Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Orechy, semienka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 432

Autor:  Xion [ stř pro 30, 2009 3:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Mat píše:
Orechy,semena, z Tesca zásadne "nebrat".
Absolútny podradný,šmejd.

Porad, kde zozeniem kvalitku paraorechy. \":-)\"

Autor:  Mat [ stř pro 30, 2009 6:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Ja to kupujem v Apolle na Prievozkej. Volá sa to Biologika. Ked mi to nvyhovuje, tak aj inde,len nie v Tescu.
Je to v takej ulicke vedla potravín. Či tam majú parorechy ani neviem, kedže to nekupujem.
Tu je link na ten obchod http://www.biologika.sk. Majú tam takmer všetko čo by ste mohli potrebovat.

Autor:  Xion [ čtv pro 31, 2009 10:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Kolko je mozne skladovat kokosovy orech po vylupnuti z tvrdej vonkajsej skrupiny? Niekedy sa mi podari vytiahnut cele vajicko. Je obalene este takou tenkou hnedou vrstvou. Postupne si z neho ukrajujem, take jedno susto, ktore zuvam aj 5 minut, dobre si na tom potrenujem zuvacie svaly. \":-)\"
Zvonku je ten kokos obaleny este tou hnedou supkou, ale zvnutra samozrejme nie. Je vhodne ho zabalit do folie a nechat v ladnicke, ci dali by ste ho radsej do mrazaku?

Autor:  Jarda [ pát led 01, 2010 11:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Kolko je mozne skladovat kokosovy orech po vylupnuti z tvrdej vonkajsej skrupiny? Niekedy sa mi podari vytiahnut cele vajicko. Je obalene este takou tenkou hnedou vrstvou. Postupne si z neho ukrajujem, take jedno susto, ktore zuvam aj 5 minut, dobre si na tom potrenujem zuvacie svaly. \":-)\"
Zvonku je ten kokos obaleny este tou hnedou supkou, ale zvnutra samozrejme nie. Je vhodne ho zabalit do folie a nechat v ladnicke, ci dali by ste ho radsej do mrazaku?

V lednici na talířku pod fólií, takto vydrží i několik dní, ale já používám jiný postup. Prakticky ihned po vyloupání většinu té dužinu proženu odšťavňovačem a vyrobím vynikající kokosové máslo a suchou drť. Pouze malé množství nechávám vcelku pro okamžitou spotřebu. Máslo naliji do menších vaniček a drť dám do mikrotenových sáčků, vše dám zmrazit a pouze menší množství kokosového másla si nechám v lednici k používání. Kokosová drť se dá výborně použít do každého jídla, stejně jako strouhaný kokos, akorát je méně tučná.

Autor:  Sybilla [ sob led 02, 2010 1:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Tak som dnes skúsila prehnať kokosový orech Angelom. Mám na teba Jardo otázky. Koľko orechov naraz robíš, aby sa to maslo vyplatilo. Skúsila som to s polovicou a dosť veľa masla ostalo na sitku, musela som to zoškrabať. Maslo bolo ale vynikajúce, netušila som, že je to taká dobrota. Nikdy som to v takomto stave ešte nejedla. A teraz najdôležitejšie. Nemáš nejaký grif ako sa má orech správne otvárať? Potĺkli sme ho kladivom až praskla vrchná šupka, ale potom sa to vnútro dosť ťažko z nej dolovalo, lebo iba popraskala a nerozbila sa celá. Vyzerá to, že bude treba celú škrupnu nejako rozbiť, aby sa potom ľahšie vybralo vnútro, to išlo aj s tou tenkou hnedou šupkou. Keďže tá hnedá šupina išla oddeliť od dužiny iba ťažko, strčila som to do Angela aj s ňou. Dík za návod.

Autor:  Jarda [ sob led 02, 2010 9:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Sybilla píše:
Tak som dnes skúsila prehnať kokosový orech Angelom. Mám na teba Jardo otázky. Koľko orechov naraz robíš, aby sa to maslo vyplatilo. Skúsila som to s polovicou a dosť veľa masla ostalo na sitku, musela som to zoškrabať. Maslo bolo ale vynikajúce, netušila som, že je to taká dobrota. Nikdy som to v takomto stave ešte nejedla. A teraz najdôležitejšie. Nemáš nejaký grif ako sa má orech správne otvárať? Potĺkli sme ho kladivom až praskla vrchná šupka, ale potom sa to vnútro dosť ťažko z nej dolovalo, lebo iba popraskala a nerozbila sa celá. Vyzerá to, že bude treba celú škrupnu nejako rozbiť, aby sa potom ľahšie vybralo vnútro, to išlo aj s tou tenkou hnedou šupkou. Keďže tá hnedá šupina išla oddeliť od dužiny iba ťažko, strčila som to do Angela aj s ňou. Dík za návod.

Naráz minimálně dva kusy, ale zpravidla více. Je to opravdová dobrota, kterou si většina lidí, co jedí ty sračky z obchodní sítě, nedovede ani představit. Každý ořech navrtám špičkou nože v tom malém tmavém bodě a vypustím tu šťávu. Poté kladívkem na dva, až tři údery ořech rozpůlím, případně přeříznu napůl pilkou a z těchto půlek vylamuji dužinu tak, že krátkým tvrdým nožem nařežu odspodu ke kraji dužinu na malé výseče, které pak špičkou nože na kraji podeberu a pootočením nože je vylámu i s tou tmavší vrstvou. Tím mám již hotové dílky do odšťavovače a rovnou to takto zpracovávám. Máslo naliji do vaniček po cca 200 g a dám zmrazit, pouze jednu vaničku si nechávám v lednici pro okamžitou potřebu. Suchou drť dám do mikrotenových sáčků a také zmrazím, podle potřeby ji rovnou z mrazáku dávám do jídla, protože i zmražená je celkem slušně sypká.

Autor:  fdh [ úte led 12, 2010 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

tak jsem zjistil, že některé ořechy nemá cenu namáčet, pač jsou stejně veškeré enzymy kaput, když je proženou párou o teplotě 200C, aby z nich svlékli obal... \":(\"
zkoušel jsem slunečnicové semínko, čočka - to jde báječně \":)\" teď chci koupit alfalfa a nechat klíčit což musí být parádní zdroj látek pro tělo
ale už mám třeba problém naklíčit dýňové semínko a o mandlích či lísk.ořechách ani nemluvě.... \":(\"

Autor:  Jarda [ stř led 13, 2010 8:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

fdh píše:
tak jsem zjistil, že některé ořechy nemá cenu namáčet, pač jsou stejně veškeré enzymy kaput, když je proženou párou o teplotě 200C, aby z nich svlékli obal... \":(\"
zkoušel jsem slunečnicové semínko, čočka - to jde báječně \":)\" teď chci koupit alfalfa a nechat klíčit což musí být parádní zdroj látek pro tělo
ale už mám třeba problém naklíčit dýňové semínko a o mandlích či lísk.ořechách ani nemluvě.... \":(\"

Samozřejmě tepelně upravené ořechy a semena nemá význam kupovat, natož se pokoušet je klíčit, to musíte mít vyzkoušené, co funguje a co ne. Navíc se klíčí pouze semena, ani já jsem se nikdy nepokoušel klíčit třeba mandle, nebo různé ořechy, to pokládám za nesmysl a bohatě stačí je pouze probudit namočením po dobu 12 hodin.

Autor:  fdh [ stř led 13, 2010 8:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

no jasný, ale co probouzíte? přece enzymy a ty jestliže to prošlo teplem jsou mrtvé. Lískové ořechy by musely zřejmě být ještě ve slupce, což si představit dovedu, ale co mi řekli, tak mandle je problém... :/

Autor:  Jarda [ stř led 13, 2010 12:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

fdh píše:
no jasný, ale co probouzíte? přece enzymy a ty jestliže to prošlo teplem jsou mrtvé. Lískové ořechy by musely zřejmě být ještě ve slupce, což si představit dovedu, ale co mi řekli, tak mandle je problém... :/

Nechápu, proč by mandle znamenaly problém, pokud vím tak se loupou mechanicky a dále se nijak nezpracovávají. Myslím samozřejmě ty hnědé s takovou slabou hnědou slupkou, která se právě sundává pomocí ostré páry.

Autor:  fdh [ čtv led 14, 2010 8:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

tak to bych se právě nebyl tak jistý... když jsem se jich ptal, tak mi potvrdili, že to všechno prochází párou..

Autor:  Jarda [ čtv led 14, 2010 8:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

fdh píše:
tak to bych se právě nebyl tak jistý... když jsem se jich ptal, tak mi potvrdili, že to všechno prochází párou..

Tak je vyzkoušejte spařit a uvidíte jak snadno se sloupnou. Samozřejmě nechci tvrdit, že s nimi nikdo nic provádět nemůže, to se v dnešní době dá říci pouze o tom, co si vyprodukujete sám, jinak jak zde všude píšu, na co sáhne potravinářský průmysl, to by člověk neměl vzít do úst.

Autor:  Xion [ sob led 16, 2010 1:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
Naráz minimálně dva kusy, ale zpravidla více. Je to opravdová dobrota, kterou si většina lidí, co jedí ty sračky z obchodní sítě, nedovede ani představit. Každý ořech navrtám špičkou nože v tom malém tmavém bodě a vypustím tu šťávu. Poté kladívkem na dva, až tři údery ořech rozpůlím, případně přeříznu napůl pilkou a z těchto půlek vylamuji dužinu tak, že krátkým tvrdým nožem nařežu odspodu ke kraji dužinu na malé výseče, které pak špičkou nože na kraji podeberu a pootočením nože je vylámu i s tou tmavší vrstvou. Tím mám již hotové dílky do odšťavovače a rovnou to takto zpracovávám. Máslo naliji do vaniček po cca 200 g a dám zmrazit, pouze jednu vaničku si nechávám v lednici pro okamžitou potřebu. Suchou drť dám do mikrotenových sáčků a také zmrazím, podle potřeby ji rovnou z mrazáku dávám do jídla, protože i zmražená je celkem slušně sypká.

Kolko toho masla denne je vhodne skonzumovat? Predpokladam, ze je to dobry protikvasinkovy doplnok. Zabija to kvasinky iba v crevach, alebo aj v krvi/lymfe/tele? Tak ma napadlo, spolu na kure s MMS pojedat toto maslo a tou sypkou drtou si posypat ovocie... bolo by to efektivne, alebo MMS urobi pracu proti kvasinkam aj samo? Napadlo ma na noc si dat jeden grep a k tomu lyzicu kokosoveho masla.
Este sa chcem opytat, kolko vydrzi to maslo a drt v ladnicke.

Autor:  Jarda [ sob led 16, 2010 10:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Kolko toho masla denne je vhodne skonzumovat? Predpokladam, ze je to dobry protikvasinkovy doplnok. Zabija to kvasinky iba v crevach, alebo aj v krvi/lymfe/tele? Tak ma napadlo, spolu na kure s MMS pojedat toto maslo a tou sypkou drtou si posypat ovocie... bolo by to efektivne, alebo MMS urobi pracu proti kvasinkam aj samo? Napadlo ma na noc si dat jeden grep a k tomu lyzicu kokosoveho masla.
Este sa chcem opytat, kolko vydrzi to maslo a drt v ladnicke.

To kokosové máslo zase v nějakém velkém množství jíst nedoporučuji, ale 1-2 polévkové lžíce asi není problém. Je to pořád totiž tuk a ne úplně ideální, obsahuje sice kyselinu kaprylovou, která je výborná proti kandidě a umí ji v celém těle značně oslabit, ale velké množství tuku je zase špatné na jiné zdravotní potíže. S MMS se to dá klidně používat, tak jak píšete, ale MMS na ně také bohatě stačí a mimo jiné je umí likvidovat i domácí kefír. Suchou drť i větší zásoby kokosového másla skladuji v mrazáku a jen malé množství v lednici, tam totiž moc dlouho nevydrží, dost rychle se kazí a mění chuť.

Autor:  Xion [ ned led 17, 2010 6:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
To kokosové máslo zase v nějakém velkém množství jíst nedoporučuji, ale 1-2 polévkové lžíce asi není problém. Je to pořád totiž tuk a ne úplně ideální, obsahuje sice kyselinu kaprylovou, která je výborná proti kandidě a umí ji v celém těle značně oslabit, ale velké množství tuku je zase špatné na jiné zdravotní potíže. S MMS se to dá klidně používat, tak jak píšete, ale MMS na ně také bohatě stačí a mimo jiné je umí likvidovat i domácí kefír. Suchou drť i větší zásoby kokosového másla skladuji v mrazáku a jen malé množství v lednici, tam totiž moc dlouho nevydrží, dost rychle se kazí a mění chuť.

Ja mam na mysli tak 4 dni na maslo, a 7 dni na drt, ci to je tiez uz dlha doba?

Stránka 432 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/