Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát dub 19, 2024 5:08 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 58  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 10:07 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Tu dnešní várku vyhodím. Ještě mi zbyla vanička kozího tvarohu - 100 g. Kolik do toho množství můžu namíchat oleje a kolik semínka? Díky za odpověd.

Tak to opravdu nevím já to dělám skoro vždy z domácího kefíru a dávám 250 ml kefíru, 100 ml lněného oleje a 4 lžíce lněného semínka. Výsledný produkt je jako řídký puding a do druhého dne ztuhne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 10:48 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jarda píše:
lev píše:
Tu dnešní várku vyhodím. Ještě mi zbyla vanička kozího tvarohu - 100 g. Kolik do toho množství můžu namíchat oleje a kolik semínka? Díky za odpověd.
Ten poměr je správně a nechápu důvod, proč se to nespojilo. Přidat tvaroh by možná pomohlo, ale i tak se mi to nezdá. Barva oleje se dost různí, spíše je nutné zkoumat chuť a neměl by být hořký, to je pak žluklý a dosti škodlivý.

Keď je olej (prstenec okolo, alebo maličké bodky v zmesi) ešte vidieť, netreba pridávať tvaroh. Pani Budwig píše, že zmes sa má pri mixovaní pririediť mliekom. Myslela kravské, ale vtedy bolo ešte iné mlieko ako je už dnes. Takisto jej recept vychádza z kravského mlieka teda tvarohu. Bez ohľadu z akého je tvaroh mlieka (kozí alebo kravský) na správne spojenie tvarohu s olejom je dôležité koľko má v sebe tvaroh tekutiny, či nie je už moc suchý. Ak je suchší, čo nemusíš na oko poznať, treba pridať niečo, čo celú mixovanú zmes riedi. Ja pridávam obyčajnú vodu na 250 g tvarohu cca do 1 dcl podľa konzistencie čo vzniká pri mixovaní a podľa toho, či sa olej už celý zemulgoval. Olej má byť rozpustný vo vode, teda mixovať zmes dovtedy a dovtedy po lyžičkách pridávať vodu, až sa z toho vytvorí niečo, konzistenciou podobné ako puding alebo lepší príklad je domáca majonéza, nie tie stuhnuté hnusy čo predávajú v obchode. Až potom sa do toho pridajú osobitne v kávomlynku pomixované semienka ľanu a ešte sa to ponorným mixérom trochu premieša. Vot vsio. Iné je robiť Budwigovej puding z kefíru, čo už ale nie je jej produkt ale niečo iné. Kefír je tak riedky pre vysoký objem tekutín a preto sa v ňom olej rýchlejšie spojí.
K tomu ľanovému oleju. Všade sa píše, že by nemal byť žltý, že ak je žltý, je už pokazený teda zoxidovaný. Videla som na vlastné oči lisovanie priamo zo semien, vytekal žltý. Preto treba olej chutnať. Je jedno ako je žltý, hlavne aby nebol horký, vtedy je pokazený. Tá intenzita žltej farby oleja závisí od semena a kde bolo pestované, podľa toho je raz menej žltý skoro bezfarebný a raz viac žltý. Ako víno, sú dobré ročníky a inokedy sa tak z toho istého koreňa viniču nezadarí \":D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 11:35 am 
Díky Sybillo. Zkusím tu patlanici udělat z kefíru, čekám až mi přijde tibetská houba. Než přijde, zkusila bych si vyrobit SP zatím z 10%ního kravského tvarohu, co prodávají v obchodě. Doufám, že je to taky dobrá varianta. Můžete se k této variantě vyjádřit, pane Jardo? Díky


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 11:45 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Sybilla píše:
...Olej má byť rozpustný vo vode, teda mixovať zmes dovtedy a dovtedy po lyžičkách pridávať vodu, až sa z toho vytvorí niečo, konzistenciou podobné ako puding alebo lepší príklad je domáca majonéza, nie tie stuhnuté hnusy čo predávajú v obchode...
Nejsem chemik ale olej+voda jsou natolik rozdílné kapaliny, že se jejich míchání téměř vylučuje. Vody dávám jen symbilicky půl deci, aby SP nebyla jak beton. Dobré je taky nechat před mixováním jak olej tak i tvaroh cca půl hodiny stabilizovat při pokojové teplotě, jak už tu uváděl tuším Jindra. Vzájemná emulze pak tvá podstatně kratší dobu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 11:46 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Díky Sybillo. Zkusím tu patlanici udělat z kefíru, čekám až mi přijde tibetská houba. Než přijde, zkusila bych si vyrobit SP zatím z 10%ního kravského tvarohu, co prodávají v obchodě. Doufám, že je to taky dobrá varianta. Můžete se k této variantě vyjádřit, pane Jardo? Díky

To je bez problémů, takto to dělá mnoho lidí a k naprosté spokojenosti. Nicméně kefír je lepší, to uvidíte sama, jak to dobře funguje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:05 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Host píše:
Nejsem chemik ale olej+voda jsou natolik rozdílné kapaliny, že se jejich míchání téměř vylučuje. Vody dávám jen symbilicky půl deci, aby SP nebyla jak beton. Dobré je taky nechat před mixováním jak olej tak i tvaroh cca půl hodiny stabilizovat při pokojové teplotě, jak už tu uváděl tuším Jindra. Vzájemná emulze pak tvá podstatně kratší dobu.

Olej a voda sa nekamarati, ale bielkoviny a voda ano, takto sa rozpustia vo vode, vznikne z toho riedka bielkovinova brecka, ktora sa v mixeri velmi dobre zmiesava s hocicim inym... napriklad olejom, a prave o to, aby sa tieto dve veci spojili, ide. Takze, voda zrychluje spojenie oleja + aminokyselin.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:27 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 444
Xion píše:
Olej a voda sa nekamarati, ale bielkoviny a voda ano, takto sa rozpustia vo vode, vznikne z toho riedka bielkovinova brecka, ktora sa v mixeri velmi dobre zmiesava s hocicim inym... napriklad olejom, a prave o to, aby sa tieto dve veci spojili, ide. Takze, voda zrychluje spojenie oleja + aminokyselin.

Hmmm, tak to je zajímavé. Pokud to tak opravdu je pak je tam té vody potřeba možná víc na dávku než jsem psal, ale mě víc než deci přišlo jako problém. Nádoba byla pokaždé po stěnách viditelně zaliskaná od oleje, kdežto při cca poloviční nebo opravdu jen minimálním zakápnutí vodou se to spojovalo velmi rychle.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:34 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Xion píše:
Olej a voda sa nekamarati, ale bielkoviny a voda ano, takto sa rozpustia vo vode, vznikne z toho riedka bielkovinova brecka, ktora sa v mixeri velmi dobre zmiesava s hocicim inym... napriklad olejom, a prave o to, aby sa tieto dve veci spojili, ide. Takze, voda zrychluje spojenie oleja + aminokyselin.

Máš pravdu, ale ani ja nie som chemik a tak som to nenapísala celkom tak, ako by to malo byť, lebo sa mi to zdalo zbytočne zložité, tak som to možno príliš zjednodušila.

Nasýtený tuk, lepšie povedané reťazec mastnej kyseliny, môže telo premeniť na energiu len vtedy, ak má k dispozícii esenciálne mastné kyseliny.

Ide tu správne o nenasýtený tuk, ktorý má krehký a voľný reťazec ľahko absorbujúci vodu. Rovnako sa i reťazce mastných kyselín so slabými a nenasýtenými väzbami ľahko spájajú s bielkovinami. Spojením s bielkovinami sa mastné kyseliny stávajú rozpustné vo vode. Najvhodnejšie sú trojnenasýtené tuky ľanového oleja zmiešané s látkou, ktorá ich ľahko rozpúšťa, napr. tvarohom. Bielkovinové látky schopné zaktivizovať asimiláciu tuku obsahujú sírnu väzbu, ktorá umožňuje ich zlučovanie sa s tukami. Lipotropné bielkovinové väzby v tvarohu (alebo v orechoch) dokážu viacnenasýtené mastné kyseliny urobiť rozpustnými vo vode. T.j. ak zmiešame spolu tvaroh a ľanový olej, bude takýto tuk rozpustný vo vode. Na vepřové sádlo to neplatí a takýto tuk sa s bielkovinou nespojí. Oddelí sa \":lol:\" . Takže v podstate platí ako som napísala skratkovito, tuk sa stáva rozpustným vo vode – ale iba vtedy, ak sa bielkovina spojí s vysokonenasýtenými tukmi bohatými sa elektrony. Elektrony a ich vplyv, sú ale už iná kapitola.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:38 am 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Sybilla vaaau \":shock:\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:49 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
mohy píše:
Sybilla vaaau \":shock:\"

To ocenenie patrí pani Budwig, nie mne, ona to vyskúmala. A to jej za to nedali ani nobelovu cenu! Postarali sa o to tí, ktorí nechcú aby boli ľudia zdraví a starajú sa veľmi statočne o to, aby ľudia zomierali v nevedomosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:59 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28269
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
To ocenenie patrí pani Budwig, nie mne, ona to vyskúmala. A to jej za to nedali ani nobelovu cenu! Postarali sa o to tí, ktorí nechcú aby boli ľudia zdraví a starajú sa veľmi statočne o to, aby ľudia zomierali v nevedomosti.

