Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=238
Stránka 2830

Autor:  Jarda [ ned úno 09, 2014 12:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Honza siege píše:
To,že vím o pufračním systému krve neznamená, že vím vše o trávicím,endokrinnim a exokrinnim systému.
Otázku jsem možná položil špatně:
Škodlivost kyselých a zásaditých potravin odůvodňujete deficitem vápníku v ostatních orgánech a následnou toxemií pro neschopnosti těla kompenzovat výkyvy kyselosti.
Jsou výkyvy kyselosti způsobené jídlem tedy tak zásadní, že je pufrační systém nedokáže eliminovat?
Jakým mechanismem se vápník podílí na udržení neutrálního pH?

Metabolismus vápníku je řízen třemi hormony,jeho hlavní místo působení jsou kosti (stavební funkce) a svaly (zajišťuje kontrakci). Přestože můžeme chybějící vápník doplnit z kosti, nemyslím ,že to je místo kam tělo sáhne při výkyvech pH krve.

Děkuji

Siegel

Největší výkyvy kyselosti dělá stres a jídlo je hned na druhém místě. Tělo se snaží pomocí vápníku kyselost eliminovat a to má za následek problém kostí, zubů a svalů a vše se zaměřuje na udržení optimálního pH krve, jinak krev přestává přenášet kyslík a člověk se zadusí i když dýchá.

Autor:  Jarda [ ned úno 09, 2014 12:18 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Ÿura píše:
Mam v tom zmatek. Vsude se tu pise, jak ma každý malo zaludecnich kyselin a proto není schopen vydolovat z potravy to co telo potřebuje a podle toho o tu pisete teda staci jist jen maso? Ale toho ji všichni plno a to zase nesedi s tvrzenim, ze ma většina nedostatek a ne prebytek zaludecnich kyselin... Budu hrozne rad, kdyby me to někdo objasnil jak to s tou kyselinou v zaludku a pH je. Jestli budu jist jen zasaditvorna jidla, tak to znamena, ze zaludek bude vytvaret malo kyseliny a traveni pak bude na bodu mrazu nebo jak to je? \":|\"

Tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludku je podmíněna několika faktory a nejstěžejnější z nich je klid a pohoda, tedy člověk bez stresu ji má většinou dostatek, ať jí cokoliv. Strava stav sice také je schopna slušně ovlivnit, ovšem na stresy nemá.

Autor:  Katka J. [ sob úno 15, 2014 10:44 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Dobrý den,
moje maminka trpí opakovanými záněty močového měchýře. Na začátku ledna se mi ji konečně podařilo přemluvit, aby navštívila urologa. Zjistil jí bakteriální zánět, na který nasadil Fromilid, potom ciplox. Podle laboratorních výsledků již v moči žádná bakterie není,protože má maminka však stále problémy, nasadil jí nyní spasmed. Bere rovněž brusinky. Ultrazvuk je v pořádku. Hned při první návštěvě zjistil lékař při vyšetření moči velmi vysoké Ph ( Ph9). Doporučil jí jíst hodně masa a pít citronády. Na její dotaz, zda to musí být citronády - že jsou slazené a to nemá ráda, jí řekl ať si dává citrón do vody. Při pročítání Vašeho diskusního fóra jsem našla článek o potravinách, které zvyšují Ph a mezi těmi na 1.místě je citrón. Jsem nyní trochu zmatená. Můžete mi, prosím, poradit, jaká strava by jí pomohla? Děkuji Katka

Autor:  Jarda [ ned úno 16, 2014 11:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Katka J. píše:
Dobrý den,
moje maminka trpí opakovanými záněty močového měchýře. Na začátku ledna se mi ji konečně podařilo přemluvit, aby navštívila urologa. Zjistil jí bakteriální zánět, na který nasadil Fromilid, potom ciplox. Podle laboratorních výsledků již v moči žádná bakterie není,protože má maminka však stále problémy, nasadil jí nyní spasmed. Bere rovněž brusinky. Ultrazvuk je v pořádku. Hned při první návštěvě zjistil lékař při vyšetření moči velmi vysoké Ph ( Ph9). Doporučil jí jíst hodně masa a pít citronády. Na její dotaz, zda to musí být citronády - že jsou slazené a to nemá ráda, jí řekl ať si dává citrón do vody. Při pročítání Vašeho diskusního fóra jsem našla článek o potravinách, které zvyšují Ph a mezi těmi na 1.místě je citrón. Jsem nyní trochu zmatená. Můžete mi, prosím, poradit, jaká strava by jí pomohla? Děkuji Katka

Tak záněty močových cest opravdu souvisí dost často s vysokým pH moče, ovšem je třeba se vždy zamyslet jak to vysoké pH vlastně daný člověk dociluje. Pokud bere brusinky, které jsou silně kyselinotvorné a nejí cíleně vysoce zásadotvorné potraviny, je dost divné, proč má tak vysoké pH. Toto se pokuste vysledovat a pravidelným měření pH moče se dostat do obrazu, co se vlastně v těle děje. Citrón většinou tvoří zásaditost, nicméně i to není zcela pravidlo, kyselý citron s pH 2,3 v těle reaguje zásaditě (pokud byl sklizený zralý) - tudíž je zásadotvorný, ovšem nezralý citrón se tak chovat nemusí a sem se vozí praktiky pouze nezralé.

Autor:  MysLenka [ čtv úno 27, 2014 11:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Dobrý den,
chci s zeptat jak skloubit bezlepkovou dietu se zvýšením zásadovosti v těle.
Nebo spíše, jak jíst, když po syrové stravě (hlavně zelenině, ale i ovoci) mám velice rychle zase hlad. Potřebuji \":(\" k tomu jíst nějaké bílkoviny. Ale hlavně pevnou stravu typu (vejce, sýr, maso, něco málo pečiva). Ráda bych to změnila, ale nevím jak.
Píšete, že jsou vhodné jáhly, vařená kaše je tedy v pořádku?
Jaké suroviny a hlavně kombinace lze, prosím, doporučit?
Děkuji za odpověď

Autor:  Nečasová [ úte bře 11, 2014 6:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Vševěd píše:
martina72 píše:
Zkusila jste jíst kvalitní bílé křídy? Musí to být ty nejlepší, sněhobílé, jemně mleté, bez přísad, české. Moje žena je v těhotenství s oblibou konsumovala.

Dělám si je každý čtvrtek na másle. Škoda, že jsou tak drahé, je to holt sváteční pochoutka.

To není moc rozumné, jíst křídy.

Autor:  Vševěd [ stř bře 12, 2014 7:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Možná by to zasloužilo samostatný topic, nicméně
http://tech.sme.sk/c/7132474/mate-preky ... -vedy.html

Autor:  Jarda [ pon dub 21, 2014 7:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

MysLenka píše:
Dobrý den,
chci s zeptat jak skloubit bezlepkovou dietu se zvýšením zásadovosti v těle.
Nebo spíše, jak jíst, když po syrové stravě (hlavně zelenině, ale i ovoci) mám velice rychle zase hlad. Potřebuji \":(\" k tomu jíst nějaké bílkoviny. Ale hlavně pevnou stravu typu (vejce, sýr, maso, něco málo pečiva). Ráda bych to změnila, ale nevím jak.
Píšete, že jsou vhodné jáhly, vařená kaše je tedy v pořádku?
Jaké suroviny a hlavně kombinace lze, prosím, doporučit?
Děkuji za odpověď

To ani není o kombinacích, právě mnoho kombinovaných jídel v člověku kvasí a tím stoupá kyselost. Vhodná jsou jednoduchá jídla s vyšším podílem zásadotvorné zeleniny, což není problém si dohledat. Jinak jáhly jsou zásadotvorné sami od sebe.

Autor:  Th. [ stř črc 23, 2014 5:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Dobrý den,

dá se obecně říci, že kyselinotvorné potraviny působí téměř vždy hlenotvorně?
Např. kešu ořechy jsou kyselinotvorné a na sobě jsem zjistil, že působí asi i dost hlenotvorně, podobně je to s obilovinami, sójou apod. Snad až na pár výjimek (švestky, brusinky atd.) by to mohlo mít nějaký vztah, že?

Zkusil jsem z jídelníčku vyřadit vše "nevhodné" a nechal jen ovoce, zeleninu vč. brambor, ořechy a semínka, sóju a postupně odložil i tuto posl. potravinu, nicméně hleny stále zůstaly. Zbývalo jen otestovat ořechy a asi to bude u kešu, popř. lískových či mandlí nějak působit hlenotvorně.

díky.

Autor:  Jarda [ ned črc 27, 2014 10:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Th. píše:
Dobrý den,

dá se obecně říci, že kyselinotvorné potraviny působí téměř vždy hlenotvorně?
Např. kešu ořechy jsou kyselinotvorné a na sobě jsem zjistil, že působí asi i dost hlenotvorně, podobně je to s obilovinami, sójou apod. Snad až na pár výjimek (švestky, brusinky atd.) by to mohlo mít nějaký vztah, že?

Zkusil jsem z jídelníčku vyřadit vše "nevhodné" a nechal jen ovoce, zeleninu vč. brambor, ořechy a semínka, sóju a postupně odložil i tuto posl. potravinu, nicméně hleny stále zůstaly. Zbývalo jen otestovat ořechy a asi to bude u kešu, popř. lískových či mandlí nějak působit hlenotvorně.

díky.

To bych netvrdil, hleny jsou spíše produktem nedokonale fungujícího trávení, zpravidla nedostatkem HCl v žaludku, jinak ani poměrně nezdravá strava hleny a kyselost v nadměrné formě nevytváří.

Autor:  Th. [ ned črc 27, 2014 11:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Jarda píše:
To bych netvrdil, hleny jsou spíše produktem nedokonale fungujícího trávení, zpravidla nedostatkem HCl v žaludku, jinak ani poměrně nezdravá strava hleny a kyselost v nadměrné formě nevytváří.

Dobrý den,
díky!
Takže pokud mám tendenci po jídle často odplivnout hleny, znamená to "jen" nedostatek HCL a tedy slabá koncentrace žal. kyseliny? Za snižováni pH krve a moče také může HCL??
Asi bude něco v plicích a s tím i v tl. střevě, že? Střevo by mělo být nyní teoret. již čisté, ale hleny z plic / úst se často objevují - vždy v závislosti na té které potravině. Obecně - po ovoci a zelenině (zejm. česnek, cibule, chilli, citrusy apod.) jde o odhlenění (zbavím se hlenu a dost), ovšem jiné potraviny (myslím, že i ty ořechy) právě dráždí hleny a nutí často plivat ven (jiný průběh, tendence neustále plivat).

Autor:  Jarda [ ned srp 31, 2014 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Th. píše:
Dobrý den,
díky!
Takže pokud mám tendenci po jídle často odplivnout hleny, znamená to "jen" nedostatek HCL a tedy slabá koncentrace žal. kyseliny? Za snižováni pH krve a moče také může HCL??
Asi bude něco v plicích a s tím i v tl. střevě, že? Střevo by mělo být nyní teoret. již čisté, ale hleny z plic / úst se často objevují - vždy v závislosti na té které potravině. Obecně - po ovoci a zelenině (zejm. česnek, cibule, chilli, citrusy apod.) jde o odhlenění (zbavím se hlenu a dost), ovšem jiné potraviny (myslím, že i ty ořechy) právě dráždí hleny a nutí často plivat ven (jiný průběh, tendence neustále plivat).

Tak stav HCl snadno zjistíte krkacím testem a uvedené ostré potraviny logicky odhleňují, tedy zde bych to nezkoumal, po nich plive skoro každý. Jiná věc jsou ty ořechy, zde může jít o určitou jako alergickou reakci, ale i tak je to divné.

Autor:  merkur [ čtv led 22, 2015 7:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

Dobrý den,
prosím o radu. Neustále zadržuji v podkoží velké množství vody. Není to nedostatečným pitným režimem. Vypiju cca 3-4l denně. Sportuji. Stravuji se pouze potravinami, které vyrostli přirozeným způsobem. A pouze v bio kvalitě. Tj. Maso, vejce, domácí kefír, máslo, oleje(kokosový, araš. atd pouze za studena lisované!), kysané zelí, saláty, brambory, rýže, voda s citrónem, bylinné čaje. Toto je vlastně výčet potravin, které konzumuji. Jím dvakrát denně, protože po letech se cítím velice dobře, když zatěžuji trávicí systém co nejméně. Předem díky za rady.

Autor:  miram [ pát led 23, 2015 11:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

merkur píše:
Dobrý den,
prosím o radu. Neustále zadržuji v podkoží velké množství vody. Není to nedostatečným pitným režimem. Vypiju cca 3-4l denně. Sportuji. Stravuji se pouze potravinami, které vyrostli přirozeným způsobem. A pouze v bio kvalitě. Tj. Maso, vejce, domácí kefír, máslo, oleje(kokosový, araš. atd pouze za studena lisované!), kysané zelí, saláty, brambory, rýže, voda s citrónem, bylinné čaje. Toto je vlastně výčet potravin, které konzumuji. Jím dvakrát denně, protože po letech se cítím velice dobře, když zatěžuji trávicí systém co nejméně. Předem díky za rady.

Lusteniny pry pomahaji a taky celer, asparagus, brokolice, salatova okurka, banany a pomerancova stava. Doplnte draslik, vapnik, mozna i C.

Autor:  Jarda [ ned led 25, 2015 11:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny

merkur píše:
Dobrý den,
prosím o radu. Neustále zadržuji v podkoží velké množství vody. Není to nedostatečným pitným režimem. Vypiju cca 3-4l denně. Sportuji. Stravuji se pouze potravinami, které vyrostli přirozeným způsobem. A pouze v bio kvalitě. Tj. Maso, vejce, domácí kefír, máslo, oleje(kokosový, araš. atd pouze za studena lisované!), kysané zelí, saláty, brambory, rýže, voda s citrónem, bylinné čaje. Toto je vlastně výčet potravin, které konzumuji. Jím dvakrát denně, protože po letech se cítím velice dobře, když zatěžuji trávicí systém co nejméně. Předem díky za rady.

Nepíšete nic o stresu, ale pokud máte trvalý větší stres, tak bych spíše vsadil na hormony konkrétně aldosteron.

Stránka 2830 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/