Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Orechy, semienka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=342
Stránka 132

Autor:  Xion [ pon črc 06, 2009 10:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Orechy, semienka

Zakladam novu temu, kedze oriesky a semienka maju v zdravej vyzive velke zastupenie.

Cital som, ze orechy je dobre namacat, stanu sa lepsie stravitelnymi. To aj robim. No neviem, ako dlho by sa mali namacat, ja ich namacam 6-8 hodin. Obcas sa mi vsak stane, ze na ne zabudnem, alebo na ne nemam chut, a ostanu mi namocene. Co potom s nimi? Je dobre ich nechat vo vode aj nadalej, do druheho dna? Najviac ako dlho by mali ostat namocene?

Autor:  Jarda [ úte črc 07, 2009 6:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Zakladam novu temu, kedze oriesky a semienka maju v zdravej vyzive velke zastupenie.

Cital som, ze orechy je dobre namacat, stanu sa lepsie stravitelnymi. To aj robim. No neviem, ako dlho by sa mali namacat, ja ich namacam 6-8 hodin. Obcas sa mi vsak stane, ze na ne zabudnem, alebo na ne nemam chut, a ostanu mi namocene. Co potom s nimi? Je dobre ich nechat vo vode aj nadalej, do druheho dna? Najviac ako dlho by mali ostat namocene?

Ořechy a semena je skutečně lepší máčet, dle mého názoru těch uvedených 6 - 8 hodin je akorát, ale nevadí pokud to natáhnete na 12 hodin. Déle to moc vhodné není, pak je již dost velké riziko, že začnou ořechy i semena kvasit. Při tomto postupu se ovšem do vody vyluhuje velice podstatné množství výživných látek, například u mandlí množství hořčíku a proto je vhodné dávat jenom tolik vody, kterou semena nasají, případně vodu vypít, nebo zpracovat do jídla.

Autor:  Xion [ úte črc 07, 2009 10:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

U tych mandli to neviem odhadnut, aby to tu vodu vysalo. Vzdy tam nejaka ostane. Inak, pouzivam tie so supkou. Nebrani ta supka nasavaniu vody? Pretoze vzdy mam pocit, ze nasaju velmi malo vody.
Je lepsie konzumovat mandle zbavene supky, alebo so supkou?
Ked po 12 hodinach nenastane vhodna prilezitost na konzumaciu, co je najlepsie urobit s tymi namocenymi orechovinami?

Autor:  Jarda [ stř črc 08, 2009 6:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
U tych mandli to neviem odhadnut, aby to tu vodu vysalo. Vzdy tam nejaka ostane. Inak, pouzivam tie so supkou. Nebrani ta supka nasavaniu vody? Pretoze vzdy mam pocit, ze nasaju velmi malo vody.
Je lepsie konzumovat mandle zbavene supky, alebo so supkou?
Ked po 12 hodinach nenastane vhodna prilezitost na konzumaciu, co je najlepsie urobit s tymi namocenymi orechovinami?

Mandle nasají vody opravdu málo a berou ji i docela pomalu. Bez slupky jsou mandle vlastně celkem k ničemu, protože naprostá většina hořčíku, o který jde u mandlí především, se nachází právě ve slupce. Pokud mandle veškerou vodu nevysají, tak zbylou vodu nevylévejte, je v ní vyluhovaný právě ten hořčík a je nutné ji spotřebovat, buď vypít, nebo použít do jídla.
Jak jsem již řekl, mandle bez slupky jsou nutričně velice ošizené a já je rozhodně nejím.
Pokud ořechy, nebo semena nesníte do 12 hodin, je třeba je důkladně okapat a nějakou dobu vydrží uskladněné v lednici, ale nijak dlouho, tak maximálně do 3 dnů.

Autor:  Jindra [ úte črc 21, 2009 1:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Na toto téma jsem zrovna dnes "narazil" při četbě knížky Fit pro rok 2000, pokračování velmi populární Fit pro život. Na straně 210 se píše: "Mají-li být oříšky bohaté na enzymy, musíte je namočit nejméně na 30 minut, abyste podnítili klíčení. Tím se přemění tuky v mastné kyseliny a bílkoviny v aminokyseliny a oříšky jsou výživnější, lépe stravitelné a nejsou tak tučné."
Takže jsem si právě velmi konkrétně ujasnil, proč třeba kešu nebo mandle ode dneška budu namáčet (a vodu pak nevylévat, jak tu píše Jaroslav).

Autor:  Xion [ stř črc 29, 2009 9:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Ja tu vodu tiez pijem, hoci ked to luhujes 6 hodin, je poriadne horka. Po vlasskych je az tak horka, ze mi stiahne usta a krk a uplne ich mam suche, musim sa napit vody. \":-)\"

Chcem sa opytat na Para orechy, tieto exoticke orechy z Brazilie. Obsahuju vela pozitivneho (ktore orechy nie? \":-)\", ale takisto som pocul vela negativ, oproti ostatnym druhom (napriklad mandle maju jedine negativum, ze obsahuju latku, z ktorej vznika kyanovodik, lenze je ho tak malo, ze na otravenie by trebalo zjest niekolko kg mandli, cize je to nerealne negativum). U paraorechov sa vsak uvadza, ze by sa nemalo zjest viac ako 2-4 kusy. Ja osobne, ked jem orechy, jem ich samostatne, alebo s trochou medu, a jem ich viac, 50-75 g, vacsinou medzi obedom a vecerou. Rad by som zaradil obcas aj paraorechy, preto sa opytam, ci je bezpecne zjest toto mnozstvo paraorechov, napriklad raz za tyzden.
Dalej sa chcem opytat, ako je to s uskladnenim. Su citlive, alebo vydrzia dlho? Kedze ich nepouzivam casto, mam ich vzduchotesne uzavrete v tme a pri izbovej teplote uz asi 5 mesiacov. Opat je ich lepsie na takuto dobu dat radsej do mraznicky?

Autor:  Jarda [ stř črc 29, 2009 3:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Ja tu vodu tiez pijem, hoci ked to luhujes 6 hodin, je poriadne horka. Po vlasskych je az tak horka, ze mi stiahne usta a krk a uplne ich mam suche, musim sa napit vody. \":-)\"

Chcem sa opytat na Para orechy, tieto exoticke orechy z Brazilie. Obsahuju vela pozitivneho (ktore orechy nie? \":-)\", ale takisto som pocul vela negativ, oproti ostatnym druhom (napriklad mandle maju jedine negativum, ze obsahuju latku, z ktorej vznika kyanovodik, lenze je ho tak malo, ze na otravenie by trebalo zjest niekolko kg mandli, cize je to nerealne negativum). U paraorechov sa vsak uvadza, ze by sa nemalo zjest viac ako 2-4 kusy. Ja osobne, ked jem orechy, jem ich samostatne, alebo s trochou medu, a jem ich viac, 50-75 g, vacsinou medzi obedom a vecerou. Rad by som zaradil obcas aj paraorechy, preto sa opytam, ci je bezpecne zjest toto mnozstvo paraorechov, napriklad raz za tyzden.
Dalej sa chcem opytat, ako je to s uskladnenim. Su citlive, alebo vydrzia dlho? Kedze ich nepouzivam casto, mam ich vzduchotesne uzavrete v tme a pri izbovej teplote uz asi 5 mesiacov. Opat je ich lepsie na takuto dobu dat radsej do mraznicky?

Ten výluh musí být hořký, obsahuje velké množství hořčíku, případně i tříslovin a dalších látek, které tělo velice potřebuje, čili rozhodně nevylévat.
Mandlí se bát nemusíte kyanovodík se uvolňuje pouze z těch hořkých a ty málokdo jí, navíc na takovou narazíte opravdu zřídka.
Paraořechy jsou nejlepší zdroj selenu a jeden kus obsahuje denní dávku. Selen ve větším předávkování moc zdravý není a je tedy vhodné sníst denně 1-4 kusy, pro vyvážený příjem tohoto prvku. Tělo sice má veliké vyrovnávací schopnosti a jednou týdně celý sáček asi nic nezkazí, ale pravidelná denní dávka mi připadá vhodnější. Já si vždy, když mě honí mlsná, dám jeden paraořech, tři mandle a pár dýňových semínek, velice důkladně to rozžvýkám, tělo dostane co potřebuje a chutě jsou zahnány. Skladuji je na kratší dobu, do jednoho měsíce, za pokojové teploty v originálním obalu a pokud koupím výhodně větší množství, tak je zmrazím.

Autor:  Xion [ pát črc 31, 2009 9:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Chcem sa blizsie opytat na klicenie slnecnicovych semienok, popripade dalsich olejnatych semienok.

Skusal som ich klicit, vyzera ze klicia pomerne dobre. Kedze su vsak lupane od toho cierneho tvrdeho obalu, obavam sa, ako to bude z ich odolnostou voci pliesnam a inym vonkajsim vlivom, oproti napriklad fazulkam mungo, ktore sa zbavia obalu az pri kliceni. Neklicena slnecnica sa doporucuje jest ako zdroj kvalitnych tukov, bielkovin a mnozstvo vitaminov a mineralov. Ako jej zlozky ovplyvni klicenie? Konkretne, ci ostanu zachovane kvalitne tuky a esencialne mastne kyseliny. Ostane slnecnica po nakliceni rovnako prospesnym zdrojom kvalitnych tukov, a tento proces ju iba vylepsi o vyssi obsah vitaminov a aminokyselin? Ak by to bola pravda, potom by to bolo o to prospesnejsie, ze v jednej potravine by sa nachadzali kvalitne tuky, bielkoviny a aminokyseliny.

Aky postup navrhujete pri kliceni? Rovnaky ako pri strukovinach, alebo si slnecnica vyzaduje nejaky specialny postup?

Autor:  Jarda [ pát črc 31, 2009 11:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Chcem sa blizsie opytat na klicenie slnecnicovych semienok, popripade dalsich olejnatych semienok.

Skusal som ich klicit, vyzera ze klicia pomerne dobre. Kedze su vsak lupane od toho cierneho tvrdeho obalu, obavam sa, ako to bude z ich odolnostou voci pliesnam a inym vonkajsim vlivom, oproti napriklad fazulkam mungo, ktore sa zbavia obalu az pri kliceni. Neklicena slnecnica sa doporucuje jest ako zdroj kvalitnych tukov, bielkovin a mnozstvo vitaminov a mineralov. Ako jej zlozky ovplyvni klicenie? Konkretne, ci ostanu zachovane kvalitne tuky a esencialne mastne kyseliny. Ostane slnecnica po nakliceni rovnako prospesnym zdrojom kvalitnych tukov, a tento proces ju iba vylepsi o vyssi obsah vitaminov a aminokyselin? Ak by to bola pravda, potom by to bolo o to prospesnejsie, ze v jednej potravine by sa nachadzali kvalitne tuky, bielkoviny a aminokyseliny.

Aky postup navrhujete pri kliceni? Rovnaky ako pri strukovinach, alebo si slnecnica vyzaduje nejaky specialny postup?

Tak v tomto zkušenosti nemám, mě nikdy ani nenapadlo pokusit se oloupaná semínka slunečnice klíčit a pochybuji, že to půjde. Pokud je naklíčíte i s tím tvrdým obalem, tak to zase nejde jíst a je to tím pádem celkem k ničemu, nemám tolik času na loupání každého kusu jako papoušek. V případě, že to vyzkoušíte a bude to fungovat, tak mi to sem napište, samotného mě to zajímá a předpokládám, že velice zlepšíte vstřebatelnost těch naklíčených semínek a obohatíte je o spoustu enzymů. Jiná olejnatá semena, například dýně, len, seznam, bez tvrdého obalu, se klíčit celkem dají, ale musí se to provádět velice pečlivě, většinou v tenké vrstvě na nějakém vlhkém hadříku, nebo buničině a když porovnám výsledek s tím blbnutím, které je v tomto případě celkem nutné, tak za moc peněz, málo muziky.

Autor:  zdravi [ pát črc 31, 2009 1:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Už delší dobu sleduji tento portál, právě z důvodu hledání ztraceného zdraví. Toto je můj první příspěvek a i přesto, že jsem tu ledasco pročetl, jsem momentálně zmatený z úpravy ořechů a semen před konzumací.
Konzumovat tedy po namočení rozkousáním, rozemlít v robotu a nebo pořídit odšťavňovač se dvěma šneky?

Autor:  Jarda [ pát črc 31, 2009 4:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

zdravi píše:
Už delší dobu sleduji tento portál, právě z důvodu hledání ztraceného zdraví. Toto je můj první příspěvek a i přesto, že jsem tu ledasco pročetl, jsem momentálně zmatený z úpravy ořechů a semen před konzumací.
Konzumovat tedy po namočení rozkousáním, rozemlít v robotu a nebo pořídit odšťavňovač se dvěma šneky?

Pojďme na to selským rozumem, mám nějaké semeno, což ořech je a to spí, čili má momentálně minimalizovanou činnost enzymů. Já pro své zdraví potřebuji především enzymy, proto toto semeno namočím na cca 12 hodin a tím činnost enzymů probudím. Takto aktivuji to, co potřebuji a nyní se již budu zabývat ne zdravím, ale pouze ekonomikou a využitím potřebných látek při stravování. Přeloženo, abych své utracené, těžce vydělané peníze, co nejlépe využil. Z tohoto pohledu potřebuji z toho namočeného ořechu dostat co se dá a to nejde pokud ho velice dobře nerozmělním. Zde platí čím více a jemněji, tím lépe a využitelnost tím stále stoupá. Nejlepší využitelnost mají tedy jemné pasty, nebo ještě lépe mléka. Ty se dají vyrobit pouze na dvouhřídelovém odšťavňovači, ale rozhodně to neznamená, že se ořechy nedají pouze rozmixovat, nebo důkladně rozkousat. V každém případě je využijete, ale prostě méně a to dost podstatně, v případě špatného rozkousání skoro vůbec. To můžete snadno zjistit prohlédnutím stolice, pokud jste předchozí den snědl a špatně rozkousal například mandle, tak tam určitě uvidíte kusy mandlí, které nejsou nikterak strávené a tím pádem dochází ke stejnému efektu, jako by jste je rovnou po zakoupení vysypal do záchoda. To jak uznáte již moc ekonomické není, proto doporučuji co nejlepší rozmělnění, pak se využije opravdu maximum za minimální cenu. Pokud Vám o peníze opravdu nejde, tak to špatné rozkousání prostě vykompenzujete větším množstvím a je to, ale můj názor je, že o peníze jde vždy až v první řadě.

Autor:  Xion [ pát črc 31, 2009 10:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Jarda píše:
Tak v tomto zkušenosti nemám, mě nikdy ani nenapadlo pokusit se oloupaná semínka slunečnice klíčit a pochybuji, že to půjde. Pokud je naklíčíte i s tím tvrdým obalem, tak to zase nejde jíst a je to tím pádem celkem k ničemu, nemám tolik času na loupání každého kusu jako papoušek. V případě, že to vyzkoušíte a bude to fungovat, tak mi to sem napište, samotného mě to zajímá a předpokládám, že velice zlepšíte vstřebatelnost těch naklíčených semínek a obohatíte je o spoustu enzymů. Jiná olejnatá semena, například dýně, len, seznam, bez tvrdého obalu, se klíčit celkem dají, ale musí se to provádět velice pečlivě, většinou v tenké vrstvě na nějakém vlhkém hadříku, nebo buničině a když porovnám výsledek s tím blbnutím, které je v tomto případě celkem nutné, tak za moc peněz, málo muziky.

Ja som o tom zbezne cital na vitarianskom fore, niekto to tam len okrajovo spomenul. Zaujalo ma to, prave preto, ze tiez by ma to nikdy nenapadlo klicit vylupane semena, tak som len tak naskusku cez noc namocil vylupanu slnecnicu, preplachoval to rovnako ako ine klicky a o 2 dni to uz malo klicky velkosti samotneho semena. Ochutnal som to, chut sa zmenila smerom k strukovinovym klickom, bolo to take zivsie, viac vodove a menej olejnate, no stale to chutilo po slnecnici. Nejak vo velkom som to vsak nechcel jest, kedze to bol prvy experiment, chcel som len vediet, ci to vobec vylici. Skusim o tom zistit viac, ak na nieco nove prijdem, podelim sa o skusenost.

Autor:  Jarda [ sob srp 01, 2009 8:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Xion píše:
Ja som o tom zbezne cital na vitarianskom fore, niekto to tam len okrajovo spomenul. Zaujalo ma to, prave preto, ze tiez by ma to nikdy nenapadlo klicit vylupane semena, tak som len tak naskusku cez noc namocil vylupanu slnecnicu, preplachoval to rovnako ako ine klicky a o 2 dni to uz malo klicky velkosti samotneho semena. Ochutnal som to, chut sa zmenila smerom k strukovinovym klickom, bolo to take zivsie, viac vodove a menej olejnate, no stale to chutilo po slnecnici. Nejak vo velkom som to vsak nechcel jest, kedze to bol prvy experiment, chcel som len vediet, ci to vobec vylici. Skusim o tom zistit viac, ak na nieco nove prijdem, podelim sa o skusenost.

To je velice zajímavá informace, to by mě opravdu nenapadlo. No není nejmenší důvod to nevyzkoušet, tak to jdu hned namočit a uvidíme jak to bude vypadat.

Autor:  dgm [ sob srp 01, 2009 10:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

Dobry den, souhlasim s Xionem. Jsem taky vitarianka a loupana slunecnice nam zatim vyklicila vzdycky, at uz jsme ji zakoupili kdekoliv.
Pekna stranka, Jardo. \":D\"

Autor:  Jarda [ sob srp 01, 2009 6:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Orechy, semienka

dgm píše:
Dobry den, souhlasim s Xionem. Jsem taky vitarianka a loupana slunecnice nam zatim vyklicila vzdycky, at uz jsme ji zakoupili kdekoliv.
Pekna stranka, Jardo. \":D\"

Děkuji za novou informaci a zkušenost, již mám od rána jednu várku namočenou, tak se brzy budu moci přesvědčit sám, že zdaleka vše dosud neznám.

Stránka 132 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/