Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob led 23, 2021 3:37 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pát črc 03, 2009 11:09 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1787
Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: sob črc 04, 2009 6:13 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28022
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Dobry den pan Jarda, chcel by som sa opytat, preco musia byt surove vajicka nanajvys dva dni stare. Ked mam overeny zdroj, a kratko po zneseni ich dam do ladnicky a pri 6 stupnoch ich tam uskladnujem, nemozem si ich zmiesat s cesnakom napriklad az po 5 dnoch? Ci prebieha tam nejaky proces, o ktorom neviem, a uz po 2 dnoch niesu dobre aj v ladnicke?

Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji, vlastně ztrácí život snížením teploty. Okamžitě začíná probíhat proces rozkladu, který sice v ledničce zpomalíte, ale nezastavíte. Není čeho se bát, po 5 dnech je plně poživatelné, ale energeticky a nutričně je to již něco jiného a je zbytečné si zamořovat trávicí trakt hnilobnými bakteriemi.

Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza z naprosto čerstvého vejce. Na jedno vejce, nedoporučuji dělat více vajec naráz, dáme cca 1 dcl oleje, trochu česneku, případně cibulku, malinko soli a jablečného octa. Celé vejce rozklepneme do mixéru, přidáme jablečný ocet a sůl, pustíme mixér na nejvyšší otáčky a malým pramínkem přiléváme pomalu olej až do zhoustnutí, potom ještě přidáme rozmačkaný česnek a pokrájenou cibulku a krátce promixujeme. Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více škodlivé a tak zde je chuťově nejvhodnější panenský olej slunečnicový. Na zeleninový salát je tato majonéza opravdu super.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: VEJCE
PříspěvekNapsal: pát pro 04, 2009 11:27 am 
Offline

Registrován: pát pro 04, 2009 11:19 am
Příspěvky: 10
Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VEJCE
PříspěvekNapsal: pát pro 04, 2009 4:54 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28022
Bydliště: Poděbrady
Veronika píše:
Dobry den,
cetla jsem , ze doporucujete SYROVA vejce.
Jakym zpusobem je jite? Neni to nebezpecne? Jedna se o vejce z normalniho obchodu? Vajicko na mekko ci na tvrdo je spatne? Myslite vejci normalni slepicci vejce, ci jina? Diky moc. Veronika

Na většinu vašich dotazů v tomto vláknu předpokládám naleznete odpovědi. Vejce tepelně upravená do organizmu nepatří, jde o velice škodlivou potravinu, jak z hlediska kyselinotvornosti, tak hlenotvornosti a mimo to jde o výborný zdroj hnilobných baktérií. Vejce myslím samozřejmě slepičí, jiná u nás běžná opravdu nejsou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: sob bře 20, 2010 11:43 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 751
Bydliště: Slovensko - Košice
Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... :lol: ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon bře 22, 2010 9:27 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 572
NOWOCAYN píše:
Najvyšší čas, aby som našiel niekoho z dediny ( hneď pod mojim sídliskom je dedina ), kto chová sliepky, a dovolil by mi prísť dva krát v týždni ráno na bicykli po 2 vajíčka priamo spod sliepky za slušný peniaz/1 vajce... a najlepšie, nech tam budú mať aj kohúta... nech ma za to zobne do ruky... :lol: ... a samozrejme, cesnak k tomu... Kto to robieva z vás, čo to teraz čítate ?

Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon bře 22, 2010 2:07 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 280
Sybilla píše:
Otec mojej kolegyne chová sliepky a predáva vajíčka. Ráno ich vyzbiera a kolegyňa mi z ich privezie do práce. Teda celkom čerstvé. Predáva 10 ks za 1 €. Ale to je kolegyálna cena, to len aby si mal pre orientáciu v cene :D

Tedy Nowokine Vy vážně nejste málo náročný. :D Najděte si babu z chalupy a máte vystaráno se vším. Můžete čekat až Vám pipka snese a hnedky to vypít ještě teplé. :D Slepice do bytovky nejdou - přeci jen je s nimi nepořádek a nezajistíte tak kvalitní baštu, byť jsou krmné směsi, ale co si sami nasbírají je lepčí a přijatelnější pro náš organismus. Bývají někdy vajíčka bledší, ale na chuť lepčí jak po směsích a červená. Už vylézají i slepýši a to je mela, jak ho jedna holka uloví. :D A kohouti některých plemen vůbec nejsou darební a nechají se báječně ochočit, že Vám sedí na rameni a klofají z ruky jak papoušci. :P

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte bře 23, 2010 7:24 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 453
Jarda píše:
Vejce takto čerstvá, se dají buď pít pouze rozmíchaná s česnekem, nebo rozmixovaná v mrkvové šťávě. Velice dobrá je syrová majonéza...
Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte bře 23, 2010 7:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28022
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Mám naprosto čerstvé domácí vejce a chtěl bych je max. během těch doporučených 2 dnů zkonzumovat - pokud možno bez smažení apod. Do mrkvové šťávy se mi s nima nechce a ikdyž ta majonéza zní lahodně, tak tu teď taky testovat nebudu. Zbývá "rozmýchat s česnekem" takže se ptám jestli to lze i v mixéru (popř. jak?) a jaké množství česneku dát na 2 vejce? Eventuelně pokud by byl jiný recept na jejich použití, tak bych ho velmi ocenil. Mám výhledově zdroje na čerstvé vejce, tak bych je chtěl pravidelně užívat, ale nezahlenit si pajšl...

Já to rozmíchám s rozmačkaným česnekem pouze vidličkou ve sklenici, ale v mixéru to vyzkoušené nemám, a asi to ani nepůjde, to se hned začne šlehat na tu majonézu. Bohatě stačí dva stroužky, ale já česnekem nikdy nešetřím, takže dávám mnohem více. Tato směs s česnekem se dá rozmixovat do mrkvové šťávy a není to tam skoro cítit. I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte bře 23, 2010 7:53 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 453
Jarda píše:
...I takto čerstvá vejce zase takový ideál nepředstavují a přehánět jejich konzumaci také není vhodné.
Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte bře 23, 2010 9:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28022
Bydliště: Poděbrady
Host píše:
Vím, že paušálně se limit konzumace doporučit z placu asi nedá, ale pokud bych zblajzl řekněme 2x týdne 2ks tak by to mohlo být snesitelné?

To určitě žádný problém nepředstavuje, ale několik vajec denně již by určitě vadilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 1:46 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 751
Bydliště: Slovensko - Košice
Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... :D ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 4:07 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 572
NOWOCAYN píše:
J
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Asi si sa pomýlil a nechcel si ten odkaz adresovať mne. Ja kupujem 10 ks čerstvých vajíčok od sôiepok ktoré si chodia kade chcú po priľahlej záhrade a lúčke, za 1€. Neviem koľko je to za kilogram, ale ja som spokojná :) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 8:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28022
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Ja osobne si dávam ( začal som pred 4-ma dňami, žalúdočné problémy mám 2 týždne ) každý druhý deň 3 surové domáce vajíčka s cesnakom, staré pár hodín ( doslova ), patriace sliepkam s výbehom na veľkej záhrade. Inak, najradšej by som ich "nepil", ale surové si ich vychutnával v ústach ( lebo tam nedávam len ten cesnak - ktorý veľmi nemusím..., ale aj štipku soli, a trošičku mletého čierneho korenia ). Mňam. A ako fajn - keď si dám za nimi napríklad varený "chřest" ( špargľa ), alebo inú zeleninu a trochu tuku ( s omega 3 - repkový panenský olej ), tak to mám zjedené za 10 minút, a nie za 30... toľko mi totiž trvá zjesť ryžu, či inú obilninu... lebo ich treba príliš veľa žuť...
Ešte mám otázku, pán Jarda : Prečo sa vajíčko stane po uvarení kyselinotvorné ? Preto, lebo sa zmení jeho konzistencia ? Ja si myslím, že práve pre to. Totiž aj žĺtok je vtedy veľmi nepriateľský voči žalúdku - stačí si predstaviť dať si do taniera pár uvarených vaječných žĺtkov a začať ich jesť...človek sa až dusí... No podobne je to aj so surovou nastrúhanou mrkvou... :D ... Kľudne ostanem pri surových vajíčkach...
Sybilla : ja som si vytlačil "inzerátiky", roznášal do schránok v dedine pod sídliskom, a za jedno vajce som ponúkal 25 centov ( úplne čerstvé, ako som spomínal vyššie ). Počítal som to, a za 1kg vajec zaplatím 3,75 Euro/kg. To nie je veľa. Aj keď mama krútila hlavou nad tou cenou - no a ??? Nemôže to porovnávať s "h*vnom" zo supermarketu. Je to kvalita.

Vysokou teplotou se bílkoviny srazí, čímž zcela změní svoji strukturu a tím pádem i stravitelnost. Pokud se špatně tráví, tak to samozřejmě kvasí a to vytváří kyseliny, čili je to kyselinotvorné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: stř kvě 19, 2010 3:05 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 751
Bydliště: Slovensko - Košice
Prihodím tu jeden úryvok z textu...."Až tridsaťšesť vajec na deň odporúčal ako súčasť tréningu aj populárny učiteľ najznámejších svalovcov - „Iron Guru" Vince Gironda. Hoci ich do seba ládovali hlavne surové, 35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent (zo spečeného volského oka alebo z „hemendexu" to bude však isto menej).

Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/5282119/vajce ... z0oNeTS4Kc
"
************************************************************
Je jasné, že jesť 36 vajec denne až príliš hlúpy nápad. Ale čo hovoríte na toto ? "35 až 49 percent bielkovín zo surového vajca zostáva nestrávených - po uvarení ich však využijeme až do 95 percent"....kto na to prišiel a ako to chce dokázať !? Je to zavádzanie ľudí ? Ak áno, tak za akým účelom ? Aby nehrozila salmonela ľuďom, ktorý by jedli "staré" surové vajíčka z klietkového chovu ( aj takí hlupáci sa totiž nájdu ) ?

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz