Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohled na bílé jedy
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=241
Stránka 425

Autor:  Xion [ čtv bře 04, 2010 2:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

elisen píše:
díky,příště prosím bez urážek...když si na zahradě pěstuju mrkvev nebo jablka tak asi bio budou že...

Je to najmensie zlo, uz kvalitnejsie sa to pestovat neda, ale i tak to nedosahuje kvalitu, ako ked to niekto robil pred 200 rokmi.

Autor:  Jarda [ čtv bře 04, 2010 4:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

elisen píše:
díky,příště prosím bez urážek...když si na zahradě pěstuju mrkvev nebo jablka tak asi bio budou že...

To není urážka, ale upozornění na správný postup při výběru potravin a postupů, které vám servíruje moderní chemicko-potravinářský průmysl. Bio se opravdu nedá vypěstovat ani na vaší zahradě, protože tady je všechno již tak zamořené, že to prostě nejde. Nicméně netvrdím, že ta vaše produkce bude špatná, určitě bude lepší, než to komerční zboží v obchodech.

Autor:  Jarda [ čtv bře 04, 2010 4:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

NOWOCAYN píše:
elisen : tvoje jablká budú zdravšie ako konvenčné, ale nebudú také čisté ako si myslíš... no vždy je to lepšia varianta. A keď budeš piť "bio mlieko" a jesť "bio mäso", tak za pár rokov ( XY ) dostaneš "bio rakovinu". Radšej konvenčnú zeleninu, ovocie, oriešky a pseudoobilniny, ako hovädzie a mlieko z Himalájí.
to all : Mimochodom, dnes v posilňovni radil jeden "kamoš" dievčaťu na odvodnenie to, nech prestane používať soľ, čo jej samozrejme prišlo ako strelené ( ako by ochutila mäso s ryžou ? ). Vyriešil som to jednoducho - navrhol som jej soľ himalájsku, ktorú samozrejme nikto z posilňovne nepoznal. No na druhej strane, bez soli by si "cvičenci" nevedeli predstaviť život ... čím by ochutili toľko mäsa, cestovín a ryže ? Našťastie, ja to neriešim. Zredukoval som príjem bielkovín z 1,1g/kg hmotnosti tela na 0,8g/kg hmotnosti tela, a som spokojný. Aha, a aby som sa vyjadril ku téme \":)\" , solím len himalájskou, a len málo.
Inak slovné spojenie "biele jedy" je fakt podarené : mlieko, soľ ( kuchynská, morská ), cukor, múka.... sranda, že sú všetky biele/belavé...zabudol som ešte na nejaký biely jed, ktorý používa väčšina populácie v kuchyni ?

Ano zapomněl, patří tam i tuk, hlavně ten zdravý umělý margarín, který nám vymyslel Adolf za války a do dnešního dne se do lidí ten sajrajt cpe a ještě se tomu dělá reklama.

Autor:  NOWOCAYN [ ned bře 14, 2010 10:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Dá sa kombinovať bryndza ( sírna patlanina z nej ) s pohánkou ? Alebo skôr nie ? Lebo sama o sebe ma vôbec nenasýti... alebo stačí počkať 30 či 60 minút a potom si dať ďalšie jedlo ? Ďakujem za odpoveď.

Autor:  Jarda [ ned bře 14, 2010 10:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

NOWOCAYN píše:
Dá sa kombinovať bryndza ( sírna patlanina z nej ) s pohánkou ? Alebo skôr nie ? Lebo sama o sebe ma vôbec nenasýti... alebo stačí počkať 30 či 60 minút a potom si dať ďalšie jedlo ? Ďakujem za odpoveď.

To by nemělo dělat žádný problém, ale chce to i nějakou zeleninu.

Autor:  NOWOCAYN [ ned bře 14, 2010 10:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Ďakujem za odpoveď pán Jarda. Ak to bude tráviť v pohode, tak mám vyriešené doobedňajšie navštevovanie posilňovne, nakoľko sírna patlanina z bryndze o hmotnosti spolu 125g, by mi nedala dostatok energie na cvičenie v posilňovni. Takže doplním o zeleninu a pohánku. \":)\"

Autor:  Veverka [ úte bře 16, 2010 12:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

Autor:  Xion [ úte bře 16, 2010 9:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

A kozi syr nestaci? \":-)\" Skusal som obidve, ak su nesolene, takmer ziadna chut,iba taka mliecna aroma, do salatov by sa to aj hodilo. Nejaky velky rozdiel som nepozoroval.

Autor:  Jarda [ úte bře 16, 2010 9:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.

Autor:  Veverka [ stř bře 17, 2010 9:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Xion píše:
A kozi syr nestaci? \":-)\" Skusal som obidve, ak su nesolene, takmer ziadna chut,iba taka mliecna aroma, do salatov by sa to aj hodilo. Nejaky velky rozdiel som nepozoroval.

Ovčí sýr neznám. Ochutnala jsem to kdysi na slovenské salaši jako malá holka, ale už si to nepamatuju. Mi nějak ovce do duše moc nevlezly. \":(\" Letos to prubnu.

Autor:  Veverka [ stř bře 17, 2010 9:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.

Děkuju. Je to podobné tomu co tvoříme my z koziny. Tak to pak ozkoušim a uvidim. Až budu mět oboje, jazýčky poví, co je lepčejší. \":D\"

Autor:  Xion [ stř bře 17, 2010 12:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
Citace:
Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle.

Preto ziaden skutocny vegetarian nejedava syry, iba pseudovegetariani. \":-)\"

Jarda, co sa tyka toho kefiru, ja som sa naopak snazil na vyrobu kefiru zohnat mlieko co najcerstvejsie, znamena to, ze lepsie je ho nechat den v ladnicke?

Autor:  Sybilla [ stř bře 17, 2010 2:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.

Aby sa ti ľahšie rozhodovalo o tých ovečkách, čítaj napred toto: http://www.cez-okno.net/clanok/zdravie/ ... u-ospevuju
Potom budeš pokračovať v čítaní kade-tade po nete, a nakoniec sa vyberieš na výlet na podtatranské Slovensko. V každej menšej dedinke nájdeš v starej drevenici starého dedka s bakou, čo si chovajú jednu dve ovečky a tí ti s radosťou a zadarmo prezradia ako sa rôzne dobroty z ovčieho mlieka vyrábajú. Nie je to vôbec ťažké, viem, to, môj strýc to robil do svojej smrti v deväťdesiatich deviatich rokoch.
Ktovie? Možno sa ti to tak zapáči, že občania na druhej strane našej rozdelenej republiky nevynímajúc toto fórum prestanú nariekať, že na vašej strane hranice nedostať pravú bryndzu \":D\" .

Autor:  Veverka [ stř bře 17, 2010 3:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Sybilla píše:
Aby sa ti ľahšie rozhodovalo o tých ovečkách, čítaj napred toto: http://www.cez-okno.net/clanok/zdravie/ ... u-ospevuju
Potom budeš pokračovať v čítaní kade-tade po nete, a nakoniec sa vyberieš na výlet na podtatranské Slovensko. V každej menšej dedinke nájdeš v starej drevenici starého dedka s bakou, čo si chovajú jednu dve ovečky a tí ti s radosťou a zadarmo prezradia ako sa rôzne dobroty z ovčieho mlieka vyrábajú. Nie je to vôbec ťažké, viem, to, môj strýc to robil do svojej smrti v deväťdesiatich deviatich rokoch.
Ktovie? Možno sa ti to tak zapáči, že občania na druhej strane našej rozdelenej republiky nevynímajúc toto fórum prestanú nariekať, že na vašej strane hranice nedostať pravú bryndzu \":D\" .

Díky, to je dobrá inspirace na letní výlet. \":D\" Ono je dycinky lepčí to vidět ,,za živa" než si to vyčíst.

Autor:  Jarda [ stř bře 17, 2010 10:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Xion píše:
Preto ziaden skutocny vegetarian nejedava syry, iba pseudovegetariani. \":-)\"

Jarda, co sa tyka toho kefiru, ja som sa naopak snazil na vyrobu kefiru zohnat mlieko co najcerstvejsie, znamena to, ze lepsie je ho nechat den v ladnicke?

To záleží na typu mléka, některé mléko se kefírové houbě celkem tvrdošíjně brání, ale většinou s tím není problém. Pokud se ten proces pomalu startuje, tak je vhodné mléko nechat pár hodin odstát.

Stránka 425 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/