Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned říj 20, 2019 2:23 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát úno 06, 2009 8:13 am 
Offline

Registrován: pát úno 06, 2009 8:04 am
Příspěvky: 46
Bydliště: Valašské Meziříčí - Hrachovec
Dobrý den pane Zajíčku,

teprve včera jsem narazila na Vaše webové stráky o stravování a způsobu života. Velmi Vám za ně děkuji. Máte je velmi pěkně a komplexně napsané. Se vším se ztotožňuji a přála bych si podle takovýchto pravidel žít.
Mám totiž nadváhu a nejen kvůli ní, ale i z vnitřního pocitu, že se nestravuji dostatčně zdravě bych chtěla na živou stravu přejít.
Jenže je to hodně těžké, minulý rok jsem našla stránky vitariánů a stravovala jsem se podle jejich receptů asi 14 dní. Měla jsem stále pocit hladu a neskutečné chutě na vařené jídlo. Nakonec to skončilo opět u vařáků. Přitom zeleninu i ovoce miluji. Žiji na vesnici a dokonce jsem si založila cca 150m2 zahrádky, abych mohla pěstovat vlastní zeleninu.
Již na podzim minulého roku jsem přestala chodit na obědy a začala si vařit dělenou stravu s hromadou zeleniny. Dopoledne jen ovoce. Když jsem objevila Vaše stránky přišlo mi to jako znamení a že se vydávám správným směrem. Jenže nevím, jak dlouho to vydržím. Někdy mám prostě pocit strašného hladu a "zaplácnu" ho třeba bílým rohlíkem. Strašné, cítím, jak se lepí, že je jako houba, ale přesto ho sním....
Pročetla jsem si Váš jídelníček a chci se Vás zeptat na pár otázek. Jestli mohu použít například jen tři druhy zeleniny, které by se samozřejmě v jednotlivých dnech střídaly. A pak, jestli musí být avokádo nebo čím ho nahradit. Kolik použít hlívy a mohu ji měnit i za žampiony? Musím u snídaně použít olej? Mohu používat semínka máku a sezamu celá? Tento příklad stravování jen obměňujete, nebo máte ještě i jiné typy?
Pak mám ještě dotaz ohledně mrazení například fazolek, hrášku, jahod, švestek a ostatního ovoce a zeleniny, které zmrazit lze. Vím, že energie po rozmrazení v nich už asi moc nebude, ale není to menší zlo - použít vlastní zdroje ze zahrádky, než kupovat v zimě "nadopované" ovoce a zeleninu? To samé mne napadá při uskladnění mrkve, petržele, celeru, č.řepy a jablek přes zimní období. Bude se jejich energie vytrácet?
Pokud budete mít jen chviličku na můj e-mail, děkuji Vám. Jsem ráda, že existuje někdo, komu bych se mohla svěřit se svými úvahami, pocity.

Přeji Vám pěkný den a hodně úspěchu v tom, co pro lidi děláte.

S pozdravem
Andrea Kubjátová
Hrachovec
Valašské Meziříčí
věk: 28 let
váha: 68kg
výška: 160cm
BMI: 26,6
moje štítná žláza si prý vytvořila sama proti sobě protilátky

P.S. právě se zvedám ze své kancelářské židle a pěšky vyrážím na tří kilometrovou cestu domů. :-)
(doposud jsem jezdila MHD)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát úno 06, 2009 9:53 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Andrea 81 píše:
Dobrý den pane Zajíčku,

teprve včera jsem narazila na Vaše webové stráky o stravování a způsobu života. Velmi Vám za ně děkuji. Máte je velmi pěkně a komplexně napsané. Se vším se ztotožňuji a přála bych si podle takovýchto pravidel žít.
Mám totiž nadváhu a nejen kvůli ní, ale i z vnitřního pocitu, že se nestravuji dostatčně zdravě bych chtěla na živou stravu přejít.
Jenže je to hodně těžké, minulý rok jsem našla stránky vitariánů a stravovala jsem se podle jejich receptů asi 14 dní. Měla jsem stále pocit hladu a neskutečné chutě na vařené jídlo. Nakonec to skončilo opět u vařáků. Přitom zeleninu i ovoce miluji. Žiji na vesnici a dokonce jsem si založila cca 150m2 zahrádky, abych mohla pěstovat vlastní zeleninu.
Již na podzim minulého roku jsem přestala chodit na obědy a začala si vařit dělenou stravu s hromadou zeleniny. Dopoledne jen ovoce. Když jsem objevila Vaše stránky přišlo mi to jako znamení a že se vydávám správným směrem. Jenže nevím, jak dlouho to vydržím. Někdy mám prostě pocit strašného hladu a "zaplácnu" ho třeba bílým rohlíkem. Strašné, cítím, jak se lepí, že je jako houba, ale přesto ho sním....
Pročetla jsem si Váš jídelníček a chci se Vás zeptat na pár otázek. Jestli mohu použít například jen tři druhy zeleniny, které by se samozřejmě v jednotlivých dnech střídaly. A pak, jestli musí být avokádo nebo čím ho nahradit. Kolik použít hlívy a mohu ji měnit i za žampiony? Musím u snídaně použít olej? Mohu používat semínka máku a sezamu celá? Tento příklad stravování jen obměňujete, nebo máte ještě i jiné typy?
Pak mám ještě dotaz ohledně mrazení například fazolek, hrášku, jahod, švestek a ostatního ovoce a zeleniny, které zmrazit lze. Vím, že energie po rozmrazení v nich už asi moc nebude, ale není to menší zlo - použít vlastní zdroje ze zahrádky, než kupovat v zimě "nadopované" ovoce a zeleninu? To samé mne napadá při uskladnění mrkve, petržele, celeru, č.řepy a jablek přes zimní období. Bude se jejich energie vytrácet?
Pokud budete mít jen chviličku na můj e-mail, děkuji Vám. Jsem ráda, že existuje někdo, komu bych se mohla svěřit se svými úvahami, pocity.

Přeji Vám pěkný den a hodně úspěchu v tom, co pro lidi děláte.

S pozdravem
Andrea Kubjátová
Hrachovec
Valašské Meziříčí
věk: 28 let
váha: 68kg
výška: 160cm
BMI: 26,6
moje štítná žláza si prý vytvořila sama proti sobě protilátky

P.S. právě se zvedám ze své kancelářské židle a pěšky vyrážím na tří kilometrovou cestu domů. :-)
(doposud jsem jezdila MHD)

Celé stravování je o nějaké jednoduché logice a naše špatné civilizační návyky této logice přímo protiřečí. Vždy se pokuste, třeba u toho bílého rohlíku popřemýšlet, jestli se k němu mohl nějak dostat náš předek, tak před 1000 lety. Od nich máme naši genetickou výbavu a ta prostě s takovou toxickou zátěží nepočítá, čemuž odpovídá i žalostný zdravotní stav současné populace. Nadváha není o množství stravy, ale o kyselinách, enzymech, neurózách a nedostatku radiovitality v potravě. Pokud splníte tyto požadavky na stravu, tak není problém žít dokonce i z jedné jediné potraviny, poměrně dlouhou dobu, ale asi Vám to dlouho chutnat nebude. Neposoudím, proč chcete střídat pouze tři druhy, ale připadá mi to zbytečně málo. Chuť potravy je také celkem důležitý aspekt a u střídání třech druhů, mnoho chutí nevyčarujete.
Avokádo nahradit ničím nejde a je mimořádně zdravé. Pokud Vám třeba nechutná, tak jej nejezte, ale je to škoda, vzhledem k jeho mimořádně pozitivním vlastnostem. Hlívy dejte podle chuti, omezení žádná nejsou. Můžete používat i žampiony, ale hlíva má velice účinné a zdraví mimořádně prospěšné látky, na rozdíl od žampionu. Olej se dává pro uvolnění látek a vitamínů rozpustných pouze v tucích a z tohoto pohledu je nezbytný, alespoň v minimálním množství, nebo použít více mastných semínek a olej vynechat. Jíst celý mák a sezam nemá význam, protože neznám nikoho, ani sebe, kdo vydrží semínka tak dlouho žvýkat, až nemají žádnou chuť, což trvá nejméně 5 min na jedno sousto. Jinak projdou trávicím traktem zcela bez užitku a je to vyhazování peněz. Naopak, je doporučuji rozemlít co nejlépe, pokud možno až do pastovitého stavu, kdy je využitelnost maximální, ale takto rozemleté je nutné je skladovat pouze v mrazáku, jinak rychle žluknou a pak jsou zdravotně velice škodlivá na játra.
Strava je uvedená jako příklad, velice dobře vyvážený z mnoha hledisek, které je třeba nejdříve pochopit a teprve poté aplikovat. Já samozřejmě jím rozmanitěji, ne stále to samé, ale mohu Vás ujistit, že mám období, kdy jím třeba jen mrkev a jablka i několik týdnů a nikterak to organizmu nevadí. Celá pointa není ve stravě, ale v ovocných a zeleninových šťávách, kterých piji až 4 litry denně a vlákninu dodávám pouze pro dokonalou činnost střeva. Pokud nezkoumáte její chuť, tak je zcela nepodstatné o jakou vlákninu se jedná, za předpokladu, že se jedná o vlákninu organickou, tepelně neupravenou. Vláknina tepelně upravená teplotou nad 52 stupňů C je vlastně anorganická a nemá pro činnost střev žádný pozitivní přínos, pouze střeva dráždí a vylučovací proces spíše komplikuje.
Mrazení potravin, je z mého pohledu jediný rozumný způsob jejich dlouhodobějšího skladování. Sám mám mrazáky na 700 kg potravin a mrazím si na zimní období dokonce i koncentrované šťávy z bylin na přípravu zeleného nápoje. Po rozmrazení je energetická hodnota velice dobrá, za předpokladu, že potravinu ihned po rozmrazení sníte, ale vzhled se bohužel u některých potravin změní. Totéž nelze tvrdit o dlouhodobě skladovaných potravinách, zde samozřejmě energetická hodnota podstatně klesá, ale i tak se jedná o mnohem zdravější potraviny, než například uzené vepřové koleno, které je zaručeně zcela bez energie.
Tělo, pokud zblbne z toxemické otravy, si může vytvářet různé sebe destrukční postupy a napadat dokonce svoje vlastní zdravé tkáně, ale pokud mu srovnáte to, co se srovnat má, většinou se vše vrátí do normálu.
Nevím přesně jak vypadá ovzduší ve Valašském Meziříčí a jaká je trasa, kterou se po zvednutí ze své kancelářské židle, pěšky vydáváte na tří kilometrovou cestu domů, ale mohu Vás ujistit, že rychlá chůze zamořeným městem je mnohem horší, než nedělat pro sebe nic. Doporučuji sice dostatek pohybu, ale na čerstvém vzduchu, minimálně 1 hodinu rychlé chůze denně a o víkendu dvoj, až trojnásobek. Pokud možno se pohybujte v lese, nebo u řeky, pro maximalizaci záporných iontů v ovzduší. Snažte se cíleně o hluboký pomalý dech, kde si při výdechu představte proud škodlivin, které intenzivně vydechujete. Tím vlastně relaxujete a zbavujete psychiku negativních emocí. Po městě raději používejte nadále MHD, to je pro Vaše zdraví určitě lepší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 9:23 am 
Offline

Registrován: pát úno 06, 2009 8:04 am
Příspěvky: 46
Bydliště: Valašské Meziříčí - Hrachovec
Dobrý den pane Zajíčku, děkuji Vám za užitečné rady, s tím mrazením potravin jste mne potěšil.
Zeptala bych se ještě na pár věcí: Jaký druh šťávy nejlépe zvolit na přenos a konzumaci v práci. (Připravena 5h před vypitím). Až zcela přejdu na syrovou stravu, mohu vysadit Letrox 100, který nyní užívám na onemocnění štítné žlázy? (Připadá mi, že při opravě těla by prášky jen překážely). A ještě otázka k masu. Okolí na mne tlačí a já nemám srozumitelný argument o škodlivosti konzumace masa. I já občas uvažuji nad tím, že před tisíci lety člověk určitě jedl maso a za tu dobu ,evoluce, by naše ústrojí mohlo být malinko uspůsobeno jeho konzumaci.
Děkuji Vám a přeji hezký den.
S pozdravem
Andrea Kubjátová


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 10:36 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Andrea 81 píše:
Dobrý den pane Zajíčku, děkuji Vám za užitečné rady, s tím mrazením potravin jste mne potěšil.
Zeptala bych se ještě na pár věcí: Jaký druh šťávy nejlépe zvolit na přenos a konzumaci v práci. (Připravena 5h před vypitím). Až zcela přejdu na syrovou stravu, mohu vysadit Letrox 100, který nyní užívám na onemocnění štítné žlázy? (Připadá mi, že při opravě těla by prášky jen překážely). A ještě otázka k masu. Okolí na mne tlačí a já nemám srozumitelný argument o škodlivosti konzumace masa. I já občas uvažuji nad tím, že před tisíci lety člověk určitě jedl maso a za tu dobu ,evoluce, by naše ústrojí mohlo být malinko uspůsobeno jeho konzumaci.
Děkuji Vám a přeji hezký den.
S pozdravem
Andrea Kubjátová

Šťáva se má vypít co nejdříve po vylisování, nejlépe do 15 minut, ale pokud zabráníte oxidaci, tak to zase není takový problém. Jedna z možností je používat malé PET lahve, naplnit je zcela po okraj a po otevření ihned celý obsah vypít. Druhá je zakoupit zátky a vakuovačku od firmy Zepter, systém Vaxi, používat skleněné lahve a zde je oxidace skutečně minimální. Samozřejmě skladovat pokud možno v lednici, nebo ve tmě a chladném místě. Jinak, takto můžete používat jakoukoliv šťávu, v oxidaci jednotlivých druhů, není zase tak velký rozdíl. Letrox 100 Vám naordinoval lékař a ten Vám ho, po zralé úvaze, musí také vysadit. Já na prášky expert nejsem, ale předpokládám, že pokud začnete tělo čistit, tak dojde ke zlepšení hodnot a lékař sám léky vysadí. Rozhodně nedoporučuji to zkoušet bez konzultace s lékařem.
Logiku pojídání živočišných potravin popisuji v tématu (Energie potravin a její vliv na zdraví), kde je zřejmý důvod proč odmítám současný způsob konzumace masa, kde jde s mého pohledu o konzumaci rozkládající se bílkoviny, navíc z chuťových hledisek jsou použity zdravotně velice škodlivé postupy a přísady. Naši předci skutečně maso jedli, ale poněkud jinak a hlavně ve skupině, která zvíře celkem rychle po zabití zkonzumovala. Snad nejdůležitější je pochopit hledisko radiovitality masa a vliv enzymů na jeho reálné strávení. Maso ihned po zabití zvířete vykazuje vlnovou délku 6500 Å, avšak již po několika hodinách záření zcela zaniká a maso se mění v kus hnijícího materiálu. To je také odpovědí na to, proč původní eskymáci, jejichž strava se skládá převážně z masa, jsou i přes vysoké konzumované dávky masa zdraví a mi i po podstatně menších porcích masa strádáme. Eskymák totiž ihned po ulovení tuleně rozřízne a konzumuje ještě horká syrová játra a další části zvířete, což je pro středoevropana naprosto nepředstavitelné. Většina z nás již zcela ztratila lovecké pudy a zabít zvíře je pro většinu lidí nepředstavitelné, natož ho ihned syrové začít jíst. Takto je pro současnou populaci přijatelná konzumace čerstvých ryb formou sushi, respektive přesný výraz pro syrovou rybu je sashimi, ale je nutné zachovat co nejkratší časový odstup od zabití. To se v restauracích, až na podniky, které připravují stravu zákazníkům přímo před očima nedá zaručit, a je tedy lépe se konzumaci masa raději vyhýbat, nebo si čerstvou rybu ihned po zabití připravovat doma. Další relativně dobrá metoda konzumace živočišných produktů s dobrou vlnovou délkou je pití, naprosto čerstvých, syrových vajíček, především žloutku. Je to výborný zdroj vitamínu B12, který se v rostlinných produktech vyskytuje velice sporadicky. Při pití vajec je nutné mít jistotu, že vejce není starší jak dva dny a nejlepší je od slepic s kohoutem. Proti případné salmonelové nákaze bohatě postačí do rozklepnutého vejce rozmačkat trochu česneku, promíchat, počkat cca 15 min, než účinky česneku bakterie zahubí a pak již můžete vejce pít bez rizika nákazy. Bohužel jde o jediné rozumně použitelné postupy, na současný způsob civilizované konzumace živočišných produktů, naše těla geneticky nastavena nejsou a pokud vám výše uvedené postupy připadají nepoužitelné, tak se raději konzumace těchto produktů, v rámci zachování svého zdraví, vzdejte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát kvě 15, 2009 12:00 am 
Offline

Registrován: stř kvě 13, 2009 1:38 am
Příspěvky: 48
S tou konzumací syrového masa mne napadá - není tu nebezpečí parazitů? Když nedojde k usmrcení jejich larev a vajíček tepelnou cestou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pát kvě 15, 2009 5:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Araila píše:
S tou konzumací syrového masa mne napadá - není tu nebezpečí parazitů? Když nedojde k usmrcení jejich larev a vajíček tepelnou cestou.

Já ho konzumovat nedoporučuji, ani z etických důvodů, ale pokud někdo bez masa nemůže žít, jak dost veliká část lidské populace uvažuje, tak toto je jediná přijatelná forma. Na odstranění případných parazitů, zpravidla bohatě postačí, dobře rozkousat a sníst větší množství semínek z papáji a k tomu se nacpat česnekem. Je to sice oboje chuťově dost hnusné, ale velice účinné, čili ani těchto potíží, bych se nijak neobával. Další možnost je, tyto semínka s česnekem odšťavňit na dvouhřídelovém odšťavňovači a tu šťávu pak vypít, to je sice také hnusné, ale alespoň krátkou dobu, na rozdíl od kousání, navíc je to i mnohem účinnější, protože se využije mnohem více účinných látek a parazity to odstraní spolehlivěji. Také je nepravděpodobné, že budete tou doporučenou formou konzumovat maso z velkého hospodářského zvířete, což je v podstatě nereálné, ale z malého živočicha, kteří tyto parazity běžně ani nemívají. Tělo se navíc rozhodně snáze vyrovná s nějakými případnými parazity, které teoreticky můžete chytnout několikrát za život, než s pravidelnou konzumací shnilého a energie zbaveného materiálu, navíc upraveného tak, aby tělu maximálně škodil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte čer 16, 2009 2:29 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 677
Je vporiadku ked v zemiaku objavím čiernu až čierno šedú škvrnu a vykrojím ju a zemiak odštavím?
Neviem či to nie je plesen alebo čo. Niektoré zemiaky to v sebe majú ale inak sú čisté.
Mám to teda nadelej vykrajovat a ten zemiak spracovat alebo to mám vyhodit?
Pre istotu som do tej štavy postrúhal aj cesnak.
ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte čer 16, 2009 3:25 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Mat píše:
Je vporiadku ked v zemiaku objavím čiernu až čierno šedú škvrnu a vykrojím ju a zemiak odštavím?
Neviem či to nie je plesen alebo čo. Niektoré zemiaky to v sebe majú ale inak sú čisté.
Mám to teda nadelej vykrajovat a ten zemiak spracovat alebo to mám vyhodit?
Pre istotu som do tej štavy postrúhal aj cesnak.
ďakujem

Brambory mají mnoho vad, ale většina je pouze kosmetických, zdravotně nijak nevadí. Musel bych to vidět, ale domnívám se, že se nebude jednat o žádní vážný problém a zvolený postup je v pořádku, sám to jinak nedělám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte čer 16, 2009 5:26 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 677
Ten cesnak je ok?
Možem ho nadalej pridávat?
Celkom mi to s ním chutilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte čer 16, 2009 8:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Mat píše:
Ten cesnak je ok?
Možem ho nadalej pridávat?
Celkom mi to s ním chutilo.

Česnek je ok naprosto do všeho, kde Vám bude chutnat, já ho můžu dávat i do dortů, takže ptát se mě na česnek, v jakékoliv souvislosti, je zbytečné. Osobně ho každému doporučuji, jako společenskou rostlinu, on totiž vyžaduje společnost stejně orientovaných jedinců. Také je dobré si vzpomenout, na starý dobrý a výstižný vtip " Jezte zeleninu, nebo ovoce a nebude k Vám chodit doktor, jezte cibuli, nebo česnek a nebude k Vám chodit vůbec nikdo".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: pon čer 29, 2009 11:14 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
Presuvam nas dialog sem, kedze sem sa viac hodi...

ja mam moznost kupovat vylupane vlasske orechy za vyhodnu cenu iba raz za dva mesiace, takze preto si kupujem zasobu na cca 2 mesiace. Takze, podla Vas, je lepsie dat ich do mraznicky do sacku, a vybrat si vzdy do sklenenej nadoby mnozstvo na 14 dni?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: úte čer 30, 2009 6:19 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Presuvam nas dialog sem, kedze sem sa viac hodi...
ja mam moznost kupovat vylupane vlasske orechy za vyhodnu cenu iba raz za dva mesiace, takze preto si kupujem zasobu na cca 2 mesiace. Takze, podla Vas, je lepsie dat ich do mraznicky do sacku, a vybrat si vzdy do sklenenej nadoby mnozstvo na 14 dni?

Ano, dělal bych to takto, ale u kupovaných ořechů musíte být velice opatrný na to, jak dlouho je ten Váš dodavatel skladuje než Vám je prodá a v jakých podmínkách. Pokud bych se to od něho nebyl schopen dozvědět, tak bych je raději nekupoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: ned črc 05, 2009 6:11 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
Ako doporucujete skladovat klicky, aby najdlhsie vydrzali?
Ja ich po dokliceni davam do ladnicky, ale neviem, ci ich mam dalej preplachovat, a ci ich mam nechat prikryte alebo odokryte. Konkretne si robim kliceny cicer, mungo, a posledne skusam aj jacmen.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: ned črc 05, 2009 7:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26696
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ako doporucujete skladovat klicky, aby najdlhsie vydrzali?
Ja ich po dokliceni davam do ladnicky, ale neviem, ci ich mam dalej preplachovat, a ci ich mam nechat prikryte alebo odokryte. Konkretne si robim kliceny cicer, mungo, a posledne skusam aj jacmen.

Po naklíčení skladuji v ledničce lehce přikryté víčkem, proplachování není nutné denně, ale tak 1 x za dva, až tři dny. Při tomto postupu je trvanlivost velice dobrá i 14 dní, ale to určitě spotřebujete dříve.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Uskladnění potravin
PříspěvekNapsal: ned črc 05, 2009 11:55 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1662
Fuha, tak to som prekvapeny a poteseny, ze to vydrzi tak dlho. Dakujem za radu.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz