Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohanka
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=333
Stránka 811

Autor:  Jarda [ ned dub 07, 2013 8:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

RaDu píše:
...je vhodná kombinace namočené pohanky s ovocem a ořechy

Jak pro koho, ale většina lidí to snáší docela dobře.

Autor:  lucinda21 [ pon lis 11, 2013 10:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Dobrý den,
četla jsem několik vážně míněných varování před klíčením čehokoli, tedy i munga, čočky, z důvodů vysoké pravděpodobnosti vytvoření plísní. Dále jsem se dočetla, že pokud se do vody pro klíčení přidá trochu peroxidu, plísně nevzniknou. Peroxid vodíku se má přidávat do každé vody, kterou do klíčků dáváme (tedy po dobu celého klíčení).
Zajímá mě váš názor a zkušenosti, zdali peroxid nevadí. Do současnosti jsem klíčila pouze s vodou, a proplachovala jsem zrna 2x denně. Plíseň jsem neviděla, což neznamená, že tam žádná mikroskopická nebyla.

Autor:  martina72 [ pon lis 11, 2013 10:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

lucinda21 píše:
Dobrý den,
četla jsem několik vážně míněných varování před klíčením čehokoli, tedy i munga, čočky, z důvodů vysoké pravděpodobnosti vytvoření plísní. Dále jsem se dočetla, že pokud se do vody pro klíčení přidá trochu peroxidu, plísně nevzniknou. Peroxid vodíku se má přidávat do každé vody, kterou do klíčků dáváme (tedy po dobu celého klíčení).
Zajímá mě váš názor a zkušenosti, zdali peroxid nevadí. Do současnosti jsem klíčila pouze s vodou, a proplachovala jsem zrna 2x denně. Plíseň jsem neviděla, což neznamená, že tam žádná mikroskopická nebyla.

Nesmíte všemu věřit, co se kde píše. Lepší je jíst něco živého (což naklíčená věc jednoznačně je), než mudrovat o nějakých plísních, které na životní sílu klíčku, dle mého názoru, nemají. Pokud si dáte rohlík nebo chléb do igelitu, máte ho plný plísní a divných kvasinek a hub natotata, rohlík se ale bránit neumí, je mrtvý.

Autor:  Jarda [ sob lis 23, 2013 1:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

lucinda21 píše:
Dobrý den,
četla jsem několik vážně míněných varování před klíčením čehokoli, tedy i munga, čočky, z důvodů vysoké pravděpodobnosti vytvoření plísní. Dále jsem se dočetla, že pokud se do vody pro klíčení přidá trochu peroxidu, plísně nevzniknou. Peroxid vodíku se má přidávat do každé vody, kterou do klíčků dáváme (tedy po dobu celého klíčení).
Zajímá mě váš názor a zkušenosti, zdali peroxid nevadí. Do současnosti jsem klíčila pouze s vodou, a proplachovala jsem zrna 2x denně. Plíseň jsem neviděla, což neznamená, že tam žádná mikroskopická nebyla.

No zase nehledejte bubáky tam kde většinou nejsou, správně vám odpovídá člen martina72 a pokud jde o peroxid, tím asi nic nezkazíte, ale nesmíte koncentraci přehnat.

Autor:  veganpedro [ pon úno 24, 2014 2:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Dobrý den, píšete, že nejlepší je mechanicky loupaná pohanka - zelené barvy - kde ji lze koupit? Klidně odkaz na eshop by se hodil. Nebo značka. Děkuji

Autor:  Jarda [ pon dub 21, 2014 7:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

veganpedro píše:
Dobrý den, píšete, že nejlepší je mechanicky loupaná pohanka - zelené barvy - kde ji lze koupit? Klidně odkaz na eshop by se hodil. Nebo značka. Děkuji

Tím jsem se nikdy nezabýval, manželka ji vždy přinese z prodejny racionální výživy a předpokládám, že zde nemáme nijak výjimečné zásobování, řekl bych, že se sežene naprosto běžně. Pro jistotu jsem do netu napsal pohanka loupaná a vyskočilo toho na mě opravdu dost.

Autor:  Ryu [ úte pro 09, 2014 7:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Mám dotaz ohledně namáčení pohanky lámanky - je lepší nechat ji přes noc namočenou při pokojové teplotě nebo v ledničce?

Autor:  martina72 [ stř pro 10, 2014 7:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ryu píše:
Mám dotaz ohledně namáčení pohanky lámanky - je lepší nechat ji přes noc namočenou při pokojové teplotě nebo v ledničce?

Jaký má smysl ji namáčet? Proč ji nesníte po velmi krátké době vaření či dušení? Je ještě rychleji než rýže.

Autor:  jani [ stř pro 10, 2014 11:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ryu píše:
Mám dotaz ohledně namáčení pohanky lámanky - je lepší nechat ji přes noc namočenou při pokojové teplotě nebo v ledničce?

Kupuju si loupanou pohanu fy.ARAX, ta skutečně nabobtná. Máčená ve vlažné vodě se dá jíst už během půl hodiny, já si máčím větší množství a dávám do ledničky. Vodu nechávám tak do 1cm nad pohankou. Nevařím ji - není důvod, chutná jak vařená i tak. Když mám chut na vařené, tak do ní prsknu vajíčko a nechám ho vysrážet, jinak se dá smíchat na sladko s medem a skořicí, já ji mám ráda s česnekem, kayenem, černou lávovou solí a majoránkou a kokostukem. Dá se použít s jakýmkoliv kořením a vždycky je výborná, třeba jen s nastrouhaným nebo přikusovaným jablkem.

Autor:  Ryu [ čtv pro 11, 2014 1:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Dík za tip, zkusím to. A bylo by to ok i mimo ledničku? Dát do propláchnuté pohanky (lámanka nebo kroupa) pár mandlí nebo semínek, koření (třeba kmín) a nechat namočené delší dobu (8, 9 hodin)? Nezačne to v pokojové teplotě kvasit? A přikrývá se to? \":roll:\" Zkouším to chvíli, proto ty asi divný otázky... Ale je lepší se blbě ptát, než (se) uvařit \":P\"

Autor:  jani [ čtv pro 11, 2014 8:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ryu píše:
Dík za tip, zkusím to. A bylo by to ok i mimo ledničku? Dát do propláchnuté pohanky (lámanka nebo kroupa) pár mandlí nebo semínek, koření (třeba kmín) a nechat namočené delší dobu (8, 9 hodin)? Nezačne to v pokojové teplotě kvasit? A přikrývá se to? \":roll:\" Zkouším to chvíli, proto ty asi divný otázky... Ale je lepší se blbě ptát, než (se) uvařit \":P\"

Asi záleží na teple, u nás se kvůli mojí neustálé zmrzlosti dost topí, přes noc by to u nás zkyslo, i v ledničce to začne asi na třetí den kysat. Já ji vůbec neproplachuju, dycky se mi jí víc při tom vysype. Už párkrát na POTRAVINY NA PRANÝŘI proběhlo upozornění, že některá várka byla závadná, a to jsem si vždycky myslela, jak relativně zdravě jím \":-(\"
V kauflandu bývá ve slevě k dostání i za 19 kč.

Autor:  Gabriel [ čtv pro 11, 2014 4:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ja som mechanicky lupanu pohanku dlho kupoval od vyrobcu „Bio Harmonie“ (500g) bezne na SK dostat v kauflande, v DM v Coop.

Su vsak ale dve verzie, na zadnej strane napis krajina povodu EU resp. mimo EU (t.j. Čína), davnejsie nebol problem prehrabat sa medzi baleniami, tak som si povyberal tie s povodom z EU, ale uz nejaky ten rok taku nikde neviem zohnat, vsade je len čínska...

Tak som si zo zufalstva pohladal na nete a nasiel som taku pod nazvom „Bio Pohanka z Moravy“ (400g). Hovorim si super, pestovana na Morave, hura... Ked mi prisla, no cuduj sa svete, balenie to iste, aj napis „Bio Pohanka“ (ale 500g) akurat bez slova „z Moravy“. Krajina povodu Polsko (ti to zrejme doviezli opat z Číny a prebalili v PL)... Ufff!!!
Inak je dobra chutovo aj bobtna atd.
To len tak pre zaujimavost...

Pozn. Na SK je termicky lupana Lagris a ta od firmy Marianna, celkovo sa tejto znacke vyhybam vo vsetkom (tato firma predava aj hnusny sfermežovany lanovy olej... bleeee).

Přílohy:
pohanka.jpg
pohanka.jpg [ 3.73 KiB | Zobrazeno 16279 krát ]
morava.jpg
morava.jpg [ 5.5 KiB | Zobrazeno 16279 krát ]

Autor:  Jarda [ sob led 17, 2015 10:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka

Ryu píše:
Dík za tip, zkusím to. A bylo by to ok i mimo ledničku? Dát do propláchnuté pohanky (lámanka nebo kroupa) pár mandlí nebo semínek, koření (třeba kmín) a nechat namočené delší dobu (8, 9 hodin)? Nezačne to v pokojové teplotě kvasit? A přikrývá se to? \":roll:\" Zkouším to chvíli, proto ty asi divný otázky... Ale je lepší se blbě ptát, než (se) uvařit \":P\"

Uvedený čas by teoreticky nemusel být problém, ale je to na hraně a bude hodně záležet na teplotě v místnosti. Určitě vám to nebude fungovat v přetopeném panelovém bytě, tam bude kysat určitě. Přikrývat pokličkou je zbytečné, spíše dát na nádobu utěrku, aby tam nešla nějaká verbež i když třeba banánové - vinné mušky nyní již problém nejsou.

Autor:  Petra2 [ ned led 18, 2015 9:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Pohanka nasucho ?

Mám dotaz ohledně konzumace "syrové" pohanky. Nemám totiž dost trpělivosti namáčet si ji (natož vařit). Většinou kupuji lámanku a tu chroupu jen tak nasucho samotnou. Prostě ji drtím mezi zuby (to mě baví! \":-)\" )
tak dlouho, až se přirozeně promíchá se slinami a dá se spolknout. Takto mi chutná.
Nejčastěji si ji takto přijídám k sirné patlanině, do které na chuť přidávám 1-2 stroužky drceného česneku. Nebo někdy i samotnou. Dělám to tak i v zaměstnání (kancl u PC) a kolegové mě asi mají za slušného cvoka (zaslechla jsem snad i slovo "prase"!). V práci pohanku skladuji v šuplíku vedle čajů společně s MSM, kaolínem a řasou Wakame. Někdy mi ji napadnou moli, takže většinou musím koupit nový sáček dříve než ji stihnu dochroupat.

Zajímá mě, zda je tenhle způsob konzumace OK. Namočená nekřupe a ani tak pěkně nevoní a to bych si ji nevychutnala.

Autor:  Jarda [ sob led 24, 2015 11:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohanka nasucho ?

Petra2 píše:
Mám dotaz ohledně konzumace "syrové" pohanky. Nemám totiž dost trpělivosti namáčet si ji (natož vařit). Většinou kupuji lámanku a tu chroupu jen tak nasucho samotnou. Prostě ji drtím mezi zuby (to mě baví! \":-)\" )
tak dlouho, až se přirozeně promíchá se slinami a dá se spolknout. Takto mi chutná.
Nejčastěji si ji takto přijídám k sirné patlanině, do které na chuť přidávám 1-2 stroužky drceného česneku. Nebo někdy i samotnou. Dělám to tak i v zaměstnání (kancl u PC) a kolegové mě asi mají za slušného cvoka (zaslechla jsem snad i slovo "prase"!). V práci pohanku skladuji v šuplíku vedle čajů společně s MSM, kaolínem a řasou Wakame. Někdy mi ji napadnou moli, takže většinou musím koupit nový sáček dříve než ji stihnu dochroupat.

Zajímá mě, zda je tenhle způsob konzumace OK. Namočená nekřupe a ani tak pěkně nevoní a to bych si ji nevychutnala.

Tak zásadní problém v tom není, ale delší namočení v zrnu probudí enzymy, nicméně v lámance se stejně asi již nic neprobudí.

Stránka 811 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/