Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv bře 28, 2024 10:44 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 2:09 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
elisen píše:
díky,příště prosím bez urážek...když si na zahradě pěstuju mrkvev nebo jablka tak asi bio budou že...

Je to najmensie zlo, uz kvalitnejsie sa to pestovat neda, ale i tak to nedosahuje kvalitu, ako ked to niekto robil pred 200 rokmi.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 4:13 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
elisen píše:
díky,příště prosím bez urážek...když si na zahradě pěstuju mrkvev nebo jablka tak asi bio budou že...

To není urážka, ale upozornění na správný postup při výběru potravin a postupů, které vám servíruje moderní chemicko-potravinářský průmysl. Bio se opravdu nedá vypěstovat ani na vaší zahradě, protože tady je všechno již tak zamořené, že to prostě nejde. Nicméně netvrdím, že ta vaše produkce bude špatná, určitě bude lepší, než to komerční zboží v obchodech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv bře 04, 2010 4:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
elisen : tvoje jablká budú zdravšie ako konvenčné, ale nebudú také čisté ako si myslíš... no vždy je to lepšia varianta. A keď budeš piť "bio mlieko" a jesť "bio mäso", tak za pár rokov ( XY ) dostaneš "bio rakovinu". Radšej konvenčnú zeleninu, ovocie, oriešky a pseudoobilniny, ako hovädzie a mlieko z Himalájí.
to all : Mimochodom, dnes v posilňovni radil jeden "kamoš" dievčaťu na odvodnenie to, nech prestane používať soľ, čo jej samozrejme prišlo ako strelené ( ako by ochutila mäso s ryžou ? ). Vyriešil som to jednoducho - navrhol som jej soľ himalájsku, ktorú samozrejme nikto z posilňovne nepoznal. No na druhej strane, bez soli by si "cvičenci" nevedeli predstaviť život ... čím by ochutili toľko mäsa, cestovín a ryže ? Našťastie, ja to neriešim. Zredukoval som príjem bielkovín z 1,1g/kg hmotnosti tela na 0,8g/kg hmotnosti tela, a som spokojný. Aha, a aby som sa vyjadril ku téme \":)\" , solím len himalájskou, a len málo.
Inak slovné spojenie "biele jedy" je fakt podarené : mlieko, soľ ( kuchynská, morská ), cukor, múka.... sranda, že sú všetky biele/belavé...zabudol som ešte na nejaký biely jed, ktorý používa väčšina populácie v kuchyni ?

Ano zapomněl, patří tam i tuk, hlavně ten zdravý umělý margarín, který nám vymyslel Adolf za války a do dnešního dne se do lidí ten sajrajt cpe a ještě se tomu dělá reklama.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:20 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Dá sa kombinovať bryndza ( sírna patlanina z nej ) s pohánkou ? Alebo skôr nie ? Lebo sama o sebe ma vôbec nenasýti... alebo stačí počkať 30 či 60 minút a potom si dať ďalšie jedlo ? Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Dá sa kombinovať bryndza ( sírna patlanina z nej ) s pohánkou ? Alebo skôr nie ? Lebo sama o sebe ma vôbec nenasýti... alebo stačí počkať 30 či 60 minút a potom si dať ďalšie jedlo ? Ďakujem za odpoveď.

To by nemělo dělat žádný problém, ale chce to i nějakou zeleninu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:54 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Ďakujem za odpoveď pán Jarda. Ak to bude tráviť v pohode, tak mám vyriešené doobedňajšie navštevovanie posilňovne, nakoľko sírna patlanina z bryndze o hmotnosti spolu 125g, by mi nedala dostatok energie na cvičenie v posilňovni. Takže doplním o zeleninu a pohánku. \":)\"

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 12:38 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:07 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

A kozi syr nestaci? \":-)\" Skusal som obidve, ak su nesolene, takmer ziadna chut,iba taka mliecna aroma, do salatov by sa to aj hodilo. Nejaky velky rozdiel som nepozoroval.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: úte bře 16, 2010 9:18 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:08 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Xion píše:
A kozi syr nestaci? \":-)\" Skusal som obidve, ak su nesolene, takmer ziadna chut,iba taka mliecna aroma, do salatov by sa to aj hodilo. Nejaky velky rozdiel som nepozoroval.

Ovčí sýr neznám. Ochutnala jsem to kdysi na slovenské salaši jako malá holka, ale už si to nepamatuju. Mi nějak ovce do duše moc nevlezly. \":(\" Letos to prubnu.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 9:10 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.

Děkuju. Je to podobné tomu co tvoříme my z koziny. Tak to pak ozkoušim a uvidim. Až budu mět oboje, jazýčky poví, co je lepčejší. \":D\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 12:03 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Citace:
Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle.

Preto ziaden skutocny vegetarian nejedava syry, iba pseudovegetariani. \":-)\"

Jarda, co sa tyka toho kefiru, ja som sa naopak snazil na vyrobu kefiru zohnat mlieko co najcerstvejsie, znamena to, ze lepsie je ho nechat den v ladnicke?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 2:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Jarda píše:
Veverka píše:
Ach jo. Tak jsem to tu pročetla. Na chleba jsem stará, i když si ho dělám doma z našich a snad už i ,,bio" potravin a po staru. Nicméně zkusím ovčí sýry. Asi nebude jednoduché sehnat pravý recepis. Neměl by jste ho někdo v kapce ?? \":D\" Celkem mi to láká, že by to byla prima změna.
Možná bych se pak i dala ukecat na 2 ovečky dom. \":D\"

Sýr jsem nikdy osobně nevyráběl a asi ani nebudu, ale zde je citace z jiného fóra, kde opravdový odborník a chovatel ovcí, popisuje svoje zkušenosti.
Citace:
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost. Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den, až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská, či obecná. Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapomněl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Zkazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.

Aby sa ti ľahšie rozhodovalo o tých ovečkách, čítaj napred toto: http://www.cez-okno.net/clanok/zdravie/ ... u-ospevuju
Potom budeš pokračovať v čítaní kade-tade po nete, a nakoniec sa vyberieš na výlet na podtatranské Slovensko. V každej menšej dedinke nájdeš v starej drevenici starého dedka s bakou, čo si chovajú jednu dve ovečky a tí ti s radosťou a zadarmo prezradia ako sa rôzne dobroty z ovčieho mlieka vyrábajú. Nie je to vôbec ťažké, viem, to, môj strýc to robil do svojej smrti v deväťdesiatich deviatich rokoch.
Ktovie? Možno sa ti to tak zapáči, že občania na druhej strane našej rozdelenej republiky nevynímajúc toto fórum prestanú nariekať, že na vašej strane hranice nedostať pravú bryndzu \":D\" .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 3:41 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Sybilla píše:
Aby sa ti ľahšie rozhodovalo o tých ovečkách, čítaj napred toto: http://www.cez-okno.net/clanok/zdravie/ ... u-ospevuju
Potom budeš pokračovať v čítaní kade-tade po nete, a nakoniec sa vyberieš na výlet na podtatranské Slovensko. V každej menšej dedinke nájdeš v starej drevenici starého dedka s bakou, čo si chovajú jednu dve ovečky a tí ti s radosťou a zadarmo prezradia ako sa rôzne dobroty z ovčieho mlieka vyrábajú. Nie je to vôbec ťažké, viem, to, môj strýc to robil do svojej smrti v deväťdesiatich deviatich rokoch.
Ktovie? Možno sa ti to tak zapáči, že občania na druhej strane našej rozdelenej republiky nevynímajúc toto fórum prestanú nariekať, že na vašej strane hranice nedostať pravú bryndzu \":D\" .

Díky, to je dobrá inspirace na letní výlet. \":D\" Ono je dycinky lepčí to vidět ,,za živa" než si to vyčíst.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: stř bře 17, 2010 10:28 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28247
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Preto ziaden skutocny vegetarian nejedava syry, iba pseudovegetariani. \":-)\"

Jarda, co sa tyka toho kefiru, ja som sa naopak snazil na vyrobu kefiru zohnat mlieko co najcerstvejsie, znamena to, ze lepsie je ho nechat den v ladnicke?

To záleží na typu mléka, některé mléko se kefírové houbě celkem tvrdošíjně brání, ale většinou s tím není problém. Pokud se ten proces pomalu startuje, tak je vhodné mléko nechat pár hodin odstát.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz