Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Syrová strava pro a proti
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=2029
Stránka 1014

Autor:  RaDu [ čtv pro 12, 2013 2:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

...80% syrové stravy v jídelníčku by mohl být tak rozumný kompromis a pokud se týká masa,vajíček,mléka tak pouze kvalitní a syrové jak tu uváděl už Jarda...

Autor:  Jarda [ sob úno 08, 2014 10:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

rzsoulad píše:
Když čtu tyhle příspěvky a nejen tyhle, jsem nějak mimo, proč ??????

Jaké nastanou zdravotní problémy, při vyřazení masa z jídelníčku?
Jak nahrazovat, doplňovat tyto živiny?

Vždyť člověk, který konzumuje vařenou stravu, (MRTVOU STRAVU masa,zeleniny,konzerv atd., plnou syntetik), který se absolutně nezajímá o živiny, nedodržuje pitný režim, kouří a pije alkohol (viz.můj otec), vydrží velmi dlouho bez výrazných zdrav.problémů... a člověk při přechodu na sirovou stavu se sesype do 1 až 3 let !!!

Člověk na vařené stravě má ve střevech hnilobné kvašení, člověk na sirové má mléčné. Při přechodu je důležité pročišťovat tělo a přizpůsobit ho nenásilně na nový druh stravování.

No ale teď , proč ?!
Nesnáším nutriční tabulky, nesnažím se ani pátrat po náhradě živin z VAŘENÉHO masa !!!
NAŠI PŘEDCI, NEMĚLI ANI ZDÁNÍ O NĚČEM TAKOVÉM, ALE I ZVÍŘATA V DNEŠNÍ DOBĚ !!! A z toho vycházím JIŽ PĚT LET.
Nejím maso pět let, při přechodu na sirovou stravu jsem provedl očisty tlustého střeva, a měl pravidelné půsty ( ,nyní ne tak často).
Je pravda, že asi po jednom roce měl občas (po dobu snad měsíce,) lehké závratě a lehké píchání v hlavě, ale to byly mé největší zdravotní komplikace, které zmizely.
Konzumuji vše vita v jakémkoliv chutném množství. Domácí kefír, semena, ovoce, zeleninu, z luštěnin hrách,čočku a zřídka vařenou fazolu.
TAK PROČ, BY SE ČLOVĚK MĚL ZAJÍMAT A BÝT HLAVNĚ STRESOVÁN HLEDÁNÍM NĚJAKÝCH ŽIVIN ???

Dělám třeba chybu, zítra mně z deficitu hvizdne, ale zatím jsem naprosto vitální !!! ...mám se bát? ...bojí se můj pes?

Děkuju za inteligentní reakce.

No, je to docela s otazníkem, výživná hodnota většiny potravin je cíleně potlačena na neuvěřitelné zlomky dřívějších hodnot, tedy vám takový postup určitě nemusí dlouhodobě fungovat, zvláště pak u lidí ve stresu, kteří pálí mnohonásobky běžných dávek živin, třeba hořčíku i 16 x více než v klidu a pohodě.

Autor:  Th. [ stř črc 23, 2014 8:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Zdravím,

je zajímavé, že např. v Číně nebo (alespoň současné) Indii, ale i většině jiných asijských zemí (zejm. těch ovlivněných TCM, popř. ajurvedou), se otázka syrové stravy nějak neřeší. Pro Číňany je dokonce syrové jídlo svým způsobem nebezpečné (jedním z důvodů je tedy i potenc. kontaminace vn. vlivy), ovšem prostě dle TCM není čistě syrová strava pro zažívání (žaludek, slezina) vhodná. Vše by mělo projít alespon krátkým varem, dušením, napařením, osmahnutím apod. Např. rýžové congee se vaří i hodinu (dříve i 4 hodiny na mírném plameni) s tím, že čím déle se pokrm vaří (mírně), tím více Qi energie obsahuje.

Asiaté neřeší tabulky, kyselé či zásadité pH, poměr syrové či vařené stravy, dělenou stravu či krevní skupiny apod. a přesto jaksi fungují, zdá se, celkem bez problémů (žádné autoimunitní on., Hong Kong či Japonsko, Korea... jedny z nejvyšších životností na světě). Hraje tady však zřejmě jistou roli kombinace Yin a Yangových potravin plus vyšší podíl sacharidů ve stravě (základem obiloviny plus zelenina plus sója plus nějaké plody moře). Čím to je?? Syrová zelenina se pojídá občas v létě v oblastech, kde přes zimu mrzne, ovšem na jihu či dokonce na západě země (Tibet, Vn. Mongolsko) zeleninu místní "téměř neviděli" (hory a přír. podmínky), a tak se strava řeší masem (ne syrovým) - zejm. jačí a jiná horská či stepní zvěř. Ovoce se jí spíše umírněně, řekněme místo dezertu, jelikož většina ovoce je Yinová, a tak ochlazuje, což není příliš žádoucí, zejm. pak v zimě. Frutariáni či vitariáni by tu asi moc neobhájili své přesvědčení. Nic proti, jen popisuji praxi.

V současné Indii se jde ještě dále - zde se dokonce dennodenně konzumuje "kari", tedy zelenina na slušné dávce oleje (tradičně na ghee, ale nyní i na rostlinných olejích), která se kompletně rozvaří s kořením a popř. i masem (dle náboženské orientace a přesvědčení), takže se ve výsledku kari pokrm dusí min. hodinu!! Indové dokonce na čínské jídlo říkají: "Je to nedovařené - syrové"... Každopádně, plusem pro Indy je asi dennodenní příjem kurkumy (turmeric).
Ajurveda navic udajne hlásá, že syrová a tepelně zpracovaná zelenina se nemají kombinovat.

Dalším, velice pozoruhodným "jevem" asijských zemí (pro mne osobně jakýsi "asijský paradox") je to, že naprostá většina asijských států užívá k tepelným úpravám jídla sójový, arašídový nebo palmový olej, což je, ze západ. pohledu, poněkud nevhodné (podíl a složení NMK - MUFA vs. PUFA; tzv. nízký kouřový bod = určeny na nižší teploty a kvalita). Započtěme do toho MSG (glutamát sodný - součást denního jídelníčku), bujony, chemicky získávané sójovky, cukr... Paradoxně se však nezdá, že by lidé z Asie trpěli ve zvýšené míře na KVO (kardiovask. on.), měli potíže s cévami či Hcy (homocysteinem) -stálo by za to jej naměřit.
Že by to vše bylo nižší (poměrně umírněnou) konzumací masa a mléka a převahou rostlinných bílkovin?

[b]Požádal bych zejm. pana Jardu, ale i ostatní, o svůj názor k výše uved. problemum.[/b]

Autor:  Deane [ stř črc 23, 2014 8:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

V číne ani v Indii sa ľudia nedožívajú nijak vysokého veku, prečo by ma malo zaujímať ako sa tam stravujú. To skôr by ma zaujímala taká Kanada.

Autor:  Jarda [ ned črc 27, 2014 10:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Th. píše:
Zdravím,

je zajímavé, že např. v Číně nebo (alespoň současné) Indii, ale i většině jiných asijských zemí (zejm. těch ovlivněných TCM, popř. ajurvedou), se otázka syrové stravy nějak neřeší. Pro Číňany je dokonce syrové jídlo svým způsobem nebezpečné (jedním z důvodů je tedy i potenc. kontaminace vn. vlivy), ovšem prostě dle TCM není čistě syrová strava pro zažívání (žaludek, slezina) vhodná. Vše by mělo projít alespon krátkým varem, dušením, napařením, osmahnutím apod. Např. rýžové congee se vaří i hodinu (dříve i 4 hodiny na mírném plameni) s tím, že čím déle se pokrm vaří (mírně), tím více Qi energie obsahuje.

Asiaté neřeší tabulky, kyselé či zásadité pH, poměr syrové či vařené stravy, dělenou stravu či krevní skupiny apod. a přesto jaksi fungují, zdá se, celkem bez problémů (žádné autoimunitní on., Hong Kong či Japonsko, Korea... jedny z nejvyšších životností na světě). Hraje tady však zřejmě jistou roli kombinace Yin a Yangových potravin plus vyšší podíl sacharidů ve stravě (základem obiloviny plus zelenina plus sója plus nějaké plody moře). Čím to je?? Syrová zelenina se pojídá občas v létě v oblastech, kde přes zimu mrzne, ovšem na jihu či dokonce na západě země (Tibet, Vn. Mongolsko) zeleninu místní "téměř neviděli" (hory a přír. podmínky), a tak se strava řeší masem (ne syrovým) - zejm. jačí a jiná horská či stepní zvěř. Ovoce se jí spíše umírněně, řekněme místo dezertu, jelikož většina ovoce je Yinová, a tak ochlazuje, což není příliš žádoucí, zejm. pak v zimě. Frutariáni či vitariáni by tu asi moc neobhájili své přesvědčení. Nic proti, jen popisuji praxi.

V současné Indii se jde ještě dále - zde se dokonce dennodenně konzumuje "kari", tedy zelenina na slušné dávce oleje (tradičně na ghee, ale nyní i na rostlinných olejích), která se kompletně rozvaří s kořením a popř. i masem (dle náboženské orientace a přesvědčení), takže se ve výsledku kari pokrm dusí min. hodinu!! Indové dokonce na čínské jídlo říkají: "Je to nedovařené - syrové"... Každopádně, plusem pro Indy je asi dennodenní příjem kurkumy (turmeric).
Ajurveda navic udajne hlásá, že syrová a tepelně zpracovaná zelenina se nemají kombinovat.

Dalším, velice pozoruhodným "jevem" asijských zemí (pro mne osobně jakýsi "asijský paradox") je to, že naprostá většina asijských států užívá k tepelným úpravám jídla sójový, arašídový nebo palmový olej, což je, ze západ. pohledu, poněkud nevhodné (podíl a složení NMK - MUFA vs. PUFA; tzv. nízký kouřový bod = určeny na nižší teploty a kvalita). Započtěme do toho MSG (glutamát sodný - součást denního jídelníčku), bujony, chemicky získávané sójovky, cukr... Paradoxně se však nezdá, že by lidé z Asie trpěli ve zvýšené míře na KVO (kardiovask. on.), měli potíže s cévami či Hcy (homocysteinem) -stálo by za to jej naměřit.
Že by to vše bylo nižší (poměrně umírněnou) konzumací masa a mléka a převahou rostlinných bílkovin?

Požádal bych zejm. pana Jardu, ale i ostatní, o svůj názor k výše uved. problemum.

Dnešní Čína a Indie nemají ani z hlediska stravy a způsobu života mnoho společného s původní moudrostí jejich předků a je otázkou, zda si zde jde brát příklad. Nicméně obecně základem dobrého trávení není ani tak dobrá strava, ale klid těla i ducha a pokud se zde jí za poklusu a tam třeba hodinu pomalu a v klidu co chcete srovnávat. Pak i mnohem horší jídlo napáchá mnohem menší problémy, pokud vůbec nějaké problémy vzniknou.

Autor:  Th. [ ned črc 27, 2014 11:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Jarda píše:
Dnešní Čína a Indie nemají ani z hlediska stravy a způsobu života mnoho společného s původní moudrostí jejich předků a je otázkou, zda si zde jde brát příklad. Nicméně obecně základem dobrého trávení není ani tak dobrá strava, ale klid těla i ducha a pokud se zde jí za poklusu a tam třeba hodinu pomalu a v klidu co chcete srovnávat. Pak i mnohem horší jídlo napáchá mnohem menší problémy, pokud vůbec nějaké problémy vzniknou.

No, přeci bych to jen viděl i na stravě. Mohu jíst přeci v klidu sekanou s hořčicí a chlebem nebo instatní nudle s MSG a tunou soli či se bavit s přáteli v KFC u mísy hranolek, ale asi mi to na věku či na zdraví nějak nepřidá. A navíc, třeba Japonsko, Hong Kong a Korea již nějak nepatří mezi státy, jež se pyšní klidem těla i ducha - zejm. ve mestech (byt při jídle). Viděl bych to práve na udržení si jisté tradice ve skladbě jídelníčku (např. zmíněné kombinace Yin a Yang, pití teplé vody, čaje apod.) a snad hraje i roli střídmost v porcích, byt pravidelných... Jen ty převařené oleje a MSG nějak "nezapadají" do prozatimní relativní "zdravotní bezúhonnosti"...

Autor:  Jarda [ ned srp 31, 2014 9:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Th. píše:
No, přeci bych to jen viděl i na stravě. Mohu jíst přeci v klidu sekanou s hořčicí a chlebem nebo instatní nudle s MSG a tunou soli či se bavit s přáteli v KFC u mísy hranolek, ale asi mi to na věku či na zdraví nějak nepřidá. A navíc, třeba Japonsko, Hong Kong a Korea již nějak nepatří mezi státy, jež se pyšní klidem těla i ducha - zejm. ve mestech (byt při jídle). Viděl bych to práve na udržení si jisté tradice ve skladbě jídelníčku (např. zmíněné kombinace Yin a Yang, pití teplé vody, čaje apod.) a snad hraje i roli střídmost v porcích, byt pravidelných... Jen ty převařené oleje a MSG nějak "nezapadají" do prozatimní relativní "zdravotní bezúhonnosti"...

I to je možné, prostě jiný kraj, jiný mrav, podívejte se na moraváky a slivovici, nebo víno. Rozhodně se nedá mluvit o mírné konzumaci a přitom škody společenské i zdravotní bych si dovolil tvrdit minimální. Prostě asi ty krajové zvyklosti a specifika ve stravě mají svoje opodstatnění.

Autor:  helium [ pát led 08, 2016 4:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit zda je vhodne davat miminum (konkretne 8 mesicu) krom varene stravy take syrovou? K vanocum jsem dostala smoothie mixer a tak jsem chtela rozsirit maleho jidelnicek. Kamaradka me vsak varovala, ze to se syrovymi zeleninami neni tak jednoduche a odkazala me na tyto stranky. Mate prosim nekdo zkusenosti? Nebo nazor? Diky PS: a co na jemno mlete orechy, muzu pridavat do stravy batolete?

Autor:  martina72 [ pát led 08, 2016 10:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

helium píše:
Zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit zda je vhodne davat miminum (konkretne 8 mesicu) krom varene stravy take syrovou? K vanocum jsem dostala smoothie mixer a tak jsem chtela rozsirit maleho jidelnicek. Kamaradka me vsak varovala, ze to se syrovymi zeleninami neni tak jednoduche a odkazala me na tyto stranky. Mate prosim nekdo zkusenosti? Nebo nazor? Diky PS: a co na jemno mlete orechy, muzu pridavat do stravy batolete?

Proč o tom složitě uvažovat? Pokud je prcek zdráv a projevuje plnou svěžest a vitalitu a radost zeživota, drzost a hlučnost a hýbavost, zkuste na něm cokoliv. On si řekne sám. To, co jeho tělo nebude potřebovat či chtít, do něj stejně nenarvete či to v něm neudržíte. Ono si to řekne samo.
Naše děti byly v tom věku v podstatě jen (mimo mateřské mléko) na vařené a dušené zelenině, v podobě polévek či nerozvařených, pevných, ale měkkých, částech. A nějakou tu bramboru. Ovoce pomálu, maso žádné - většině dětí nechutná mnoho let. Plus hafo mateřského mléka, samozřejmě, co vypily, dle chuti, pořád, ještě dlouho (kravské mléko žádné, proč, proboha? - nejsou to telata).

Autor:  pavell [ sob led 16, 2016 9:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Dobrý den, postupně přechazím na živou stravu, ta činí asi 60% celkoveho objemu .Změnu dělám postupně, jinak to nezvládá slinivka. Ve stravě mám vařené jahli ,pohanku ,rýži. Při hladovce jsem si uvědomil narust energie i bez jídla.Mohu ty pseudoobiloviny nahradit trěba vařenými oříšky,a kaštanem? Díky za odpověd . Pavel

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 2:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

helium píše:
Zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit zda je vhodne davat miminum (konkretne 8 mesicu) krom varene stravy take syrovou? K vanocum jsem dostala smoothie mixer a tak jsem chtela rozsirit maleho jidelnicek. Kamaradka me vsak varovala, ze to se syrovymi zeleninami neni tak jednoduche a odkazala me na tyto stranky. Mate prosim nekdo zkusenosti? Nebo nazor? Diky PS: a co na jemno mlete orechy, muzu pridavat do stravy batolete?

Tak v rozumném množství by neměl být problém, ale jako jediná potravina to je asi nesmysl. V tomto věku se držet hlavně kojení a nějaké příkrmy, třeba mandlové mléko a některé tepelně upravené, nebo syrové zeleniny nedělají problém. Vyhýbal bych se syrovým strumigenům a nadýmavým věcem, což spolu dost i souvisí, ale třeba syrová mrkvička jako pyré nemůže dělat problém. Hodně ovoce může také vadit, hlavně z důvodu velkého obsahu organických kyselin, což může dráždit trávicí trakt, ale v dušeném, nebo kompotovaném stavu většinou problém mizí.

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 2:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

[quote="pavell":38yl5tmj]Dobrý den, postupně přechazím na živou stravu, ta činí asi 60% celkoveho objemu .Změnu dělám postupně, jinak to nezvládá slinivka. Ve stravě mám vařené jahli ,pohanku ,rýži. Při hladovce jsem si uvědomil narust energie i bez jídla.Mohu ty pseudoobiloviny nahradit trěba vařenými oříšky,a kaštanem? Díky za odpověd . Pavel[/quote:38yl5tmj]
No nevím, v zimním období je to obecně nelogické přecházet na syrovou stravu, na to je vhodné parné léto a vysoké dávky ořechů jsou poměrně nestravitelné a mohou dráždit

Autor:  SemTamTuPrídem [ ned črc 10, 2016 12:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Dr. Vladimír Savčenko ............ Žil celú mladosť v Rusku, má ukrajinské meno, potom žil na Slovensku, v Čechách, znovu na Slovensku, a teraz žije znova v Čechách.
Má 56 rokov, je to psychoterapeut, a vyznávač surovej RASTLINNEJ stravy (momentálne už len surové ovocie v podstate, občas kokosový orech...)...

Videjko :

Autor:  martina72 [ úte črc 12, 2016 3:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Ježiš, tak ho furt neřeš, Savčenko je magor, hochštapler, samozřejmě nevypadá lépe, než mu je. Je to normální páprda mezi padesáti a šedesáti. On dělá business, se zdravím to nemá nic společného, jasný?

Autor:  Tišková [ pon črc 18, 2016 7:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Syrová strava pro a proti

Podle mého názoru je 100% syrová strava problematická. Zvláště pokud ji pojmeme současně i jako veganskou, což je nejčastější směr tzv. raw food. Dokáži si představit syrovou stravu, pokud bude částečně založená i na živočišných produktech, tedy bude obsahovat například syrové vaječné žloutky, možná i nějaké to syrové maso. Přežívat jen na ovoci, zelenině a ořeších není pro všežravce, kterým člověk je, v žádném případě ideální.

Stránka 1014 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/