Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Syrová strava pro a proti
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=2029
Stránka 1314

Autor:  indiga [ ned kvě 31, 2020 4:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Netrávenie surovej zeleniny

Jarda píše:
Syrová zelenina je poměrně těžká na trávení pokud není dobře rozžvýkána tedy první opatření je dlouho a dobře žvýkat. Jogíni dokonce tvrdí že pevná strava se má pít a tekutá kousat tedy rozžvýkat na ideální kaši a pokud ani to nepomůže pak vyzkoušejte pankreatické enzymy se zeleninou vám samotný betain asi moc nepomůže. Pít na zeleninu je úplná blbost, tam je vody už tak moc až 90% zeleniny je voda. Jako Váta by jste měla jíst zeleninu spíše napařenou a ještě v kombinaci s nějakým ohřívajícím kořením.

Ďakujem, žuť sa snažím dosť, v tom asi problém nebude./zeleninovú šťavu som pila pomaly, a po malých dúškoch a bolo mi z nej zle a dostala som zachvíľu po vypití migrénu/ Myslíte skúsiť klasické pankreat. enzými-lipáza, amyláza, proteáza, alebo nejaké špeciálne na surovú zeleninu existujú?

Autor:  indiga [ ned kvě 31, 2020 4:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Netrávenie surovej zeleniny

Xion píše:
Skus, ci ti to robi aj ovocie/ ovocne stavy. Samozrejme rozne druhy skus.
Skus este vodny melon... ci to mas aj po nom. Vodny melon je totiz zelenina.

Rajcina a paprika su ovocie inak, nie zelenina. Ak ti to nerobi rajcina, je to dost zrejme, kedze je ovocim, nie zeleninou.

Vyskusaj, ci ti to robi iba samotna, alebo aj s miesana ako len priloha v malom mnozstve (100g) k hlavnemu varenemu jedlu.

Ďakujem, zle mi trávi aj keď mám zeleninu s jedlom ako prílohu.
Po melóne mi nie je ťažko,hlavne po reďkovka, uhorke, rajčine, paprike,rukole, cvikle. Cibuľu a cesnak to vôbec nejem surové, po tom je strašne ťažko.
To ovocie si musím vypozorovať, to som si nevšimla nejak dôkladne.

Autor:  Xion [ ned kvě 31, 2020 5:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Netrávenie surovej zeleniny

indiga píše:
Ďakujem, zle mi trávi aj keď mám zeleninu s jedlom ako prílohu.
Po melóne mi nie je ťažko,hlavne po reďkovka, uhorke, rajčine, paprike,rukole, cvikle. Cibuľu a cesnak to vôbec nejem surové, po tom je strašne ťažko.
To ovocie si musím vypozorovať, to som si nevšimla nejak dôkladne.

Wow, to mas skoro najzdravsiu zeleninu, ktora existuje. Ked ti to robi cibula, bude ti to asi robit aj por, ze? Spolu s kelom by si to mala prave asi najzdravsie druhy surovej zeleniny.
Paradajky teda jedz tepelne upravene, maju jednu velku vyhodu, vzrastie v nich mnozstvo lykopenu. Ja ich tepelne upravene, casto aj v podobe koncentrovaneho pretlaku, jem prave kvoli lykopenu.

Vyskusaj teda postupne rozne dalsie zeleniny, a ostan jest tie, ktore ti to robia najmenej. Co take klicky. Tie si skusila? Surovy zazvor, samozrejme len malicke mnozstvo. Nevylucoval by som zeleninu uplne, skor by som nasiel tych par druhov, ktore ti to nerobia, a pouzival ich len ako prilohu k jedlu. Je to dolezite ,aby k jedlu bola aj surova. Ovocie vsak treba jest samostatne, ja to robim v ranajkach, respektive v prvom jedle za ten den, aj ked zacinam jest o 17:00, prve si dam ovocie, potom po hodine az dvoch normalne jedlo.

Dalsia vec, ci ti to robia aj kvasena. Skus kvasenu uhorku, kvasenu kapustu, pikles. To aby si nasla druhy, mozno fermentovana ti to nebude tak robit ,aby si mohla ostat co najviac zeleniny.

A potom by som zaviedol samostatne ovocne jedlo, ktore ti to nerobi kazdy den, surovu zeleninu treba jest a ked sa neda, tak nahradit to surovym ovocim. Totiz, su aj ludia co jedia iba ovocie, fruitariani, tak to zachran ciastocnym fruitarianstvom, aby si nebola bez surovej stravy. Neviem kolko krat jes za den (ja 2x), ale zarad jedno cisto ovocne jedlo za den. Najlepsie prve, kedze ovocie sa travi rychlo a uz o hodinu po nom sa da jest.

Autor:  Jarda [ ned kvě 31, 2020 6:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Netrávenie surovej zeleniny

indiga píše:
Ďakujem, žuť sa snažím dosť, v tom asi problém nebude./zeleninovú šťavu som pila pomaly, a po malých dúškoch a bolo mi z nej zle a dostala som zachvíľu po vypití migrénu/ Myslíte skúsiť klasické pankreat. enzými-lipáza, amyláza, proteáza, alebo nejaké špeciálne na surovú zeleninu existujú?

Ano, normální pankreatické enzymy, nebo Wobenzym u zeleniny a ovoce má HCl malý vliv prakticky není potřeba.

Autor:  VitekH [ pon čer 15, 2020 2:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Je možný, že je květák z Marc and Spencer nějak chemicky ošetřen? Kupoval jsem a uvnitř ta chuť už přestávala bejt přirozená, tak nevím \":)\"

Autor:  Jarda [ pon čer 15, 2020 9:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

VitekH píše:
Je možný, že je květák z Marc and Spencer nějak chemicky ošetřen? Kupoval jsem a uvnitř ta chuť už přestávala bejt přirozená, tak nevím \":)\"

To se musíte podívat na zem původu, což bývá většinou Španělsko a tam se chemií zrovna nešetří.

Autor:  Daryl [ pát čer 19, 2020 10:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

VitekH píše:
Je možný, že je květák z Marc and Spencer nějak chemicky ošetřen? Kupoval jsem a uvnitř ta chuť už přestávala bejt přirozená, tak nevím \":)\"

Pokud a zelenině není přímo uvedeno, že je BIO, tak stříkaná je stoprocentně. Chemie už naprosto dokonale ovládla zemědělský průmysl.

Autor:  VitekH [ čtv zář 24, 2020 8:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

No a tedy pokud používám nějaké očistné přípravky, typu feeleco na očištění, tak to očistim pouze zevnějšek, ale vnitřek stejně je "prozřán" danou chemií, jestli to chápu dobře? nebo to na molekulární úrovni "neproniká" - nebo třeba u mrkve by to bylo ve slupce, kterou člověk odloupne, ale např. u rajčete, kde je vlastně slupka jemná - tj. šlo by o to, jak je potravina vodová?..

Autor:  Jarda [ čtv zář 24, 2020 9:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

VitekH píše:
No a tedy pokud používám nějaké očistné přípravky, typu feeleco na očištění, tak to očistim pouze zevnějšek, ale vnitřek stejně je "prozřán" danou chemií, jestli to chápu dobře? nebo to na molekulární úrovni "neproniká" - nebo třeba u mrkve by to bylo ve slupce, kterou člověk odloupne, ale např. u rajčete, kde je vlastně slupka jemná - tj. šlo by o to, jak je potravina vodová?..

Tak ono bude záležet co a z čeho odstraňujete a také bude hodně záležet kdy a jak silný postřik byl aplikován tedy zda producent dodržel agrotechnické lhůty. Každopádně oloupáním umytím nebo oškrabáním stav určitě zlepšíte protože mnoho plodin je mimo postřiků ještě ošetřováno pro přepravu a skladování, což také nejsou zrovna ideální látky k jídlu.

Autor:  Lekorka [ úte dub 20, 2021 6:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

VitekH píše:
No a tedy pokud používám nějaké očistné přípravky, typu feeleco na očištění, tak to očistim pouze zevnějšek, ale vnitřek stejně je "prozřán" danou chemií, jestli to chápu dobře? nebo to na molekulární úrovni "neproniká" - nebo třeba u mrkve by to bylo ve slupce, kterou člověk odloupne, ale např. u rajčete, kde je vlastně slupka jemná - tj. šlo by o to, jak je potravina vodová?..

Všechny jedy v zelenině nejsou jen ve slupce. Sice jich tam je nejvíc, ale dužnina jedy taky obsahuje.

Autor:  Alopat [ úte dub 20, 2021 9:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Lekorka píše:
Všechny jedy v zelenině nejsou jen ve slupce. Sice jich tam je nejvíc, ale dužnina jedy taky obsahuje.

To je na tom právě zajímavé, že v semínkách a slupce plodů přirozeně obsažené jedy (správně koncentrované polyfenoly, alkaloidy a silice), které chrání rostlinu před škůdci, jsou pro nás savce vlastně léčivé podobně jako je to s toxicitou bylin, ale i koření. De facto nám pomáhají zbavit se patogenů, kteří mají i vzhledem ke své váze nižší práh odolnosti. Možná ještě tak x tisíc let a člověk si jako Ropák zvykne i na ty chemické. Pokud si uvědomíte přítomnost těchto látek ve stravě a budete je pravidelně střídat, tak máte šanci dožít se vysokého věku.

100% šťáva z granátové jablka ve skle pro Albert
Pomegranate Fruit as a Rich Source of Biologically Active Compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000966/
Heinrich Leupoldt vyrábí černý žitný chléb Pumpernickel pro Kaufland
https://www.pema.de/ueber-uns/geschichte.html

Autor:  neti [ úte dub 20, 2021 10:33 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Na záhrade mám 12 ovocných stromov, o.i. jablone. Keď som prvý krát daroval pro bono časť úrody jabĺk, dostalo sa mi oblúkom (dotyčný mi to nepovedal priamo do očí), že vraj rozdávam zlé jablká, o ktoré nemám záujem. Údajne všetky jablká vyhodil, lebo "boli červivé" - čo nebola pravda. Odvtedy každému vysvetľujem, že jablká sú "domáce" (nestriekané) a teda každé jedno má komôrku. Vždy musím dať návod ako s jablkom narábať - že ho treba rozrezať na 4 časti a komôrku vykrojiť. A aj dôvod prečo tá komôrka v jablku je. Kvet jablka totiž napadne parazit, ktorý sa prekúše von. Alebo upozornenie, že v komôrke môže byť schovaný ucholak. Lebo príroda... Proste ako s malými detmi. \":mrgreen:\"

Ľudia sú totiž zmagorení propagandou, ako má vyzerať jablko : navoskované, priemer aspoň 15 cm, neporušené, ako z obrázka...

Aby bolo jasné (kamarát je záhradník a jeho otec ovocinár) : jablko, pokiaľ sa dostane do obchodu, je 14 krát striekané. Slovom štrnásť krát!!! A najviac toxínov sa nachádza v mieste, kde je stopka (a tú btw. vždy vykrajujem). Reč je samozrejme o chemických toxínoch, nie o evolúciou vytvorenej prirodzenej ochrane, ktorú využíva strom na boj s parazitmi, hmyzom...

Autor:  Jarda [ úte dub 20, 2021 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

neti píše:
Na záhrade mám 12 ovocných stromov, o.i. jablone. Keď som prvý krát daroval pro bono časť úrody jabĺk, dostalo sa mi oblúkom (dotyčný mi to nepovedal priamo do očí), že vraj rozdávam zlé jablká, o ktoré nemám záujem. Údajne všetky jablká vyhodil, lebo "boli červivé" - čo nebola pravda. Odvtedy každému vysvetľujem, že jablká sú "domáce" (nestriekané) a teda každé jedno má komôrku. Vždy musím dať návod ako s jablkom narábať - že ho treba rozrezať na 4 časti a komôrku vykrojiť. A aj dôvod prečo tá komôrka v jablku je. Kvet jablka totiž napadne parazit, ktorý sa prekúše von. Alebo upozornenie, že v komôrke môže byť schovaný ucholak. Lebo príroda... Proste ako s malými detmi. \":mrgreen:\"

Ľudia sú totiž zmagorení propagandou, ako má vyzerať jablko : navoskované, priemer aspoň 15 cm, neporušené, ako z obrázka...

Aby bolo jasné (kamarát je záhradník a jeho otec ovocinár) : jablko, pokiaľ sa dostane do obchodu, je 14 krát striekané. Slovom štrnásť krát!!! A najviac toxínov sa nachádza v mieste, kde je stopka (a tú btw. vždy vykrajujem). Reč je samozrejme o chemických toxínoch, nie o evolúciou vytvorenej prirodzenej ochrane, ktorú využíva strom na boj s parazitmi, hmyzom...

Takové plodiny má každý normální pěstitel protože co chutná červům je i zdravé. Myslím že zvláště u peckovin třeba třešně, nebo švestky je pomalu nemožné nemít červíky, ale zase pokud člověk nějak moc nezkoumá co vlastně má tak dobrou chuť není v tom žádný problém dát si pár červíků. Nakonec je to trénink na horší časy protože lidstvo stejně skončí u proteinů z červů. Jsou levné a snadno pěstitelné a v některých zemích se již pojídají po staletí a místní s tím nemají problém.

Autor:  Lekorka [ úte dub 27, 2021 6:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Alopat píše:
To je na tom právě zajímavé, že v semínkách a slupce plodů přirozeně obsažené jedy (správně koncentrované polyfenoly, alkaloidy a silice), které chrání rostlinu před škůdci, jsou pro nás savce vlastně léčivé podobně jako je to s toxicitou bylin, ale i koření. De facto nám pomáhají zbavit se patogenů, kteří mají i vzhledem ke své váze nižší práh odolnosti. Možná ještě tak x tisíc let a člověk si jako Ropák zvykne i na ty chemické. Pokud si uvědomíte přítomnost těchto látek ve stravě a budete je pravidelně střídat, tak máte šanci dožít se vysokého věku.

100% šťáva z granátové jablka ve skle pro Albert
Pomegranate Fruit as a Rich Source of Biologically Active Compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000966/
Heinrich Leupoldt vyrábí černý žitný chléb Pumpernickel pro Kaufland
https://www.pema.de/ueber-uns/geschichte.html

Ale já myslela chemicky pěstovaná jablka, prostě ve smyslu, že postřik zůstane nejvíce ve slupce. Samozřejmě, že přirozené ochranné látky rostlin proti škůdcům jsou pro člověka prospěšné.

Autor:  Tony210 [ stř říj 26, 2022 7:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Zdravím po 10 letech na vitariánství, Jsem chtěl zkusit přejít na vařenou stravu a nemůžu to skoro podřídit tělo to nebere, Je mi potom těžko necítím se dobře a krkám.
Je možné že už si tělo tak zvyklo že už to prostě nechce?
A to jsem zkoušel jáhly pohanku a dušenou zeleninu a nebo rýži.
Takže žádné vepřo knedlo zelo.

Stránka 1314 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/