Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=238
Stránka 430

Autor:  mou5 [ stř led 20, 2010 7:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Jarda píše:
To jste z těchto stránek pochopila málo a špatně, já nejsem v žádném případě vitarián a tento směr považuji za naprosto stejně špatný, jako tu vaši makrobiotiku a mnoho dalších jednostranně postavených stravovacích metod. Já žiji v duchu stravovacích návyků našich dávných předků, před několika tisíci lety a snažím se deficit potřebných látek, které člověk ve své nabubřelé aroganci pána tvorstva již stačil z přírody vytlačit, dodat jinou vhodnou cestou. Naši moudří předci měli úsloví, že všeho moc škodí a já je často doplňuji o neexistuje zdravá a nezdravá potravina. Záleží, kde se zrovna dotyčný nemocný nachází se stavem svého pH, pokud je v acidóze, je zdravé třeba to rajče, brambory a banány, když má alkalózu, tak se má narvat vepřovým masem, bez ohledu na to, co tvrdí jakýkoliv stravovací směr. O alkaloidech si něco nastudujte a vemte při tom studiu také kvasinky typu aspergillus, které má z té zdravé makrobiotiky mnoho jejích zastánců a dost často se u mě objevují jako pacienti. Draslík to je kapitola sama pro sebe a jde o veliký průser úmyslně zastíraný miliónům nemocných lidí, něco málo o tom si přečtěte a pak mi asi dáte zapravdu.

Děkuji Vám za odpověď. Jen by mě ještě zajímalo, jak do našich stravovacích návyků zapadá jíst tropické ovoce (banány, papája apod.), které u nás nerostou? Otázka tedy zní: může člověk vystačit s potravinami dostupnými v jeho bezprostřední blízkosti a být zdravý, pokud nebude využívat toho, že kamiony dusí celou zeměkouli tím, že převážejí tuny ovoce (potažmo i zeleniny) z jedné polokoule na druhou? Můžu si prostě vypěstovat všechno, co ke zdravému stravování potřebuji, na své zahrádce (čistě hypoteticky, prostě tak, jak to dělali naši předci)?
A ještě bych Vás prosila, abyste mi malinko osvětlil, co myslíte tím velkým průserem ohledně draslíku. Abych věděla, kterým směrem se mám vydat při vyhledávání informací o tom. Děkuji, hezký den.

Autor:  Jarda [ stř led 20, 2010 8:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

mou5 píše:
Děkuji Vám za odpověď. Jen by mě ještě zajímalo, jak do našich stravovacích návyků zapadá jíst tropické ovoce (banány, papája apod.), které u nás nerostou? Otázka tedy zní: může člověk vystačit s potravinami dostupnými v jeho bezprostřední blízkosti a být zdravý, pokud nebude využívat toho, že kamiony dusí celou zeměkouli tím, že převážejí tuny ovoce (potažmo i zeleniny) z jedné polokoule na druhou? Můžu si prostě vypěstovat všechno, co ke zdravému stravování potřebuji, na své zahrádce (čistě hypoteticky, prostě tak, jak to dělali naši předci)?
A ještě bych Vás prosila, abyste mi malinko osvětlil, co myslíte tím velkým průserem ohledně draslíku. Abych věděla, kterým směrem se mám vydat při vyhledávání informací o tom. Děkuji, hezký den.

Opravdu moc nezapadá, ale zase se tím dá do určité míry kompenzovat nedostatek některých potřebných látek, které se již v našich potravinách prakticky nevyskytují. Čistě teoreticky by to fungovat mohlo, pokud si to vše sama naprosto přírodními postupy vypěstujete a to asi nehrozí, protože to by jste musela mít zahrádku docela nestandardních rozměrů. Navíc půda je již natolik chudá na základní živiny, že by jenom několik let trvala dokonalá rekultivace půdy, aby v ní bylo vše, co je třeba, což se dnes bez umělých hnojiv prakticky docílit nedá. Pro vás by to znamenalo chovat i potřebná hospodářská zvířata a vše zpracovávat velice šetrně pomocí starých postupů. Pochybuji, že to bude váš ideál životního stylu, naši předci se dřeli do padnutí a o to dnes nikdo nestojí, proto máme to, co máme.
Co se týká draslíku, tak prostudujte toto, http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221 třeba vám to napoví.

Autor:  Host [ stř led 20, 2010 8:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Snídaně

Jarda píše:
Také řecká sezamová chalva se vyrábí podle tradičních receptur z rozemletých sezamových semínek a zahuštěného medu.

Dneska jsem koupil na test řeckou halvu a lepší věc jsem ještě nejedl. Jen se zeptám na složení: glukózový+fruktózový sirup, tahini, rostlinný olej (32%), vanilin, snížený obsah tuku (32-34%). Ty cukry jsou v podstatě přírodní takže by to složení mělo být OK ne?

Autor:  Jarda [ stř led 20, 2010 8:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Snídaně

Host píše:
Dneska jsem koupil na test řeckou halvu a lepší věc jsem ještě nejedl. Jen se zeptám na složení: glukózový+fruktózový sirup, tahini, rostlinný olej (32%), vanilin, snížený obsah tuku (32-34%). Ty cukry jsou v podstatě přírodní takže by to složení mělo být OK ne?

Patrně ano, ale jistotu nemáte nikdy. Pokud je to opravdu originální řecká chalva, tak tam by se měl vyskytovat pouze odvodněný zahuštěný med a pasta tachini, maximálně to vanilkové aroma. Klidně si ji ale můžete vyrábět doma a pak máte garanci toho, co tam máte obsažené. Není to zase tak složité a je tam 100% jistota, což se od výrobců a prodejců již dnes prakticky očekávat nedá.

Autor:  mou5 [ čtv led 21, 2010 9:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Jarda píše:
Opravdu moc nezapadá, ale zase se tím dá do určité míry kompenzovat nedostatek některých potřebných látek, které se již v našich potravinách prakticky nevyskytují. Čistě teoreticky by to fungovat mohlo, pokud si to vše sama naprosto přírodními postupy vypěstujete a to asi nehrozí, protože to by jste musela mít zahrádku docela nestandardních rozměrů. Navíc půda je již natolik chudá na základní živiny, že by jenom několik let trvala dokonalá rekultivace půdy, aby v ní bylo vše, co je třeba, což se dnes bez umělých hnojiv prakticky docílit nedá. Pro vás by to znamenalo chovat i potřebná hospodářská zvířata a vše zpracovávat velice šetrně pomocí starých postupů. Pochybuji, že to bude váš ideál životního stylu, naši předci se dřeli do padnutí a o to dnes nikdo nestojí, proto máme to, co máme.
Co se týká draslíku, tak prostudujte toto, http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1221 třeba vám to napoví.

Děkuji za odkaz, začínám mít pocit, že co člověk, to názor. Makrobiotice, kterou jsem se nějakou dobu zabývala, jsem vděčná za zjištění, jak "zdravé" jsou mléčné výrobky, Vašemu fóru zase moc děkuji za to, že mi otevřel oči a pochopila jsem, že neexistuje to jediné správné řešení, co se týče stravování. Máte naprostou pravdu v tom, že půda už je chudá a rostliny už nám nemohou poskytnout všechno v tak koncentrované podobě. Pak je asi dobré pít litry (omlouvám se, pokud se pletu) zeleninových a ovocných šťáv denně, jako to děláte Vy. Ale, víte, připadá mi to jako začarovaný kruh: je málo minerálů v potravě, musíme pít šťávy. Na ně je potřeba hodně ovoce, resp. zeleniny. Co s tím vylisovaným zbytkem? Asi vyhodit. Ale to je podle mého názoru plýtvání dary přírody. Řešením je podle mého názoru opravdu jíst biozeleninu a bioovoce, přece jen je v ní prokazatelně víc minerálů a ostatních živin. Vím, že si myslíte, že to je vyhazování peněz, ale na to, aby mohlo chemické zemědělství vyrobit desítky kil zeleniny a ovoce na výrobu šťáv, spotřebuje hodně hnojiv. Tím se půda ještě víc ochudí a minerálů bude v plodinách ještě míň, tak bude třeba zvýšit podíl šťáv, tím pádem potřebujeme víc zeleniny, víc hnojiv...a tak dokola. Myslím si, že správná cesta vede opravdu směrem k nechemickému pěstování, tedy biozemědělství a je ho podporování, pokud vůbec chceme jako lidstvo přežít.

Autor:  Jarda [ čtv led 21, 2010 9:32 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

mou5 píše:
Děkuji za odkaz, začínám mít pocit, že co člověk, to názor. Makrobiotice, kterou jsem se nějakou dobu zabývala, jsem vděčná za zjištění, jak "zdravé" jsou mléčné výrobky, Vašemu fóru zase moc děkuji za to, že mi otevřel oči a pochopila jsem, že neexistuje to jediné správné řešení, co se týče stravování. Máte naprostou pravdu v tom, že půda už je chudá a rostliny už nám nemohou poskytnout všechno v tak koncentrované podobě. Pak je asi dobré pít litry (omlouvám se, pokud se pletu) zeleninových a ovocných šťáv denně, jako to děláte Vy. Ale, víte, připadá mi to jako začarovaný kruh: je málo minerálů v potravě, musíme pít šťávy. Na ně je potřeba hodně ovoce, resp. zeleniny. Co s tím vylisovaným zbytkem? Asi vyhodit. Ale to je podle mého názoru plýtvání dary přírody. Řešením je podle mého názoru opravdu jíst biozeleninu a bioovoce, přece jen je v ní prokazatelně víc minerálů a ostatních živin. Vím, že si myslíte, že to je vyhazování peněz, ale na to, aby mohlo chemické zemědělství vyrobit desítky kil zeleniny a ovoce na výrobu šťáv, spotřebuje hodně hnojiv. Tím se půda ještě víc ochudí a minerálů bude v plodinách ještě míň, tak bude třeba zvýšit podíl šťáv, tím pádem potřebujeme víc zeleniny, víc hnojiv...a tak dokola. Myslím si, že správná cesta vede opravdu směrem k nechemickému pěstování, tedy biozemědělství a je ho podporování, pokud vůbec chceme jako lidstvo přežít.

V tomto problém není, pokud by se povedlo přesvědčit větší část obyvatelstva, aby jedla přirozenou stravu, myšleno s minimem živočišných potravin, tak je v zemědělské produkci automaticky tak obrovský přebytek naprosto všeho, že by toto intenzivní a chemické zemědělství naprosto nebylo potřeba. To ovšem zase omezí příjmy určitých skupin lidí a to by jim evidentně vadilo, proto je cíleně šířena propaganda bílkovinného mýtu, který vede k těmto škodám na přírodě a v neposlední řadě hlavně k otřesnému zdravotnímu stavu obyvatelstva. Nic s tím tedy udělat asi nejde, prostě velký byznys je mimořádně mocný nepřítel zdravé stravy a zdravého člověka.

Autor:  ixi [ čtv led 21, 2010 11:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

mou5 píše:
... Máte naprostou pravdu v tom, že půda už je chudá a rostliny už nám nemohou poskytnout všechno v tak koncentrované podobě. Pak je asi dobré pít litry (omlouvám se, pokud se pletu) zeleninových a ovocných šťáv denně, jako to děláte Vy. Ale, víte, připadá mi to jako začarovaný kruh: je málo minerálů v potravě, musíme pít šťávy. Na ně je potřeba hodně ovoce, resp. zeleniny. Co s tím vylisovaným zbytkem? Asi vyhodit. Ale to je podle mého názoru plýtvání dary přírody...

Vylisovaný zbytek lze zabalit do bavlněné dětské pleny a použít do koupele. Tělo velkou plochou kůže výborně vstřebává vitamíny. Četla jsem to v jedné starší léčitelské knize, vyzkoušela a funguje to. Kůže je po takové koupeli sametově hebká. Takto použitou drť je možné ještě použít na zlepšení struktury půdy na zahradě. I na malou zahrádku je potřeba velký sud až tři dobře rozloženého bioodpadu a pár koleček hnoje. Potom je v půdě všeho dost i bez chemie.

Autor:  Xion [ čtv led 21, 2010 1:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Jarda píše:
V tomto problém není, pokud by se povedlo přesvědčit větší část obyvatelstva, aby jedla přirozenou stravu, myšleno s minimem živočišných potravin, tak je v zemědělské produkci automaticky tak obrovský přebytek naprosto všeho, že by toto intenzivní a chemické zemědělství naprosto nebylo potřeba. To ovšem zase omezí příjmy určitých skupin lidí a to by jim evidentně vadilo, proto je cíleně šířena propaganda bílkovinného mýtu, který vede k těmto škodám na přírodě a v neposlední řadě hlavně k otřesnému zdravotnímu stavu obyvatelstva. Nic s tím tedy udělat asi nejde, prostě velký byznys je mimořádně mocný nepřítel zdravé stravy a zdravého člověka.

Naprosto rovnaky nazor. Mou, uchadza Ti jeden fakt, ze vegetariani potrebuju 20x menej pody na uzivenie, vegani este menej a najlepsie su na tom vitariani, odhadujem ze aj 60x menej. Pritom, vitariani co konzumuju vacsinu ovocia (napriklad 70% a viac) su na tom uplne najlepsie, pretoze ovocne stromy su najefektivnejsie, a zaroven najmenej vycerpavaju podu, co sa o obilovinach a zelenine povedat neda, kedze musia narast kazdy rok nanovo. Keby ludia prechadzali na vitariansku stravu, nachadzali by sa nove riesenia, ktore sa teraz proste nehladaju, a bola by si prekvapena, ako pekne by to fungovalo, kolko novych ovocnych sadov by sa dalo vysadit, a kolko novych plodin by sa objavilo, a zaviedlo by sa do beznych jedalnickov. Samozrejme, taki ludia by nemali zaujem maximalizovat profit, takze by nemuseli nicit zivotne prostredie. Samozrejme, to je jasna utopia, kym sa nas snazi ovladnut horna elita a vymysla financny system, ktory produkuje nedostatok a plytvanie zdrojmi skrze nesplatilne dlhy a k tomu vysiela do sveta klamstva a loz za ucelom podlomit populacii zdravie a zotrocit ju. Proste, najlepsie, co mozes urobit je zamerat sa na to, co nam priroda ponukla a pouzit rozum, aby sa dorovnali nedostatky napachane modernou spolocnostou, a vobec sa nemusis strachovat o nejaky nedostatok niecoho. Zit v sulade s prirodou by nadherne fungovalo, keby bol o to zaujem, a neboli by ziadne nedostatky... naopak, bola by hojnost.

Autor:  mou5 [ čtv led 21, 2010 6:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

ixi píše:
Vylisovaný zbytek lze zabalit do bavlněné dětské pleny a použít do koupele. Tělo velkou plochou kůže výborně vstřebává vitamíny. Četla jsem to v jedné starší léčitelské knize, vyzkoušela a funguje to. Kůže je po takové koupeli sametově hebká. Takto použitou drť je možné ještě použít na zlepšení struktury půdy na zahradě. I na malou zahrádku je potřeba velký sud až tři dobře rozloženého bioodpadu a pár koleček hnoje. Potom je v půdě všeho dost i bez chemie.

To je dobrý nápad, ale nebudu se potom koupat hlavně v dusičnanech a podobných ...? Jak píše pan Jarda, při lisování šťávy zůstávají škodliviny v drti.

Autor:  Jarda [ čtv led 21, 2010 8:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

mou5 píše:
To je dobrý nápad, ale nebudu se potom koupat hlavně v dusičnanech a podobných ...? Jak píše pan Jarda, při lisování šťávy zůstávají škodliviny v drti.

Toho bych se zase tolik nebál, to co se ven dostat nemá, se opravdu od té vlákniny oddělí většinou až působením trávicích šťáv a ty do vany asi nedáváte.

Autor:  lev [ pon úno 01, 2010 1:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Pane Jardo, Vy opravdu nejste vitarián? Do téhle chvíle jsem měla za to, že ano. Jaké potraviny tepelně upravujete? A co se týká třeba toho ořechového másla, chci se zeptat, na co si ho mažete?

Autor:  Jarda [ pon úno 01, 2010 6:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

lev píše:
Pane Jardo, Vy opravdu nejste vitarián? Do téhle chvíle jsem měla za to, že ano. Jaké potraviny tepelně upravujete? A co se týká třeba toho ořechového másla, chci se zeptat, na co si ho mažete?

Nejsem sice vitarián, ale prakticky potraviny tepelně neupravuji, na rozdíl od vitariánů jím syrové maso, piji vajíčka, používám mléko i když zpracované tibetskou kefírovou houbou a mám ještě mnoho dalších odlišností. Já se snažím jíst jako naši dávní předkové a ti na to určitě neměli vymyšlený ortodoxní stravovací směr, prostě jedli to, co našli, nebo ulovili a moc nad tím nemudrovali. Ořechové máslo na nic nemažu, ale rozmixuji ho do šťávy a mám výborné oříškové mléko, nebo kakao, které si dávám každý den k snídani.

Autor:  lev [ pon úno 01, 2010 7:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

A je,, nebo bude někdy v blízké době, možné někde vyčíst Vaše recepty?

Autor:  Jarda [ pon úno 01, 2010 9:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

lev píše:
A je,, nebo bude někdy v blízké době, možné někde vyčíst Vaše recepty?

Zatím pouze to, co dávám sem, jinak mám velice našlapaný program a těžko stíhám psát i do časopisů. Snad se to zlepší, až zase vyhraje volby paroprase a já konečně zavřu fabriku, protože na to žaludek opravdu nemám a podnikat jenom proto, že mě to baví, mě už opravdu dlouho nebaví. Pak budu mít klid a třeba napíšu kuchařku pračlověka.

Autor:  PavelZ [ pon úno 01, 2010 9:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Jarda píše:
Zatím pouze to, co dávám sem, jinak mám velice našlapaný program a těžko stíhám psát i do časopisů. Snad se to zlepší, až zase vyhraje volby paroprase a já konečně zavřu fabriku, protože na to žaludek opravdu nemám a podnikat jenom proto, že mě to baví, mě už opravdu dlouho nebaví. Pak budu mít klid a třeba napíšu kuchařku pračlověka.

\":D\" to sem se pobavil, mám dvě firmy a úplně stejnej pocit... už se těšim až mě donutěj je zahodit a to pak bude času na meditace \":D\"
Omlouvám se za "mimotéma"

Stránka 430 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/