Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Bílkoviny a sacharidy – dělená strava
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=237
Stránka 1215

Autor:  Tamariška [ čtv led 26, 2017 12:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

STTP - máš toho zrejme veľa naštudovaného, aj osobnú skúsenosť - ale nemôže každému sedieť jeden stravovací model. Ani v živočíšnej ríši nie sú len masožravce.
Mimochodom prečo bravčové marinovať? Hovadzie ani divinu netreba?Zaujíma ma to, lebo najradšej mám bravčové.

Autor:  SemTamTuPrídem [ čtv led 26, 2017 1:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

[quote="Tamariška"1nsaumka]STTP - máš toho zrejme veľa naštudovaného, aj osobnú skúsenosť - ale nemôže každému sedieť jeden stravovací model. Ani v živočíšnej ríši nie sú len masožravce.
Mimochodom prečo bravčové marinovať? Hovadzie ani divinu netreba?Zaujíma ma to, lebo najradšej mám bravčové.[/quote1nsaumka]
Precitaj si druhu vetu svojho prispevku a daj si facku \

Autor:  ctihodnymuz [ čtv led 26, 2017 5:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

1ramon píše:
... a vzhledem k tomu, že jím zpravidle 3 jídla denně, protože v práci mám jak je obvyklé jen jednu pauzu, tak tím nepokryji ani svůj bazální metabolismus. Tak bych Vás poprosil o radu, jak z toho ven. Určitě je tady na podobné téma řeč, ale nemohu to najít, jen se všude dočítám, že lidi takto se živící váží při mé výšce 190 cm okolo 60 kilo a celkem dokážu pochopit proč.

Tož nastup k nám (mám 14 dní nové zaměstnání). Myslím si, že si budu muset dávat bacha, protože u nás přiberu jak nic.
Ve tři čtvrtě na pět vstávačka, půl litru čaje. Od půl šesté do šesti sraz v práci, čaje, kafe, dle chuti každého soudruha, od šesti se maká, v půl deváté půl hodiny pauza. Žerou se chleby, housky, rohlíky, každý dle libosti, dost chlapů misku s pomazánkou či půl metru točeňáku, já tvaroh, hodně másla. Pak makačka. V půl dvanácté přivážejí obědy (za 35,-). Kýbl polévky, osm knedlíků, svíčková, atd. Během práce si ukusuj a pij, co chceš. Odřekl jsem obědy, protože by ze mne byl vepř. \":-)\"

Autor:  1ramon [ čtv led 26, 2017 7:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

ctihodnymuz píše:
Tož nastup k nám (mám 14 dní nové zaměstnání). Myslím si, že si budu muset dávat bacha, protože u nás přiberu jak nic.
Ve tři čtvrtě na pět vstávačka, půl litru čaje. Od půl šesté do šesti sraz v práci, čaje, kafe, dle chuti každého soudruha, od šesti se maká, v půl deváté půl hodiny pauza. Žerou se chleby, housky, rohlíky, každý dle libosti, dost chlapů misku s pomazánkou či půl metru točeňáku, já tvaroh, hodně másla. Pak makačka. V půl dvanácté přivážejí obědy (za 35,-). Kýbl polévky, osm knedlíků, svíčková, atd. Během práce si ukusuj a pij, co chceš. Odřekl jsem obědy, protože by ze mne byl vepř. \":-)\"

Hele rady typu žer sračky a přibereš jsou k nezaplacení. Na to bych sám nepřišel.

Autor:  ctihodnymuz [ čtv led 26, 2017 9:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

SemTamTuPrídem píše:
Tamariška píše:
STTP - máš toho zrejme veľa naštudovaného, aj osobnú skúsenosť - ale nemôže každému sedieť jeden stravovací model. Ani v živočíšnej ríši nie sú len masožravce.
Mimochodom prečo bravčové marinovať? Hovadzie ani divinu netreba?Zaujíma ma to, lebo najradšej mám bravčové.
Bravcove bez marinovania v octe ci srvatke po jeho konzumacii (akakolvek tepelna uprava, surove uz duplom) zvysuje v tele nejaky negativny proces (na urcitu dobu), nejake hodnoty niecoho, vypadlo mi co to je, a teraz nie som doma... Robi to len bravcove, mozno aj diviacie (nie som si isty).

STTP, já ti prostě nevěřím. Považuji podobné hlody za fantasmagorie, drby, věci z doslechu, tvrzení typu "přání je otcem myšlenky", duchaření. Osobně si myslím, že vepř, doma rok krmený, a pak "košer" zabitý a zpracovaný (pro neznalce - z vepře se spotřebuje vše, doslova a do písmenky vše, je poživatelný celý, je superjídlo a supervýživa. Žádné marinování či jiné sofistikované úpravy tady na vsi nikdo z prasečím masem neprovádí, jí se to prostě tak, jak se to dělalo tisíce let. Je to velmi, velmi, zdravé. Jen k tomu, proboha, nejezte knedlíky.

