Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Rozdíl chléb - rohlík
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=2347
Stránka 24

Autor:  Xion [ pon říj 07, 2013 2:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Moj najnovsi nazor, ze zdravotna skodlivost peciva popr. cestovin ide v tomto poradi.

Najmenej skodlivy (smerom dole najviac skodlivy)

Poctivo vykvaseny celozrnny razny chlieb s kvalitnej cerstvo pomletej BIO muky.
Obycajny razny chlieb (nie celozrnny) s drozdim, ale s kvalitnej muky (napr ako ten v Bille je BIO razny chlieb Naglaiter)
Obycajny chlieb razny (teda s menej kvalitnej muky a popripade aj nejake zlepsujuce pripravky)
Obycajny chlieb psenicno-razny
Obycajny chlieb psenicny (je aspon trochu vykvaseny drozdim)
Kvalitne talianske cestoviny - tvrda psenica (je menej zavazdna nez klasicka, no v cestovinach je nevykvasena, avsak najmnejsie zlo je kvalitna tvrda psenica a hladka muka z nej)
Rozky a ine nekvalitne pecivo z bielej muky z obchodov (je to zle vykvasene, navyse mnozstvo pridanych latok)
Spaldove celozrnne cestoviny - predsalen spalda je o nieco lepsie tolerovana
Biele cestoviny - z obycajnej muky - nevykvasene, ale nemaju aspon tolko antinutrientov
Celozrnne cestoviny z tvrdej psenice - nevykvasene, plne antinutrientov
Celozrnne cestoviny z potravinarskej psenice - najhorsi mozny sposob konzumacie obilovin... je to rovnake, ako dat si cistu celozrnnu muky pred predpripravy - nizkokvalitna psenica, navyse plna antinutrientov.


K obilovine je potrebne zamiesat aj dostatok zeleniny, kedze obilna vlaknina nieje pre creva prave najlepsia, a k tym z hladkej muky este viac zeleniny. Tuku len malo... najlepsie nie maslo a olej, ale trochu semienok (namocenych) k salatu, co sa je k tomu.

Nevhodne je zjest obilovinu bez zeleniny, s tukom (maslo, prilis mastna omacka, atd...), privela syra (tolerovane je len mensie mnozstvo dobre vyzreteho tvrdeho syra k cestovinam, ako parmezan)
a samozrejme, vajco, alebo maso, to je uz uplne zle.
Vacsina beznych ludi samozrejme je obilovinu zle... nizko kvalitne biele pecivo, alebo biele cestoviny, navyse vzdy syr, sunka, syrova omacka, atd... a ziadna zelenina alebo velmi malo. A vela tuku.
Najlepsie je ako obilovinu jest ten razny celozrnny chleba, co je na prvom mieste, bez tuku, a dat si k tomu zeleninovy salat s trochou namocenych alebo naklicenych semienok. To ale beznym ludom nechuti. Je taka pekaren teraz, co si to melie tesne pred pripravou chleba, vsetko BIO, bez chemie a pouziva tradicny kvasok, robia prave taky kvaskovy celozrnny razny chleba. A kazdy, kto zvykol konzumovat chlieb, ho nekupoval, s odovodnenim, ze mu nechuti. Takze ostali jest nadalej ten obycajny chlieb z obchodov. Vsetci do jedneho. Bohuzial, taka je realita.

Autor:  martina72 [ pon říj 07, 2013 2:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Realita je taková, že v Čechách jsou desítky pekáren, které pekou z žitného kvasu, obyčejný, dobrý chléb. Je na každém, co kupuje a jí. Mimoto si to můžete péci sám.

Autor:  Noel [ pon říj 07, 2013 6:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Xion píše:
... Najlepsie je ako obilovinu jest ten razny celozrnny chleba, co je na prvom mieste, bez tuku, a dat si k tomu zeleninovy salat s trochou namocenych alebo naklicenych semienok. To ale beznym ludom nechuti. ...

spíš než že by to běžným lidem nechutilo, tak by se běžní lidi samotným chlebem s lupením a zrním nenasytily, sry, ale tohle je strava jak pro poustevníka \":)\" a ne běžnýho člověka

Autor:  Jarda [ sob lis 09, 2013 10:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Noel píše:
http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122036_ekonomika_spi

Dnes je mocná chemie naprosto ve všem i v prvoproduktech přímo z polí.

Autor:  Zappy [ sob lis 09, 2013 11:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Xion,
precital som si tvoje poradie obilninovych produktov, co si myslis o 100% celozrnnom chlebe zo Zvolenskej Slatiny?: http://www.celozrnnychlieb.sk/obrazy/chlieb1.gif

Zlozenie na noím uvedene vyzera v poriadku: http://www.celozrnnychlieb.sk/zlozenie.html

Je to vsak masovo vyrabany chlieb a predava sa hadam vo vsetkych marketoch. Cize aj surovina bude nakupovana vo velkom od velkododavatelov. Dalsim nedostatkom bude zial balenie v plastovom sacku. My ho vzdy odkladame do mraznicky a ohrievame v hriankovaci.
Tak ci tak, myslis, ze je to z doszupnych chlebov v marketoch dobra volba?

Autor:  martina72 [ ned lis 10, 2013 12:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Chléb, který se dá do igelitu (a je v něm v obchodě třeba i delší dobu, po několik hodin, lidé ho v něm nechají i řadu dnů), je nenávratně zničen. Rozmnoží se v něm plísně, kvasinky, zcela se změní. I chuť i jeho chemie, enzymy, produkty metabolismu těch živočichů, vitamíny.
Chleba z igelitu je zdraví škodlivý, je jen pro zdravé, odolné, jedince, kteří jsou nafutrovaní odjinud a závadné potraviny jakžtakž skousnou.
Naše prababičky pekly chléb tak jednou za týden a NIKDY se do igelitu nedával. Ony sice igelit neměly, ale měly tisíc možností, jak ho zničit, byl například kaučuk, latex, pogumované plátno, různé neprodyšné věci.
Chléb má mít silnou, pevnou kůrku, má být tvrdý a vevnitř má být životaschopná střída. Týden je minimum životnosti, spíše 14 dnů. Pokud je dobře prokvašen a dobře upečen.
Neexistuje jediný market, který by prodával poctivý obyčejný chléb.

Autor:  Xion [ ned lis 10, 2013 6:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Zappy píše:
Xion,
precital som si tvoje poradie obilninovych produktov, co si myslis o 100% celozrnnom chlebe zo Zvolenskej Slatiny?: http://www.celozrnnychlieb.sk/obrazy/chlieb1.gif

Zlozenie na noím uvedene vyzera v poriadku: http://www.celozrnnychlieb.sk/zlozenie.html

Je to vsak masovo vyrabany chlieb a predava sa hadam vo vsetkych marketoch. Cize aj surovina bude nakupovana vo velkom od velkododavatelov. Dalsim nedostatkom bude zial balenie v plastovom sacku. My ho vzdy odkladame do mraznicky a ohrievame v hriankovaci.
Tak ci tak, myslis, ze je to z doszupnych chlebov v marketoch dobra volba?

