pefi píše:
V komentářích na Biohackplanet někdo celkem rozumně píše toto:
Dr. Garrett Smith si bohužiaľ vybral len jednu vec z komplexného problému a nechápe celý obraz. Skutočný problém vytvára nerovnováha meď-železo a vápnik-magnézium, retinol-vitamín D-draslík. Vitamín A je len jedna časť celej tej skladačky, ktorej sa okrem iného zúčastňuje aj hormón D a rôzne B vitamíny, vitamín C.
To nesedi kvoli tomu, ze on ho znizil na skoro 0 v krvi, a nic sa mu nestalo. Takze ocividne nieco na tom bude, inak by sa mu malo podla pravidla extremneho deficitu, pohorsit vyrazne zdravie. Chcelo by to urobit vacsi vyskum na viacerych ludoch, co je ale samozrejme riskantne, kedze si tym mozu poskodit zdravie, ak sa preukaze, ze ta teoria je v niecom nespravna. Takisto sa mi nepaci, ze hadze vitamin A do jedneho vreca, aj vsetky kartenoidy.
Neuviedol, ze napriklad konverzia , teda ziskane mnozstvo vitaminu A z provitaminu A, teda roznych karotenoidov kolise, kazdy ma urcitu konstantu, kde najvacsiu ma beta-karoten. Napriklad taky lycopen ma ovela horsiu konstantu, ale je pritom vyraznym antioxidantom. Prestat konzumovat teda napriklad rajciny, cervene grepy, alebo cerveny melon, kvoli jeho vysokemu obsahu, je blbost. Ked uz tak, vyhnut by sme sa mali len beta-karotenu, lebo z ostatnych vela vitaminu A nevznika. Tieto potraviny obsahuju mnoho dobrych vlasnosti, a ako sam pisal, telo sa s touto "toxickou latkou vitaminom A" vie popasovat celkom dobre, dlhodobo ju uskladnovat a vylucit. Teda konzumacia lycopenu, pokial by sa vylucili ine vyrazne zdroje (jatra/pecen, rybi olej, doplnky atd), by nepredstavovala problem.
Za mna, ale uz dost dlhu dobu podstupujem opatrnost pri doplnani vitaminu A, hlavne z retinolu, ako som uz pisal. A jatra rozhodne nekonzumovat, kedze tam jeho obsah privelmi kolise. Potvrdzuje to aj objav, ze vysoke mnozstva, nad 3000 IU retinolu, blokuju ucinok vitaminu D. Rozhodne som zastanca "radsej menej", ako "radsej viac" u vitaminu A, dokym sa povedzme aj tato vec co pisal, nepreskuma lepsie, a nejst nad 3000 IU. 3000 IU nedovoli hlboky deficit, a postacuje na to, aby nebolo vyznamym sposobom zasiahnute zdravie. Co sa ale neda povedat o predavkovani, ktore sposobuje chronicke zdravotne problemy alebo zvysuje ich riziko, velmi vyznamne.
Zatial najrozumnejsie bude teda udrzovat hladinu retinolu pomerne nizku, teda do 3000 IU, +- podla okolnosti.
U rybieho oleja je to napriklad len 3ml denne, za predpokladu, ze ho nemate vela v strave. Pokial je zastupeny hojne uz v strave, rybi olej teda moze viac skodit, ako pomahat, a to aj v davke 1 alebo 2 ml denne.