Autor:  Tamariška [ čtv led 26, 2017 10:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

STTP - ďakujem za info o bravčovom. Skúsim marinovať v jablčnom octe vlastnej výroby. Zaujímavé je aj v kyslej kapuste a potom uvariť segedín - no škoda uvariť kyslú kapustu.
Pravdou ale je ako píše Ctihodný, že o takej tradícii u našich predkov sa nevie.

Autor:  SemTamTuPrídem [ čtv led 26, 2017 10:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

Tamariška píše:
STTP - ďakujem za info o bravčovom. Skúsim marinovať v jablčnom octe vlastnej výroby. Zaujímavé je aj v kyslej kapuste a potom uvariť segedín - no škoda uvariť kyslú kapustu.
Pravdou ale je ako píše Ctihodný, že o takej tradícii u našich predkov sa nevie.

Ctinehodný si moze mysliet co chce, realita je realita. Tak sa proste sprava v ludskom tele bravcove mäso... Ako sa pise v odkaze, bez tej upravy marinovanim, bravcove mäso (nie vsak mast ani slanina) zvgsuje riziko rakoviny. A po takom marinovani bude navyse chutnejsie a stravitelnejsie... Pravdou je, ze mne bravcove travi najhorsi zo vsetkych druhov mäsa ake som jedol.... Teda, travilo... Lebo uz (asi po roku co som ho nemal) zacinam bravcove marinovat...

Autor:  krasnagadgetka [ pon úno 06, 2017 3:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

Prosím o radu, jak často mohu jíst vejce a luštěniny?
Moc děkuji.

Autor:  krasnagadgetka [ pon úno 06, 2017 4:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

SemTamTuPrídem píše:
Lenka B píše:
Dobrý den, asi před 2 roky jsem přešla na dělenou stravu. Žádné změny na sobě nepozoruji, ale připadá mi logické nemíchat potraviny které se tráví hodinu, s těmi, které trávím tři hodiny. Nedávno jsem ve vlákně Med narazila na odpověď pana Zajíčka: "Jakákoliv potravina s vyšším obsahem sacharidů se dá brzdit bílkovinou nebo tukem, příp. obojím." Tím chápu jíst sacharidy společně s bílkovinou a snížít glykemický index. Co je to tedy správně, prosím o Vaše názory.
Ještě prosím o nějaké typy na bílkovinná jídla. Začala jsem stravu počítat na cronometru a nemůžu se na doporučovaných 20 % bílkovin vyšplhat. Všechna jídla, překvapivě i zelenina, mají hodně sacharidů. Děkuji moc.
Správne je nejesť väčšie množstvo sacharidov v jednom jedle bez dostatočného množstva bielkovín alebo bez tuku. Aby prudko nestúpol inzulín...
V každom prípade jesť veľa sacharidov (akýchkoľvek) je nevhodné vždy a pre každého. Hlavne z dlhodobého hľadiska.

Bielkovinové jedlá : akékoľvek mäso, akékoľvek ryby, kvalitné vajíčka, nepasterizovaná 100% ovčia bryndza, nejaké tvrdé syry (odporúčam len nepasterizované, ale syry vo všeobecnosti nejak neodporúčam s výnimkou mäkkého syru s názvom bryndza) kefír/domáci jogurt.... Veľa toho nevymyslíš... A ak sa náhodou brániš živočíšnym potravinám, tak choď do kelu...

Ráno by měl být glykemický index snídaně vyšší? Pokud ano, tak kolik? Dočetla jsem se to na internetu a docela mi to dává smysl, přeci ráno potřebuji trochu nakopnout. To samé, když půjdu např. do posilovny, tak bych si taky měla dát nějako potravinu s vysokým glykemickým indexem např. ovoce?
Moc děkuji za odpovědi.

Autor:  ctihodnymuz [ pon úno 06, 2017 4:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

Proboha, proč by měla mít snídaně vysoký glykemický index? Jaképak "nakoplo"? Jak to uvažujete? Máte být v pohodě, nic nepřehánět. Naopak, ono vůbec neškodí, když máte půlku dopoledne hlad. A cvičit máte také spíš polohladová než polosytá.

Autor:  SemTamTuPrídem [ pon úno 06, 2017 10:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

krasnagadgetka : Da sa kvalitne cvicit aj nalacno, skus ci ti to vyhovuje.
Ak jes 2 jedla denne, odporucil by som prve jest rano, druhe okolo obeda (jest az ked po prvom jedle vyhladnes). To okolo obeda by malo byt vydatnejsie nez ranajky.
Ak jes 3 a viac jedal denne, tak ranajky by mali byt najvydatnejsie (v tom pripade trening ale NAJSKOR o 3 hodiny, ak nechces ist cvicit nalacno pred ranajkami...), ostatne jedla/jedlo menej vydatne, vecera "najlahsia".
Smejem sa z nazorov, ze ked jeme 1-2 jedla denne, tak by sme (v prvom pripade) mali jest vecer, a v druhom pripade na obed a vecer. Cim dlhsi cas od posledneho jedla dna k spanku, tym sa clovek lepsie vyspi. Ten, kto nevie ist spat bez toho aby sa aspon 3 hodiny pred spanim najedol, ten ma poruchu...
Najlepsie sa predsa spi s uz stravenym poslednym jedlom dna... Najlepsie a najkvalitnejsie. Ale taky banan ci jablko...to za zasycujuce jedlo nepocitam... To si mozes dat aj 2 hodiny pred spanim, rychlo to stravi, nenarusi spanok... Ale...NACO "zobat"... Naco jest mini porcie... Zbytocne tym clovek skracuje "casove okno" ked telo neprijima jedlo, a tym sa pripravuje o benefity dennej lacnovky... Ta by mala trvat aspon 16 hodin.

Autor:  Jarda [ sob bře 18, 2017 4:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

1ramon píše:
Když tady tak pročítám toto forum, jsem z toho docela zmaten. Pane Jardo pečlivě pročítám Vaše názory, a dozvídám se, že obilniny nejíst, chléb nejíst, těstoviny nejíst, brambory taky moc ne, tak vlastně nevím, co vlastně jíst. Dosud jsem z těchto věcí čerpal většinu energie, a i tak jsem byl rád, že jsem udržel váhu. Nemám sedavé zaměstnání a hubenej jsem dost, nerad bych ztratil dalších 10 kilo, protože pro mě nabrat nějaké kilo je otázka několika let (pokud se samozřejmě nebudu cpát špekem a dorty, což nedělám). Když jsem si tak pokusně střelil jídelníček z ovoce, zeleniny a semen, jak doporučujete, a hodil do cronometer, a vzhledem k tomu, že jím zpravidle 3 jídla denně, protože v práci mám jak je obvyklé jen jednu pauzu, tak tím nepokryji ani svůj bazální metabolismus. Tak bych Vás poprosil o radu, jak z toho ven. Určitě je tady na podobné téma řeč, ale nemohu to najít, jen se všude dočítám, že lidi takto se živící váží při mé výšce 190 cm okolo 60 kilo a celkem dokážu pochopit proč.

Tak nehledejte univerzální a jednoznačně doporučitelné stravovací postupy pro všechny, takové neexistují a snažte se pochopit jaká jste dóša, jak se vaše tělo chová, kolik energie vůbec potřebuje a jaké živiny se mu dle výpočtů předchozí stravy hrubě nedostávají. Pokud jste do této doby složité sacharidy jedl a stejně v tom byl problém, pak je otázkou zda to je dobře i když mohl jste je jíst i blbě, což dělá dnes většina lidí. Pokud se jich nechcete vzdát vyzkoušejte je jíst dobře, třeba jedno z takových univerzálně doporučitelných jídel je třeba Khičrí, nebo Kičadí. Jde o jednoduché velice dobře stravitelné a protizánětlivě působící jídlo, které na netu najdete v mnoha variantách. Doporučuji vyzkoušet ty nejednodušší varianty a uvidíte. Jinak to pochopitelně jde i bez toho, je to pouze otázka co upřednostníte a pak již není problém jídelníček vyladit, klidně mě zavolejte a můžeme to probrat.

Autor:  Jarda [ sob bře 18, 2017 4:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

krasnagadgetka píše:
Prosím o radu, jak často mohu jíst vejce a luštěniny?
Moc děkuji.

No dohromady by se to nemělo míchat vůbec a samostatně podle chuti.

Autor:  Jarda [ sob bře 18, 2017 4:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

krasnagadgetka píše:
Ráno by měl být glykemický index snídaně vyšší? Pokud ano, tak kolik? Dočetla jsem se to na internetu a docela mi to dává smysl, přeci ráno potřebuji trochu nakopnout. To samé, když půjdu např. do posilovny, tak bych si taky měla dát nějako potravinu s vysokým glykemickým indexem např. ovoce?
Moc děkuji za odpovědi.

Tak pokud chcete mít časem cukrovku je to dobrý postup, jinak je to pochopitelně blbost, není žádný rozumný důvod k tomu provokovat hladiny inzulínu a přetěžovat orgány. Ideální je naopak pravidelná dodávka nízkoglykemických jídel, která nevyvolávají ani vzestup inzulínu, ani vzestup kortizolu, což by zase nastávalo po jídle bez sacharidů.

Autor:  krasnagadgetka [ stř dub 19, 2017 2:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Bílkoviny a sacharidy – dělená strava

Prosím vás, kam zařadit tyto potraviny? Názory se na internetu hodně liší nebo jsem je tam vůbec nenašla. Děkuji.

vařená rajčata
luštěniny
neloupaná rýže
vepřové maso
kapusta
řasy
kokosový olej
mochyně
zázvor
kokosové mléko
brusinky
jablečný ocet
wasabi
raw kakao
psylium
kimchi
kamu kamu
rakytník
česnek
zelený čaj
ovocný čaj
bancha
fermentovaná zelenina
maca
tibi nápoj
agar

Stránka 1215 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/