného "odpadu" som vyhodil von oknom. Na grilovanie používam klasickú remosku a vždy mám plnú misku vývaru z koží : keď je čerstvý, tak len tak vypijem menšiu šálku (strašne mi chutí, takže v ňom budú živiny, ktoré telo potrebuje a zároveň pôsobí ako balzam na žalúdok), na druhý deň+ ho dávam do kefíru (je chutnejší). Premýšľal som dlhšie, že rozmlátim kosti a skonzumujem špik v strede. Len som nevymyslel (neobjavil) použiteľnú technológiu v byte. Ale určite nazbieram viac kostí a vyvarím ich - to je pohodlnejšie. Pre zaujímavosť: homoidi sa údajne začali exponenciálne rozvíjať, keďže ako jediní primáti používali kamenné nástroje, pomocou ktorých dokázali rozbiť kosti zvierat (ktoré zabili iní predátori) a zožrali špik - je vysoko výživný. Neskôr, keď už dokázali uloviť zviera, tak sa najviac bili o miechu a mozog (ich mňamka), potom o vnútornosti a až nakoniec konzumovali mäso. Dnes to robíme presne naopak.. Určitě by šlo ty kosti celkem komfortně rozmačkat šroubovým lisem. Nevím sice zda něco takového lze přímo koupit, ale není problém si takové jednoduché udělátko nechat z nerezu vyrobit. Tam vám nic nebude někam lítat jako když do kosti praštíte paličkou to ji pak budete mít rozházenou po celém bytě, ale lisem vytvoříte bodový tlak a poměrně malou silou rozmačkáte i extra odolné hovězí kosti. |
Autor: | Alopat [ sob srp 14, 2021 12:41 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Na drcení kostí pro slepice používám pákový drtič (drůbeží kosti) a tříštivý šrotovník (ostatní). Na zabijačce se jako dopolední svačina vždy na chlebu podával okmínovaný mozeček s vejci. Taky se ráno při porážce míchala krev, aby bylo do krvavé tlačenky a krupového na tmavou polévku a jelita. Priony a prionové choroby https://www.osel.cz/125-priony-a-prionove-choroby.html |
Autor: | Daryl [ sob srp 14, 2021 8:08 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Je škoda, že vývary z kostí a chrupavek chutnají tak hnusně. Zkoušel jsem tu hnusnou chuť přebít česnekem a majoránkou a nedaří se. Bohužel |
Autor: | neti [ sob srp 14, 2021 8:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Mám podobnú skúsenosť - aj s tými kožami som mal mega problém (zožral som max. čerstvo upečené, na druhý+ deň ma naplo už pri pohľade). Preto postupujem podľa tohto (pre niekoho) zbytočne komplikovaného spôsobu. Skúste vývar zamiešať do kefíru - ten prerazí chuť čohokoľvek (ľudia konzumujú natto s kefírom, aby stlmili zápach natto). Mne okrem divnej vône robí problém aj želatínová konzistencia. Preto dám 2-3 lyžice stuhnutého vývaru na pár sekúnd do mikrovlnky (3 sekundy), potom nalejem kefír (2-2,5 dcl) a pomiešam. Kefír je chutnejší (viac tuku) a vývar cítim minimálne. |
Autor: | Paracelsus [ úte srp 24, 2021 8:35 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Daryl píše: Je škoda, že vývary z kostí a chrupavek chutnají tak hnusně. Zkoušel jsem tu hnusnou chuť přebít česnekem a majoránkou a nedaří se. Bohužel Objevil jsem včera vývary od bio farma Sasov a oni chuť vyřešili tím, že kosti před vyvařením dají na krátkou chvíli do udírny. Pak má vývar lehce uzenou chuť a dá se v pohodě jíst. |
Autor: | Tony210 [ čtv pro 09, 2021 4:04 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Zdravím, Má tady někdo zkušenosti s pitím krve ,třeba vepřové , jestli to překyseluje, Nebo jestli to tělu nějak škodí ,způsobuje to třeba dnu. Něco mi říká že by ta krev mohla být hodně výživná. |
Autor: | Jarda [ pát pro 10, 2021 5:55 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Vývary |
Tony210 píše: Zdravím, Má tady někdo zkušenosti s pitím krve ,třeba vepřové , jestli to překyseluje, Nebo jestli to tělu nějak škodí ,způsobuje to třeba dnu. Něco mi říká že by ta krev mohla být hodně výživná. Na to nedovedu odpovědět, ale asi tam nějaký zádrhel bude když i Bible říká že lze jíst maso zvířat, ale krev by měla přijít do země. |
Stránka 12 z 12 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |