Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohanka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=333
Stránka 511

Autor:  Jarda [ ned bře 14, 2010 11:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Maybes píše:
Nedomnívám, jen se chci dobrat jak to vlastně a znát Váš názor.

Náš dávný předek normálně plesnivé produkty samozřejmě jedl, protože nijak rozumně to skladovat nemohl a jsme tedy na tyto situace celkem dobře vybaveni. Má to jednu mušku a funguje to pouze pokud máme správné pH, ve kterém se tyto plísně nedokáží množit a růst.To si náš předek rozhodit nedokázal, protože obchoďáky s těmi kyselinotvornými jedy v lese neměl. Není tedy potřeba zkoumat odkud nás co ohrožuje, to je blbost moderního světa, všechno tu bylo dávno před námi a se vším se umíme úspěšně porvat, ale musíte mít adekvátně robustní imunitní systém, který si s tím poradí, jinak jste skleníková rostlina, která při první jarním vánku zahyne.

Autor:  ravima [ čtv pro 02, 2010 8:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jarda píše:
Já pohanku používám nejméně 20 let pouze máčenou, je to téměř instantní potravina a pokud se Vám povede koupit skutečně zralou, tak stačí namočit ji v teplé vodě na cca 20 - 60 minut. Nepíšete, jakou barvu měla ta co jste použil, ale zaměřte se na zelenou variantu, ta hnědá je loupaná tepelně a tím pádem je znehodnocena, zelená je loupaná mechanicky a veškeré nutriční hodnoty jsou zachovány. Většinou je na sáčku napsáno “pohanka kroupy“, naklíčit se rozhodně nedá, to by musela být neloupaná a ta se zase nedá jíst.

Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.

Autor:  sakul [ čtv pro 02, 2010 9:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

ravima píše:
Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.

Vida, to je dobrý tip, pohanku mne klíčit nenapadlo ...

Autor:  Jarda [ čtv pro 02, 2010 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

ravima píše:
Mechanicky loupaná pohanka se klíčit dá, a to velmi snadno - stačí ji nasypat do nádoby, zalít větším množstvím vody a nechat to tak asi 2 dny.
Pohanky jím čím dál větší množství, nyní už skoro celý balíček (500g) denně. Asi tak polovinu jím naklíčenou (tedy namočenou 2 dny), zbytek namočenou přes noc nebo 1 den.
Ono to vyloupání nijak nevadí, stejně tak se dají klíčit třeba loupaná slunečnicová semínka, a určitě i další potraviny.

Máte pravdu, ale většinou je od strojního loupání dost rozlámaná a pak je s tím klíčením docela problém, jako i u jiných loupaných semen. Velice tedy záleží, jak moc je semeno poškozené a dle toho vypadá i klíčivost. To je hlavním důvodem mé předchozí odpovědi, protože dlouhodobě stabilní výsledky se mě nedařilo docílit. Proto raději tvrdím, že se klíčit nedá, což platí hlavně v letních měsících, kdy často začne od těch rozlámaných zrn kvasit a všechno pak musíte vyhodit. Slunečnicová semena jsou na tom podobně a výsledek se dost liší podle zakoupené várky

Autor:  playaa [ stř led 19, 2011 8:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Tak jsem si tento týden koupil světlou pohanku zn. provita ve zdavé výživě, náhodou jsem jí nechal přes noc na stole kousek od postele a najednou vám pozdě v noci slyším nějaké zvuky (mně totiž vzbudí i sebemenší šoustnutí, bohužel) a tak rozsvítím a pátrám po onom vzruchu a ono to šlo, představte si, právě z tý pohanky. Ráno se na to dívám a byl v tom živý brouk, obal byl neporušen, země původu Čína. Čili mně teď na pohanku trochu přešla chuť, minimálně na tu od oné firmy.

Autor:  Jarda [ stř led 19, 2011 10:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

playaa píše:
Tak jsem si tento týden koupil světlou pohanku zn. provita ve zdavé výživě, náhodou jsem jí nechal přes noc na stole kousek od postele a najednou vám pozdě v noci slyším nějaké zvuky (mně totiž vzbudí i sebemenší šoustnutí, bohužel) a tak rozsvítím a pátrám po onom vzruchu a ono to šlo, představte si, právě z tý pohanky. Ráno se na to dívám a byl v tom živý brouk, obal byl neporušen, země původu Čína. Čili mně teď na pohanku trochu přešla chuť, minimálně na tu od oné firmy.

To se divím, třeba byl nějakej vzácnej a jedlej, nakonec oni tam jedí celkem všechno co se hýbe a určitě to nechutná špatně. Ale již beze srandy, stejně se to balí zde a brouk byl tedy asi místní, což bych za problém nepokládal, ono toho po těch skladech potravin běhá daleko více a mnohem horšího než zrovna broučci. To, že nic z toho nevidíte, ještě zdaleka neznamená, že to tak není a opatrnost je vždy na místě.

Autor:  Martina46 [ čtv úno 03, 2011 10:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Autor:  Pavol77 [ čtv úno 03, 2011 10:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Zalievat nieco tak uzasne horucovu vodou, ci dokonca varit len kvoli chuti? Hmm. . to urcite nie. . . ja casto pridavam do namocenej pohanky namocene hrozienka, med. ci ovsenne vlocky. .. daju sa aj kusky ovocia, jablka napriklad. . . banan. . . je to mnam na ranajky \":)\"))

Autor:  Martina46 [ čtv úno 03, 2011 11:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Pavol77 píše:
Zalievat nieco tak uzasne horucovu vodou, ci dokonca varit len kvoli chuti? Hmm. . to urcite nie. . . ja casto pridavam do namocenej pohanky namocene hrozienka, med. ci ovsenne vlocky. .. daju sa aj kusky ovocia, jablka napriklad. . . banan. . . je to mnam na ranajky \":)\"))

jest nieco, co mi nechuti a stoji mi to v ustach a nemozem to kvoli tomu ani prehltnut? to asi nepojde... \":wink:\"

Autor:  Jarda [ čtv úno 03, 2011 11:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Chutě se značně liší a nevidím tedy důvod se nějak přemáhat i když ten postup určitě dobrý není. Pokud se týká stolice, tak většinou pohanka spíše pomáhá, ovšem už jsem se také setkal s případem kdy zhoršovala zácpu, ale dotyčný málo pil, čili hodně tekutin a mělo by to být v pořádku.

Autor:  Martina46 [ pát úno 04, 2011 12:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Jarda píše:
Chutě se značně liší a nevidím tedy důvod se nějak přemáhat i když ten postup určitě dobrý není. Pokud se týká stolice, tak většinou pohanka spíše pomáhá, ovšem už jsem se také setkal s případem kdy zhoršovala zácpu, ale dotyčný málo pil, čili hodně tekutin a mělo by to být v pořádku.

dakujem. no pijem dost, takze by to horsie nemalo byt.

Autor:  Sybilla [ ned úno 06, 2011 8:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Martina46 píše:
neviem si pomoct, ale namocena pohanka mi nechuti, "zmucnatenie" v ustach mi vadi. dnes som zaliala iba horucou vodou ( voda zovrela, odstavila som ju a zaliala pohanku),lenze ani tu by asi nemala byt vriaca... cca do tych 50 stupnov...?
no a teda takuto zaliatu som ochutnala, ale nic pre mna. tak som ju asi minutu povarila, nechala namocenu dalsich asi 20 minut a mnam.
je mi to luto, ale aby som ju jedla ( obcas si potrebujem dat nieco ie okrem zeleniny), musim ju takto upravit... snad casom pride nejaky prelom a bude mi chutit aj namocena.

moze pohanka sposobit - zhorsit zapchu? pokial ju jem so zeleninovym salatom, ci pickles?

Kým si zvykneš na svojráznu chuť nevarenej pohanky, skús vyskúšať pohankové vločky-mechanicky lisované za studena , stačí zaliať vlažnou vodou a nechať prikryté naboptnať tak 15 min. Mne to takto veľmi chutí aj samotné, iba s troškou kokosového oleja. Ale dá sa do toho všeličo podľa chuti popridávať.

Autor:  Martina46 [ pon úno 07, 2011 12:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Sybilla píše:
Kým si zvykneš na svojráznu chuť nevarenej pohanky, skús vyskúšať pohankové vločky-mechanicky lisované za studena , stačí zaliať vlažnou vodou a nechať prikryté naboptnať tak 15 min. Mne to takto veľmi chutí aj samotné, iba s troškou kokosového oleja. Ale dá sa do toho všeličo podľa chuti popridávať.

dakujem za tip.
dostanem vlocky kupit? vlockovac nemam.

Autor:  Sybilla [ pon úno 07, 2011 1:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Martina46 píše:
dakujem za tip.
dostanem vlocky kupit? vlockovac nemam.

Mávajú ich mechanicky spracované bežne v obchodíkoch so zdravou výživou. Majú vločky aj v Bille a Tescu, ale tie nekupuj, sú nielen hnusné, ale ešte aj termicky spracované, preto sú aj hnedé akoby spálené. Tie bio, sú na rozdiel od tých termicky spracovaných svetlé také sivasté, proste rozpučené zrnko a stačí ich nechať iba nabobtnať zakryté v miske tanierikom, tak cca 10-15 min. Potom pridáš ingrediencie podľa chuti buď nasladko alebo naslano, podľa stavu candidy \":)\" .

Autor:  Martina46 [ pon úno 07, 2011 2:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Sybilla píše:
Mávajú ich mechanicky spracované bežne v obchodíkoch so zdravou výživou. Majú vločky aj v Bille a Tescu, ale tie nekupuj, sú nielen hnusné, ale ešte aj termicky spracované, preto sú aj hnedé akoby spálené. Tie bio, sú na rozdiel od tých termicky spracovaných svetlé také sivasté, proste rozpučené zrnko a stačí ich nechať iba nabobtnať zakryté v miske tanierikom, tak cca 10-15 min. Potom pridáš ingrediencie podľa chuti buď nasladko alebo naslano, podľa stavu candidy \":)\" .

dakujem.
cize ja len na slano \":lol:\"
a co v DM - alnatura nieco ma?

Stránka 511 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/