Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát bře 29, 2024 6:54 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř úno 13, 2013 11:55 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
radimnet píše:
Dobrý den,
tak jsem si tady přečetl že je chleba i když je celozrnný škodlivý. Doma pečeme z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné 1:1 a s kvasnicema. Kváskový jsme taky dělaly ale je to časově hodně náročné.
Zajímalo by mě jakou potravinou se dá chleba nahradit a aby tato náhrada byla dostupná pro většinu obyvatelstva.
Předem vám děkuji za odpovědi a rady.

Jinak poté co jsme se doma začaly zajímat o výživu tak se skladba naší potravy hodně změnila a přineslo nám to pevnější zdraví a teď se to snažím trochu dopilovat \":)\"

Chleba není problém, problém je ta mouka. Dnes nekoupíte nežluklou nebo neplesnivou mouku, to prostě nejde technologicky zajistit. Zrno je přírodní konzerva a také se tak chová. Prostě stejně jako olejovky, dokud je obal neporušený, mají vysokou životnost a jak je propíchnete, tak se zkazí. U zrna platí totéž a proto byl v minulosti mlýn pomalu v každé dědině a obilí se mlelo těsně před pečením chleba. Pak ten chleba vydrží i měsíc a není důvod se mu vyhýbat, což se o dnešním chlebu říci nedá. Základ je tedy ve výrobě vlastní mouky, kterou uděláte těsně před použitím, třeba pořídit domácí elektrický mlýnek na obilí, pak to funguje a nebo se obilných potravin prostě vzdát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř úno 13, 2013 1:14 pm 
Offline

Registrován: stř úno 13, 2013 11:28 am
Příspěvky: 4
Bydliště: Břeclav
Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

My jsme o výživě začaly uvažovat až po návštěvě rodiny v Itálii a začaly jsme velmi kvalitním olivovým olejem a už jsme si na něj zvykly že by jsme neměnily \":)\" před měsícem jsem se dozvěděl o lněném oleji tak jsem zde na foru narazil na dodavatele za dobrý peníz \":)\" a tak jsme ho zařadily do našeho jídelníčku \":)\"
A teď jsme se dopracovaly z výživou na úroveň že jsme někdy označeni za blázny \":)\"

_________________
Bůh je světlo a není v něm žádná tma.
1.list Janův 1:5


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv úno 14, 2013 9:46 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
radimnet píše:
Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

Doporučuju Probio, Countrylife. Celé zrno neinzerují v eshopech, ale stačí jim napsat. Ev. samozřejmě ještě lépe, pozeptat se u farmářů v okolí, což ale nebývá celoroční zabezpečení dodávky.

Jen bych vás varoval před těmi kvasnicemi (droždí). Nastudujte si na internetu, v čem průmyslová produkce spočívá. Jestli je pro vás kvásek moc práce, taky bych vaši úroveň výživy označil za bláznivou, ale spíš z druhé strany, než jste asi zvyklá...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon úno 18, 2013 8:21 am 
Offline

Registrován: sob led 26, 2013 12:34 pm
Příspěvky: 9
dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon úno 18, 2013 8:25 am 
Offline

Registrován: sob led 26, 2013 12:34 pm
Příspěvky: 9
Ještě upřesním ten dotaz na kefír - jestli nezahleňuje.
Kupuji obyč. mléko z obchodu, kravské, s trvanlivostí 14 dní. po zdroji čerstvého teprve pátrám /ústeckoorlicko/.
Je takovýto kefír přínosem, nebo se ho mám raději vzdát, než najdu mléko čerstvé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon úno 18, 2013 7:14 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
ale.haskova píše:
dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc

Z dotazu není zcela zřejmé,zda jde o přípravu kvásku nebo potom jeho použití do chlebu. Ale to je jedno, to stejně není problematika na jednu odpověď ve fóru, to je zapotřebí nastudovat, pokud s tím nemáte zkušenost. Njelepší zdroj podle mě je tento
http://samartha.net/SD/index.html
anebo pokud nečtete anglicky, tak
http://domacipekarny.dama.cz/
a více článků z tohoto "hnízda", některé hodně fundované.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon úno 18, 2013 7:34 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
ale.haskova píše:
Ještě upřesním ten dotaz na kefír - jestli nezahleňuje.
Kupuji obyč. mléko z obchodu, kravské, s trvanlivostí 14 dní. po zdroji čerstvého teprve pátrám /ústeckoorlicko/.
Je takovýto kefír přínosem, nebo se ho mám raději vzdát, než najdu mléko čerstvé.

K tomu bych si dovolil svůj názor. Je zapotřebí si uvědomit, že tělo není stroj a vlivy nejsou černobílé. Otázka, správně položena, by měla znít takto: Převažují kladné vlivy nebo záporné?
Na to bych odpověděl: Pasterizované a homogenizované mléko, a zvláště pak uchuzené o mléčný tuk, vůbec ne. Domácí fermentované výrobky z něj potom jsou na hraně, i pomáhají i škodí.
Rozhodoval bych se podle tolerance k nim a podle toho, co chci řešit. Když mi jde o trávení, asi spíš pomůžou. Naopak, myslím si že zahleňuje každé mléko, bohužel i jinak blahodárné (domácí, kozí...). Tedy opatrně nejen na dýchací soustavu, velmi opatrně i u problémů se středním uchem. Také jsem zaregistroval (více než 5x) rychlý ústup premenstruačních bolestí po úplném vynechání mléka (i stop jako sušené mléko v pečivu, zmrzlině apod).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2013 4:34 pm 
Offline

Registrován: stř úno 13, 2013 11:28 am
Příspěvky: 4
Bydliště: Břeclav
pro zadane: díky za nakopnutí do výroby kvásku:) chleba je výborný a už u toho zůstaneme.

pro ale.haskova: dneska jsem dělal chleba z kvásku a vykynul do 3h a chleba je moc dobrý.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
a tady citace z diskuze:
"Pokud ti za 2,5hod nenakynul, máš špatný kvásek"

Nám kvásek krásně voní a taky dobře chutná \":)\"

_________________
Bůh je světlo a není v něm žádná tma.
1.list Janův 1:5


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2013 6:28 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 09, 2012 7:29 pm
Příspěvky: 73
radimnet píše:
pro zadane: díky za nakopnutí do výroby kvásku:) chleba je výborný a už u toho zůstaneme.
...Nám kvásek krásně voní a taky dobře chutná \":)\"

Rádo se stalo. Jen malou poznámku k tomu:
My jsme to doma i v širším okruku přátel před lety zažili, to nadšení z toho jak chleba může chutnat. Tak (a taky ze zkušenosti) připomínám - nepřehánět s množstvím! Já jsem sice ochoten tvrdit, že správný (domácí, celozrnný, celokváskový, aspoň půl žita...) chléb patří meti nejzdravější potraviny vůbec, jak je podle mě historicky vyzkoušeno. Protože nějaké škroby jíst musíme a tohle myslím je (pro svou fermentovanou složku) ještě před domácími brambory či natural basmati (tedy pokud vám nevadí lepek). Já osobně jím všechno toto trojí. Jenže při tom všem je zapotřebí si uvědomovat, že to prostě jsou cukry (jednoduché i složité). A tady při nestřídmosti je jen krůček k nadýmání a v dlouhodobějším výhledu i ke candidě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon bře 04, 2013 11:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
radimnet píše:
Děkuji vám pane Jardo za info o zrnu na chleba.

Už jsem jednou o mlýnku přemýšlel ale nevím kde sehnat kvalitní zrno, jestli by jste věděl tak napište kde se dá kvalitní žito koupit.

My jsme o výživě začaly uvažovat až po návštěvě rodiny v Itálii a začaly jsme velmi kvalitním olivovým olejem a už jsme si na něj zvykly že by jsme neměnily \":)\" před měsícem jsem se dozvěděl o lněném oleji tak jsem zde na foru narazil na dodavatele za dobrý peníz \":)\" a tak jsme ho zařadily do našeho jídelníčku \":)\"
A teď jsme se dopracovaly z výživou na úroveň že jsme někdy označeni za blázny \":)\"

Dobře vám odpovídá člen zadane a obecně není na celém zrnu moc co pokazit. Jinak z pohledu okolí si nic nedělejte, mě někteří lidé považují za magora již 30 let a i když mají velké zdravotní potíže a já ne stejně je to nepřesvědčí, to za ně nemusíte řešit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pon bře 04, 2013 11:29 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
ale.haskova píše:
dobrý den,
a jak je to s mlékem, když se z něj udělá pomocí tibetské houbičky kefír - to už nezahleňuje?
A jak dlouho správně nechat kvasit kváskový chléb - necháváme cca 7 hod - je to dostačující?
Děkuji moc

To je dost individuální, někoho ano u jiného ne, budete si to muset otestovat. Člen zadane vám odpověděl velice dobře a pokud jde o mě, já chleba nedělám a ani nejím již 30 let. Má sice i svá pozitiva, ovšem obilí vyvolává i tolik nemocí, že myslím raději budu žít bez chleba a bez obilí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 7:12 pm 
Offline

Registrován: úte bře 05, 2013 8:33 am
Příspěvky: 112
Jarda píše:
To je dost individuální, někoho ano u jiného ne, budete si to muset otestovat. Člen zadane vám odpověděl velice dobře a pokud jde o mě, já chleba nedělám a ani nejím již 30 let. Má sice i svá pozitiva, ovšem obilí vyvolává i tolik nemocí, že myslím raději budu žít bez chleba a bez obilí.

Pečivo už taky nejím, přibližně před dvěma roky jsem s ním přestal a můj zdravotní stav se zlepšil o 100%. Přestat jíst pečivo pokládám za nejlepší rozhodnutí mého života.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát bře 08, 2013 2:15 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Willis píše:
Pečivo už taky nejím, přibližně před dvěma roky jsem s ním přestal a můj zdravotní stav se zlepšil o 100%. Přestat jíst pečivo pokládám za nejlepší rozhodnutí mého života.

To jsem rád, že potvrzujete mnou zmiňované účinky a pozitivní vliv vyřazení obilí ze stravy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát bře 08, 2013 8:47 pm 
Offline

Registrován: pát bře 08, 2013 8:28 pm
Příspěvky: 1
dobrý den,
zajímá mně, jaké potraviny považujete za škodlivé (bílé jedy) a které naopak doporučujete.Dále ,máte li možnost mně zaslat roztok Lugolem. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: sob bře 09, 2013 5:24 pm 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
Jarda píše:
To jsem rád, že potvrzujete mnou zmiňované účinky a pozitivní vliv vyřazení obilí ze stravy.

Jsem už týden vegankou a cítím se úžasně. Zkouším také živou stravu, ale tak nějak pozvolna - zatím nevím úplně, jak na to, nejde to ze dne na den a také se musí trochu přeorientovat moje chuťové buňky. Chleba jím teď také míň a snažím se péct domácí, ale koupený kvásek mi něk nekyne, když dělám vše podle návodu. \":-(\" Asi si udělám vlastní. Ale domácí pekárnu hned tak mít nebudu. Až se mi bude dařit péct vlastní chleba, chci zkusit objednávat zrní a mlít ho těsně před pečením. Mám čtyři děti a razantní změny odmítají, ale např. rýžové mléko jim chutná. Všechno měním pomaličku, jak to půjde. Ale vyřazení mléčných výrobků a masa (to jsem nejedla už dřív) je skvělá volba! Cítím se tak nějak čistě, nezanešeně. Po všech stránkách.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 23 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz