Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohled na bílé jedy
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=241
Stránka 2325

Autor:  Jarda [ sob lis 07, 2015 9:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Tolar píše:
to muzete mit pak vodu od pana boha a kefir od kravy z ciste a jine planety a bude to v prd...protoze kdyz bude mouka žlukla na zaklade tuku tak nic nezmuzete.Kokos je plnej tuku takze jde o to ze kdyby z kokosove drte pred vyrobou mouky dostavali tuk
a na mouku zbyla odtucnena duzina tak teoreticky by to slo,ale otazka je a co si myslim ja ze asi nejde uplne zcela odstranit tuk a ze vzdy nejake procento zbyde a to bude oxidovat..Nevim zcela jiste jestli na to jdu logicky dobre v pripade kokosove mouky od tropicai.Proto se ptam Jardy,protoze od nich bere olej a muze mit vicero informaci o jejich produktech vseobecne..a hlavne uz ma za ty roky vytříbenou logickou uvahu,na tom ja zatim pracuju-)

Kokosové produkty, tedy kokosový tuk v nich je velice stabilní a ještě jsem na zkažený nikdy nenarazil, to snad ani nejde. Jinak jogurt jde udělat i ze smetany, tedy podíl tuku je hodně vysoký a nijak to nevadí. Naopak, tučné mléčné výrobky bych si dovolil prohlásit za výrazně zdravější, než ty odtučněné.

Autor:  Micky_01 [ pon lis 30, 2015 1:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Zdravím všechny a hlavně pana Jardu,
chtěl bych se zeptat, jak je to s kysaným zelím a obsahem soli přidávaným při výrobě. Dojde při mléčném kvašení k rozkladu soli, nebo je sůl obsažena ve stejném množství po kvašení jako před? Samozřejmě za předpokladu výroby vlastního kysaného zelí doma a ne kupované mrtvé náhražky v půl kilovém sáčku, kdy ještě pořádně neukončený proces je zastaven konzervantem. Díky za odpovědi.

Autor:  Jarda [ úte pro 29, 2015 2:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Micky_01 píše:
Zdravím všechny a hlavně pana Jardu,
chtěl bych se zeptat, jak je to s kysaným zelím a obsahem soli přidávaným při výrobě. Dojde při mléčném kvašení k rozkladu soli, nebo je sůl obsažena ve stejném množství po kvašení jako před? Samozřejmě za předpokladu výroby vlastního kysaného zelí doma a ne kupované mrtvé náhražky v půl kilovém sáčku, kdy ještě pořádně neukončený proces je zastaven konzervantem. Díky za odpovědi.

Tak sůl se nijak nerozloží a je tam stále obsažena v původním množství. Nicméně se nedomnívám, že pokud byla použita v rozumném množství že by měla nějak škodit, naši předci jedli kysané zelí skoro celou zimu a k naprosté spokojenosti.

Autor:  Polívková [ čtv úno 04, 2016 6:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

georgíno píše:
Chtěl jsem se zeptat.Když vynecháte tyto "bílé jedy", jíte neslané jídlo a podobně? \":?:\"

Trocha soli neuškodí, přebytek odejde močí a potem. Myslím, že naprosto nejhorší jsou cukr a bílá mouka, těch je potřeba se opravdu vyvarovat.

Autor:  Nečasová [ sob úno 06, 2016 9:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

lucinda21 píše:
No právě, snažím se jí dávat potraviny které vápník obsahují: brokolice, květák, sezam, kakao nepražené. Ale snažím se jí dávat i jogurty. Luštěniny, ovoce. Tvaroh s medem - tam nevím zdali jí neubližuji.

Mnoho lidí řadí jogurty a tvaroh také mezi bílé jedy.

Autor:  martina72 [ úte úno 09, 2016 3:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

to lucinda: Vegani samozřejmě žádné jogurty a tvaroh z mléka nejedí. Zde ovšem hrají roli spíše projekce ohledně našeho místa na planetě Zemi a u některých lidí i vztahu ke zvířatům. U mléka a mléčných výrobků jde o v prvé řadě o fysikální věci - tedy o stravitelnost. Pro někoho jsou velmi těžko stravitelné, tak je prostě nejí. Někdo má dokonce alergii, tak je nejí. Mystiku nehledati, není potřebná. Většině lidí kysané věci z mléka sednou, dělají jim dobře, dokonce chutnají, byť mléko samotné by jim způsobilo nemalé obtíže. S luštěninami u dětí opatrně, luštěniny obsahují inhibitory trávicích enzymů, jsou tedy těžko stravitelné a pro nemocné či oslabené lidi jsou zátěžím zbytečnou. Obsah nějakých látek v tomto případě nehraje roli.

Autor:  Juraj_60 [ ned dub 10, 2016 8:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Dobrý deň prajem všetkým, ktorí tento príspevok čítajú. Chcem vyjadriť poďakovanie hlavne pánovi Jardovi, ale aj ostatným aktíve prispievajúcim členom, za užitočné informácie na týchto stránkach. Na Vaše stránky som narazil len nedávno. Hľadal som informácie k Sankhapraksalane, a tu okrem samotného popisu, som našieľ aj veľa cenných vlastných skúsenosti. Následne som začal čítať aj ostatné téma, kde som narazil na jeden, kde s Vami celkom nesúhlasím. Jedná sa o 5 bielych jedov, z ktorých sadlo už je vlastne vyradené. Ja by som takisto vyradil aj kuchynskú soľ. Plne súhlasím, že bez bieleho cukru, múky a mlieka dokážeme žiť, ale naše telo obsahuje asi štvrť kila NaCl, čo je nezbytne pre život. Tri štvrtiny nášho tela je vlastne slaná voda. Naše obličky plne makajú aby z prefiltrovanej krvi denne nám vrátili asi 1,5 kg soli, ale samozrejme voľačo stratíme s močom, potom, atď. Sodík náš organizmus potrebuje, čo je napísané aj napríklad tu: http://www.zdravejedlo.sk/sodik. O niekoľko stránok späť v tejto diskusií som našiel, že Himalájska soľ je super. Tým súhlasím, len netreba zabudnúť, že Himalájska soľ obsahuje asi 97,5% NaCl. Inač presne toľko NaCl sa nachádza aj v obyčajnej kuchynskej soli. Samozrejme nie je jedno čo je tých ďalších 2,5%. Na Internete nájdete veľa článkov ako pomáha Himalájska soľ pri bolesti hlavy. Pre tých ktorí to vyskúšali prezradím, že pol kávovej lyžičky kuchynskej soli a pol litra vody by im pomohla rovnako. Ja nepracujem v oblasti zdravotníctva, ale mám v rodine niekoľko lekárov. Viem, že na univerzite všetkých učili aké rizika vyvolá užívanie soli. Podľa posledných výskumov je ale dokázané, že užívanie soli nemá nič spoločného s vysokým krvným tlakom. Nie som zástancom konšpiračných teórii, ale som presvedčený že všetci, ktorí tieto články čítame vieme, že zlepšenie zdravotného stavu ľudí nie je hlavným cieľom farmaceutických firiem. Farmaceutické firmy najväčšie zisky majú na liekoch pre utíšenie bolesti. Naskytne sa to otázka, nie je dobré hlásiť škodlivosť soli, a následne predávať lieky na bolesti hlavy? Samozrejme nechcem tu preferovať nad miernu spotrebu soli. Zo všetkého veľa škodí. Pravdou je aj to, že kto rozumne stravuje v potravinách dostáva dostatok soli. Chcem len upozorniť, že vedomé obmedzenie soli, oproti cukru, muke a mlieka, môže vážne poškodiť organizmus. No a na záver, ja som presvedčený, že naši predkovia v mnohých oblastiach boli múdrejší ako mi, a časom si uvedomíme, že predsa platí príslovie „Soľ nad zlato“ \":)\"

Autor:  Jarda [ ned dub 17, 2016 8:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Juraj_60 píše:
Dobrý deň prajem všetkým, ktorí tento príspevok čítajú. Chcem vyjadriť poďakovanie hlavne pánovi Jardovi, ale aj ostatným aktíve prispievajúcim členom, za užitočné informácie na týchto stránkach. Na Vaše stránky som narazil len nedávno. Hľadal som informácie k Sankhapraksalane, a tu okrem samotného popisu, som našieľ aj veľa cenných vlastných skúsenosti. Následne som začal čítať aj ostatné téma, kde som narazil na jeden, kde s Vami celkom nesúhlasím. Jedná sa o 5 bielych jedov, z ktorých sadlo už je vlastne vyradené. Ja by som takisto vyradil aj kuchynskú soľ. Plne súhlasím, že bez bieleho cukru, múky a mlieka dokážeme žiť, ale naše telo obsahuje asi štvrť kila NaCl, čo je nezbytne pre život. Tri štvrtiny nášho tela je vlastne slaná voda. Naše obličky plne makajú aby z prefiltrovanej krvi denne nám vrátili asi 1,5 kg soli, ale samozrejme voľačo stratíme s močom, potom, atď. Sodík náš organizmus potrebuje, čo je napísané aj napríklad tu: http://www.zdravejedlo.sk/sodik. O niekoľko stránok späť v tejto diskusií som našiel, že Himalájska soľ je super. Tým súhlasím, len netreba zabudnúť, že Himalájska soľ obsahuje asi 97,5% NaCl. Inač presne toľko NaCl sa nachádza aj v obyčajnej kuchynskej soli. Samozrejme nie je jedno čo je tých ďalších 2,5%. Na Internete nájdete veľa článkov ako pomáha Himalájska soľ pri bolesti hlavy. Pre tých ktorí to vyskúšali prezradím, že pol kávovej lyžičky kuchynskej soli a pol litra vody by im pomohla rovnako. Ja nepracujem v oblasti zdravotníctva, ale mám v rodine niekoľko lekárov. Viem, že na univerzite všetkých učili aké rizika vyvolá užívanie soli. Podľa posledných výskumov je ale dokázané, že užívanie soli nemá nič spoločného s vysokým krvným tlakom. Nie som zástancom konšpiračných teórii, ale som presvedčený že všetci, ktorí tieto články čítame vieme, že zlepšenie zdravotného stavu ľudí nie je hlavným cieľom farmaceutických firiem. Farmaceutické firmy najväčšie zisky majú na liekoch pre utíšenie bolesti. Naskytne sa to otázka, nie je dobré hlásiť škodlivosť soli, a následne predávať lieky na bolesti hlavy? Samozrejme nechcem tu preferovať nad miernu spotrebu soli. Zo všetkého veľa škodí. Pravdou je aj to, že kto rozumne stravuje v potravinách dostáva dostatok soli. Chcem len upozorniť, že vedomé obmedzenie soli, oproti cukru, muke a mlieka, môže vážne poškodiť organizmus. No a na záver, ja som presvedčený, že naši predkovia v mnohých oblastiach boli múdrejší ako mi, a časom si uvedomíme, že predsa platí príslovie „Soľ nad zlato“ \":)\"

Tak jistě, to máte pravdu, nicméně já nedoporučuji běžnou kuchyňskou sůl ne kvůli sodíku, tam problém opravdu není, ale kvůli přidávaným látkám třeba protihrudkovacím, kde problém již určitě je. Dále běžný člověk je nasolený jako treska, tedy pro něj je toto doporučení určeno, ale člověk který solí mírně a jinak přesolené komerční potraviny nepoužívá s kvalitní nečištěnou a neupravovanou solí opravdu problém mít nemůže, ta pak skutečně spíše prospívá.

Autor:  Polívková [ stř kvě 11, 2016 9:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Nečasová píše:
Mnoho lidí řadí jogurty a tvaroh také mezi bílé jedy.

S tím se dá souhlasit, protože kasein, laktoza a přebytek vápníku je velký problém.

Autor:  fox [ pát kvě 13, 2016 8:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Polívková píše:
S tím se dá souhlasit, protože kasein, laktoza a přebytek vápníku je velký problém.

Přesto se dá nalézt v tomto jednom pytli pár rozdílů, a to mezi tím, z jakého mléka jsou výrobky páchány. Z tohoto pohledu hledám menší zlo.
Například s kaseinem to u kozího nebude tak kritické a vápník lze uřídit dostatkem hořčíku a dalších. To připomínám pro příznivce či závisláky třeba na sirné patlanici ))

Autor:  Jarda [ ned kvě 29, 2016 8:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

fox píše:
Přesto se dá nalézt v tomto jednom pytli pár rozdílů, a to mezi tím, z jakého mléka jsou výrobky páchány. Z tohoto pohledu hledám menší zlo.
Například s kaseinem to u kozího nebude tak kritické a vápník lze uřídit dostatkem hořčíku a dalších. To připomínám pro příznivce či závisláky třeba na sirné patlanici ))

Tak určitě to lze, nicméně ne každému, některým lidem dělá větší množství mléčné bílkoviny velké problémy. Prostě nemají v dostatečném množství potřebný enzym renin na její dokonalé strávení a ten se ve vyšších dávkách přirozenou cestou získat nedá, musel by se dodávat.

Autor:  nads [ úte úno 05, 2019 11:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jsem zmatený z jednoho bílého jedu, čistý tuk.
Co je tím myšleno? Snad tam nepatří máslo Ghí?? Děkuji

Autor:  Jarda [ úte úno 05, 2019 11:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

nads píše:
Jsem zmatený z jednoho bílého jedu, čistý tuk.
Co je tím myšleno? Snad tam nepatří máslo Ghí?? Děkuji

To ne, ghí je jedním z nejstarších a asi i jedním z nejlepších zdrojů tuku vůbec, do tohoto pojmu se většinou řadí živočišné tuky z velkochovů a hydrogenované tuky což je čistá chemie těm se doporučuji celkem cíleně vyhýbat a také některé rostlinné tuky nepatří z dlouhodobého pohledu zrovna ke zdravým tukům kvůli vysokému obsahu omega 6 mastných kyselin které startují záněty.

Autor:  Alopat [ pát úno 08, 2019 10:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Oves, ječmen, betaglukany

Chléb (jeho moderní napodobenina) Antique s garantovaným obsahem betaglukanů (60% mouky a šrotů z celého ječného a ovesného zrna) se průmyslově vyrábí za použití droždí a enzymů šetřících čas míchání těsta a kynutí z dříve běžných hodin a dnů na minuty, kvas je přidán spíše z marketingových důvodů - požadavek oblíbené kyslé chuti splňuje i sušený. Bylo by zajímavé vědět nakolik pro nás takové urychlení přípravy těsta a odklon od řemeslnné tradice pečení chleba uvolní z celozrnné mouky minerály ve fytátové vazbě a sníží obsah lepku. Vypadá to, že okresní pekárna dnes nemusí opečovávat ani kvásek, neboť je do jejího chemického provozu dodáván jako tekutý polotovar, sušený či pouhá okyselující složka.
http://www.ireks-enzyma.cz/Kvasy-a-zakyseluj-c--p--pravky_app_510-81530__offset_10_.htm
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002412-pecivo-2-rohliky-a-sumava

Přílohy:
Smes-Antique_A3_2016_100dpi_s-vetou_424050 (1).pdf [973.21 KiB]
637 krát

Autor:  ctihodnymuz [ pát úno 08, 2019 10:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Juraj_60 píše:
No a na záver, ja som presvedčený, že naši predkovia v mnohých oblastiach boli múdrejší ako mi, a časom si uvedomíme, že predsa platí príslovie „Soľ nad zlato“ \":)\"

Otázkou jest, do jaké míry jest předobrazem zmíněné moudrosti předků chování leckterých zvířat, které prvoplánově sůl lížou, jakmile se k ní dostanou.

Stránka 2325 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/