Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Surove vajicka - syrová vejce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=339
Stránka 34

Autor:  qup [ pon kvě 09, 2011 11:33 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

Autor:  mohy [ pon kvě 09, 2011 1:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

qup píše:
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.

Autor:  Jarda [ úte kvě 10, 2011 12:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

qup píše:
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

Tak především jde o oplodněná vejce, což si slepice bez kohouta dovolit nemohou.

Autor:  Jarda [ úte kvě 10, 2011 12:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

mohy píše:
Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.

To jste celkem trefil a pochoutka to opravdu je.

Autor:  sakul [ pon zář 05, 2011 5:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?

Autor:  Jarda [ úte zář 06, 2011 10:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

sakul píše:
Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?

To budete muset vyzkoušet, já je můžu celá, ale u většiny zdravotních problémů je v hodnější používat pouze žloutky, které můžete třeba udělat i jako omeletu a nakrájet si z ní nudličky do zeleninového salátu, to chutná výborně.

Autor:  Pontiac07 [ sob led 16, 2021 6:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Vejce - vařená / syrová

Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.

Autor:  Jarda [ sob led 16, 2021 7:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vejce - vařená / syrová

Pontiac07 píše:
Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.

To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.

Autor:  Pontiac07 [ sob led 16, 2021 9:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vejce - vařená / syrová

Jarda píše:
To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.

Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.

Autor:  Jarda [ sob led 16, 2021 10:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vejce - vařená / syrová

Pontiac07 píše:
Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.

Každé pro má i své proti tedy předpokládám že když jakékoliv zvíře které pojídá cizí vajíčka je jí syrové a za našich předků to předpokládám také jinak nešlo neměla by uvedená antinutriční látka mít zase tak negativní účinky. Spíše bych se bál bakterií než uvedené látky.

Autor:  Daryl [ pon led 18, 2021 10:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový bílek.

Autor:  Jarda [ pon led 18, 2021 11:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Daryl píše:
Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový žloutek.

To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.

Autor:  Daryl [ pon led 18, 2021 3:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Jarda píše:
To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.

Máte pravdu, omylem jsem napsal žloutek mésti bílek. Už jsem to opravil.

Autor:  Pontiac07 [ stř led 20, 2021 10:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace \":-D\"

Autor:  Daryl [ stř led 20, 2021 11:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Pontiac07 píše:
Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace \":-D\"

Nejde jen o salmonelu. Bílek obsahuje látku bránící vstřebávání biotinu. Doporučil bych jíst žloutky syrové a bílky tepelně upravené.

Stránka 34 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/