Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Lis na olej
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=3317
Stránka 811

Autor:  Jarda [ ned kvě 24, 2015 4:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

evuska.antonuska píše:
V ccr je firma missiva a ta lisuje za dobry peniz vzdy cerstvy lneny olej az je dost zakazek kazde dva tydny.tak si myslim je zbytecnw lis kupovat kazdopadne celkove radim precist knihu od johanna budwing ta to seminko zkoumala 50let a udajne do 15 minut po vylisovani olej o dost prichazi takze by se mel smichat s medem nebo necim co to vsechno uchova.

Tak jistě je naprosto čerstvý olej o něčem jiném něž nějaký skladovaný, ale naprostá většina lidí ho nemá na čem vylisovat a dokonce ani z čeho, protože semena správných odrůd se zde běžně neseženou.

Autor:  merlin0205 [ úte srp 25, 2015 3:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Tak taky přispěji se svou zkušeností lisování oleje. Nadchl mě lis mě lis http://cz.yodaeurope.eu/.
Objednal jsme ho u http://www.nejodstavnovac.cz za 10 499 Kč.
Zatím jsem lisoval len, sezam, mák, dýni a slunečnici. Lis je opravdu jednoduchý na ovládání a lisuje perfektně.
Až bude troška času změřím výtěžnost. Ale tady bude hrát roli asi vlhkost semínek a jejich olejnatost.
To mě přivádí na myšlenku, zda je tu někdo kdo má stálého dodavatele semínek v rozumné kontinuální kvalitě?

Autor:  pv33 [ stř srp 26, 2015 9:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

merlin0205 píše:
Tak taky přispěji se svou zkušeností lisování oleje. Nadchl mě lis mě lis http://cz.yodaeurope.eu/.
Objednal jsme ho u http://www.nejodstavnovac.cz za 10 499 Kč.
Zatím jsem lisoval len, sezam, mák, dýni a slunečnici. Lis je opravdu jednoduchý na ovládání a lisuje perfektně.
Až bude troška času změřím výtěžnost. Ale tady bude hrát roli asi vlhkost semínek a jejich olejnatost.
To mě přivádí na myšlenku, zda je tu někdo kdo má stálého dodavatele semínek v rozumné kontinuální kvalitě?

Dik, vypada to hezky. Mas uz vic praktickych zkusenosti? Mas nejaky odhad jak dlouho bych vyrabel ctvrt litru lneneho oleje? A jak dlouho bych to pak myl \":D\" ?

Jinak na http://www.nejodstavnovac.cz vypada jeste zajimave mixer http://www.nejodstavnovac.cz/odstavnova ... hef-detail, napr se mi libi zaruka. Tedy nic proti G21 ktery mam doma, ale zajimalo by me porovnani tech dvou.

Autor:  Jarda [ ned zář 20, 2015 8:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

pv33 píše:
Dik, vypada to hezky. Mas uz vic praktickych zkusenosti? Mas nejaky odhad jak dlouho bych vyrabel ctvrt litru lneneho oleje? A jak dlouho bych to pak myl \":D\" ?

Jinak na http://www.nejodstavnovac.cz vypada jeste zajimave mixer http://www.nejodstavnovac.cz/odstavnova ... hef-detail, napr se mi libi zaruka. Tedy nic proti G21 ktery mam doma, ale zajimalo by me porovnani tech dvou.

Ten mixér má i docela slušně dimenzovaný výkon, asi by fungovat mohl, 950W zase hned tak něco nezastaví.

Autor:  Jindra [ úte zář 22, 2015 8:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

pv33 píše:
Jinak na http://www.nejodstavnovac.cz vypada jeste zajimave mixer http://www.nejodstavnovac.cz/odstavnova ... hef-detail, napr se mi libi zaruka. Tedy nic proti G21 ktery mam doma, ale zajimalo by me porovnani tech dvou.

už mám Vitamix, takže zde uvedené neznám, ale kdybych měl dnes kupovat, beru G21, protože má - při +- stejné ceně - vyšší otáčky a hlavně téměř dvojnásobný výkon motoru než tento biochef - tedy záruku, že ty otáčky taky udrží a ne jen na volnoběh.
@pv33 - jednadvacítka je asi dobrá, že jo \":-)\"

Autor:  pv33 [ úte zář 22, 2015 5:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jindra píše:
.....@pv33 - jednadvacítka je asi dobrá, že jo \":-)\"

Jo, G21 je super., Libi se mi, ze to je robustni, takze se nebojim, ze to ustvu nebo ze se to nejak jinak znici.

Autor:  Paul [ úte pro 29, 2015 12:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Zdravím všechny zde diskutující.
Měl bych dotaz na vaše mašiny, ať již ruční nebo elektrické - nezkoušel někdo z vás lisovat olej ze semen šípku ?
Semena jsou velice tvrdá, ale olejnatá by měla být - údajně jsou ze 77% složena z tuků - viz zdroj: http://www.sustaincreateandflow.com/what-you-need-to-know-about-rosehip-seed-oil/

Máme docela velkou spotřebu vlastnoručně sbíraného šípkového čaje, přes zimu zpracujeme cca 3-4 pětilitrové sklenice podrceného šípku. Po macerování vždy klesnou těžší semena na dno, takže by se dalo dobře separovat. Ale doposud je spolu s vylouhovanou slupkou bez užitku vyhazuji. O tomto oleji ale na internetu píší jako o královně olejů...

Již nějakou dobu si chci koupit lis na olej, ale upřednostňoval bych ten, který zvládne právě semena šípku...

Moc děkuji za případné vyzkoušení \":-)\"

Autor:  Jarda [ stř pro 30, 2015 11:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Paul píše:
Zdravím všechny zde diskutující.
Měl bych dotaz na vaše mašiny, ať již ruční nebo elektrické - nezkoušel někdo z vás lisovat olej ze semen šípku ?
Semena jsou velice tvrdá, ale olejnatá by měla být - údajně jsou ze 77% složena z tuků - viz zdroj: http://www.sustaincreateandflow.com/what-you-need-to-know-about-rosehip-seed-oil/

Máme docela velkou spotřebu vlastnoručně sbíraného šípkového čaje, přes zimu zpracujeme cca 3-4 pětilitrové sklenice podrceného šípku. Po macerování vždy klesnou těžší semena na dno, takže by se dalo dobře separovat. Ale doposud je spolu s vylouhovanou slupkou bez užitku vyhazuji. O tomto oleji ale na internetu píší jako o královně olejů...

Již nějakou dobu si chci koupit lis na olej, ale upřednostňoval bych ten, který zvládne právě semena šípku...

Moc děkuji za případné vyzkoušení \":-)\"

Na to nedovedu odpovědět a domnívám se že ani nikdo další to vyzkoušené mít nebude. Tedy pouze technickou poznámku, pokud ten čaj vaříte, což je běžný postup, tak semena jsou tedy převařená a je otázkou, jaký vliv to na obsažený olej bude mít.

Autor:  Jindra [ stř pro 30, 2015 11:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jarda píše:
technickou poznámku, pokud ten čaj vaříte, což je běžný postup, tak semena jsou tedy převařená a je otázkou, jaký vliv to na obsažený olej bude mít.

k tomohle dovolte malé off topic: teď jsem v LIDLu koupil olej z pistácií. Měl jsem za to, že to bude všechno za studena. Kdepak - na obale píšou, že olej je z pražených pistácií. Vůbec nechápu, jaký to má smysl pistácie upražit a pak z nich lisovat olej. Proč to neudělaj komplet za studena, aby ty živiny nebyly tepelným zpracováním nijak znehodnoceny...

Autor:  Paul [ ned led 03, 2016 10:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jarda píše:
Na to nedovedu odpovědět a domnívám se že ani nikdo další to vyzkoušené mít nebude. Tedy pouze technickou poznámku, pokud ten čaj vaříte, což je běžný postup, tak semena jsou tedy převařená a je otázkou, jaký vliv to na obsažený olej bude mít.

Nene, vařením bych přišel o velkou část vitaminu C. Proto nadrcené šípky přes noc maceruji a ráno směs ohřeji na cca 60 stupňů. čaj získá úplně jinou chuť (je sladší než když šípek jen zaliji vařící vodou).

Autor:  Jindra [ pon led 04, 2016 12:14 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Paul píše:
Nene, vařením bych přišel o velkou část vitaminu C. Proto nadrcené šípky přes noc maceruji a ráno směs ohřeji na cca 60 stupňů. čaj získá úplně jinou chuť (je sladší než když šípek jen zaliji vařící vodou).

velmi dobrý postup (bez vaření, kterým by se ničily vitaminy minerály a i mřížka vody),
jen ale doporučuji pak ten ohřev pouze do cca 45 °C kvůli zachování enzymů; ty jsou taky cenné

Hmmm, šípek si taky na podzim trhám kus za městem, čaje si taky maceruju, lis na oleje mám... občas na tuhle Vaši otázku Paule pomyslím, zdali ten olej nezkusím nalisovat a ochutnat \":-)\"

Autor:  Paul [ pon led 04, 2016 8:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jindra píše:
velmi dobrý postup (bez vaření, kterým by se ničily vitaminy minerály a i mřížka vody),
jen ale doporučuji pak ten ohřev pouze do cca 45 °C kvůli zachování enzymů; ty jsou taky cenné

Hmmm, šípek si taky na podzim trhám kus za městem, čaje si taky maceruju, lis na oleje mám... občas na tuhle Vaši otázku Paule pomyslím, zdali ten olej nezkusím nalisovat a ochutnat \":-)\"

To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil \":-)\"
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku.
O prášku jsem našel zajímavé články ohledně léčby revmatoidní artritidy:
http://www.naturalnews.com/042303_rose_hips_rheumatoid_arthritis_herbal_medicine.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm

A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...

Autor:  Jindra [ pon led 04, 2016 12:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

[quote="Paul":2twk2j13]To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil \":-)\"
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku. A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...[/quote:2twk2j13]
dík za tykání, to já rád,
šípek natrhám a nasuším, jak je. až pak (usušený tvrdý) jej lehce mixnu (vypadá to, že stejně jako Ty) a mám suchou drť. Tu už pak přímo maceruju osmotickou vodou - ta je hladová, takže ze šípků "vytáhne" maximum, myslím si. Čaj je teda skvělý a dělám vždy ještě druhák, zpravidla i třeťák, i ten má ještě dost chuť, takže ta "destilka" určitě vytahuje dobře. Macerovaný čaj slévám do hrnéčku přes sítko, tím řeším filtraci.
Já na enzymy věřím, jo jo. Nedostatek je moc špatnej, zatímco přebytek nemůže nijak vadit. A vůbec - proč teplotou "zabíjet" to, co Příroda stvořila, když mi to právě tak chutná \":-)\"
Tepelnou úpravou nepřijdem jen o enzymy, ale o část vitaminů no a minerály se "překlopí" z organiky do anorganiky, která je pro tělo naopak zátěží, takže proto já nevařím.

Teď u klávesnice piju šípkovej čaj taky, mňam.
Fajn den, Paule \

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 1:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Jindra píše:
k tomohle dovolte malé off topic: teď jsem v LIDLu koupil olej z pistácií. Měl jsem za to, že to bude všechno za studena. Kdepak - na obale píšou, že olej je z pražených pistácií. Vůbec nechápu, jaký to má smysl pistácie upražit a pak z nich lisovat olej. Proč to neudělaj komplet za studena, aby ty živiny nebyly tepelným zpracováním nijak znehodnoceny...

Mnoho výrobních postupů se řídí pouze komerčním přístupem bez dalšího zkoumání, tedy se není čemu divit. Z pražených určitě vyždímete oleje více a to je podle všeho to podstatné hledisko. U oliv to platí stejně a za extra panenský olej lze tedy považovat pouze to co přirozeně vykape na sítech, nebo maximálně studený lis, vše ostatní je šmejd.

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 1:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lis na olej

Paul píše:
To bych byl Jindro moc rád, kdyby jsi to příležitostně zkusil \":-)\"
Jinak nevím jestli maceruješ celý šípek, já se časem probral k řešení, že natrhané šíply zbavím "šušňů" a dám na pár sekund do mixéru - vznikne mi taková drť. Tu pak hodím do sušičky (suší se pak kratší dobu než šípky celé). Po usušení ještě prosévám na sítku, aby vypadaly chloupky. Usušená drť se pak i lépe maceruje (do vody přejde více látek než ze šípků celých) a mimoto mi pak při přecezení zůstanou na dně těžší semena, takže by se mohly dále použít buď na olej nebo alespoň namletí prášku v nějakém mlýnku.
O prášku jsem našel zajímavé články ohledně léčby revmatoidní artritidy:
http://www.naturalnews.com/042303_rose_hips_rheumatoid_arthritis_herbal_medicine.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6763017.stm

A myslíš že enzymy hrají roli i v nápojích? Myslel jsem, že hlavně při jídle kde napomáhají trávení... Ale díky za tip, zkusím...

Velice zajímavý poznatek, který by určitě stál za vyzkoušení, jde o častý zdravotní problém a může mít patrně i jednoduché a levné řešení.

Stránka 811 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/