Ten chlieb poznam, aj som ho raz ochutnal. Nekupoval by som ho. Nieje to dobra volba, a je navyse pridrahy. Je to to typicke oblbovanie zakaznikov, nieje vobec zdravsi nez bezny chleba. Ale vidim, ze na ludi zabera dobra, vsetci co chcu zdravsie su nim nadseny a kupuju ho a vychvaluju ho.
Navyse je prekrajany. Uz zo zasady by som nekupoval nakrajany chleba. Chleba sa ma skladovat ako bochnik v utierke, tak vydrzi najdlhsie a clovek nema byt lenivy odkrojit si krajcov, kolko zje.
Kupil by som teda radsej obycajny razny chlieb, ale nekrajany, neviem odkial si, ale v Bratislave napriklad Prva Bratislavaska Pekarenska predava razny chlieb za 59 centov pol kila, a rozhodne je lepsi co sa tyka zdravia. Kvalita je uspokojiva, na tu cenu.
Z celozrnnych by som kupil jedine ako som pisal, poctivo vykvaseny razny celoznny chlieb, teda 12 hodin kvaseny, cez kvasok. Taky napriklad ako predava Biopekaren. Ak nemozes taky, tak potom kup obycajny razny chlieba, najlepsie 100% raznej muky. Raz ma najviac fytazy, 2x viac ako psenica, takze pri rychlokvaseni cez drozdie sa aspon akotak odburaju antinutrienty. A urcite hladku raznu muku, ak sa ide cez drozdie, aby tam bolo co najmenej antinutrientov.
V Bratislave mas potom este jednu moznost, nedavno pribudla nova pekaren Bageta, a predavaju 90% razny chlieb. http://blog.sme.sk/blog/14449/323227/90percmensi.jpg
Ten je tiez dobry, ale 2x taky drahy ako ten predtym. Myslim si, ze vzhladom na to, ze chlieb je tak ci onak skodlivy, tak radsej by som usetril a kupil ten prvy.
No a najlepsia moznost je v Bille, BIO razny chlieb od Naglaiteru. Ten neprekona nic ine, co je v supermarketoch a beznych prevadzkach. To je najmensie zlo z beznych chlebov, cena je napodiv tiez celkom prijatelna. Ak ti ide o zdravotnu nezavadnost, tak iny ako ten Bio chlieb z Billy by som nebral. Je to ten napravo http://static1.asmira.com/photo/13/6296 ... 1_1600.jpg

Autor:  janin [ ned lis 10, 2013 6:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Xion,myslel si túto Biopekáreň?
http://www.biopekaren.sk/produkty.php?products=all

Autor:  Xion [ čtv lis 21, 2013 2:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Ano, tu. Potom obcas este vidiet sukromnych vyrobcov, co robia dobre chleby, vacsinou ich davaju do bioobchodov.

v beznych prevadzkach som objavil dalsie relativne dobre chleby (v Ba):
moskovsky od Bagety - celorazny (je ale nakrajany a baleny, to je u mna velke minus)
chlieb kvasok kosher - zidovsky chlieb v Terne, ze vraj z kosher surovin a 3 stupnove kvasenie.

Ked chces, pozri si o kvasku toto
http://delikatesy.etrend.sk/recepty-sur ... dala-11134

Autor:  Zappy [ čtv lis 21, 2013 11:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Ako pise Xion, v bio obchodoch zdravej vyzivy dostat chleby robene radove len v desiatkach kusoch a preto najpoctivejsie. Pre Bratislavcanov by som odporucil tu biopekaren: http://www.biopekaren.sk/

pre nas zo zvysku Slovenska jednoznacne tento oravsky chlebik: http://www.kvaskovechleby.sk/7.html

Ma pomerne kyslastu chut, chuti a vyzera nekomercne, co len doklada, ze kvasny proces tam prebieha dostatocne dlho.

Autor:  Kachně [ pát lis 22, 2013 1:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

A je lepší židovský chléb nebo arabský chléb ?

Autor:  Jarda [ sob lis 23, 2013 11:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Kachně píše:
A je lepší židovský chléb nebo arabský chléb ?

Obávám se, že to je stejné rozhodování jako zda je lepší prašť, nebo uhoď. Dle mého názoru se prakticky nedá vyrobit neškodný chléb. Vždy je použita mouka a kvasný proces, což je poměrně velký problém z hlediska plísní a kvasinek.

Autor:  sparcoo [ stř říj 18, 2017 1:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

Jak je na tom prosím balený chléb z žitného šrotu?

Autor:  ctihodnymuz [ stř říj 18, 2017 6:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

sparcoo píše:
Jak je na tom prosím balený chléb z žitného šrotu?

Je na tom velmi špatně ... a nejíst.

Autor:  Jarda [ sob říj 21, 2017 3:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Rozdíl chléb - rohlík

sparcoo píše:
Jak je na tom prosím balený chléb z žitného šrotu?

Obávám se že nepředstavuje žádné zásadní výhody proti jiným chlebům, zase jde o kvašený produkt a navíc hrubá vláknina může silně dráždit střevní stěnu a to rozhodně není nějaký ideál u současné populace, která má střeva v dosti mizerném stavu.

Stránka 24 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/