Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Lis na olej
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=3317
Stránka 911

Autor:  Polívková [ čtv úno 04, 2016 4:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Paul píše:
Nene, vařením bych přišel o velkou část vitaminu C. Proto nadrcené šípky přes noc maceruji a ráno směs ohřeji na cca 60 stupňů. čaj získá úplně jinou chuť (je sladší než když šípek jen zaliji vařící vodou).

Ten syrový šípkový čaj zkusím, vypadá to dobře. Já si už nějakou dobu z různých bylin zkouším dělat čaje o teplotě vody jen 30 stupňů a nechávám je louhovat několik hodin.

Autor:  Jarda [ ned bře 13, 2016 12:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Polívková píše:
Ten syrový šípkový čaj zkusím, vypadá to dobře. Já si už nějakou dobu z různých bylin zkouším dělat čaje o teplotě vody jen 30 stupňů a nechávám je louhovat několik hodin.

Maceráty jsou určitě výborné, na nich chybu nenajdete.

Autor:  jajda22 [ sob dub 02, 2016 6:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Paul píše:
To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil \":-)\"
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku.
O prášku jsem našel zajímavé články ohledně léčby revmatoidní artritidy:
http://www.naturalnews.com/042303_rose_hips_rheumatoid_arthritis_herbal_medicine.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm

A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...

Paule,nemohl by jsi sem dát stručný výcuc z těchto článků-pro ty kteří neumí anglicky? Díky

Autor:  Allena [ úte dub 05, 2016 10:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Dobrý den,
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle. Jen trochu řeším dilema, jestli je vhodná konzumace sušiny ze semínek po lisování (dělám hlavně len). Olej je lisovaný zastudena, ale sušina prochází teplotou asi 60 - 80 stupňů celsia, takže už není raw. Stravuji se podle zásad pana Jardy, a u této sušiny si nejsem jistá. Určitě obsahuje ještě dost živin a minerálních látek, chuťově je dobrá a lehce nasládlá. Sypu s ní zeleninové i ovocné saláty, jde z ní připravit chutná kaše (s vodou nebo rostlinným mlékem krásně nabobtná), nebo z ní připravuji různé kuličky s namletými semínky. Prosím o radu, jestli byste lněnou sušinu doporučil takto konzumovat? Děkuji

Autor:  pv33 [ stř dub 06, 2016 10:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Allena píše:
Dobrý den,
máme doma lis na olej Yoda, je to opravdu dobrý pomocník. Obsluha je snadná, čištění také a oleje jsou vynikající. I lněný olej, když je čerstvě vylisovaný, chutná výborně, lehce nasládle. Jen trochu řeším dilema, jestli je vhodná konzumace sušiny ze semínek po lisování (dělám hlavně len). Olej je lisovaný zastudena, ale sušina prochází teplotou asi 60 - 80 stupňů celsia, takže už není raw. Stravuji se podle zásad pana Jardy, a u této sušiny si nejsem jistá. Určitě obsahuje ještě dost živin a minerálních látek, chuťově je dobrá a lehce nasládlá. Sypu s ní zeleninové i ovocné saláty, jde z ní připravit chutná kaše (s vodou nebo rostlinným mlékem krásně nabobtná), nebo z ní připravuji různé kuličky s namletými semínky. Prosím o radu, jestli byste lněnou sušinu doporučil takto konzumovat? Děkuji

Pokud to je k jidlu, tak bych to nevyhazoval. V seminkach nejsou jen enzymy a vitaminy, ale i mineraly a spousta potrebny vlakniny. A ne vsechno se znici pri teplote 60-80, ani vsechny vitaminy.

Pro zajimavost, jak dlouho ten lis mate a kolik je tak vyteznost?

Autor:  Allena [ stř dub 06, 2016 8:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Lis máme relativně krátce, asi 2 měsíce. Výtěžnost jsem měřila u lnu, z 1 kg semínek je něco přes 300 ml oleje. V manuálu je uvedená výtěžnost 390 ml. U sezamu by měla být z 1 kg 430 ml oleje.
Zkoušela jsem také makový olej a olej z vlašských ořechů, také jsou velmi chutné. Maková sušina je chuťově výborná, ale ořechová je štiplavá.
Jinak len kupujeme v prodejně pro hospodářská zvířata jako krmný len. Kvalitou předčí i některé bio výrobky z prodejen zdravé výživy. Je bez jakýchkoli nečistot, velká a lesklá semena a stojí 1 kg 44 Kč, takže i finančně ten domácí lněný olej vyjde levně.

Autor:  ganesa [ čtv dub 07, 2016 5:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

U toho lněného semínka je problém s odrůdou, která u prodejce nikdy není uvedená.
Pokud jde o obsah Omega-3 mastných kyselin, je to doma bez nároku.
Pak jedině olej z Agro-el, kde je zaručený obsah Omega-3.
psal jsem o tom tady, (viz příloha odrudy lnu.xls):


Autor:  Allena [ pát dub 08, 2016 8:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Děkuji za informace, to mě překvapilo jak rozdílné mohou být obsahy omega 3 v různých odrůdách. Len který používám je pravděpodobně potravinářský, protože semínka i olej jsou opravdu nasládlé, s oříškovou příchutí. Tak mě napadlo, že se příště zkusím obrátit přímo na Agro-el, jestli by neprodali lněné semínko, které používají k lisování.
Ještě bych se chtěla zeptat k té konzumaci sušiny po lisování oleje ze lnu, jestli se domníváte, že může vyvolat trávicí leukocytózu, když neprojde bodem varu, ale nějakými těmi 60 - 80 stupni. Já tu sušinu konzumuju celkem pravidelně, vždy trochu do snídaně, oběda i večeře. Tak jestli z toho nehrozí nějaké budoucí potíže, hlavně kvůli té leukocytéze. Jinak je všechno jídlo syrové. Z té lněné sušiny dělám mléko, nebo kaše s jiným ořechovým nebo semínkovým mlékem, nebo ji přidávám ke klíčkům, nebo jiným semínkům, nebo k ovoci, nebo do zeleninové štávy nebo salátu. Prosím o vyjádření také pana Jardu, až to časově půjde. Děkuji.

Autor:  Allena [ sob dub 09, 2016 3:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Ještě prosím o informaci, jestli se lignany ze lněných semínek dostávají do oleje a jestli je rozdíl v obsahu lignanů v různých typech lnu (potravinářský, technický, přadný)?
Také jestli se obsah lignanů ovlivní máčením lněných semínek nebo jestli lignany případně zničí teplota 60 - 80 stupňů při lisování oleje?
Proč je vlastně nebezpečné konzumovat větší množství lněného oleje? (např 2-3 x denně 1-2 lžíce)? A platí to i u toho potravinářského lnu, který má výrazně méně omega 3 (cca 3 %)?

Děkuji moc

Autor:  pv33 [ sob dub 09, 2016 8:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Allena píše:
...Proč je vlastně nebezpečné konzumovat větší množství lněného oleje? (např 2-3 x denně 1-2 lžíce)?...

Cemu rikas vetsi mnozstvi lneneho oleje? Dr Budwigova, podle jejiho protokolu se vylecily tisice lidi, doporucovala minimalne 6 lzic denne ve smesi s tvarohem a jeste i do salatu a pripadne i dalsi olej klystyrem. A k tomu jeste rozemleta lnena seminka. Ja jsem mel nekolikrat i 4 davky te smesi a ja do jedne davky davam misto doporucenych 3 lzic lzice 4, takze jsem mel 16 lzic lneneho oleje za den a k tomu rozemleta lnena seminka. Navod lecby rakoviny a dalsich nemoci podle Budwigove http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?p=68983#p68983.

Autor:  Jarda [ ned dub 17, 2016 8:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Allena píše:
Děkuji za informace, to mě překvapilo jak rozdílné mohou být obsahy omega 3 v různých odrůdách. Len který používám je pravděpodobně potravinářský, protože semínka i olej jsou opravdu nasládlé, s oříškovou příchutí. Tak mě napadlo, že se příště zkusím obrátit přímo na Agro-el, jestli by neprodali lněné semínko, které používají k lisování.
Ještě bych se chtěla zeptat k té konzumaci sušiny po lisování oleje ze lnu, jestli se domníváte, že může vyvolat trávicí leukocytózu, když neprojde bodem varu, ale nějakými těmi 60 - 80 stupni. Já tu sušinu konzumuju celkem pravidelně, vždy trochu do snídaně, oběda i večeře. Tak jestli z toho nehrozí nějaké budoucí potíže, hlavně kvůli té leukocytéze. Jinak je všechno jídlo syrové. Z té lněné sušiny dělám mléko, nebo kaše s jiným ořechovým nebo semínkovým mlékem, nebo ji přidávám ke klíčkům, nebo jiným semínkům, nebo k ovoci, nebo do zeleninové štávy nebo salátu. Prosím o vyjádření také pana Jardu, až to časově půjde. Děkuji.

Semínka se co do obsahu nutričních hodnot zásadně liší odrůda od odrůdy a vůbec nejlepší je původní len zpracovávaný na tkaninu, což již dnes zapadlo a seje se opravdu málo. Převládá len setý pro výrobu nafty a ten vyžaduje jiné vlastnosti. Pokud jde o tu drť po lisování nevidím problém v její konzumaci, ovšem je otázka v jakém množství. Velký objem by možná byl z dlouhodobého pohledu schopen rozhodit i hormonální rovnováhu a hustotu krve, tedy určitě pouze v rozumné míře. Další problém může nastat v nadbytečné konzumaci PUFA ve stravě, což brzdí štítnou žlázu a nemusí tedy jít o zrovna zdravé počínání. Ne nadarmo platí všeho s mírou, nebo všeho moc škodí.

Autor:  Jarda [ ned dub 17, 2016 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Allena píše:
Ještě prosím o informaci, jestli se lignany ze lněných semínek dostávají do oleje a jestli je rozdíl v obsahu lignanů v různých typech lnu (potravinářský, technický, přadný)?
Také jestli se obsah lignanů ovlivní máčením lněných semínek nebo jestli lignany případně zničí teplota 60 - 80 stupňů při lisování oleje?
Proč je vlastně nebezpečné konzumovat větší množství lněného oleje? (např 2-3 x denně 1-2 lžíce)? A platí to i u toho potravinářského lnu, který má výrazně méně omega 3 (cca 3 %)?

Děkuji moc

Obsah lignanů hodně záleží na filtrování oleje a čím méně je čištěný, tím více by jich tam mělo být. Nedovedu s jistotou odpovědět zda se obsah lignanů liší, ale přikláněl bych se k názoru že ne. Také dopad teploty na lignany mohu pouze odhadnout a domnívám se že by jim uvedená teplota zásadně vadit neměla. Nebezpečí je hlavně v možnosti vysokého přeředění krve a posunu hladin hormonů v případě konzumace celého semínka.

Autor:  derkel [ pon čer 06, 2016 11:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Co jsem se ptal v agroelu, tak semínka co prodávají je stejná odrůda jako olej.

Autor:  Jara [ sob lis 19, 2016 9:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Nevíte někdo prosím vás např. Inženýr zda tento novější lis Sana lze použít na omegu 8004?
Případně jaký je rozdíl oproti tomu staršímu. https://www.eujuicers.cz/lis-na-olej-sana-euj-702

Autor:  pavell [ ned lis 20, 2016 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jak se prosím lisuje rakytníkový olej z plodů. Díky Pavel

Stránka 911 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/