Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte úno 18, 2020 8:26 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 832 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2009 9:48 am 
Offline

Registrován: pon bře 23, 2009 8:52 am
Příspěvky: 101
Dobrý den pane Zajíčku, dnes mi přišel ten lněný olej, 19.května jsem ho objednávala, přišel za ty ceny, jak jsem Vám psala. Prosím Vás můžu ho rozlít i do plastových lahví, které dám do mrazáku? Přišel mi i dýňový, ten předpokládám stačí skladovat v lednici. Ještě mám jednu prosbu, posílala jsem Vám soukromou zprávu, prosím obdržel jste ji? Díky moc Petra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát čer 05, 2009 7:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Petra píše:
Dobrý den pane Zajíčku, dnes mi přišel ten lněný olej, 19.května jsem ho objednávala, přišel za ty ceny, jak jsem Vám psala. Prosím Vás můžu ho rozlít i do plastových lahví, které dám do mrazáku? Přišel mi i dýňový, ten předpokládám stačí skladovat v lednici. Ještě mám jednu prosbu, posílala jsem Vám soukromou zprávu, prosím obdržel jste ji? Díky moc Petra

Plastové lahve nejsou problém, ale musíte použít poměrně malé, tak do 0,3 litru, olej totiž velice ztuhne a já ho potom, vždy jednu lahvičku, přendám do ledničky, kde se rozpustí za jednu noc, do původního stavu. Já lněný olej zmrazuji ve skle a není s tím žádný problém, lahve Vám neprasknou, olej, na rozdíl od vody, zmrazením svůj objem zmenšuje. Dýňový olej, je možné skladovat i v pokojové teplotě, ale větší chlad rozhodně nebude vadit. Zmrazit se dá také, pokud máte dost místa v mrazáku, ale není to nutné. Zprávu jsem nedostal, tak nevím kde se zasekla, pro jistotu ji zopakujte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 12:06 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
cca 2 mesiace vydrzi aj v ladnicke, ci je nutne zmrazovat, aby sa neskazil?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 2:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
cca 2 mesiace vydrzi aj v ladnicke, ci je nutne zmrazovat, aby sa neskazil?

Pokud myslíte lněný olej, tak to již se mi zdá docela dost, já osobně ho v lednici nechávám malé množství a maximálně měsíc, jinak ho skladuji v mrazáku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 09, 2009 10:05 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?
Zaroven sa chcem opytat, ako je to s tou vecou, co zvyknu lekari spominat pri rannej konzumacii ovocia... a sice, ze sa hromadi zlc a nema sa naco spotrebovat a pri pravidelnej konzumacii ovocia nalacno doobeda, zacnu byt problemy so zlcnikom. Mam pocit, ze to bude dalsia polopravda, ktora sa stane len za urcitych okolnosti.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 09, 2009 11:35 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?
Zaroven sa chcem opytat, ako je to s tou vecou, co zvyknu lekari spominat pri rannej konzumacii ovocia... a sice, ze sa hromadi zlc a nema sa naco spotrebovat a pri pravidelnej konzumacii ovocia nalacno doobeda, zacnu byt problemy so zlcnikom. Mam pocit, ze to bude dalsia polopravda, ktora sa stane len za urcitych okolnosti.

Není s ním žádný problém, já ho dávám jak do jídla, tak ho občas rozmixuji přímo do šťávy, rozumné množství je do dvou polévkových lžic denně, větší množství, bez vazby na síru, považuji za docela nebezpečné.
Pokud by to byla pravda, tak všichni vitariáni a fruktariáni jsou žlučníkáři, hahaha nikoho takového neznám, ba právě naopak, u těchto lidí se žlučníkové potíže prakticky nevyskytují. To způsobuje celkem debilní zvyk, jíst ovoce s obilím a zde se již potíže celkem očekávat dají, jak je vidět u vegetariánů, kteří sice vynechávají maso, ale jedí vařené obilí, často s ovocem a trpí mnohdy velice silnou acidózou. Poměrně dost jsem jich měl tu čest léčit a jsou docela udiveni, že při konzumaci tak zdravého jídla které jedí, je možné získat nějakou chorobu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 09, 2009 7:56 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 572
Xion píše:
Na flasi je napisane, ze tento olej sa doporucuje brat 3x denne pri traviacich tazkostiach. Ja by som sa rad opytal, ako je to s uzivanim rano. Kedze rano konzumujem ovocie alebo ovocnu stavu nalacno, da sa to skombinovat s tou ovocnou stavou (lyzica oleja), alebo je lepsie uzit ju pol hodinu po stave, alebo lepsie pred pitim stavy?

Súhlasím s názorom že nesprávne plnený a uskladnený olej podlieha skaze ešte pred otvorením fľaše a v takom prípade môže uškodiť.
Autorkou metódy použitia ľanového semena a oleja s tvarohom je nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig. Článok o jej práci nájdete na stránke WM magazínu Zázračný len. http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pj ... 27,780,550
Ľan obsahuje aj niektoré jedovaté látky, preto pri vnútornom užívaní semien alebo macerátu neprekračujeme odporúčané dávky. Musí se užívat tak čerstvý, ako len je to možné a stabilizovať proteinom ( SPREAD, atd.). Práve jeho zmiešanie, zmixovanie s tvarohom ho stabilizuje, pretože na jeho voľné väzby sa naviažu sírne aminokyseliny mliečnej bielkoviny, čo ho robí dokonca prístupnejším organizmu a už nemôže oxidovať, čomu sa zabraňuje jeho zmiešaním s bielkovinou (tvaroh, jogurt). Potom prichádza do úvahy pridávať čerstvo rozdrvené ľanové semienko do mäkkých nezrejúcich syrov ako žervé, cottage a tvaroh. Tam je potreba, aby prebehla reakcia medzi olejom a sírnymi aminokyselinami, napr. v tvarohu, na molekulárnej úrovni.
Len zajedanie, či zapíjanie nejakými mliečnymi výrobkami nestačí, dokonca ani ručné premiešanie, treba mixovať. Význam by to malo pridávať ho do surových obilných kaší, ktoré tiež obsahujú sírne aminokyseliny, ktoré ľanový olej, jeho voľné väzby, stabilizujú.
Preto by som u nás spoliehala len na vlastné čerstvo zomleté ľanové semeno (v pomalobežných mlynčekoch), pretože obsahuje aj prepotrebné lignany, ktoré len veľmi málo serióznych západných firiem navracia do extrahovaného ľanového oleja.
Treba vedieť tiež, že 15 až 20 min po zomletí je už ľanové semienko zoxidované natoľko, že je škodlivé a nepoužiteľné (kvôli nestabilným omega 3 mastným kyselinám). Treba ho teda okamžite po zomletí stabilizovať v mixéri s tvarohom či jogurtom. Pri zomletom semienku, ak je do 10tich minút skonzumované, všetky prospešné látky v ňom sa stanú prístupné tráveniu, zase ale sa uvoľní menej liečivého slizu
V praxi by to znamenalo, že jednej lyžici oleja by zodpovedali asi 3 zarovnané lyžice celého, nepomletého ľanového semena, ktoré samozrejme tesne pred použitím musíme zomlieť.
K dosiahnutiu plných ozdravných a liečebných účinkov kúry s ľanovým olejom je nevyhnutný hlavne pobyt na slnku! Hoci aj v tieni stromov. Potom je dôležité cvičenie a pobyt na čerstvom vzduchu. Ďalej je nevyhnutný 3 x denne teplý čaj. Vhodná je mäta pieporná, šípkový čaj a pred obedom hrnček čierneho čaju. Určite je toho viac, ale ešte som všetko neobjavila :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 09, 2009 9:31 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Súhlasím s názorom že nesprávne plnený a uskladnený olej podlieha skaze ešte pred otvorením fľaše a v takom prípade môže uškodiť.
Autorkou metódy použitia ľanového semena a oleja s tvarohom je nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig. Článok o jej práci nájdete na stránke WM magazínu Zázračný len. http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pj ... 27,780,550
Ľan obsahuje aj niektoré jedovaté látky, preto pri vnútornom užívaní semien alebo macerátu neprekračujeme odporúčané dávky. Musí se užívat tak čerstvý, ako len je to možné a stabilizovať proteinom ( SPREAD, atd.). Práve jeho zmiešanie, zmixovanie s tvarohom ho stabilizuje, pretože na jeho voľné väzby sa naviažu sírne aminokyseliny mliečnej bielkoviny, čo ho robí dokonca prístupnejším organizmu a už nemôže oxidovať, čomu sa zabraňuje jeho zmiešaním s bielkovinou (tvaroh, jogurt). Potom prichádza do úvahy pridávať čerstvo rozdrvené ľanové semienko do mäkkých nezrejúcich syrov ako žervé, cottage a tvaroh. Tam je potreba, aby prebehla reakcia medzi olejom a sírnymi aminokyselinami, napr. v tvarohu, na molekulárnej úrovni.
Len zajedanie, či zapíjanie nejakými mliečnymi výrobkami nestačí, dokonca ani ručné premiešanie, treba mixovať. Význam by to malo pridávať ho do surových obilných kaší, ktoré tiež obsahujú sírne aminokyseliny, ktoré ľanový olej, jeho voľné väzby, stabilizujú.
Preto by som u nás spoliehala len na vlastné čerstvo zomleté ľanové semeno (v pomalobežných mlynčekoch), pretože obsahuje aj prepotrebné lignany, ktoré len veľmi málo serióznych západných firiem navracia do extrahovaného ľanového oleja.
Treba vedieť tiež, že 15 až 20 min po zomletí je už ľanové semienko zoxidované natoľko, že je škodlivé a nepoužiteľné (kvôli nestabilným omega 3 mastným kyselinám). Treba ho teda okamžite po zomletí stabilizovať v mixéri s tvarohom či jogurtom. Pri zomletom semienku, ak je do 10tich minút skonzumované, všetky prospešné látky v ňom sa stanú prístupné tráveniu, zase ale sa uvoľní menej liečivého slizu
V praxi by to znamenalo, že jednej lyžici oleja by zodpovedali asi 3 zarovnané lyžice celého, nepomletého ľanového semena, ktoré samozrejme tesne pred použitím musíme zomlieť.
K dosiahnutiu plných ozdravných a liečebných účinkov kúry s ľanovým olejom je nevyhnutný hlavne pobyt na slnku! Hoci aj v tieni stromov. Potom je dôležité cvičenie a pobyt na čerstvom vzduchu. Ďalej je nevyhnutný 3 x denne teplý čaj. Vhodná je mäta pieporná, šípkový čaj a pred obedom hrnček čierneho čaju. Určite je toho viac, ale ešte som všetko neobjavila :)

O tomto postupu jsem zde již několikrát psal, stačí si zadat do hledání pojem "lněný olej", pro upřesnění zopakuji důležité:
Lněný olej, špatně skladovaný, velice rychle žlukne a je pak velice škodlivý. Domluvte se proto v prodejně, kdy dostanou naprosto čerstvý, nebo ještě lépe přímo od výrobce http://www.agro-el.cz/ , nakupte si ho více a skladujte ve tmě a chladnu, nejlépe v mrazáku. Není problém použít plastové lahve, ale musíte použít poměrně malé, tak do 0,3 litru, olej totiž velice ztuhne, zrosolovatí a po vyndání se lít nedá, já ho potom, vždy jednu lahvičku, přendám do ledničky, kde se rozpustí za jednu noc, do původního stavu a po rozmrazení teče normálně. Já lněný olej zmrazuji ve skle a není s tím žádný problém, lahve Vám neprasknou, olej, na rozdíl od vody, zmrazením svůj objem zmenšuje, takto skladovaný se nekazí a vydrží celkem dlouho. Pro vstřebání do tkání, zvláště do kapilárních cév, je nezbytné jeho kombinování s proteiny a sírou, jinak je ve vodě nerozpustný a tím pádem k ničemu.
Lněné semínko i lněný olej, užívaný dlouhodobě ve velkých dávkách, může výrazně ředit krev a je nutná stálá kontrola tlaku, také by teoreticky mohlo dojít i ke krvácení. Semínko je, z tohoto pohledu, ve velkých dávkách, nebezpečnější než olej, protože obsahuje navíc lignany, až 800x tolik jako běžné potraviny a lignany v oleji zpravidla nejsou. Po nějaké době je možné přejít na olej řepkový, který lignany nemá a omega 3 mastných kyselin má méně, jeho poměr mastných kyselin, je pro organizmus vyváženější, ale zpočátku je nutný olej lněný na rychlé srovnání dlouhodobého deficitu. Řepkový olej, již není nutno míchat do sirných směsí a můžete ho dávat přímo do salátů, tak do 2 polévkových lžic denně, nebo trvale dodávat lněný olej, bez míchání sirných směsí, v objemu cca 1 – 2 čajové lžičky denně.
Tolik k vlastnímu lněnému oleji, ale trochu zvláštní se mi zdá nutnost konzumace rozemletého lněného semínka do 10-15 minut. Používám ho již více jak 25 let, prakticky denně a rozemleté ho skladuji v mrazáku. Za celá ta léta jsem nezaznamenal žádné škodlivé účinky a předpokládám, že pokud by můj postup byl z nějakého důvodu špatný, tak by se to muselo již nějak projevit, je to přeci jen velmi dlouhá doba. Také pravidelná denní konzumace 3 polévkových lžic rozemletého lněného semínka se mi zdá celkem dost riskantní, protože lignany mohou vyvolat krvácení. Pobyt na slunci jednoznačně doporučuji, nejen pro tento případ a to samé se týká pohybu, ale ty čaje, naprosto nechápu smysl jejich užití a můj osobní názor je, že do čajů bych nechodil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 09, 2009 11:26 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
Vzhladom na to, ze mam alergiu na kravske mlieko, mozem tvaroh nahradit v tomto postupe bryndzou s rovnakym ucinkom? (predsa, bryndza je jediny mliecny vyrobok, ktory konzumujem :-))
Teda zjest polievkovu lyzicu lneneho oleja s malym kuskom bryndze. Ci treba to vazne rozmixovat?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát črc 10, 2009 6:20 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Vzhladom na to, ze mam alergiu na kravske mlieko, mozem tvaroh nahradit v tomto postupe bryndzou s rovnakym ucinkom? (predsa, bryndza je jediny mliecny vyrobok, ktory konzumujem :-))
Teda zjest polievkovu lyzicu lneneho oleja s malym kuskom bryndze. Ci treba to vazne rozmixovat?

Celý postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Důležitá je perfektní emulgace lněného oleje do potravin obsahujících ve větším objemu síru, která s olejem chemicky reaguje, výrazně snižuje jeho negativní vlastnosti, zvyšuje ty pozitivní a umožňuje jeho dokonalé využití v drobných cévách. Můžete si vyrobit jednu z následujících směsí s tím, že brynzu lze použít do té první směsi místo tvarohu, ale jinak je postup potřeba dodržet.
1) Dle následujícího receptu si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte jídlo, co jsem Vám doporučil a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě a 4 polévkové lžíce 60 ml medu. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby a česnek, na dochucení ostrou papriku, případně trochu šampaňského vína.
2) Pro alergiky na mléko, je možné dát místo běžného tvarohu, dobrý tvaroh z kozího mléka, který dle mého názoru žádnou alergickou reakci nevyvolá, ale pokud se toho bojíte, tak vyzkoušejte místo tvarohu, udělat pastu z paraořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů a cibulové zeleniny, nejlépe pórku. Do toho zamíchat ten lněný olej a jemně rozemleté lněné semínko. Je to plné proteinů i síry, které obsahují tyto ořechy opravdu hodně a pórek také. Je otázka, jak moc to bude projímavé, ale to budete muset vyzkoušet.
3) Pro toho, kdo nemůžete mléko, ani ořechy, je varianta ze semen a luštěnin. Semena síru nemají v adekvátním množství, ale mají proteiny a tuk, luštěniny mají proteiny a síru, ale zase chybí tuk. tak jsem nad tím popřemýšlel a můžete vyzkoušet následující postup. Udělejte pastu z naklíčené čočky, nebo hrášku a slunečnicového semínka, přidejte cibulovou zeleninu, česnek, červenou cibuli, pórek a vše důkladně promixujte, do tohoto základu přidejte olej a rozemleté lněné semínko, jako u receptu s tvarohem, v tomto případě bez medu, znovu promixujte na pudinkovitou konzistenci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 30, 2009 9:35 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
Tak nejak mam problem zaradit tento olej, a celkovo aj lanove semienka. Mam s tym taky problem, ze pocas dna som mimo domu a mam ho v ladnicke. Pit alebo pridat do jedla ho mozem teda len doma. Obed aj veceru mam vsak mimo domu. Ked sa vratim domov, vacsinou cca hodinu az dve po veceri, myslim ze si mozem dat jednu lyzicu. Ale problem mam rano. Moj ranny rytmus este nieje celkom utraseny, ale vacsinou prebieha takto: po zobudeni vypijem 3/4 vody, a cca hodinu cakam. Potom pijem grepovu stavu. Po pol hodine az hodine si dam ovocie,a uz odchadzam z domu. Doobeda jem len ovocie, ale uz nemam lanovy olej. Viem ze je tento olej prospesny kvoli omega 3 mastnym kyselinam, ale kedy by som ho mal zaradit. Mozem si dat lyzicu k tej grepovej stave (popripade k inej)? Alebo je lepsie dat si lyzicu spolu s pitim tej vody. Alebo je lepsie pockat pol hodnu, po grepovej stave a dat si lyzicu?

So semienkami mam obdobny problem. Rad by som si ich primiesaval do jedla, no mlyncek mam doma. Rano k ovociu sa mi to nejak nehodi... alebo myslite ze mozem si dat male mnozstvo k ovociu? Potom uz proste niesom doma a ked prijdem neskoro vecer, uz som navecerany, a samotne lnene semienko sa mi nechce mixovat a vacsinou uz nechcem jest nejake vacsie jedlo, kedze jest neskoro nieje zdrave. Raz som aj vyskusal primiesat lanove semienko (samozrejme rozomlete) do salatu, alebo do jedla, ktore si casto rano pripravujem. No v tomto teple sa to rychlo kazi, nemam dobry pocit, ked to potom hodinu, dve stoji.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 30, 2009 10:07 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Tak nejak mam problem zaradit tento olej, a celkovo aj lanove semienka. Mam s tym taky problem, ze pocas dna som mimo domu a mam ho v ladnicke. Pit alebo pridat do jedla ho mozem teda len doma. Obed aj veceru mam vsak mimo domu. Ked sa vratim domov, vacsinou cca hodinu az dve po veceri, myslim ze si mozem dat jednu lyzicu. Ale problem mam rano. Moj ranny rytmus este nieje celkom utraseny, ale vacsinou prebieha takto: po zobudeni vypijem 3/4 vody, a cca hodinu cakam. Potom pijem grepovu stavu. Po pol hodine az hodine si dam ovocie,a uz odchadzam z domu. Doobeda jem len ovocie, ale uz nemam lanovy olej. Viem ze je tento olej prospesny kvoli omega 3 mastnym kyselinam, ale kedy by som ho mal zaradit. Mozem si dat lyzicu k tej grepovej stave (popripade k inej)? Alebo je lepsie dat si lyzicu spolu s pitim tej vody. Alebo je lepsie pockat pol hodnu, po grepovej stave a dat si lyzicu?

So semienkami mam obdobny problem. Rad by som si ich primiesaval do jedla, no mlyncek mam doma. Rano k ovociu sa mi to nejak nehodi... alebo myslite ze mozem si dat male mnozstvo k ovociu? Potom uz proste niesom doma a ked prijdem neskoro vecer, uz som navecerany, a samotne lnene semienko sa mi nechce mixovat a vacsinou uz nechcem jest nejake vacsie jedlo, kedze jest neskoro nieje zdrave. Raz som aj vyskusal primiesat lanove semienko (samozrejme rozomlete) do salatu, alebo do jedla, ktore si casto rano pripravujem. No v tomto teple sa to rychlo kazi, nemam dobry pocit, ked to potom hodinu, dve stoji.

Olej i rozemletá semínka, používám většinou právě ráno do ovocného salátu a je to chuťově dobré. Pokud by Vám to chuťově nevyhovovalo, tak semínka jdou přenést v suchém stavu v uzavřené skleničce a nasypat do jídla třeba v poledne. Také olej se mimo lednici kazí v řádu několika dnů, ne několika hodin, čili pokud si odlijete denní dávku do malé lékovky, třeba tmavé od vitamínu E, tak není problém ho přidávat do jídla i mimo domov. Ještě lepší je nasát lněný olej do vhodně velké injekční stříkačky a pak ani s přesnou dávkou není problém, navíc se stříkačka velice snadno čistí, na rozdíl od lékovky. Další možnost je připravit si mixovanou sirnou patlanici z tvarohu a lněného oleje, kterou jsem zde již mnohokrát popisoval a sníst ji v průběhu dne jako jogurt, třeba s chutí česneku, medu, nebo šampaňského vína.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv črc 30, 2009 11:26 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
Hmm, zaujimava odpoved, dakujem. Priviedla ma na vela novych myslienok, ako to vyriesit. S tou lyzicou oleja rano spolu s grepovou alebo pomarancovou stavou, by bol nejaky problem?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát črc 31, 2009 6:17 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 27092
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Hmm, zaujimava odpoved, dakujem. Priviedla ma na vela novych myslienok, ako to vyriesit. S tou lyzicou oleja rano spolu s grepovou alebo pomarancovou stavou, by bol nejaky problem?

Není s tím nejmenší problém, dost často si například lněný, nebo dýňový olej rozmixuji do šťávy i s mořskými řasami a pak to vypiji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: úte srp 04, 2009 11:45 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1711
Hmm, ak som to dobre pochopil, tak 3 lyzice rozomletych lanovych semienok denne, je bez rozmixovania so sirou a bielkovinou z dlhodobeho hladiska skodlivych? Nechce sa mi nejako riesit davkovanie, ale zase nerad by som si pri pokuse zasobit telo prospesnymi omega-3 kyselinami, nakoniec zdravie poskodzoval. Momentalne davam pravidelne 1 lyzicu lanoveho oleja rano, a pocas dna si zamiesam do jedla asi 3 zarovnane polievkove lyzice rozomleteho lanoveho semienka, vacsinou na obed. Dost casto k tomu jedavam bryndzu, no nemixujem to spolu, iba to spolu zjem. Z tohto pohladu teda k ziadnej stablizacii nedojde?

Ako su na tom konopne semienka a konopny olej? Tiez obsahuje zdraviu skodlive latky? Alebo su menej rizikovym zdrojom omega-3 mastnych kyselin a vhodnejsie na pravidelnu konzumaciu?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 832 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz