Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob pro 14, 2019 2:30 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2018 5:13 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 66
Dočetl jsem se o nutnosti rovnováhy omega 3 a omega 6 tuků.Obecně se uvádí, že lidí mají většinou přebytek omega 6 oproti omega 3.Omega 6 se nachází prý v sýrech, živ. mlécích atd. I v hovězím mase(pokud byl dobytek vykrmen na trávě).Obecně se prý dále doporučuje při neschopnosti pokrýt zdroje omega 3 v potravinách, olejích atd. suplementovat.Ale má otázka zní: Nějak jsem našel málo uspokojivých zdrojů právě s převahou těch omega 6 kyselin, a že máslo je obsahuje jenom, když zdrojové zvíře bylo odchováno na trávě a u kokosového oleje jsem kyselinu linolovou nějak nenašel vůbec ve složení.Je nerovnováha mezi 3 a 6tkou dána tím, že lidé ve velkém jedí másla, sádla, a smaží na slun. olejích?A co byste poradili za lepší zdroje člověku, který nechce ve velkém jíst ani jedno?Aby se poměr omega 3 :6 nepřehoupl zase do opačného extrému?Možná v tom mám trochu zmatek, ale hledal jsem o tom info celý den a také mi už z toho jde hlava kolem.Předtím jsem myslel, že kokosáč a semenné oleje stačí v pohodě na vše.Ale třeba lněný olej prý obsahuje 2x více omega 3 než omega 6.A DDD omega 3 je stanovena na 250mg denně a více a omega 6 se snad má pohybovat nad 10g?Jak si to mám v skladbě potravin pohlídat?Co je taková nejlepší potravina s převahou omega 6 a dá se jí 6tka nahnat?Budu moc rád ze odpověd člověka, jež to má již komplexněji zanalyzováno.

(opět jsem nenašel vhodné téma týkající se konkrétně tady tohoto, případně se omlouvám a poprosím o přesun OFF TOPICU)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned pro 02, 2018 5:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26882
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Dočetl jsem se o nutnosti rovnováhy omega 3 a omega 6 tuků.Obecně se uvádí, že lidí mají většinou přebytek omega 6 oproti omega 3.Omega 6 se nachází prý v sýrech, živ. mlécích atd. I v hovězím mase(pokud byl dobytek vykrmen na trávě).Obecně se prý dále doporučuje při neschopnosti pokrýt zdroje omega 3 v potravinách, olejích atd. suplementovat.Ale má otázka zní: Nějak jsem našel málo uspokojivých zdrojů právě s převahou těch omega 6 kyselin, a že máslo je obsahuje jenom, když zdrojové zvíře bylo odchováno na trávě a u kokosového oleje jsem kyselinu linolovou nějak nenašel vůbec ve složení.Je nerovnováha mezi 3 a 6tkou dána tím, že lidé ve velkém jedí másla, sádla, a smaží na slun. olejích?A co byste poradili za lepší zdroje člověku, který nechce ve velkém jíst ani jedno?Aby se poměr omega 3 :6 nepřehoupl zase do opačného extrému?Možná v tom mám trochu zmatek, ale hledal jsem o tom info celý den a také mi už z toho jde hlava kolem.Předtím jsem myslel, že kokosáč a semenné oleje stačí v pohodě na vše.Ale třeba lněný olej prý obsahuje 2x více omega 3 než omega 6.A DDD omega 3 je stanovena na 250mg denně a více a omega 6 se snad má pohybovat nad 10g?Jak si to mám v skladbě potravin pohlídat?Co je taková nejlepší potravina s převahou omega 6 a dá se jí 6tka nahnat?Budu moc rád ze odpověd člověka, jež to má již komplexněji zanalyzováno.

(opět jsem nenašel vhodné téma týkající se konkrétně tady tohoto, případně se omlouvám a poprosím o přesun OFF TOPICU)

Ideální poměr PUFA proti celkovým přijímaným tukům je do 10%, tedy na 100g tuku ve stravě ideálně 10g PUFA, tedy jak 3 tak 6 omega mastných kyselin. Skladba PUFA je pak ideální nejvíce 1:5 tedy na 1g omega 3 maximálně 5g omega 6, což se vůbec nedá odhadovat, ale musíte si to prostě spočítat na nutriční kalkulačce cronometer.com. Pozitivní zpráva je že tělo je schopno si vytvářet svoji vlastní omega 3 mastnou kyselinu a většinou to zvládne dorovnat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: úte pro 04, 2018 11:10 am 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 66
Jarda píše:
Ideální poměr PUFA proti celkovým přijímaným tukům je do 10%, tedy na 100g tuku ve stravě ideálně 10g PUFA, tedy jak 3 tak 6 omega mastných kyselin. Skladba PUFA je pak ideální nejvíce 1:5 tedy na 1g omega 3 maximálně 5g omega 6, což se vůbec nedá odhadovat, ale musíte si to prostě spočítat na nutriční kalkulačce cronometer.com. Pozitivní zpráva je že tělo je schopno si vytvářet svoji vlastní omega 3 mastnou kyselinu a většinou to zvládne dorovnat.

Děkuji moc za odpověď.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: úte pro 04, 2018 2:52 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 327
"Nějak jsem našel málo uspokojivých zdrojů právě s převahou těch omega 6 kyselin, a že máslo je obsahuje jenom, když zdrojové zvíře bylo odchováno na trávě" ...
Co za nesmysly pises ??? Cim viac travy pojeda krava/byk/koza/ovca, tym viac omega3 v ich mlieku a telesjom tuku (mäso, loj, atd...)...
Naco riesis hladanie zdrojov omega6, ked je jej vsade dostatok, a je to PROzapalova mastna kyselina ??? ... "Tvoj" mak, konopny olej, a rozne orechy mimo kokosoveho (a "mlieka" ci "masla" z nich) omega6 obsahuju POZEHNANE...od nich som ta odhovaral...
Daj si denne alebo obden jednu konzervu kvalitnych sardiniek vo vlastnej stave...
Ja som uz lrestal s kupovanim chladenych satrdiniek... Tie v konzerve mi chutia ovela viac nez hodinu varene/dusene sardinky, a ich kosti sa rozplyvaju na jazyku...
Zaujimalo by ma, akym varnym procesom prejdu sardinky pri davani do konzerv... Skrstka chutia sto krat viac nez dusene s akoukolvek koreninou, a k tomu sa rozplyvaju na jazyku...

_________________
ZEM JE PLOCHÁ https://uloz.to/file/d4BNbzcq8nMg/nebe-a-zeme-2-pdf
.....
http://www.6000kroku.cz (nenaharditeľná chôdza)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pát pro 07, 2018 8:18 pm 
Offline

Registrován: úte led 12, 2016 2:59 pm
Příspěvky: 66
Pane Jardo, počítal jsem si takový teoretický pravděpodobný denní příjem jídla na cronometer.com , a co se týče tuků, pokud si dám po celodenní práci a cvičení například podomácku odchovaného králíka řekněme max 300g s čínským zelím(jen podušeného na vodě), jinak přes den vesměs zeleninu a ovoce, ve kterých moc tuků zrovna není.A do toho 2 polévkové lžíce konopného oleje a jednu lžíci lněného oleje, dostanu se se podle kalkulačky na cca 90% doporučovaného celkového denního příjmu tuků , ale omega 3 pak vychází na 10,6 g a omega 6 na 18,4 g.Bez olejů mi zase hodnoty připadají nízké.Omega 3 kolem 2g a omega 6 kolem 6g.A doporučený příjem tuků mi pak klesne pod 50%. Na druhou stranu jsem četl, že omega 3 z rostlinných olejů neobsahují epa a dha, na který je hlavně kladen z omega 3 mastných kyselin důraz.Jelikož ryby ze supermarketu konzumovat nechci, mám doma výtažek z rybího tuku ve formě doplňku, jehož 2 kapsle denně by na pokrytí Epa a Dha měly prý stačit.Ale co se týče pokrytí zbytků tuků, bez nutnosti pojídat sýry, másla , tvarohy a živ. mléčné výrobky , tak je pro mě nějak nemožné najít kombinaci rostlinných tuků , která by podle cronometru.com pokryla 100% denního příjmu tuků a zároveň jsem se nedostával na moc vysoké nebo nízké hodnoty omega 3 a omega 6.Jinak doporučená a maximální dávka omega 6 se také podle zdrojů různí, někde píšou 15g denně , u omega 3 , že tuším min. 250-500 mg a max 5g denně, ale vlastně si nejsem jistý jestli mají na mysli hlavně EPA a DHA anebo to myslí jako Omega 3 obecně.A taky je pro mě nemožné, aby nasycené mastné kyseliny pak tvořili 10% celkového příjmu tuků.Mohl byste mi to ještě trochu ujasnit a popřípadě poradit?Jinak , co se týče kalorií , tak množství potravy se mi akorát pohybuje okolo 100%.

1)Platí maximální hranice 5ti gramů denně pro Omega 3 obecně anebo právě pro EPA a DHA?Tudíž z konopného a lněného oleje se nemůžu z jejich hlediska předávkovat?

2) Můžu mít podle cronometru příjem Omega 3 i třeba 5-10 gramu denně a Omega 6 třeba 15-20g a celkový příjem tuků jinak kolem 60g?Pokud EPA a DHA doplňuji jen doplňkem z rybího tuku a zbytek tuků získám z jedné porce bílkovin masa, vejcí, quinoi , či podobně a rostlinných olejů, olivového, lněného, konopného, kokosového, popř. semínek,ořechů atd.?

Doufám, že to není moc zmatené, vážně v tucích plavu.Až donedávna jsem se jimi nezabýval a myslel jsem , že ovoce , zelenina, přiměřená denní porce bílkovin(maso,quinoa,vejce...), kokosový olej, sem tam rostlinné mléko, všechno potřebné ohledně tuků bohatě pokryje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pát pro 07, 2018 8:34 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26882
Bydliště: Poděbrady
Abstinující Bojovník píše:
Pane Jardo, počítal jsem si takový teoretický pravděpodobný denní příjem jídla na cronometer.com , a co se týče tuků, pokud si dám po celodenní práci a cvičení například podomácku odchovaného králíka řekněme max 300g s čínským zelím(jen podušeného na vodě), jinak přes den vesměs zeleninu a ovoce, ve kterých moc tuků zrovna není.A do toho 2 polévkové lžíce konopného oleje a jednu lžíci lněného oleje, dostanu se se podle kalkulačky na cca 90% doporučovaného celkového denního příjmu tuků , ale omega 3 pak vychází na 10,6 g a omega 6 na 18,4 g.Bez olejů mi zase hodnoty připadají nízké.Omega 3 kolem 2g a omega 6 kolem 6g. A to jsem ještě nezařadil během dne ořechy.Ty bych pravděpodobně mohl zařadit, pokud bych nakonec daný den jedl porci bílkovin ve formě vařené Quinoi nebo pouze pár vajec.Na druhou stranu jsem četl, že omega 3 z rostlinných olejů neobsahují epa a dha, na který je hlavně kladen z omega 3 mastných kyselin důraz.Jelikož ryby ze supermarketu konzumovat nechci, mám doma výtažek z rybího tuku ve formě doplňku, jehož 2 kapsle denně by na pokrytí Epa a Dha měly prý stačit.Ale co se týče pokrytí zbytků tuků, bez nutnosti pojídat sýry, másla , tvarohy a živ. mléčné výrobky , tak je pro mě nějak nemožné najít kombinaci rostlinných tuků , která by podle cronometru.com pokryla 100% denního příjmu tuků a zároveň jsem se nedostával na moc vysoké nebo nízké hodnoty omega 3 a omega 6.Jinak doporučená dávka omega 6 se také podle zdrojů různí, někde píšou 15g denně , u omega 3 , že tuším max 5g denně, ale vlastně si nejsem jistý jestli mají na mysli hlavně EPA a DHA anebo to myslí obecně.A taky je pro mě nemožné, aby nasycené mastné kyseliny pak tvořili 10% celkového příjmu tuků.Mohl byste mi to ještě trochu ujasnit a popřípadě poradit?Jinak , co se týče kalorií , tak množství potravy se mi akorát pohybuje okolo 100%.

1)Platí maximální hranice 5ti gramů denně pro Omega 3 obecně anebo právě pro EPA a DHA?Tudíž z konopného a lněného oleje se nemůžu z jejich hlediska předávkovat?

2) Můžu mít podle cronometru příjem Omega 3 i třeba 5-10 gramu denně a Omega 6 třeba 15-20g a celkový příjem tuků jinak kolem 60g?Pokud EPA a DHA doplňuji jen doplňkem z rybího tuku a zbytek tuků získám z jedné porce bílkovin masa, vejcí, quinoi , či podobně a rostlinných olejů, olivového, lněného, konopného, kokosového, popř. semínek,ořechů atd.?

Doufám, že to není moc zmatené, vážně v tucích plavu.Až donedávna jsem se jimi nezabýval a myslel jsem , že ovoce , zelenina, přiměřená denní porce bílkovin(maso,quinoa,vejce...), kokosový olej, sem tam rostlinné mléko, všechno potřebné ohledně tuků bohatě pokryje.

Tak zmatečné je to celkem dost a určitě doporučuji si znovu přečíst můj předchozí příspěvek. Poměr omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám můžete mít tak jak jsem psal a to je nejhorší poměr, tedy pokud máte lepší tedy jenom lépe. Trochu problém je že jich je celkově moc, tedy asi bych dal oliváč který zvedne jak mononenasycené tuky tak omega 6 a tím srovnáte i tu druhou podmínku tedy poměr PUFA k celkovým tukům do 10%.
1) Hranice je pohyblivá a je dána celkovou dávkou spotřebovaných tuků za den. Výrazně vyšší dávky ředí zbytečně krev a navíc je musí tělo pálit na energii, což určitě není zrovna ideální.
2) To ale nesplníte tu podmínku 10% z celkových tuků, tam musíte dát oliváč nebo nějaké sádlo a máslo, nebo kokosák.
Jinak dodržet to každý den pochopitelně není nutné, jde o průměrný příjem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: sob pro 08, 2018 4:09 pm 
Offline

Registrován: sob zář 01, 2018 11:00 pm
Příspěvky: 327
Abstinujuci bojovnik, LEN V ZIVOCISNYCH TUKOCH mas ZIVOTNE DOLEZITY CHOLESTEROL, vitamn A, D, K2, atd.... Zacni pouzivat rozum...

_________________
ZEM JE PLOCHÁ https://uloz.to/file/d4BNbzcq8nMg/nebe-a-zeme-2-pdf
.....
http://www.6000kroku.cz (nenaharditeľná chôdza)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pon pro 10, 2018 1:33 am 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 353
JednorazovyNick nechť začne užívat nikoliv rozum (v jeho případě mu není ku užitku), alébrž cit (nemá ho tůůlik rozvinutý, ale dá se na tom pracovat). Nick - rozum pracuje a velí konat (i blbosti, hlavně, že se něco děje), cit nevelí, jen dává podněty. Ty jsi nezúčastněná strana, ty jsi TY. Pozoruj s nadhledem svůj rozum i cit a užij ku svému prospěchu.
Rozhoduješ TY, nikoliv T/tvůj rozum. Nechť je rozum Tvůj, nikoliv tvůj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned led 20, 2019 1:09 pm 
Offline

Registrován: ned led 20, 2019 1:04 pm
Příspěvky: 2
Omega 3 mastné kyseliny sú výborný výživový doplnok, aj keď nie vždy je príjemné ho konzumovať v podobe tabletiek, ale okrem toho to je naozaj úplne top. Našiel som aj článok ktorý sa venuje presne tejto problematike: https://fitness-life.sk/omega-3-mastne-kyseliny/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned úno 03, 2019 3:19 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1685
V skratke. Ten pomer je najviac 1:5, ale cim blizsie k 1:1, tym lepsie. (teda idealny stav je omega:3 ku omega:6 1:1). To je velmi tazke dosiahnut a nejde to bez lanoveho oleja, ktory pomaly ako jediny ma vyrazne viac omega-3 nez omega-6. Ako tu bolo pisane, omega-6 su prakticky vsade, kde su PUFA. Omega-3 su cenne, a este k tomu su nachylnejsie na oxidaciu (omega-6 su stabilnejsie).
Prave preto aj vyslachtili niektore druhy lanovych semien tak, aby mali viac omega-6, aby z nich olej bol trvacnejsi a lahsie sa predaval/pouzival na priemyselne ucely.

Vychadza z toho teda to, ze omega-6 sa musis co najviac vyhybat. Ak Ti mozem poradit, existuju len dva druhy potravin, ktore maju prevahu omega-6, a oplatia sa konzumovat: Avokado a tekvicove semienka. Vsetko ostatne, co obsahuje PUFA, jedz len vtedy, ak obsahuje omega-3. Vyjdu Ti z tohto hlavne tieto veci - Lanove semienka (4:1), Chia semienka(3:1), Konopne semienka (1:3), Vlasske Orechy (1:5). Este makadamove orechy, ale tam si pomer nepamatam. Potom este repkovy olej (1:2).

Omega-3 su dalej obsiahnute tak ako pisal Nowo v mliecnych vyrobkoch, cim lepsie je dobytok krmeni, tym viac ich tam je. Rovnako sliepky a vajcia. Ak su krmene aj lanovym srotom, nachadza sa tam viac omega-3, ale vajcia byvaju drahe (podla mna sa to neoplati, zbytocne to ide do penazi, a tych omega-3 vo vajciach aj tak nieje mnoho).

Cim menej omega-6 pojes, tym lepsie. Nejake musis zjest, ale kedze sa nachadzaju prakticky vo vsetkom, je ich nedostatok velmi ojedinely. Jednoducho to vyriesis tak, ze si das obcas avokado, a tekvicove semienka jedz denne, tak od 10-20 gramov, maju zaroven vsetky esencialne aminokyseliny a horu bielkovin. Obcas daj este mak, ktory chuti genialne, hlavne v cukrovinkach, alebo mandle, ktore su tiez chutovkou. Pomimo tohto sa vyhybaj vsetkemu co obsahuje omega-6, zniz to na minimum.
Zvysok casu sa zameraj na omega-3, lanove semienka, idealne sirnu patlaninu. Tiez to ale neprehanaj s PUFA celkovo. Telo ich nepotrebuje zas tak vela, dolezity je ten pomer. Cim blizsie ho zrazis k 1:1, tym lepsie. Snaz sa vacsinu tukov ziskat z mononenasytenych mastnych kyselin a nasytenych.
Tepelna uprava sa oplati robit na: 1) masle Ghi 2) kokosovom oleji 3) Slnecnicovy olej s vysokym podielom mono-nenasytenych mastnych kyselin (U nas number 1. Buslak oil) 4) olivovy olej (najhorsia moznost a draha, navyse kvalitny zohnat je problem a vacsinou byva velmi drahy)

Doplnat omega-3 cez doplnky sa neoplati. Vacsinou je tam nekvalitny zoxidovany rybi tuk. Pozor si treba dat aj na predavkovanie vitaminom A (z niektorym je odstraneny). Vacsinou treba zohnat kvalitny rybi olej vo flaske a davat tak max 1 cajovu lyzicku. Pokial ma odstraneny vitamin A(alebo znizeny - taky odporcuam), tak toho mozes aj viac. Obsahuje ale DHA a EPA.
Z toho co som nacital a prezrel za roky, sa ukazuje, ze cim lepsi pomer mas omega-3:omega-6 tym lepsie ti funguje konverzia z ALA-> DHA, takze nieje potreba sa dopovat DHA. Dokonca som cital aj o skodlivosti ked sa beru velke mnozstva DHA. Telo s tym vobec nerata. Dalej sa z vyskumu ukazuje, ze vegani, ktori nejedia ani ryby, ani nedoplnaju DHA tabletkami, mali konverziu ALA->DHA niekolkonasobne efektivnejsiu. Samozrejme, telo nieje sproste, prisposobi sa. Treba mat ale ten pomer omega-3 omega-6 1:1. Oni pouzivaju na strasenie, ze konverzia ALA->DHA nefunguje, lebo to testovali na ludoch, ktori veru DHA priamo, a telo si ju teda nemusi premienat. Spolu s rybami jes v dnesnej dobe uz tolko toxinov, tazkych kovov, a odpadu, ze sa proste ryby jest kvoli DHA neoplati.
Lepsie je udrziavat si dobry pomer omega-3 : omega-6, a ist cez sirnu patlaninu. Pomimo toho este konzumovat chia-semienka, tak do 15 gramov denne. Ak nebudes brat ziadne formy DHA, telo si postupne upravi metabolizmus tak, ze ALA->DHA ti bude fungovat efektivne.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned úno 03, 2019 6:16 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26882
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
V skratke. Ten pomer je najviac 1:5, ale cim blizsie k 1:1, tym lepsie. (teda idealny stav je omega:3 ku omega:6 1:1). To je velmi tazke dosiahnut a nejde to bez lanoveho oleja, ktory pomaly ako jediny ma vyrazne viac omega-3 nez omega-6. Ako tu bolo pisane, omega-6 su prakticky vsade, kde su PUFA. Omega-3 su cenne, a este k tomu su nachylnejsie na oxidaciu (omega-6 su stabilnejsie).
Prave preto aj vyslachtili niektore druhy lanovych semien tak, aby mali viac omega-6, aby z nich olej bol trvacnejsi a lahsie sa predaval/pouzival na priemyselne ucely.

Vychadza z toho teda to, ze omega-6 sa musis co najviac vyhybat. Ak Ti mozem poradit, existuju len dva druhy potravin, ktore maju prevahu omega-6, a oplatia sa konzumovat: Avokado a tekvicove semienka. Vsetko ostatne, co obsahuje PUFA, jedz len vtedy, ak obsahuje omega-3. Vyjdu Ti z tohto hlavne tieto veci - Lanove semienka (4:1), Chia semienka(3:1), Konopne semienka (1:3), Vlasske Orechy (1:5). Este makadamove orechy, ale tam si pomer nepamatam. Potom este repkovy olej (1:2).

Omega-3 su dalej obsiahnute tak ako pisal Nowo v mliecnych vyrobkoch, cim lepsie je dobytok krmeni, tym viac ich tam je. Rovnako sliepky a vajcia. Ak su krmene aj lanovym srotom, nachadza sa tam viac omega-3, ale vajcia byvaju drahe (podla mna sa to neoplati, zbytocne to ide do penazi, a tych omega-3 vo vajciach aj tak nieje mnoho).

Cim menej omega-6 pojes, tym lepsie. Nejake musis zjest, ale kedze sa nachadzaju prakticky vo vsetkom, je ich nedostatok velmi ojedinely. Jednoducho to vyriesis tak, ze si das obcas avokado, a tekvicove semienka jedz denne, tak od 10-20 gramov, maju zaroven vsetky esencialne aminokyseliny a horu bielkovin. Obcas daj este mak, ktory chuti genialne, hlavne v cukrovinkach, alebo mandle, ktore su tiez chutovkou. Pomimo tohto sa vyhybaj vsetkemu co obsahuje omega-6, zniz to na minimum.
Zvysok casu sa zameraj na omega-3, lanove semienka, idealne sirnu patlaninu. Tiez to ale neprehanaj s PUFA celkovo. Telo ich nepotrebuje zas tak vela, dolezity je ten pomer. Cim blizsie ho zrazis k 1:1, tym lepsie. Snaz sa vacsinu tukov ziskat z mononenasytenych mastnych kyselin a nasytenych.
Tepelna uprava sa oplati robit na: 1) masle Ghi 2) kokosovom oleji 3) Slnecnicovy olej s vysokym podielom mono-nenasytenych mastnych kyselin (U nas number 1. Buslak oil) 4) olivovy olej (najhorsia moznost a draha, navyse kvalitny zohnat je problem a vacsinou byva velmi drahy)

Doplnat omega-3 cez doplnky sa neoplati. Vacsinou je tam nekvalitny zoxidovany rybi tuk. Pozor si treba dat aj na predavkovanie vitaminom A (z niektorym je odstraneny). Vacsinou treba zohnat kvalitny rybi olej vo flaske a davat tak max 1 cajovu lyzicku. Pokial ma odstraneny vitamin A(alebo znizeny - taky odporcuam), tak toho mozes aj viac. Obsahuje ale DHA a EPA.
Z toho co som nacital a prezrel za roky, sa ukazuje, ze cim lepsi pomer mas omega-3:omega-6 tym lepsie ti funguje konverzia z ALA-> DHA, takze nieje potreba sa dopovat DHA. Dokonca som cital aj o skodlivosti ked sa beru velke mnozstva DHA. Telo s tym vobec nerata. Dalej sa z vyskumu ukazuje, ze vegani, ktori nejedia ani ryby, ani nedoplnaju DHA tabletkami, mali konverziu ALA->DHA niekolkonasobne efektivnejsiu. Samozrejme, telo nieje sproste, prisposobi sa. Treba mat ale ten pomer omega-3 omega-6 1:1. Oni pouzivaju na strasenie, ze konverzia ALA->DHA nefunguje, lebo to testovali na ludoch, ktori veru DHA priamo, a telo si ju teda nemusi premienat. Spolu s rybami jes v dnesnej dobe uz tolko toxinov, tazkych kovov, a odpadu, ze sa proste ryby jest kvoli DHA neoplati.
Lepsie je udrziavat si dobry pomer omega-3 : omega-6, a ist cez sirnu patlaninu. Pomimo toho este konzumovat chia-semienka, tak do 15 gramov denne. Ak nebudes brat ziadne formy DHA, telo si postupne upravi metabolizmus tak, ze ALA->DHA ti bude fungovat efektivne.

Dobré shrnutí o to se může člověk bez znalostí problematiky celkem dobře opřít.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: ned úno 03, 2019 7:34 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon úno 17, 2014 9:54 pm
Příspěvky: 176
Xion píše:
V skratke. Ten pomer je najviac 1:5, ale cim blizsie k 1:1, tym lepsie. (teda idealny stav je omega:3 ku omega:6 1:1). To je velmi tazke dosiahnut a nejde to bez lanoveho oleja, ktory pomaly ako jediny ma vyrazne viac omega-3 nez omega-6. Ako tu bolo pisane, omega-6 su prakticky vsade, kde su PUFA. Omega-3 su cenne, a este k tomu su nachylnejsie na oxidaciu (omega-6 su stabilnejsie).
Prave preto aj vyslachtili niektore druhy lanovych semien tak, aby mali viac omega-6, aby z nich olej bol trvacnejsi a lahsie sa predaval/pouzival na priemyselne ucely.

Vychadza z toho teda to, ze omega-6 sa musis co najviac vyhybat. Ak Ti mozem poradit, existuju len dva druhy potravin, ktore maju prevahu omega-6, a oplatia sa konzumovat: Avokado a tekvicove semienka. Vsetko ostatne, co obsahuje PUFA, jedz len vtedy, ak obsahuje omega-3. Vyjdu Ti z tohto hlavne tieto veci - Lanove semienka (4:1), Chia semienka(3:1), Konopne semienka (1:3), Vlasske Orechy (1:5). Este makadamove orechy, ale tam si pomer nepamatam. Potom este repkovy olej (1:2).

Omega-3 su dalej obsiahnute tak ako pisal Nowo v mliecnych vyrobkoch, cim lepsie je dobytok krmeni, tym viac ich tam je. Rovnako sliepky a vajcia. Ak su krmene aj lanovym srotom, nachadza sa tam viac omega-3, ale vajcia byvaju drahe (podla mna sa to neoplati, zbytocne to ide do penazi, a tych omega-3 vo vajciach aj tak nieje mnoho).

Cim menej omega-6 pojes, tym lepsie. Nejake musis zjest, ale kedze sa nachadzaju prakticky vo vsetkom, je ich nedostatok velmi ojedinely. Jednoducho to vyriesis tak, ze si das obcas avokado, a tekvicove semienka jedz denne, tak od 10-20 gramov, maju zaroven vsetky esencialne aminokyseliny a horu bielkovin. Obcas daj este mak, ktory chuti genialne, hlavne v cukrovinkach, alebo mandle, ktore su tiez chutovkou. Pomimo tohto sa vyhybaj vsetkemu co obsahuje omega-6, zniz to na minimum.
Zvysok casu sa zameraj na omega-3, lanove semienka, idealne sirnu patlaninu. Tiez to ale neprehanaj s PUFA celkovo. Telo ich nepotrebuje zas tak vela, dolezity je ten pomer. Cim blizsie ho zrazis k 1:1, tym lepsie. Snaz sa vacsinu tukov ziskat z mononenasytenych mastnych kyselin a nasytenych.
Tepelna uprava sa oplati robit na: 1) masle Ghi 2) kokosovom oleji 3) Slnecnicovy olej s vysokym podielom mono-nenasytenych mastnych kyselin (U nas number 1. Buslak oil) 4) olivovy olej (najhorsia moznost a draha, navyse kvalitny zohnat je problem a vacsinou byva velmi drahy)

Doplnat omega-3 cez doplnky sa neoplati. Vacsinou je tam nekvalitny zoxidovany rybi tuk. Pozor si treba dat aj na predavkovanie vitaminom A (z niektorym je odstraneny). Vacsinou treba zohnat kvalitny rybi olej vo flaske a davat tak max 1 cajovu lyzicku. Pokial ma odstraneny vitamin A(alebo znizeny - taky odporcuam), tak toho mozes aj viac. Obsahuje ale DHA a EPA.
Z toho co som nacital a prezrel za roky, sa ukazuje, ze cim lepsi pomer mas omega-3:omega-6 tym lepsie ti funguje konverzia z ALA-> DHA, takze nieje potreba sa dopovat DHA. Dokonca som cital aj o skodlivosti ked sa beru velke mnozstva DHA. Telo s tym vobec nerata. Dalej sa z vyskumu ukazuje, ze vegani, ktori nejedia ani ryby, ani nedoplnaju DHA tabletkami, mali konverziu ALA->DHA niekolkonasobne efektivnejsiu. Samozrejme, telo nieje sproste, prisposobi sa. Treba mat ale ten pomer omega-3 omega-6 1:1. Oni pouzivaju na strasenie, ze konverzia ALA->DHA nefunguje, lebo to testovali na ludoch, ktori veru DHA priamo, a telo si ju teda nemusi premienat. Spolu s rybami jes v dnesnej dobe uz tolko toxinov, tazkych kovov, a odpadu, ze sa proste ryby jest kvoli DHA neoplati.
Lepsie je udrziavat si dobry pomer omega-3 : omega-6, a ist cez sirnu patlaninu. Pomimo toho este konzumovat chia-semienka, tak do 15 gramov denne. Ak nebudes brat ziadne formy DHA, telo si postupne upravi metabolizmus tak, ze ALA->DHA ti bude fungovat efektivne.

perfektni informace, diky za sdileni. :) za sebe doplnim pohled na kvalitni tuk z fermentovanych rybich jater ktery vnimam jako doplnek a vyborny zdroj omega3, vitaminu A, D a K2. pokud je spravny pomer a dostatek A, D i K2 nemel by byt s predavkovanim A zdaleka takovy problem jako kdyz se bere selektivne a samostatne. cili jedna nebo dve lzicky takoveho oleje, dle meho nazoru, muze byt uplny poklad v nasich vnitrozemskych koncinach, a resit omega 3 lepe nez reseni pomeru omega3/6 u lnu ktery prave kupuju, a jako bonus mam zdroj A, D, K2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pát úno 08, 2019 2:58 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1685
ash píše:
perfektni informace, diky za sdileni. :) za sebe doplnim pohled na kvalitni tuk z fermentovanych rybich jater ktery vnimam jako doplnek a vyborny zdroj omega3, vitaminu A, D a K2. pokud je spravny pomer a dostatek A, D i K2 nemel by byt s predavkovanim A zdaleka takovy problem jako kdyz se bere selektivne a samostatne. cili jedna nebo dve lzicky takoveho oleje, dle meho nazoru, muze byt uplny poklad v nasich vnitrozemskych koncinach, a resit omega 3 lepe nez reseni pomeru omega3/6 u lnu ktery prave kupuju, a jako bonus mam zdroj A, D, K2.

Rado sa stalo. A dakujem aj Jardovi za uznanie.

Na toto posledne, co si napisal, trochu pozor. Nemam to este overene dostatocne, ale narazil som na to, ze privysoke davky vitaminu A vo forme retinolu, blokuju ucinky vitaminu D. Jasne, ked ho mas vela vdaka doplnkom, tak skody nebudu az take velke, lebo z megadavok vitaminu D, ktore zablokuje vitamin A, ti stale ostane dostatocna - aspon priemerna davka. Ale to sa bude tykat ludi, co beru 10 tisic IU vitaminu D a podobne. I tak vsak, si vlastne znegujes pozitivne ucinky vitaminu D, ktory vo vysiich davkach celkom slusne nastartuje imunitny system a takisto, pomaha pri vstrebavani vapniku.

https://articles.mercola.com/sites/arti ... -well.aspx

Bezpecnejsie mi prijde, pouzivat iba nizke davky retinolu (do 3000 IU denne), a naopak, dopovat sa karoteniodami zo zeleniny, a umocnit ich vstrebavanie avokadom, ktore podla niektorych studii zdviha efektivitu vstrebavania karotenoidov az 15-nasobne.
https://www.lifeextension.com/magazine/ ... on/page-01

Vynimku by som urobil, iba keby som mal potvrdene, ze trpim disfunkciou premeny pro-vitaminu A na vitamin A.

Preto som aj spominal to avokado, ako zdroj omega-6. Aby si niekto nevyplytval maximalne mozne omega-6, ktore moze denne prijat, bez toho aby si rozladil pomer, na nejaky slnecnicovy olej, ale radsej pouzil avokado, ktore ma tieto blahodarne ucinky, zaroven ide vlastne o raw-food ovocie plne enzymov.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pát úno 08, 2019 3:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 26882
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Rado sa stalo. A dakujem aj Jardovi za uznanie.

Na toto posledne, co si napisal, trochu pozor. Nemam to este overene dostatocne, ale narazil som na to, ze privysoke davky vitaminu A vo forme retinolu, blokuju ucinky vitaminu D. Jasne, ked ho mas vela vdaka doplnkom, tak skody nebudu az take velke, lebo z megadavok vitaminu D, ktore zablokuje vitamin A, ti stale ostane dostatocna - aspon priemerna davka. Ale to sa bude tykat ludi, co beru 10 tisic IU vitaminu D a podobne. I tak vsak, si vlastne znegujes pozitivne ucinky vitaminu D, ktory vo vysiich davkach celkom slusne nastartuje imunitny system a takisto, pomaha pri vstrebavani vapniku.

https://articles.mercola.com/sites/arti ... -well.aspx

Bezpecnejsie mi prijde, pouzivat iba nizke davky retinolu (do 3000 IU denne), a naopak, dopovat sa karoteniodami zo zeleniny, a umocnit ich vstrebavanie avokadom, ktore podla niektorych studii zdviha efektivitu vstrebavania karotenoidov az 15-nasobne.
https://www.lifeextension.com/magazine/ ... on/page-01

Vynimku by som urobil, iba keby som mal potvrdene, ze trpim disfunkciou premeny pro-vitaminu A na vitamin A.

Preto som aj spominal to avokado, ako zdroj omega-6. Aby si niekto nevyplytval maximalne mozne omega-6, ktore moze denne prijat, bez toho aby si rozladil pomer, na nejaky slnecnicovy olej, ale radsej pouzil avokado, ktore ma tieto blahodarne ucinky, zaroven ide vlastne o raw-food ovocie plne enzymov.

S tím avokádem také jde o dobrý nápad, není tak co pokazit a navíc je to velice chutné jídlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Omega 3 x Omega 6
PříspěvekNapsal: pon úno 11, 2019 1:14 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Xion píše:
V skratke. Ten pomer je najviac 1:5, ale cim blizsie k 1:1, tym lepsie. (teda idealny stav je omega:3 ku omega:6 1:1). To je velmi tazke dosiahnut a nejde to bez lanoveho oleja, ktory pomaly ako jediny ma vyrazne viac omega-3 nez omega-6. Ako tu bolo pisane, omega-6 su prakticky vsade, kde su PUFA. Omega-3 su cenne, a este k tomu su nachylnejsie na oxidaciu (omega-6 su stabilnejsie).
Prave preto aj vyslachtili niektore druhy lanovych semien tak, aby mali viac omega-6, aby z nich olej bol trvacnejsi a lahsie sa predaval/pouzival na priemyselne ucely.

Xion! Ahoooj po čase :-)

Omega3/6 taky rád študuju a většinou se uvádí doporučení, aby trojka převažovala. Některé zdroje doporučují 1:1, jak píšeš, mnohé ale klidně 3:1 ve prospěch trojky. No, to ať si každý zájemce sám vyhledá a naštuduje.
S omega-3 to ale nepřehánět, pak hrozí rakovina (především prostaty). Tj. jako vždy "všeho s mírou".
BTW Do lněného oleje si přidávám trochu čerstvě mletého lněného semínka kůli lignanům, to ale lidi doufám ví a znají.

K lněnému semínku nemám zrovna příjemné upřesnění, považuju ho ale za důležité: Většina odrůd lněného semínka dnes obsahuje málo omega-3, takže při nákupu lněného semínka je potřeba sledovat, co kupuju.
Dám sem k tomu článeček:

= = = = = = = = =
LNĚNÉ SEMÍNKO NEMUSÍ BÝT VŽDY PROSPĚŠNÉ aneb není odrůda jako odrůda
Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy až v poměru 30 : 1), a to podporuje a akceleruje rozvoj nežádoucích zánětlivých onemocnění v těle. Našim cílem a potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega 3.
Pro tento účel mnoho lidí využívá omega3 mastné kyseliny z rostlinných zdrojů, konkrétně pak nejčastěji lněné semínko.
Bohužel ale není semínko jako semínko.
Původní odrůdy lnu měly skutečně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55–65 % celkem z tuků, omega6 průměrně 16–20 % celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené a potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění stabilních odrůd, které mají často velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6.
Bohužel v prodejnách zdravé výživy se prodávají převážně tyto nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou.
A jaké odrůdy konkrétně tedy dopručit?
1. dobré, omega3: omega6 = 3:1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra
2. horší, omega3 : omega6 = 1:1, odrůda: Raciol, velmi častá odrůda
3. nejhorší z pohledu zdraví, prozánětlivé, odrůda: Amon, Jantar, Lola
Na českém trhu je několik e-shopů, kde lze zakoupit semínko podle odrůdy, doporučuji tedy se vždy zajímat, než zakoupíte.
= = = = = = = = =

Fajn den všem přeju
.
.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz