Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 10:24 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned bře 17, 2019 4:42 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
4) Ten mák hlavně nenamočený je opravdu blbost to prakticky nejde, pokud bude namočený a bude se prokládat mrkví tak vše funguje celkem bez problémů a nic složitého se nekoná prostě lžíce máku kousek mrkve a stále dokola podle toho jak moc velkou zátěž to na Angelu vyvolává, to je krásně slyšet.

Mozem potvrdit, mak mam odskusany, dokonca nenamoceny, ked sa prisypava do mrkvy postupne, nieje problem. Dokonca aj lanove semienko preslo. A takisto to pocut na motore, ked angel nestiha, zmeni sa zvuk motoru, pocut to, vtedy treba ubrat a pridat nieco ine stavnate, ja niekedy pridam citron.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 17, 2019 9:02 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Jarda píše:
1) S tím mícháním bych problém neviděl a namočení je určitě vhodné.
2) U ořechů to již tak jednoznačné není tam se některé kombinace mohou těžko trávit to si musí člověk odzkoušet a máčení je jednoznačně vhodné.
3) Podle mě po dobrém namočení a nabobtnání lístkové ořechy asi nebudou dělat problém pokud se dá navíc i nějaká voda nebo je proložíte občas mrkví a získáte tak mrkvovo-ořechové mléko. Zničení síta vidím jako hodně nepravděpodobné lístkáče nemají tak tvrdou vlákninu jako mák který síto ucpe opravdu natvrdo.
4) Ten mák hlavně nenamočený je opravdu blbost to prakticky nejde, pokud bude namočený a bude se prokládat mrkví tak vše funguje celkem bez problémů a nic složitého se nekoná prostě lžíce máku kousek mrkve a stále dokola podle toho jak moc velkou zátěž to na Angelu vyvolává, to je krásně slyšet.

Moc děkuji za odpověď a omlouvám se za vytvoření duplicitního vlákna a přidělání práce.Příště si dám větší pozor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned bře 17, 2019 9:03 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Xion píše:
Mozem potvrdit, mak mam odskusany, dokonca nenamoceny, ked sa prisypava do mrkvy postupne, nieje problem. Dokonca aj lanove semienko preslo. A takisto to pocut na motore, ked angel nestiha, zmeni sa zvuk motoru, pocut to, vtedy treba ubrat a pridat nieco ine stavnate, ja niekedy pridam citron.

Díky za sdílenou zkušenost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: pát dub 12, 2019 6:27 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Tak jsem vyzkoušel odšťavnění máku a lískových ořechů přes Angel při současném prolévání mrkví a výsledek je dobrý.Síto to zdá se, bez nějakého přicpávání, v pohodě zvládá.

Ale měl bych ještě takové drobné dva doplňkové dotazy.Předpokládám už sice, když mi Pan Jarda doporučoval , ať mák prolévám při odšťavnění mrkví , že by mi tak nedoporučoval, kdyby myslel, že by daná kombinace nebyla z hlediska trávení a vstřebávání vhodná.Ale přesto se zeptám.

1)Z hlediska vstřebávání živin z lískového a makového mléka(a také např. mandlového, kešu atd.), mohl by být v souvislosti s mrkví , která má minimální podíl sacharidů, nějaký kombinační problém?

2)A ještě bych měl jeden dotaz.Je možné, že mléko z předem namletého(již takhle koupeného) máku a nenamletého máku chutná jínak?V obojím případě se jednalo o mák modrý bez dalších přidaných věcí (krom té karotky), ale rozdíl v chuti předem namletého a nenamletého byl podle mě dost patrný.Máte někdo zkušenost?A hlavně mě zajímá, spíš asi hlavně z hlediska vápníku u máku, zda pokud jej člověk koupí namletý, ale stále 100% bez dalších přidaných věcí, zůstáva - li stále alespoň podobně hodnotným zdrojem vápníku ve výsledném mléce?Protože nevím proč, nějak mi to mléko chutná víc z odštavňěného předem namletého máku, aniž by mě napadnul nějaký racionální důvod.Například ,když člověk rozmixuje banán, tak chutná víceméně stále stejně jako když ho jí vcelku.Ale mléko z namletého a nenamletého modrého máku mi prostě chutná tak nějak jinak.Ničí se namletím hodně živin?A ještě je možná otázkou, jakým způsobem to melou tam, kde připravují daný produkt máku.

Jinak, to mléko z máku stejně plánuju užívat tak max 1-2x za měsíc na chuť a kvůli doplnění přírodního vápníku.Mělo by tedy nějak razantně snížit výsledné množství vápníku a dalších živin v makovém mléce to, že odšťavním namletý mák?A snížit vstřebávání živin makového,lískového,mandlového, kešu mléka to , že jej smíchám s mrkví?Osobně si tak nějak myslím a doufám, že ne, ale pro jistotu se ještě tady zeptám.

Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob dub 13, 2019 9:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Tak jsem vyzkoušel odšťavnění máku a lískových ořechů přes Angel při současném prolévání mrkví a výsledek je dobrý.Síto to zdá se, bez nějakého přicpávání, v pohodě zvládá.

Ale měl bych ještě takové drobné dva doplňkové dotazy.Předpokládám už sice, když mi Pan Jarda doporučoval , ať mák prolévám při odšťavnění mrkví , že by mi tak nedoporučoval, kdyby myslel, že by daná kombinace nebyla z hlediska trávení a vstřebávání vhodná.Ale přesto se zeptám.

1)Z hlediska vstřebávání živin z lískového a makového mléka(a také např. mandlového, kešu atd.), mohl by být v souvislosti s mrkví , která má minimální podíl sacharidů, nějaký kombinační problém?

2)A ještě bych měl jeden dotaz.Je možné, že mléko z předem namletého(již takhle koupeného) máku a nenamletého máku chutná jínak?V obojím případě se jednalo o mák modrý bez dalších přidaných věcí (krom té karotky), ale rozdíl v chuti předem namletého a nenamletého byl podle mě dost patrný.Máte někdo zkušenost?A hlavně mě zajímá, spíš asi hlavně z hlediska vápníku u máku, zda pokud jej člověk koupí namletý, ale stále 100% bez dalších přidaných věcí, zůstáva - li stále alespoň podobně hodnotným zdrojem vápníku ve výsledném mléce?Protože nevím proč, nějak mi to mléko chutná víc z odštavňěného předem namletého máku, aniž by mě napadnul nějaký racionální důvod.Například ,když člověk rozmixuje banán, tak chutná víceméně stále stejně jako když ho jí vcelku.Ale mléko z namletého a nenamletého modrého máku mi prostě chutná tak nějak jinak.Ničí se namletím hodně živin?A ještě je možná otázkou, jakým způsobem to melou tam, kde připravují daný produkt máku.

Jinak, to mléko z máku stejně plánuju užívat tak max 1-2x za měsíc na chuť a kvůli doplnění přírodního vápníku.Mělo by tedy nějak razantně snížit výsledné množství vápníku a dalších živin v makovém mléce to, že odšťavním namletý mák?A snížit vstřebávání živin makového,lískového,mandlového, kešu mléka to , že jej smíchám s mrkví?Osobně si tak nějak myslím a doufám, že ne, ale pro jistotu se ještě tady zeptám.

Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.

1) Mrkev je obecně bezproblémová tedy toho bych se nebál.
2) Mák jako každé olejnaté semeno po rozdrcení pochopitelně časem žlukne tedy já bych mletý nikdy nekupoval. Chuť může být dána specifickou skladbou podmínek přímo při pěstování na konkrétním pozemku, nebo ji negativně může ovlivnit žluknutí. Vápník se předpokládám nemá kam vytratit a průmyslově se mele stejně jako doma akorát na větším zařízení. Mléko v uvedené frekvenci můžete konzumovat bez obav a vápník blokuje příjem živin pokud je podáván před nebo při jídle, pokud se vezme s odstupem od jídla až večer dobře uspává a vstřebávání živin nebrzdí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob dub 13, 2019 9:46 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Jarda píše:
1) Mrkev je obecně bezproblémová tedy toho bych se nebál.
2) Mák jako každé olejnaté semeno po rozdrcení pochopitelně časem žlukne tedy já bych mletý nikdy nekupoval. Chuť může být dána specifickou skladbou podmínek přímo při pěstování na konkrétním pozemku, nebo ji negativně může ovlivnit žluknutí. Vápník se předpokládám nemá kam vytratit a průmyslově se mele stejně jako doma akorát na větším zařízení. Mléko v uvedené frekvenci můžete konzumovat bez obav a vápník blokuje příjem živin pokud je podáván před nebo při jídle, pokud se vezme s odstupem od jídla až večer dobře uspává a vstřebávání živin nebrzdí.

Děkuji moc za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob dub 20, 2019 1:13 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 25, 2018 3:18 pm
Příspěvky: 87
Snad se tady můžu zeptat, máte někdo tipy, kde sehnat, ideálně za výhodnou cenu, různé ořechy a semínka dobré kvality? Ideálně bio, ale nepotřebuju papír pokud máte nějak ověřené, že jsou ekologicky pěstované. Hledám po internetu dlouho, nakupovala jsem na eshopu grizly.cz, no poslední dobou mě dost štvou s dlouhou dobou dodání a ani ta kvalita není úplně top, countrylife teď koukám, ale pořád je to dost drahé, dm má super věci, ale opět ceny žádná sláva. Tak kdybyste někdo věděli ideálně o nějském českém pěstiteli, který by rád větší odběr, dejte mi prosím vědět, klidně do zpráv. Děkuju moc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: ned dub 21, 2019 9:06 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
zu_za_na píše:
Snad se tady můžu zeptat, máte někdo tipy, kde sehnat, ideálně za výhodnou cenu, různé ořechy a semínka dobré kvality? Ideálně bio, ale nepotřebuju papír pokud máte nějak ověřené, že jsou ekologicky pěstované. Hledám po internetu dlouho, nakupovala jsem na eshopu grizly.cz, no poslední dobou mě dost štvou s dlouhou dobou dodání a ani ta kvalita není úplně top, countrylife teď koukám, ale pořád je to dost drahé, dm má super věci, ale opět ceny žádná sláva. Tak kdybyste někdo věděli ideálně o nějském českém pěstiteli, který by rád větší odběr, dejte mi prosím vědět, klidně do zpráv. Děkuju moc.

Zde se mnoho druhů ořechů nepěstuje, dost se jich dováží tak třeba vyzkoušejte nějakého dovozce http://www.orechy-suseneplody.cz/ , nebo https://www.svetplodu.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2019 2:21 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Omlouvám se, pokud to zde již bylo řečeno, konkrétní odpověď jsem nenašel.

Stačí z hlediska trávení nechat semena a ořechy odmočit 12h+-(spíš víc) v jen čisté,osmoticky filtrované vodě o pokojové teplotě, anebo
z hlediska nějaké neutralizace látek, jež údajně lidskému tělu stěžují kvalitní trávení je vhodné přidávat himalájskou sůl?Dosud jsem používal jen čistou vodu a zdálo se mi to v pohodě, jakým způsobem to řešíte vy?Nedávno jsem četl pár článků a doporučovalo se i přidání soli, je
to vážně nutné a vhodné?

Předem děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2019 7:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28242
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Omlouvám se, pokud to zde již bylo řečeno, konkrétní odpověď jsem nenašel.

Stačí z hlediska trávení nechat semena a ořechy odmočit 12h+-(spíš víc) v jen čisté,osmoticky filtrované vodě o pokojové teplotě, anebo
z hlediska nějaké neutralizace látek, jež údajně lidskému tělu stěžují kvalitní trávení je vhodné přidávat himalájskou sůl?Dosud jsem používal jen čistou vodu a zdálo se mi to v pohodě, jakým způsobem to řešíte vy?Nedávno jsem četl pár článků a doporučovalo se i přidání soli, je
to vážně nutné a vhodné?

Předem děkuji za odpověď.

Podle mě ta běžná voda stačí a sůl tam asi dávají proto aby voda a zvláště ta osmotická nebrala tolik minerálů a do určité míry i konzervuje tedy brzdí kvasné procesy které zvláště ve velkých vedrech naskočí celkem rychle. Osobně jsem sůl nikdy nedával a fungovalo vše dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2019 7:56 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 121
Jarda píše:
Podle mě ta běžná voda stačí a sůl tam asi dávají proto aby voda a zvláště ta osmotická nebrala tolik minerálů a do určité míry i konzervuje tedy brzdí kvasné procesy které zvláště ve velkých vedrech naskočí celkem rychle. Osobně jsem sůl nikdy nedával a fungovalo vše dobře.

Děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob črc 06, 2019 6:53 pm 
Offline

Registrován: sob črc 16, 2016 6:52 pm
Příspěvky: 78
Abstinující Bojovník píše:
Omlouvám se, pokud to zde již bylo řečeno, konkrétní odpověď jsem nenašel.

Stačí z hlediska trávení nechat semena a ořechy odmočit 12h+-(spíš víc) v jen čisté,osmoticky filtrované vodě o pokojové teplotě, anebo
z hlediska nějaké neutralizace látek, jež údajně lidskému tělu stěžují kvalitní trávení je vhodné přidávat himalájskou sůl?Dosud jsem používal jen čistou vodu a zdálo se mi to v pohodě, jakým způsobem to řešíte vy?Nedávno jsem četl pár článků a doporučovalo se i přidání soli, je
to vážně nutné a vhodné?

Předem děkuji za odpověď.

Sůl se dává kvůli omezení kvasných procesů. Já dávám ořechy namočit vždy chladničky a žádnou sůl používat nemusím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob črc 06, 2019 8:40 pm 
Offline

Registrován: ned říj 14, 2018 9:04 am
Příspěvky: 190
Tišková píše:
Sůl se dává kvůli omezení kvasných procesů. Já dávám ořechy namočit vždy chladničky a žádnou sůl používat nemusím.

Do lednice je dávám taky, je to opravdu lepší.

A nevím jestli to tu bylo řečeno, ale já vždycky ořechy spařím horkou vodou, tu pak vyliju, zaliju je studenou a dám do lednice. To by je mělo zbavit plísní, pokud na nich je (není vidět, jde to poznat jen tak že by vás po ořeších bolela hlava.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 4:04 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Tišková píše:
Sůl se dává kvůli omezení kvasných procesů. Já dávám ořechy namočit vždy chladničky a žádnou sůl používat nemusím.

Nemoze to byt aj kvoli tomu, aby sa vyluhovalo menej latok do vody, kvoli obratenej osmoze a ostali bohatsie na mineraly?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Orechy, semienka
PříspěvekNapsal: sob bře 21, 2020 10:34 am 
Offline

Registrován: stř led 08, 2020 10:16 pm
Příspěvky: 87
Bydliště: Praha
Tak jsem našel dvě protichůdné informace a to, že kešu a pistácie se mají dávat do vody a naopak.

"Kešu, piniové, makadamiové, pistáciové a brazilské oříšky nenámáčíme, protože obsahují vysoké množství tuků a došlo by k jejich fermentaci."

je to tak, či ne?

Já tedy osobně dával pistácie do vody a musim se přiznat, že potom z toho byla břečka a kešu byly tušim chuťově bez rozdílu..

Jinako mi bylo řečeno, abych namáčel lískové ořechy, což dělám a jsou chutnější, leč ta voda, která by se měla vypít mi bylo řečeno, že je jedovatá - proto se vlastně ty lískáče mají namáčet a pak propláchnout - co je na tom pravdy? Píšete, že by se měla pít, tak nevím..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 474 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz