Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Pohled na bílé jedy
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=241
Stránka 225

Autor:  Mat [ čtv lis 05, 2009 7:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
Pokud by se chléb vyráběl skutečně tou prastarou, originální technologií, tak v podstatě ani nijak zvlášť závadný není, pokud se jí jednou za čas a nekombinuje prakticky s ničím. Například taková dřevorubecká kombinace 1cm chleba, 1cm sádla a 1cm cibule, je relativně velice zdravé jídlo a dá se říct, že by se občas dalo doporučit. Jinak chleby zpracované ve velkovýrobnách, kvašené pomocí droždí, nejsou pro zdraví prospěšné v žádném případě a je třeba se jím cíleně vyhýbat.

No ved. Všetky chleby/pečivá sa dnes vyrábajú za pomoci droždia.
Tie orig. kváskové som zatial ani neregistroval.
Porekadlo o chleba našom každodennom, vyznieva smutnosmiešne.
To už radšej celozrnné cestoviny(bez aditív,vajec).
To že vláknina v nich obsiahutá je "hrubá" a dráždi črevá je druhá vec.
Myslím, že keby títo odbor. na výživu povedali celú pravdu o škodlivosti chleba, ľudí ktorí ho konzumujú by s veľkou
pravdepodobnosťou neubudlo. Jedine že by išli na odvykačku \":lol:\"

Autor:  Jarda [ čtv lis 05, 2009 8:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Mat píše:
No ved. Všetky chleby/pečivá sa dnes vyrábajú za pomoci droždia.
Tie orig. kváskové som zatial ani neregistroval.
Porekadlo o chleba našom každodennom, vyznieva smutnosmiešne.
To už radšej celozrnné cestoviny(bez aditív,vajec).
To že vláknina v nich obsiahutá je "hrubá" a dráždi črevá je druhá vec.
Myslím, že keby títo odbor. na výživu povedali celú pravdu o škodlivosti chleba, ľudí ktorí ho konzumujú by s veľkou
pravdepodobnosťou neubudlo. Jedine že by išli na odvykačku \":lol:\"

Asi by jich skutečně neubylo, jde totiž o nejkvalitnější drogu kterou znám, sice vás přímo nezabije, ale mozek vypíná zcela spolehlivě, aniž by to konzument byl schopen si uvědomit.

Autor:  Zeta [ čtv lis 19, 2009 2:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

\":?:\" Prosim o nazor na kefirovou {tibetskou houbu}, ktera se dava do mleka a po 24 hodinovem kvaseni a precezeni se pije kefir vyborne chuti s lecivymi ucinky. \":roll:\" Pripadne prakticke vyuziti napriklad po dlouhodobejsim hladoveni \":?:\"

Autor:  Jarda [ čtv lis 19, 2009 4:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Zeta píše:
:?: Prosim o nazor na kefirovou {tibetskou houbu}, ktera se dava do mleka a po 24 hodinovem kvaseni a precezeni se pije kefir vyborne chuti s lecivymi ucinky. \":roll:\" Pripadne prakticke vyuziti napriklad po dlouhodobejsim hladoveni \":?:\"

Proti kefíru nic nemám, to je velice dobrý produkt na úpravu střevní mikroflóry, ovšem velice záleží z jakého mléka ho budete vyrábět. Pokud to bude mléko kravské, odstředěné a pasterizované, tak je to k ničemu. Musíte použít běžný přírodní postup, kde dojde v mléce k tomu, k čemu dojít má a pak to funguje. Málo kdo má ovšem přístup ke kvalitnímu nepasterizovanému mléku, kde navíc rozhodně je vhodnější mléko kozí, nebo ovčí. Použití pro návratovku po dlouhodobější hladovce považuji za nesmysl, to si o tom něco nastudujte, ať si nějak neuškodíte.

Autor:  Xion [ pát lis 20, 2009 12:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Jarda píše:
Proti kefíru nic nemám, to je velice dobrý produkt na úpravu střevní mikroflóry, ovšem velice záleží z jakého mléka ho budete vyrábět. Pokud to bude mléko kravské, odstředěné a pasterizované, tak je to k ničemu. Musíte použít běžný přírodní postup, kde dojde v mléce k tomu, k čemu dojít má a pak to funguje. Málo kdo má ovšem přístup ke kvalitnímu nepasterizovanému mléku, kde navíc rozhodně je vhodnější mléko kozí, nebo ovčí. Použití pro návratovku po dlouhodobější hladovce považuji za nesmysl, to si o tom něco nastudujte, ať si nějak neuškodíte.
Niesom si uplne isty, ale Partykova doporucuje kefir v navratovke. Osobne by som radsej uprednostnil stavy alebo naparenu zeleninu.

Autor:  Zeta [ pát lis 20, 2009 2:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Dekuji za odpoved. Samozrejme nemam pristup k nepasterizovanemu mleku. Kupuji Bio mleko. Myslite, ze ten rozdil je tak velky, vzdyt ty bakterie to ozivi? O dlouhodobejsi hladovce zatim jen uvazuji, mam za sebou jen jednodenni a prave procitam vse a zajimam se.

Autor:  Jarda [ pát lis 20, 2009 9:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Zeta píše:
Dekuji za odpoved. Samozrejme nemam pristup k nepasterizovanemu mleku. Kupuji Bio mleko. Myslite, ze ten rozdil je tak velky, vzdyt ty bakterie to ozivi? O dlouhodobejsi hladovce zatim jen uvazuji, mam za sebou jen jednodenni a prave procitam vse a zajimam se.

Jakékoliv mléko z obchodu je pasterizované, odstředěné a tím pádem znehodnocené, samozřejmě nejen z pohledu vašeho, ale i z pohledu těch bakterií, které v něm mají žít. Co se týká rozdílu, ten je skutečně velký, doporučím vám někde si sehnat opravdu čerstvě nadojené mléko, bez jakékoliv úpravy a zkuste to vyrobit z něho, potom už se nebudete ptát jak velký rozdíl tam je. Co se týká hladovky, rozhodně lze hladovky doporučit, ovšem musíte dost vědět o tom je se vracet zpátky do normálního stravovacího režimu. Pokud to budete dělat špatně, hladovky vám spíše uškodí, než pomůžou. Názory se velice různí, ale můj názor je, že pro start po hladovce by se měla používat nepatrná porce spařené zeleniny a teprve další den by se měly používat šťávy, případně další potraviny. Osobně bych mléčné produkty zařadil až po několika dnech, kdy už tělo bude srovnané a postupoval bych s nimi velice opatrně, to je alespoň můj názor, ale každý snese něco jiného.

Autor:  verabr [ ned lis 29, 2009 10:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Xion píše:
Dakujem, potvrdili ste moj nazor na bryndzu. Samozrejme, mal som na mysli pravu bryndzu, to znamena nepasterizovanu. Bohuzial, dnes sa predava uz aj ta "prava" riedena kravskym mliekom v pomere 60% ovcie, 40% kravske. Taku salase vyrabaju, aby sa v tychto financnych podmienkach udrzali pri zivote. Pravu 100% bryndzu, to znamena 100% ovcieho mlieka robia niektore salase, ale skor pre vlastnu potrebu a pre znamych. Keby sa predavala, jej cena by bola vraj tak vysoka, ze by ju malo ludi kupovalo. Tie bryndze z potravinarskeho priemyslu, viem o com hovorite... jednak su pasterizovane, cim sa z bryndze stava obycajny syr a co je horsie, su velmi lacne, casto vdaka tomu, ze sa falsuju este horsim pomerom kravskeho mlieka... a ludia to bohuzial kupuju, cim podkopavaju nohy salasnictvu a vyrobe pravej brynze na Slovensku. Koniec koncov, preto je cena ovcieho mlieka taka vysoka, ze vraj stav oviec sa za posledne dekady znizil z 3 milionov na 300 tisic kusov. Pocet ludi sa vsak za toto obdobie podstatne zvysil.

Ja samozrejme pouzivam bryndzu ako probiotikum, cize doplnok, nie ako krmivo. Zatial sa mi javi velmi dobre, dat si vecer salat z kapusty, cibulky, salatu a do neho rozmiesat male mnozstvo bryndze, staci aj mala hrudka. Raz za cas si spravim poriadny bryndzovy salat, vtedy dam aj 10dkg. \":-)\" Zaujimave je, ze aj napriek tomu, ze sa riedi kravskym mliekom, ze vraj ludia co maju alergiu na kravske mlieko, ju z takejto bryndze nedostanu. To hovoril jeden predajca tejto salasnickej bryndze, ktory tvrdi, ze k nemu pravidelne chodia aj ludia s alergiou na kravske mlieko.

Tu som nasiel clanok o bryndzi:


• Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári.
• V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. ( probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií).
• Nepasterizovaná bryndza podporuje trávenie a pravdepodobne obmedzuje aj vznik rakoviny hrubého čreva.
• Špecifickú mikroflóru a jej vzťah ku kvalite slovenskej bryndze potvrdzuje už Codex Alimentarius Austriacus z roku 1917. Tieto druhy mikroorganizmov sú charakteristické a prítomné v slovenskej bryndzi i v súčasnosti.
• Bryndza zo surového ovčieho mlieka obsahuje veľmi veľa probiotických baktérií. V jednom grame je až jedna miliarda užitočných mikroorganizmov, teda neporovnateľne viac ako v jogurtoch.
• Sú to mliečne baktérie, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitný systém a alergické ochorenia. Premenia vysoký obsah tuku, ktorý je v bryndzi, na tuky prospešné pre naše telo. Štúdia dokázala, že pri pravidelnej konzumácii sto gramov bryndze denne sa pozoruhodne zníži „zlý“ cholesterol.
• Po konzumácii bryndze klesá aj hladina cukru v krvi a znižuje sa hodnota krvného tlaku.
• Čerstvá pochúťka má význam aj pri prevencii osteoporózy. Obsahuje veľa vápnika, ktorý telo ľahšie vstrebáva z tráviacieho traktu práve vďaka mliečnym baktériám.
• Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45-48 percent). Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak.
• Skupina 24 dobrovoľníkov osem týždňov jedla sto gramov bryndze denne. Okrem poklesu celkového a „zlého“ cholesterolu sa zaznamenal vzostup toho ,,dobrého“, vedcov prekvapil aj pokles hladín krvného cukru, zápalového parametra C-reaktívneho proteínu (CRP) či hodnôt krvného tlaku.
• Ovčie mlieko, z ktorého sa vyrába bryndza, je mimoriadne cenné aj z hľadiska obsahu vápnika. Kým 100 g kravského mlieka obsahuje 100-120 mg vápnika, jeho obsah v ovčom mlieku je až dvojnásobný, Ak sa v 100 g tavených syrov z kravského mlieka nachádza 200-300 mg vápnika, v bryndzi je to 650-700 mg
• Tradičná slovenská bryndza z nepasterizovaného mlieka sa teda zaraďuje medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré nielenže nasýtia, ale aj pozitívne ovplyvňujú zdravie. Jednoducho možno povedať, že majú liečivé vlastnosti.
• Bryndzu dobre ju znášajú aj mnohí ľudia s neznášanlivosťou laktózy, pretože počas spracovania mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku mliečneho cukru. Aj mliečna bielkovina je v bryndzi stráviteľnejšia ako tá pôvodná v mlieku, dochádza k tomu v procese zrenia, tzv. fermentácie.
• Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk v bryndzi, čím vzniká stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, ktoré upevňujú zdravie a vitalitu človeka. Okrem toho "dobré" mikroorganizmy brzdia rast tých "zlých", choroboplodných, takže dochádza k jedinečnému samočistiacemu procesu, ktorý nahrádza pasterizáciu. Pasterizácia likviduje nielen zlé, ale aj užitočné baktérie s prospešnými účinkami.
• Mnohí výrobcovia a spracovatelia bryndze považujú pasterizáciu za nezvládnutie náročnej výroby takéhoto syra. Je to jediný mliečny výrobok, ktorý sa vyrába zo surového mlieka.
• Správna tradičná bryndza nie je úplne jemná a hladká ako maslo. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra. Práve táto zrnitosť je typickou vlastnosťou a zvláštnosťou bryndze.
• Registrovanú slovenskú bryndzu môžu vyrábať a predávať iba bryndziarne, ktoré berú mlieko z určených horských a podhorských oblastí, najmä zo stredného a severného Slovenska.

Autor:  verabr [ ned lis 29, 2009 10:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

A jak je to tedy s droždím - říkalo se, že kdo pije pivo, bude zdravý, protože ho obsahuje?...

Autor:  Jarda [ pon lis 30, 2009 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

verabr píše:
A jak je to tedy s droždím - říkalo se, že kdo pije pivo, bude zdravý, protože ho obsahuje?...

Droždí a pivovarské kvasnice jsou velice rozdílné potraviny a jak jedno škodí, tak druhé prospívá.

Autor:  NOWOCAYN [ ned led 31, 2010 7:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Ja si myslím, že nič nepokazím 9-timi štipkami himalájskej soli denne.... radšej idem tou "strednou cestou", i keď pre niekoho je to niekde medzi strednou cestou a absenciou soli. Resp. soľ by som ani nepotreboval, lebo sa venujem urinoterapii... Ale "oslaniť" jedlo urinou... to radšej nie. Tú radšej vypijem čo najskôr, nechcem si ju "vychutnávať" počas 30 minútového jedenia porcie jedla \":D\"

Autor:  Jarda [ ned led 31, 2010 7:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

NOWOCAYN píše:
Ja si myslím, že nič nepokazím 9-timi štipkami himalájskej soli denne.... radšej idem tou "strednou cestou", i keď pre niekoho je to niekde medzi strednou cestou a absenciou soli. Resp. soľ by som ani nepotreboval, lebo sa venujem urinoterapii... Ale "oslaniť" jedlo urinou... to radšej nie. Tú radšej vypijem čo najskôr, nechcem si ju "vychutnávať" počas 30 minútového jedenia porcie jedla \":D\"

Himálajská sůl není započitatelná do býlích jedů, ta je velice zdravá a dodá tělu množství velice potřebných prvků, urinoterapie je naprosto špičková technika, ale bohužel lidé si o ní myslí samé bludy, ve kterých je navíc utvrzují lékaři.

Autor:  Mat [ ned led 31, 2010 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

NOWOCAYN píše:
Ja si myslím, že nič nepokazím 9-timi štipkami himalájskej soli denne.... radšej idem tou "strednou cestou", i keď pre niekoho je to niekde medzi strednou cestou a absenciou soli. Resp. soľ by som ani nepotreboval, lebo sa venujem urinoterapii... Ale "oslaniť" jedlo urinou... to radšej nie. Tú radšej vypijem čo najskôr, nechcem si ju "vychutnávať" počas 30 minútového jedenia porcie jedla \":D\"

To by ste sa divili akú chut dokáže nadobudnút moč.

Autor:  NOWOCAYN [ pon úno 01, 2010 9:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

Mat : Ale viem... čoby som nevedel.... pijem každé ráno stredný prúd už asi 18 mesiacov ( a niekedy aj dva-tri krát denne ), skúsil som aj po mäse ( ktoré keď jem, tak vyslovene na raňajky, aby sa "nebilo" s ostatnými jedlami ako "medzijedlo" ), a po ňom chutí moč OTRASNE.
Jarda : Mám na Vás otázku : Vytlačil som si článok o tom chloride draselnom ( na článok ste sprístupnili odkaz-link ), a chcem sa spýtať, či aj Vy užívate chlorid draselný v takej podobe ( čiže v podobe "soli" ), alebo či v podobe inej. Je mi jasné, že je draslík zastúpený aj v potravinách, ale je ho asi málo... Alebo ani nie ? Pretože priemerný američan spotrebuje denne polovičnú dávku draslíku. A priemerný američan predsa neje zdravo... Ako je to teda s ľuďmi, ktorí jedia hlavne zeleninu, bezlepkové obilniny, ovocie, oriešky/semená, strukoviny ( napr. 50 % potravín v Bio kvalite ) ?
PS : ako chutí chlorid draselný ? Ak bude určitá "nevyhnutnosť" ho užívať ( dajme tomu gram denne prostredníctvom kryštalického chloridu draselného ), tak sa môže použiť do jedla ( primiešať k jáhlam napríklad, alebo do popučenej mrkvy s popučeným hrachom... ) ? Nemám totiž možnosť odšťavovať, začnem ale pomaly šetriť na "lisový odšťavovač".
Ďakujem(e) za odpoveď.

Autor:  Jarda [ pon úno 01, 2010 9:39 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Pohled na bílé jedy

NOWOCAYN píše:
Jarda : Mám na Vás otázku : Vytlačil som si článok o tom chloride draselnom ( na článok ste sprístupnili odkaz-link ), a chcem sa spýtať, či aj Vy užívate chlorid draselný v takej podobe ( čiže v podobe "soli" ), alebo či v podobe inej. Je mi jasné, že je draslík zastúpený aj v potravinách, ale je ho asi málo... Alebo ani nie ? Pretože priemerný američan spotrebuje denne polovičnú dávku draslíku. A priemerný američan predsa neje zdravo... Ako je to teda s ľuďmi, ktorí jedia hlavne zeleninu, bezlepkové obilniny, ovocie, oriešky/semená, strukoviny ( napr. 50 % potravín v Bio kvalite ) ?
PS : ako chutí chlorid draselný ? Ak bude určitá "nevyhnutnosť" ho užívať ( dajme tomu gram denne prostredníctvom kryštalického chloridu draselného ), tak sa môže použiť do jedla ( primiešať k jáhlam napríklad, alebo do popučenej mrkvy s popučeným hrachom... ) ? Nemám totiž možnosť odšťavovať, začnem ale pomaly šetriť na "lisový odšťavovač".
Ďakujem(e) za odpoveď.

Pokud jsem správně pochopil, tak vy se stravujete celkem slušně a většinou syrovou stravou, čili u vás je deficit draslíku celkem dost nepravděpodobný, ale pokud chcete mít jistotu, tak si dejte u lékaře udělat laboratorní vyšetření na obsah minerálů a máte celkem jasno. Jinak v našich podmínkách nejvyšší obsah draslíku mají fazole, které jsou ostře zásadotvorné a můžete si konzumací nějaké vyšší dávky fazolí vyzkoušet jak tělo zareaguje. Nedostatek draslíku způsobuje především sodík, čili nám známá a všudypřítomná kuchyňská sůl, která není nad zlato, ale mimořádně agresivní sajrajt, jemuž je vhodné se obloukem vyhnout. Bez příjmu soli v potravě musíte mít draslíku pravděpodobně spíše přebytek. Na obsah draslíku nezkoumejte bio, to se tady stejně koupit nedá. Sám ho v podobě té draselné soli nejím a není to nutné asi ani pro vás, to se týká lidí, kteří jsou v acidóze a klempírují se srdcem, čili mají velký deficit draslíku a je to nejrychlejší cesta jak ho doplnit, ovšem je i dost nebezpečná, protože je ve vysokých dávkách, 18-25 g denně, toxický a může vyvolat vážné potíže, případně i úmrtí.

Stránka 225 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/