Ano, peníze pro většinu lidí představují mocné zaklínadlo, ale pro rozumného člověka pouze nutné zlo, které raději moc nevyhledává. Mnohem lepší je zdravý selský rozum, který je za všechny peníze a koupit si ho nemohou ani ti nejbohatší a na svoji blbost také často zbytečně umírají, protože mají dojem, že za své prachy mohou koupit vše včetně zdraví, jak pošetilé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 12:07 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Host píše:
Hmmm, tak to je zajímavé. Pokud to tak opravdu je pak je tam té vody potřeba možná víc na dávku než jsem psal, ale mě víc než deci přišlo jako problém. Nádoba byla pokaždé po stěnách viditelně zaliskaná od oleje, kdežto při cca poloviční nebo opravdu jen minimálním zakápnutí vodou se to spojovalo velmi rychle.

Host, precitaj si to viac pozorne... nejde tam o to, ze by sa to bez vody nespojilo... ide tam o rychlost reakcie. Ta voda sa tam prilieva, aby sa to rychlejsie spojilo. Spojit sa to dokaze aj bez vody, bude to potom dost huste, ale mixer sa poriadne natrapi. \":-)\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 3:32 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Jarda píše:
Barva oleje se dost různí, spíše je nutné zkoumat chuť a neměl by být hořký, to je pak žluklý a dosti škodlivý.

Kúpil som v bio obchode tento olej
Příloha:
olej-lanovy.jpg
olej-lanovy.jpg [ 7.67 KiB | Zobrazeno 18385 krát ]

Mali ho v chladničke a dátum výroby je uvedený 09.03.2010. Po okoštovaní ma takú jemne nahorklú chuť, ale povedal by som, že dáku moc výraznú asi nie. Keď ta prvotná chuť prejde po 10-15s tak je cítiť orieškami. Má však nažltlú farbu:
Příloha:
olej2.jpg
olej2.jpg [ 6.02 KiB | Zobrazeno 18385 krát ]


Myslíte, že môže byť dobrý, alebo ho radšej do sirnej patlanice nepoužiť?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 3:45 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
mohy píše:
Kúpil som v bio obchode tento olej Mali ho v chladničke a dátum výroby je uvedený 09.03.2010. Po okoštovaní ma takú jemne nahorklú chuť, ale povedal by som, že dáku moc výraznú asi nie. Keď ta prvotná chuť prejde po 10-15s tak je cítiť orieškami. Má však nažltlú farbu:

Myslíte, že môže byť dobrý, alebo ho radšej do sirnej patlanice nepoužiť?

Tak to ste kúpili to najhoršie čo sa dalo. Tento konkrétne som kupoval aj ja kedysi v domnení, že robím niečo pre svoje zdravie, no pritom som si likvidoval pečen. rovno by som to vyhodil. To, že je horký hovorí samo za seba.
V akom bioobchode ste to kúpili? To je bežný lacný šunt, ktorý mávajú hoc kde, takže vás zároven o-d-r-b-a-l-i.
Mimochodom, aspon vidíte čo sa skrýva za nálepkou bio.
Hovno v pozlátku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv bře 18, 2010 4:14 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Mat píše:
Tak to ste kúpili to najhoršie čo sa dalo. Tento konkrétne som kupoval aj ja kedysi v domnení, že robím niečo pre svoje zdravie, no pritom som si likvidoval pečen. rovno by som to vyhodil. To, že je horký hovorí samo za seba.
V akom bioobchode ste to kúpili? To je bežný lacný šunt, ktorý mávajú hoc kde, takže vás zároven o-d-r-b-a-l-i.
Mimochodom, aspon vidíte čo sa skrýva za nálepkou bio.
Hovno v pozlátku.

Kvalitná mám objednaný, lenže ten príde až niekedy koncom budúceho týždňa, vraj skôr novú várku robiť nebudú, tak som chcel aspom zatiaľ čosi poriešiť.
Takže po horkej chuti tam nemá byť ani stopa? Má tam byť len tá čisto oriešková chuť?
Edit: v tom bio-obchode som to kúpil preto, že v hypermarkete ho majú voľne vystavený za cca7€ a v bio-obchode v chladničke a za 5€, tak som myslel, že bude kvalitnejší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 58  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 30 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz