Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Lis na olej
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=3317
Stránka 1011

Autor:  Lukáš 2 [ ned pro 11, 2016 3:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Allena píše:
Dobrý den,
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle...

Dobrý den,
jste si jista, že ten olej z lisu Yoda je za studena lisovaný? Já jsem si tento lis také zakoupil - a i přes propagandu ze strany prodejce, že teplota oleje nepřesáhne 40°C - musím bohužel konstatovat, že jsem vyhodil 10 tisíc Kč - protože mi z Yody teče olej o daleko vyšší teplotě. Ono taky není divu - když dochází k nahřívání lisovací hřídele na teploty, při kterých jsem se o ní popálil. \":evil:\" A vzhledem k tomu, že lisovaný olej teče přes rožhavené kovové díly - je naprosto vyloučené, aby toto bylo lisování za studena ( alespoň u mého exempláře).
Zvláště nebezpečné to považuji u lněného oleje. Tento olej nesmí projít těmito teplotami.
Vy jste spokojená s teplotou oleje? Pro mě těžké zklamání.

Používáte někdo nějaký lis na olej u kterého opravdu nedochází k nahřívání vnitřních dílů lisu? Já zatím nic takového neobjevil. \":oops:\"

Autor:  Boranam [ čtv pro 15, 2016 9:40 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Lisovat olej pravdu za studena je velký technický problém. Tlakem se zvyšuje teplota, ale bez tlaku nic nevylisujete. A největší tlak je nutno použít u tvrdých semen a mezi nejtrvdší semana patří len, proto si neumí představit lisování lnu při rozumných teplotách. Pokud bych lisoval semena kvůli omega 3, rozhodně bych nelisoval len, ale chia, která jsou stokrát měkčí a během jejich lisování nevzniká extrémní teplota.

Autor:  derkel [ čtv pro 15, 2016 11:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Lukáš 2 píše:
Dobrý den,
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle...

Dobrý den,
jste si jista, že ten olej z lisu Yoda je za studena lisovaný? Já jsem si tento lis také zakoupil - a i přes propagandu ze strany prodejce, že teplota oleje nepřesáhne 40°C - musím bohužel konstatovat, že jsem vyhodil 10 tisíc Kč - protože mi z Yody teče olej o daleko vyšší teplotě.

jakou teplotu měl ten olej?

Autor:  Alopat [ čtv pro 15, 2016 3:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Ve videu Romana Vaňka na Streamu hovoří jednatel společnosti Fabio produkt, že jimi vyráběné oleje lisované za studena, tedy bez přídavného zahřívání, dosahují teploty 55-60°C u extra panenského z prvního lisu a 70°C u panenského lisovaného při druhém lisu za vyššího tlaku. S mechanickým zahřátím vlivem tlaku a tření je tedy třeba počítat.
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005480-slunecnicove-a-repkove-oleje

Autor:  SemTamTuPrídem [ čtv pro 15, 2016 6:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Ked je olej zo 100% tuk, tak aj tak bude bez enzymov, enzmy sa totiz v 100%-nom tuku nenachadzaju... Potom neviem naco sa tu riesi teplota 55 ci 70 stupnov celzia, ked ani jedna z nich neprepali tuk/olej... Rieste radsej raketove zluknutie/oxidaciu rastlinnych omega3 a prebytok omega6... \":-)\"... Olivy totiz asi tazko chcete lisovat...

Autor:  PavelZ [ čtv pro 15, 2016 8:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Myslím, že nejlepší oleje se nelisuji ale získávají extrakci Co2

Autor:  Boranam [ čtv pro 15, 2016 8:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

[quote="SemTamTuPrídem":21nxv41k]Ked je olej zo 100% tuk, tak aj tak bude bez enzymov, enzmy sa totiz v 100%-nom tuku nenachadzaju... Potom neviem naco sa tu riesi teplota 55 ci 70 stupnov celzia.[/quote:21nxv41k]
Tady nejde o enzymy, ale o oxidaci omega 3, protože oxidovaná omega 3 ničí

Autor:  Lukáš 2 [ čtv pro 15, 2016 10:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Tady nejde o enzymy, ale o oxidaci omega 3, protože oxidovaná omega 3 ničí

Autor:  SemTamTuPrídem [ čtv pro 15, 2016 11:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Lukáš, ja len nechapem naco riesis oleje, ked tu mas maslo, kokosovy olej, mast... Podla mna je to zbytocne "blbnutie"... Nevyrobis si totiz doma ziadny zdravsi tuk, nez mnou spomenute tuky...ktore si vies kupit \":-)\" A za lacno.

Autor:  Alopat [ pon pro 26, 2016 4:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

SemTamTuPrídem, máš sice pravdu, že se jedná o vyhánění čerta ďáblem, ale nech na každém jak se bude oxidovat a okysličením rozdýchávat přidušené buňky. Ne každý má totiž během léčby k dispozici hyperbarickou komoru, kyslíkový koncentrátor a ionizátor vzduchu.

Autor:  pv33 [ pon pro 26, 2016 11:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Lukáš 2 píše:
...Jíst namočený lněný semínko a věřit, že si z toho tělo něco vezme...tomu moc nevěřím..

Lneny seminko se dobre mixuje v elektrickym mlynku na kavu a pak ho muzes do cehokoliv pridat a stravis ho.

Autor:  Boranam [ stř pro 28, 2016 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

pv33 píše:
Lneny seminko se dobre mixuje v elektrickym mlynku na kavu a pak ho muzes do cehokoliv pridat a stravis ho.

V elektrickém mlýnku na kávu během mletí také vzniká poměrně vysoká teplota, takže se nám omega 3 opět zahřeje. Možná méně, než v lisu, ale zahřeje se určitě.

Autor:  pv33 [ čtv pro 29, 2016 12:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Boranam píše:
V elektrickém mlýnku na kávu během mletí také vzniká poměrně vysoká teplota, takže se nám omega 3 opět zahřeje. Možná méně, než v lisu, ale zahřeje se určitě.

Mleti je velmi rychle. Mozna se zahriva neco v motorku, ale noze mlynku a miska v ktere jsou seminka, tedy casti, ktere prijdou se seminkem do styku, se nezahrivaji nebo jen minimalne. A urcite ne na vyssi teplotu nez je teplota tela. Toho bych si vsimnul pri cisteni.

Autor:  SemTamTuPrídem [ čtv pro 29, 2016 2:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

pv33 píše:
Mleti je velmi rychle. Mozna se zahriva neco v motorku, ale noze mlynku a miska v ktere jsou seminka, tedy casti, ktere prijdou se seminkem do styku, se nezahrivaji nebo jen minimalne. A urcite ne na vyssi teplotu nez je teplota tela. Toho bych si vsimnul pri cisteni.

Chalani, nepríde vám prinajmenšom DIVNÉ konzumovať potravinu (ľanový olej), ktorá je tak "reaktívna" ? \":D\" ... Lisovanie ľanového semena v "laboratórnych podmienkach"... Len aby ste mali nejaké to omega3, navyše v neplnohodnotnej forme.... Tomu sa vraví "zdravý rozum".... Keby ľanové semeno patrilo do úst človeka, nebolo by tak náročné poživateľné.... To už kosti zo zvierat sú sto krát dostupnejšie.... Rozlomíš špikovú kosť, a máš k dispozícii špik.... Keď chceš vývar z kostí, môžeš si ho spraviť.... Tam nehrozí nič také, že vysoká teplota z toho spraví škodlivý odpad, alebo že to na vzduchu rýchlo zoxiduje.... Fakt vás nechápem chalani.... To je primitívna vegánska náhrada omega3 z kvalitného mlieka, masla, rýb, poctivo živených živočíchov.... Keby aspoň bola tak jednoducho dostupná, ako je dostupný (a stabilný) olej kokosový či olivový... Lenže ľan je totálna sr*čka... Vhodný tak na tkaniny........ a je mi fuk, že to pchala Dr. Budwig do svojho tvarohu........... Sama vedela o tom dosť málo, inak by miesto tvarohu používala napr. kefír, na ktorý prakticky bude alergický možno jeden z 1000 ľudí, na rozdiel od tvarohu, ktorý je problémový. Ja som si robieval alternatívu na tú jej srágoru, miesto tvarohu bryndza, miesto ľanových semien olej z treščej pečene. A dal som si do toho aj 2 kúsky paraorechu.
Čakám na vašu kritiku, rozhorčenie, keď sa "vzbúrim" voči nejakej autorite.... Ale tisíce rokov náboženstvom podmienená myseľ sa môže voči takým ako som ja len búriť..... Vaše "výsostné" autority hlásali, že nasýtené tuky spôsobujú srdcové ochorenia, a že odpoveďou na zdravé srdce sú rastlinné oleje typu slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný..... Nebola medzi nimi náhodou aj Dr. Budwig ? \":roll:\"

Autor:  Jarda [ ned led 08, 2017 5:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

pavell píše:
Jak se prosím lisuje rakytníkový olej z plodů. Díky Pavel

Pokud vím tak tam se nic nelisuje, ale jde o výluh do oleje, popsáno je to třeba zde http://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-si-d ... kovy-olej/ . V konečné fázi by to asi vylisovat šlo a možná by tím uvolněných látek bylo v oleji více.

Stránka 1011 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/