Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Lněný olej
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=323
Stránka 158

Autor:  Petra [ pát čer 05, 2009 9:48 am ]
Předmět příspěvku:  Lněný olej

Dobrý den pane Zajíčku, dnes mi přišel ten lněný olej, 19.května jsem ho objednávala, přišel za ty ceny, jak jsem Vám psala. Prosím Vás můžu ho rozlít i do plastových lahví, které dám do mrazáku? Přišel mi i dýňový, ten předpokládám stačí skladovat v lednici. Ještě mám jednu prosbu, posílala jsem Vám soukromou zprávu, prosím obdržel jste ji? Díky moc Petra

Autor:  Jarda [ pát čer 05, 2009 7:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Petra píše:
Dobrý den pane Zajíčku, dnes mi přišel ten lněný olej, 19.května jsem ho objednávala, přišel za ty ceny, jak jsem Vám psala. Prosím Vás můžu ho rozlít i do plastových lahví, které dám do mrazáku? Přišel mi i dýňový, ten předpokládám stačí skladovat v lednici. Ještě mám jednu prosbu, posílala jsem Vám soukromou zprávu, prosím obdržel jste ji? Díky moc Petra

Plastové lahve nejsou problém, ale musíte použít poměrně malé, tak do 0,3 litru, olej totiž velice ztuhne a já ho potom, vždy jednu lahvičku, přendám do ledničky, kde se rozpustí za jednu noc, do původního stavu. Já lněný olej zmrazuji ve skle a není s tím žádný problém, lahve Vám neprasknou, olej, na rozdíl od vody, zmrazením svůj objem zmenšuje. Dýňový olej, je možné skladovat i v pokojové teplotě, ale větší chlad rozhodně nebude vadit. Zmrazit se dá také, pokud máte dost místa v mrazáku, ale není to nutné. Zprávu jsem nedostal, tak nevím kde se zasekla, pro jistotu ji zopakujte.

Autor:  Xion [ pon čer 29, 2009 12:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

cca 2 mesiace vydrzi aj v ladnicke, ci je nutne zmrazovat, aby sa neskazil?

Autor:  Jarda [ pon čer 29, 2009 2:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Xion píše:
cca 2 mesiace vydrzi aj v ladnicke, ci je nutne zmrazovat, aby sa neskazil?

Pokud myslíte lněný olej, tak to již se mi zdá docela dost, já osobně ho v lednici nechávám malé množství a maximálně měsíc, jinak ho skladuji v mrazáku.

Autor:  Xion [ čtv črc 09, 2009 10:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?
Zaroven sa chcem opytat, ako je to s tou vecou, co zvyknu lekari spominat pri rannej konzumacii ovocia... a sice, ze sa hromadi zlc a nema sa naco spotrebovat a pri pravidelnej konzumacii ovocia nalacno doobeda, zacnu byt problemy so zlcnikom. Mam pocit, ze to bude dalsia polopravda, ktora sa stane len za urcitych okolnosti.

Autor:  Jarda [ čtv črc 09, 2009 11:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Xion píše:
Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?
Zaroven sa chcem opytat, ako je to s tou vecou, co zvyknu lekari spominat pri rannej konzumacii ovocia... a sice, ze sa hromadi zlc a nema sa naco spotrebovat a pri pravidelnej konzumacii ovocia nalacno doobeda, zacnu byt problemy so zlcnikom. Mam pocit, ze to bude dalsia polopravda, ktora sa stane len za urcitych okolnosti.

Není s ním žádný problém, já ho dávám jak do jídla, tak ho občas rozmixuji přímo do šťávy, rozumné množství je do dvou polévkových lžic denně, větší množství, bez vazby na síru, považuji za docela nebezpečné.
Pokud by to byla pravda, tak všichni vitariáni a fruktariáni jsou žlučníkáři, hahaha nikoho takového neznám, ba právě naopak, u těchto lidí se žlučníkové potíže prakticky nevyskytují. To způsobuje celkem debilní zvyk, jíst ovoce s obilím a zde se již potíže celkem očekávat dají, jak je vidět u vegetariánů, kteří sice vynechávají maso, ale jedí vařené obilí, často s ovocem a trpí mnohdy velice silnou acidózou. Poměrně dost jsem jich měl tu čest léčit a jsou docela udiveni, že při konzumaci tak zdravého jídla které jedí, je možné získat nějakou chorobu.

Autor:  Sybilla [ čtv črc 09, 2009 7:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

[quote="Xion":2sljrxvk]Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?
[/quote:2sljrxvk]
Súhlasím s názorom že nesprávne plnený a uskladnený olej podlieha skaze ešte pred otvorením fľaše a v takom prípade môže uškodiť.
Autorkou metódy použitia ľanového semena a oleja s tvarohom je nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig. Článok o jej práci nájdete na stránke WM magazínu Zázračný len.

Autor:  Jarda [ čtv črc 09, 2009 9:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

[quote="Sybilla":1kxtgqfd]Súhlasím s názorom že nesprávne plnený a uskladnený olej podlieha skaze ešte pred otvorením fľaše a v takom prípade môže uškodiť.
Autorkou metódy použitia ľanového semena a oleja s tvarohom je nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig. Článok o jej práci nájdete na stránke WM magazínu Zázračný len.

Autor:  Xion [ čtv črc 09, 2009 11:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Vzhladom na to, ze mam alergiu na kravske mlieko, mozem tvaroh nahradit v tomto postupe bryndzou s rovnakym ucinkom? (predsa, bryndza je jediny mliecny vyrobok, ktory konzumujem \":-)\")
Teda zjest polievkovu lyzicu lneneho oleja s malym kuskom bryndze. Ci treba to vazne rozmixovat?

Autor:  Jarda [ pát črc 10, 2009 6:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Xion píše:
Vzhladom na to, ze mam alergiu na kravske mlieko, mozem tvaroh nahradit v tomto postupe bryndzou s rovnakym ucinkom? (predsa, bryndza je jediny mliecny vyrobok, ktory konzumujem \":-)\")
Teda zjest polievkovu lyzicu lneneho oleja s malym kuskom bryndze. Ci treba to vazne rozmixovat?

Celý postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Důležitá je perfektní emulgace lněného oleje do potravin obsahujících ve větším objemu síru, která s olejem chemicky reaguje, výrazně snižuje jeho negativní vlastnosti, zvyšuje ty pozitivní a umožňuje jeho dokonalé využití v drobných cévách. Můžete si vyrobit jednu z následujících směsí s tím, že brynzu lze použít do té první směsi místo tvarohu, ale jinak je postup potřeba dodržet.
1) Dle následujícího receptu si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte jídlo, co jsem Vám doporučil a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě a 4 polévkové lžíce 60 ml medu. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby a česnek, na dochucení ostrou papriku, případně trochu šampaňského vína.
2) Pro alergiky na mléko, je možné dát místo běžného tvarohu, dobrý tvaroh z kozího mléka, který dle mého názoru žádnou alergickou reakci nevyvolá, ale pokud se toho bojíte, tak vyzkoušejte místo tvarohu, udělat pastu z paraořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů a cibulové zeleniny, nejlépe pórku. Do toho zamíchat ten lněný olej a jemně rozemleté lněné semínko. Je to plné proteinů i síry, které obsahují tyto ořechy opravdu hodně a pórek také. Je otázka, jak moc to bude projímavé, ale to budete muset vyzkoušet.
3) Pro toho, kdo nemůžete mléko, ani ořechy, je varianta ze semen a luštěnin. Semena síru nemají v adekvátním množství, ale mají proteiny a tuk, luštěniny mají proteiny a síru, ale zase chybí tuk. tak jsem nad tím popřemýšlel a můžete vyzkoušet následující postup. Udělejte pastu z naklíčené čočky, nebo hrášku a slunečnicového semínka, přidejte cibulovou zeleninu, česnek, červenou cibuli, pórek a vše důkladně promixujte, do tohoto základu přidejte olej a rozemleté lněné semínko, jako u receptu s tvarohem, v tomto případě bez medu, znovu promixujte na pudinkovitou konzistenci.

Autor:  Xion [ čtv črc 30, 2009 9:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Tak nejak mam problem zaradit tento olej, a celkovo aj lanove semienka. Mam s tym taky problem, ze pocas dna som mimo domu a mam ho v ladnicke. Pit alebo pridat do jedla ho mozem teda len doma. Obed aj veceru mam vsak mimo domu. Ked sa vratim domov, vacsinou cca hodinu az dve po veceri, myslim ze si mozem dat jednu lyzicu. Ale problem mam rano. Moj ranny rytmus este nieje celkom utraseny, ale vacsinou prebieha takto: po zobudeni vypijem 3/4 vody, a cca hodinu cakam. Potom pijem grepovu stavu. Po pol hodine az hodine si dam ovocie,a uz odchadzam z domu. Doobeda jem len ovocie, ale uz nemam lanovy olej. Viem ze je tento olej prospesny kvoli omega 3 mastnym kyselinam, ale kedy by som ho mal zaradit. Mozem si dat lyzicu k tej grepovej stave (popripade k inej)? Alebo je lepsie dat si lyzicu spolu s pitim tej vody. Alebo je lepsie pockat pol hodnu, po grepovej stave a dat si lyzicu?

So semienkami mam obdobny problem. Rad by som si ich primiesaval do jedla, no mlyncek mam doma. Rano k ovociu sa mi to nejak nehodi... alebo myslite ze mozem si dat male mnozstvo k ovociu? Potom uz proste niesom doma a ked prijdem neskoro vecer, uz som navecerany, a samotne lnene semienko sa mi nechce mixovat a vacsinou uz nechcem jest nejake vacsie jedlo, kedze jest neskoro nieje zdrave. Raz som aj vyskusal primiesat lanove semienko (samozrejme rozomlete) do salatu, alebo do jedla, ktore si casto rano pripravujem. No v tomto teple sa to rychlo kazi, nemam dobry pocit, ked to potom hodinu, dve stoji.

Autor:  Jarda [ čtv črc 30, 2009 10:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Xion píše:
Tak nejak mam problem zaradit tento olej, a celkovo aj lanove semienka. Mam s tym taky problem, ze pocas dna som mimo domu a mam ho v ladnicke. Pit alebo pridat do jedla ho mozem teda len doma. Obed aj veceru mam vsak mimo domu. Ked sa vratim domov, vacsinou cca hodinu az dve po veceri, myslim ze si mozem dat jednu lyzicu. Ale problem mam rano. Moj ranny rytmus este nieje celkom utraseny, ale vacsinou prebieha takto: po zobudeni vypijem 3/4 vody, a cca hodinu cakam. Potom pijem grepovu stavu. Po pol hodine az hodine si dam ovocie,a uz odchadzam z domu. Doobeda jem len ovocie, ale uz nemam lanovy olej. Viem ze je tento olej prospesny kvoli omega 3 mastnym kyselinam, ale kedy by som ho mal zaradit. Mozem si dat lyzicu k tej grepovej stave (popripade k inej)? Alebo je lepsie dat si lyzicu spolu s pitim tej vody. Alebo je lepsie pockat pol hodnu, po grepovej stave a dat si lyzicu?

So semienkami mam obdobny problem. Rad by som si ich primiesaval do jedla, no mlyncek mam doma. Rano k ovociu sa mi to nejak nehodi... alebo myslite ze mozem si dat male mnozstvo k ovociu? Potom uz proste niesom doma a ked prijdem neskoro vecer, uz som navecerany, a samotne lnene semienko sa mi nechce mixovat a vacsinou uz nechcem jest nejake vacsie jedlo, kedze jest neskoro nieje zdrave. Raz som aj vyskusal primiesat lanove semienko (samozrejme rozomlete) do salatu, alebo do jedla, ktore si casto rano pripravujem. No v tomto teple sa to rychlo kazi, nemam dobry pocit, ked to potom hodinu, dve stoji.

Olej i rozemletá semínka, používám většinou právě ráno do ovocného salátu a je to chuťově dobré. Pokud by Vám to chuťově nevyhovovalo, tak semínka jdou přenést v suchém stavu v uzavřené skleničce a nasypat do jídla třeba v poledne. Také olej se mimo lednici kazí v řádu několika dnů, ne několika hodin, čili pokud si odlijete denní dávku do malé lékovky, třeba tmavé od vitamínu E, tak není problém ho přidávat do jídla i mimo domov. Ještě lepší je nasát lněný olej do vhodně velké injekční stříkačky a pak ani s přesnou dávkou není problém, navíc se stříkačka velice snadno čistí, na rozdíl od lékovky. Další možnost je připravit si mixovanou sirnou patlanici z tvarohu a lněného oleje, kterou jsem zde již mnohokrát popisoval a sníst ji v průběhu dne jako jogurt, třeba s chutí česneku, medu, nebo šampaňského vína.

Autor:  Xion [ čtv črc 30, 2009 11:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Hmm, zaujimava odpoved, dakujem. Priviedla ma na vela novych myslienok, ako to vyriesit. S tou lyzicou oleja rano spolu s grepovou alebo pomarancovou stavou, by bol nejaky problem?

Autor:  Jarda [ pát črc 31, 2009 6:17 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Xion píše:
Hmm, zaujimava odpoved, dakujem. Priviedla ma na vela novych myslienok, ako to vyriesit. S tou lyzicou oleja rano spolu s grepovou alebo pomarancovou stavou, by bol nejaky problem?

Není s tím nejmenší problém, dost často si například lněný, nebo dýňový olej rozmixuji do šťávy i s mořskými řasami a pak to vypiji.

Autor:  Xion [ úte srp 04, 2009 11:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Lněný olej

Hmm, ak som to dobre pochopil, tak 3 lyzice rozomletych lanovych semienok denne, je bez rozmixovania so sirou a bielkovinou z dlhodobeho hladiska skodlivych? Nechce sa mi nejako riesit davkovanie, ale zase nerad by som si pri pokuse zasobit telo prospesnymi omega-3 kyselinami, nakoniec zdravie poskodzoval. Momentalne davam pravidelne 1 lyzicu lanoveho oleja rano, a pocas dna si zamiesam do jedla asi 3 zarovnane polievkove lyzice rozomleteho lanoveho semienka, vacsinou na obed. Dost casto k tomu jedavam bryndzu, no nemixujem to spolu, iba to spolu zjem. Z tohto pohladu teda k ziadnej stablizacii nedojde?

Ako su na tom konopne semienka a konopny olej? Tiez obsahuje zdraviu skodlive latky? Alebo su menej rizikovym zdrojom omega-3 mastnych kyselin a vhodnejsie na pravidelnu konzumaciu?

Stránka 158 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/