Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Surove vajicka - syrová vejce
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=339
Stránka 24

Autor:  Jarda [ stř kvě 19, 2010 7:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
Prihodím tu jeden úryvok z textu...."Až tridsaťšesť vajec na deň odporúčal ako súčasť tréningu aj populárny učiteľ najznámejších svalovcov - „Iron Guru" Vince Gironda. Hoci ich do seba ládovali hlavne surové, 35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent (zo spečeného volského oka alebo z „hemendexu" to bude však isto menej).

Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5282119/vajce ... z0oNeTS4Kc
"
************************************************************
Je jasné, že jesť 36 vajec denne až príliš hlúpy nápad. Ale čo hovoríte na toto ? "35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent"....kto na to prišiel a ako to chce dokázať !? Je to zavádzanie ľudí ? Ak áno, tak za akým účelom ? Aby nehrozila salmonela ľuďom, ktorý by jedli "staré" surové vajíčka z klietkového chovu ( aj takí hlupáci sa totiž nájdu ) ?

Tak je to jistě informace směřující davy nějakým směrem, akorát jako skoro vždy špatným. Počítejte s tím, že výrobci vajíček také musí ty svoje šunty prodat a je klidně možné, že jde o placenou reklamu, pouze šikovně umístěnou do vhodně napsaného článku. Rozumné je sníst tak dvě vejce týdně, což se mi povede opravdu málo kdy, navíc naprosto čerstvá, maximálně dva dny od snůšky.

Autor:  Host [ stř lis 10, 2010 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Jarda píše:
...Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa...

Co tento balzamikový ocet http://zkracene.cz/wzMb Zkusil jsem ho a přijde mi docela fajnový...teda ne že bych ho tam nějak extra cítil, ale aspoň nesmrdí jako ten klasický lihový šmejd

Autor:  Jarda [ stř lis 10, 2010 9:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Host píše:
Co tento balzamikový ocet http://zkracene.cz/wzMb Zkusil jsem ho a přijde mi docela fajnový...teda ne že bych ho tam nějak extra cítil, ale aspoň nesmrdí jako ten klasický lihový šmejd

Chuťově asi špatný nebude, ale z hlediska zdravotního to nebude nic moc, já bych se mu raději vyhnul a najel na ten jablečný, který je opravdu dobrý.

Autor:  Beladona [ úte lis 30, 2010 2:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Pane Jardo, vždy doporučujete jíst z vajíčka jen žloutek, jak u syrových tak opečených. Je v bílku něco špatného a nebo jen proto, že je hodně kyselinotvorný?

Autor:  Jarda [ úte lis 30, 2010 9:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Beladona píše:
Pane Jardo, vždy doporučujete jíst z vajíčka jen žloutek, jak u syrových tak opečených. Je v bílku něco špatného a nebo jen proto, že je hodně kyselinotvorný?

Je hlenotvorný a kyselinotvorný, jinak proti němu nic nemám a klidně se jíst dá.

Autor:  Atman [ stř pro 01, 2010 10:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Je to možno hlúpa otázka, ale ako sa vlastne prejavuje zahlienenie?

Mávam vodnatý sopel keď som vonku v zime, ktorý ale v teple
prestane, ale to je asi jediná vec čo ma s hlienom napadá.
Znamená to že som zahlienený?

Autor:  Jarda [ stř pro 01, 2010 10:41 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Atman píše:
Je to možno hlúpa otázka, ale ako sa vlastne prejavuje zahlienenie?

Mávam vodnatý sopel keď som vonku v zime, ktorý ale v teple
prestane, ale to je asi jediná vec čo ma s hlienom napadá.
Znamená to že som zahlienený?

To bych si nedovolil tvrdit, takové projevy má v zimním období asi skoro každý, spíše to poznáte podle bílého jazyka a dalších projevů nekomfortu při dýchání a vyprazdňování.

Autor:  NOWOCAYN [ čtv pro 02, 2010 11:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Ja som čítal toto, a takto aj robím .... Mám k dispozícii čerstvé domáce vajíčka sliepok, ktoré pobehujú po dvore. Žĺtka jem surové, bielka tepelne upravené. Źiaľ, tepelne ich upravujem na masle, lebo na vode je to oničom (jedine, žeby som ich robil "do stratena", tak to skúsim). Prečo žiaľ ? Lebo ak si ich urobím na masle, tak mi nesadnú "extra" na žalúdok. Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Autor:  Jarda [ čtv pro 02, 2010 12:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
Ja som čítal toto, a takto aj robím .... Mám k dispozícii čerstvé domáce vajíčka sliepok, ktoré pobehujú po dvore. Žĺtka jem surové, bielka tepelne upravené. Źiaľ, tepelne ich upravujem na masle, lebo na vode je to oničom (jedine, žeby som ich robil "do stratena", tak to skúsim). Prečo žiaľ ? Lebo ak si ich urobím na masle, tak mi nesadnú "extra" na žalúdok. Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Bílek se okamžitě po vložení do horké vody srazí a nevidím v tom tedy problém. Nicméně dost zahleňuje a není extra vhodné ho používat.

Autor:  Sybilla [ čtv pro 02, 2010 1:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
Takže skúsim to "do stratena", dúfam, že voda ich "nepohltí" tak, že ich nenájdem (ale nemalo by, veď keď doma navaria vajíčkovú polievku - ktorú nejem -, tak je všetko o.k. ...). Asi bielka treba hodiť do vriacej vody (zase nie veľkého, ale ani malého množstva), nechať kým cekom zbelejú, potom odstaviť, zliať vodu a zjesť ich.

Aby sa ti "nestratili" alebo "nerozutekali", daj do hnca, keď bude voda vrieť, naberačku a do nej triafaj, ostanú pekne pokope \":)\" .

Autor:  Jarda [ čtv pro 02, 2010 9:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

Sybilla píše:
Aby sa ti "nestratili" alebo "nerozutekali", daj do hnca, keď bude voda vrieť, naberačku a do nej triafaj, ostanú pekne pokope \":)\" .

Dobrá finta, člověk se stále má co učit.

Autor:  dagi [ ned úno 20, 2011 4:24 pm ]
Předmět příspěvku:  syrová vejce

Co přesně namítáte proti kupovaným vejcím? Bohužel nemám žádnou zahrádku, žádná zvířata a musím se živím se hlavně věcmi z obchodu.. Čas od času si dávám syrová vajíčka, je na nich napsáno, že jsou z volného chovu, to je asi ta nejlepší kvalita kterou mohu dostat, mám je docela v oblibě. Dokonce jsem si myslela, že je to dobře kvůli jejich výživné hodnotě. A vy píšete že jen domácí a jen do 3 dnů, hm, tak to mi zase zkazilo náladu \

Autor:  Jarda [ ned úno 20, 2011 5:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: syrová vejce

[quote="dagi":a5r8mqc4]Co přesně namítáte proti kupovaným vejcím? Bohužel nemám žádnou zahrádku, žádná zvířata a musím se živím se hlavně věcmi z obchodu.. Čas od času si dávám syrová vajíčka, je na nich napsáno, že jsou z volného chovu, to je asi ta nejlepší kvalita kterou mohu dostat, mám je docela v oblibě. Dokonce jsem si myslela, že je to dobře kvůli jejich výživné hodnotě. A vy píšete že jen domácí a jen do 3 dnů, hm, tak to mi zase zkazilo náladu \

Autor:  NOWOCAYN [ úte dub 26, 2011 11:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

to Jarda : Dobrý deň, pán Jarda.
Chcem sa opýtať, koľko % vlákniny obsahuje doma namletý prášok so škrupín domácich vajec. Napr. 15g vaječných škrupín.... bude obsahovať koľko gramov vlákniny ? Na základe toho, živočíchy konzumujú vajíčka aj so škrupinou (možno s výnimkou vtákov, lebo majú zobák a nie pysk či papuľu ...ale možno aj vtáci...), tak chcem toto robiť aj ja. Zmenil som totiž stravu na stravu čisto živočíšneho pôvodu ( ale aj so 6-7dcl zeleninových štiav denne + takých 100g drte zo zeleniny) vysokej kvality (takmer všetko domáce), no nakoľko moje hrubé črevo bolo roky navyknuté na "tonu" vlákniny z troch porcií obilnín + 1 porcie strukovín denne, tak trpím trochu zápchami (i keď stolica nie je vôbec tvrdá... len proste črevo je lenivé...). Viem, že eskimáci zápchami určite netrpia, a pritom nekonzumujú vlákninu rastlinného charakteru. A aj človek pred tým než konzumoval obilniny, tak jedol vlastne živočíšne potraviny a lesné plody. Stopercent netrpel lenivým hrubým črevom, ktoré spôsobovalo spomínaný druh zápchy (lebo typujem, že druhov zápchy je viac...). Jedol určite aj kosti (a vlákninu z nich), škrupiny vajec, atď... jedno je isté, zo zeleniny nemal viac vlákniny ako ja teraz, pochybujem, že schrúmal napr. 2 veľké mrkvy denne (hlavne, keď mrkva vtedy neexistovala)....
Takže sa opýtam ešte raz - pán Jarda, považujete vaječné škrupinky (z domácich vajec) mletého charakteru za bezpečný zdroj vlákniny ? Viem, že obsahujú veľa vápnika, ale ak to neuškodí zvieratám čo konzumujú vajíčka v celku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže uškodiť ani mne.
PS : hýbem sa aktívne 5 dní v týždni.
Ďakujem za odpoveď.

Autor:  Jarda [ úte dub 26, 2011 10:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Surove vajicka

NOWOCAYN píše:
to Jarda : Dobrý deň, pán Jarda.
Chcem sa opýtať, koľko % vlákniny obsahuje doma namletý prášok so škrupín domácich vajec. Napr. 15g vaječných škrupín.... bude obsahovať koľko gramov vlákniny ? Na základe toho, živočíchy konzumujú vajíčka aj so škrupinou (možno s výnimkou vtákov, lebo majú zobák a nie pysk či papuľu ...ale možno aj vtáci...), tak chcem toto robiť aj ja. Zmenil som totiž stravu na stravu čisto živočíšneho pôvodu ( ale aj so 6-7dcl zeleninových štiav denne + takých 100g drte zo zeleniny) vysokej kvality (takmer všetko domáce), no nakoľko moje hrubé črevo bolo roky navyknuté na "tonu" vlákniny z troch porcií obilnín + 1 porcie strukovín denne, tak trpím trochu zápchami (i keď stolica nie je vôbec tvrdá... len proste črevo je lenivé...). Viem, že eskimáci zápchami určite netrpia, a pritom nekonzumujú vlákninu rastlinného charakteru. A aj človek pred tým než konzumoval obilniny, tak jedol vlastne živočíšne potraviny a lesné plody. Stopercent netrpel lenivým hrubým črevom, ktoré spôsobovalo spomínaný druh zápchy (lebo typujem, že druhov zápchy je viac...). Jedol určite aj kosti (a vlákninu z nich), škrupiny vajec, atď... jedno je isté, zo zeleniny nemal viac vlákniny ako ja teraz, pochybujem, že schrúmal napr. 2 veľké mrkvy denne (hlavne, keď mrkva vtedy neexistovala)....
Takže sa opýtam ešte raz - pán Jarda, považujete vaječné škrupinky (z domácich vajec) mletého charakteru za bezpečný zdroj vlákniny ? Viem, že obsahujú veľa vápnika, ale ak to neuškodí zvieratám čo konzumujú vajíčka v celku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou nemôže uškodiť ani mne.
PS : hýbem sa aktívne 5 dní v týždni.
Ďakujem za odpoveď.

Žádnou vlákninu neobsahují, je to vápník, tedy minerál a ne vláknina, jinak komentovat tuto stravu ani nebudu, jen bych se zdržoval psaním to je ve vašem případě stejně zbytečné.

Stránka 24 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/